Šta je novo?

Logitech Z-906 (naslednik Z-5500)...

Ko zna, mozda Platinum nisu testirali a da takodje radi. Nemam razloga da se zezam da sam dobio 5.1 zvuk ali to je bilo pre 5 god otprilike.

Da si procitao celu temu, a ne neproveren zakljucak iz 2009 god, gde se ubise od testiranja, gde ima likova sa "meni radi" varijantama, da bi se na kraju ispostavilo da ipak ne radi kako treba, bez obzira na winxp/7 32/64, kasni, lip-sync ne radi, gubi se signal, nema subframe access-a, itd, i na kraju, posle svih mogucih i nemogucih varijanti, zakljucise ovo:

That is totally true, I agree...

But, using Linux based systems today, take a CMI87xx based sound card (about 15 bucks), and an outdated P4 platform (on ebay 10 bucks) and you have full AC3 subframe access. By using ffmpeg (on the web) or spdifextract (on the web) you get realtime (!!) AC3 frames. Using just ALSA based streaming it is totally easy to have a full AC3 receiver.

In order to get ridge of the latency(!!), just install an real time linux kernel.

Nobody is aware about that. All of us are just looking at todays products, and to be sure, all HDA (high definition audio codes) from Intel, Realtek,.. are using the same IP with digital rights management not passing invalid SPDIF V-bits to the system.

SPDIF is just a physical medium, you can transfer any digital audio over SPDIF subframes (AC3, DTS, MP3, AAC,......). But if the codec does not pass non PCM audio indicated by the validity bit to the system, you are lost!!!

The Cmedia (CMI87xx) ICs are that old, and in the beginnig of 2000 digital rights management was not a topic, so nobody was aware about the "subframe power of " SPDIF. Todays it is Standardized and there are legally no ways around it, I am sorry...

But, take a real AV receiver about 200 bucks and you will have fun with it. It will have a quality high power amplifier, a SNR around 120 dB (hard t get wit a digital computer), no tuning, plug and it works.

Tako da nemoj siriti dezinformacije. Sad neko treba da ode i kupi Platinum misleci da ce svoj ps3 moci da ubode u pc? Mora postojati neka doza odgovornosti za sve sta se napise na public forumima. Na toj temi, na prvoj strani kaze i da satro asus delux moze da dekodira, cak karta ima i hdmi ulaz, a ja licno istestirao sve opcije i ne moze. Nazalost.

^Ne znam zasto bi se iko zamlacivao sa tim trazeci spdif in kartu, plus kao sto je navedeno da windows vista/7 sound subsistem vise nema direktan pristup hardweru i vecina aplikacija ima latenciju, plus sto i drm moze tu da pravi muku... mislim generalno dobrim programiranjem sve to moze da se zaobidje (a opste je poznato pisanje kvalitetnih zvucnih drajvera za win7/vistu :D), ali opet tema o ovom logitech zvucnom sistemu odlazi u krajnosti...

Ne sirim dezinformacije! Pricam kako je bilo a ti ako ne verujes ne moras! I da hoce tesko da neko moze dati para za X-Fi Platinum jer je odavno nema u prodaji a za novac koliko je kostala ima danas jeftinijih AVR, podrsk au igrama odavno nije EAX pa je more or less sve jedno.... Koliko se secam X-Fi je imao svoj hardwerski cip za DD/DTS koji se palio u control panelu, nezavistan od AC3 Filtera. Kasnije prelaskom na Vistu, morali su DK driveri da se to aktivira ali onda sam presao na STX.
Tako da zamolio bih te da se uzdrzis od provokacija. Ne zelim opet da samo mene kazne odredjeni moderatori a tebe postede. Mozda sam nekog iznervirao hvaljenjem novih uredjaja, surround sistema ali dobro.... Srbija... kad moze na vrhu, na dnu... moze i ovde.

Da pokusam :) vec duze vreme imam zelju da cujem ove zvucnike kako rade pa ako je neko voljan ugostiti me u Novom Sadu i okolini rado cu se odazvati! ja donosim pivo :D

50+k dinara za ovo?! Pa dal su oni normalni...

Sto je najgore, ima ljudi koji poseduju Logitech-ove "high end" pc zvucnike i hvale ih maksimalno i kazu da vrede koliko kostaju. Ako uzmemo u obzir da je fizicki nemoguce da takvi zvucnici bolje sviraju od skoro bilo kojih kutija sa pojacalom i da je kod nas cena uvek za 70% visa onda nekako i nema logike da bas toliko vrede :)

Roba vredi onoliko koliko je vecina spremna da je plati. Svako iole normalan zna da taj Logitech ne vredi ni trecinu te nabedjene cene. O kvalitetu smo opet pak diskutovali na milion mesta u nedogled...

Sto je najgore, ima ljudi koji poseduju Logitech-ove "high end" pc zvucnike i hvale ih maksimalno i kazu da vrede koliko kostaju. Ako uzmemo u obzir da je fizicki nemoguce da takvi zvucnici bolje sviraju od skoro bilo kojih kutija sa pojacalom i da je kod nas cena uvek za 70% visa onda nekako i nema logike da bas toliko vrede :)

Ovoliko ne vrede ni u ludilu. Imam Z5500 i za ono za sta sam ih uzeo (HT i PS3), rade posao odlicno. D3 risiver vezan na coax, PS3 na opticki, za PC koristim sluske. Sve to vezano jednim Logijevim Harmony daljincem. Ja sam ih kupio nove za duplo manje love nego sad. Ponovicu jos jednom, za 250e (max) vrede kao all-in-one sistem, preko te cifre ne.

Poslednja izmena:
Ne vrede sigurno!!! posedujem z5500 vec skoro 5 godina vecinom za gledanje filmova i za to sto meni treba me sluze sasvim korektno ali bih voleo i da cujem cuvenog naslednika, procitao sam kao da je sub na njima topliji i drugaciji naspram z 5500 isina ili ne :)

Sub je manji (8") samim tim je i brži, življi, sa više definicije.

Ne, treba da je mrtav i nepokretan :d

Odakle ti taj zakljucak da je manji driver brzi i zivlji, sa vise definicije?

Od činjenice da sam slušao Z-906 do fizike (manja i lakša membrana, kao i količina vazduha koju gura).

kako ja negde ne mogu da ga cujem uhhhh :) falcon vidim da i ti imas z 5500 kakva je razlika u zvuku aj daj reci malo ako te ne mrzi !!

Sem razlike u basu, nisam mogao da primetim veće razlike (za tih 20-ak minuta slušanja), i dalje to zvuči manje više isto kao Z-5500. Nisam očekivao hifi zvuk od Logitecha pa se nisam ni razočarao.

Još nešto, kontrolna jedinica mu je ružna za medalju u odnosu na Z-5500 a i sateliti izgledaju golo sa onim metalnim mrežicama, kao da ih je dizajnirao Vox, First, Beko ili neko u tom rangu.
Kako su tu svesno napravili korak unazad, nikako mi ne ide u glavu...

Nisam gledao koja je cena za Z-906 ali sam viđao u Media Marktu Z-5500 za 245€. Danas da kupujem zvučnike, uzeo bih opet Z-5500 za te pare.

ok hvala ti, malo sam dosadan :) ali samo jos ovo da te pitam dok si slusao jesi stekao utisak da fali basa ili ne? gde god sam citao po netu svi se nesto zale kao nije to kao kod z5500 ali ne verujem da je sub bas toliko los ? pitam sve iz razloga sto zelim da kupim z906 da ih uparim sa z5500, ne znam zbog cega ali sto ih vise gledam bas ta kontrolna jedinica mi se sve vise i vise svidja i prosto me mami da ih kupim :) sateliti znam da su su u potpuno isti kao i u z5500.

Poslednja izmena:
@santara
Bas je bio drugaciji nego na Z-5500, kao sto rekoh, sa vise definicije, ostriji. U prostoru gde sam ih slusao, bilo je dovoljno basa, nemogu reci da je falilo ali je individualno koliko je "dovoljno" basa. Neko i na Z-5500 pojacava bas, neko smanjuje...

@cajko13
Mozes samo satelite da povezes, subwoofer ima integrisao pojacala pa ga nemozes gurati svojim pojacalom. Negde sam citao da je neko kacio satelite Z-5500 na bolje pojacalo i da je dobio mnogo bolji zvuk, ali mislim da ako neko vec ima zasebno, znatno bolje pojacalo i DAC od ovog u Logitechu, da ono zasluzuje i bolje satelite od ovih (makar neke dvosistemske).

@Falcon

Posto se vec diskutovalo na mnogim mestima o malim i velikim driverima, i da se ne bi smo ponavljali po ko zna koji put, evo ti link ka jednoj od tema gde se vec govorilo o tome da manja membrana nema taj vid prednosti "brzi i zivlji zvuk", kako ti tvdis, pa procitaj pazljivo prvi post na ovoj drugoj strani, a i pre i posle tog:

http://www.diyaudio.rs/topic/4286-male-ili-velike-membrane/page-2

U vezi sa povezivanjem satelita sa Z5500 ili Z906 sistema na bolja pojacala, nema bas nekog smisla iz vise razloga, a jedan od njih je i slabasnost tog Tangband driver-cica koji je upotrebljen za tu namenu, koji moze da izdrzi najvise 12W RMS, i vrlo ga je lako spaliti iole jacim pojacalom nego sto je integrisano pojacalo u Logitech-u. Naravno, izvodljivo jeste, i ne mora da znaci da ce izdimiti ako se normalno koristi, ali opet- cemu to?

@Falcon

Posto se vec diskutovalo na mnogim mestima o malim i velikim driverima, i da se ne bi smo ponavljali po ko zna koji put, evo ti link ka jednoj od tema gde se vec govorilo o tome da manja membrana nema taj vid prednosti "brzi i zivlji zvuk", kako ti tvdis, pa procitaj pazljivo prvi post na ovoj drugoj strani, a i pre i posle tog:

http://www.diyaudio.rs/topic/4286-male-ili-velike-membrane/page-2

U teoriji je tako, ako se gleda da oba drajvera mogu i treba da postignu isti SPL.
Šta u slučaju kada manji drajver nemože da postigne što i veći? Govorim o malčice extremnijim vrednostima, kada membrana manjeg drajver nemože da napravi toliki hod da bi mogla da napravi isti SPL kao veliki, ili u slučaju kada membrana većeg (zbog svoje tromosti usled tvrđeg vešanja i veličine na kraju krajevu) nemože toliko brzo da isprati ulazni signal pa se dobije nešto što "znalci" zovu muljavi bas.

Po tebi, dokle god manja membrana može da kompenzuje dužim hodom manju površinu - nema razlike u zvuku. Ok, pije vodu, sve dok (laički) ne odvrnemo na 11 :)

Kada mala membrana ne moze da napravi SPL kao i veliki (sto je sasvim normalno i ocekivano), ona pocne neartikulisano da luduje jer se "većom brzinom male membrane dobijaju: veća izvijanja membrane, teže zaustavljanje membrane nakon završenog signala, veće rasipanje vazduha oko membrane (prilikom kretanja kroz fluid) i lošije "oblikovanje" talasa nego sa jednom velikom membranom."

A veca membrana ne moze da ima muljav bass, ako je pogonjena adekvatno i ako je sam driver kvalitetan. Tezi kretni sistem i veci obim vesanja mogu samo da predstavljaju problem slabotelesnim pojacalima, koja su strujno impotentna da pokrenu takav driver, pa otud ta cela fama kako su manji bass-ici brzi, zivlji, precizniji,... Tacno je da slabotelesno pojacalo sa manjim bass-icem bolje radi nego sa velikim bass-om, to je neminovno, ali ta prednost ne proizilazi iz tehnickih nedostataka velikog bass-a, nego iz tehnicke oskrnavljenosti pojacala koji taj bass ne moze da snabdeva adekvatnom strujom i impulsom.

Inace, zadnja stavka da dokle god manja membrana moze da kompenzuje duzim hodom manju povrsinu, da dotle nema razlike u zvuku- ne bih se slozio da nema razlike, ima itekako, opet u korist vece membrane (pod uslovom da je adekvatno pogonjena i jedna i druga), a tu se govorilo o SPL-u, tj. glasnoci dernjanja manje membrane koja mora vecom ekskurzijom membrane da juri SPL vece membrane da bi je dostigla po glasnoci. To je ako uzmemo SPL metar pa krenemo da merimo obe... A u zvucnom domenu, to je i smesno porediti, ako uzmemo recimo neku kompleksniju kompoziciju bilo kog zanra muzike (npr. sto veci simfonijski sastav), neki manji bass-ic bi se slomio da odsvira nesto sto bi veci driver s lakocom prezentovao. Primera radi, idi na neki od ovih hi-fi sajmova koje domaci prodavci organizuju cesto u BG, pa udji u dve razlicite sobe sa razlicitim sistemima, jedan sa nekim malim bookshelf-om u recimo 30-40kvm, i u drugu iste te velicine, gde svira neki pozamasniji zvucnik sa vecim driverima, pa oslusni i uporedi koji kako iznosi neku tezu muziku. Slicno poredjenje sa auto industrijom... sednes u auto sa 4 cilindra (moze i da bude nabijen sa turbocharger-ima, nebitno), tipa neka gradska budzena zujalica i vozis se i mislis, ovo je super, ekstra zvuk, slajfuje, lepi za sediste, vadis mu dusu na velikim obrtajima... i onda posle njega sednes u auto sa V6 ili V8 i svo ono malopredjasnje odusevljenje ti splasne kad vidis kakvu rezervu snage, ubrzanje, i lakocu pokretanja ima taj auto. E tako je slicno i sa membranama. :D

Sa osvrtom na Z5500 i Z906, ne bi me cudilo da taj Z906 ima artikulisaniji i brzi bass, kako kazes, jer sam po sebi, integrisani sistem pojacala u njima je na niskom nivou, a i konstrukcija tog sub-a je ionako tehnicki i akusticki neadekvatna, i naravno da ce mu biti lakse i pozeljnije da pokrece manji driver, sto je inace i ono o cemu sam gore pricao.

Poslednja izmena:
Jeste, nikk18adsl. A najgore u svemu je kada takve sisteme staviš u akustički netretiran prostor (što je slučaj sa 99,99 % korisnika), onda priča o razlikama među njima poprilično pada u vodu. Svedu se na isto. Stoga, kod dileme koji od ta dva, uzmeš lepši/jeftiniji/poželjniji/skuplji...po svom kriterijumu.

Predpostavljam da i jedan i drugi sistem ( z5500 i z906 ) zavrsavaju posao u prostirijama do 30m2 :)

@Felino
Da... tako je nazalost, jer gotovo niko ne misli o pravilnoj postavci u adekvatno akusticki sredjenoj sobi. A i logicno je to kad pogledas malo svestranije, jer onaj ko sredjuje akustiku za sistem, ne kupuje ove sisteme, a i obrnuto.

Kad vec pricamo o tom famoznom driveru iz Z906 sub-a, jel se zna koji je tacno model u pitanju? Pitam se da li su kao i kod Z5500 neproporcionalno sracunali kabinet za taj driver.

Po netu se vrti da je to tang bang w8-670q a da li je taj ili nije nemam pojma, mada taj po specifikaciji ni nema 165w :)

Vrh Dno