Šta je novo?

Logitech Z-906 (naslednik Z-5500)...

Nazalost. Kad vidim da ovo kosta iste pare, steta samo sto ne znaju da bi i kod nas imali gomilu kupaca...

Tojfel je keva !

edit - 12 godina garancije ! :zgran:

aaa... doći će nama pejpal ...

Poslednja izmena:
Samo im fale dig ulazi, dac i decoder. Ozb, sistem deluje fino ali je PC only. Ako neko zeli da poveze bable risiver ili PS3 ili neki player nema nista od surround zvuka. U stvari ima, dokupi se spdif kontrolna jedinica za 180e. Za analogno povezivanje kontrolna jedinica se kosta 80e, ovaj komplet 350e. Koliko ovo vredi zajedno postoje oni Onkyo komplet a pre bih njih izabrao nego ove 84dB satelit sisteme.

Da ima dac i decoder to bi naravno bio losiji kvalitet istih za te novce a i ne bi ostavljalo izbora. ;)

Ma da bre, inace ovaj komplet hifi standard nego se resili da izigravaju Robin Huda, hehe.... Koliko vidimi ovde je mocni woofer sa 500w, osetljivosti 84dB, da... fantasticno....
Same shit, different package... u danasnje vreme spdif je raspostranjeniji od stereo cinc ulaza, koji je ionako beskoristan za vise kanala a ovo je koliko vidim upravo 5.1 sistem.
Znaci, dac, decoder i spdif in su must! Ok, mogu davati bolji zvuk od Logy (i nadam se da je tako, treba konacno konkurencije) ali kad se doda ono sto fali dobija se cena Onkyo sistema.

^On je vise bio sarkastican. I taj sub sa 12" 63l normalne gradje ce da sarani logijev a o onkyo sub-u da i ne govorimo, takodje ne znam kako zakljuci da je 84db sub, a o linearnom odzivu, garanciji da i ne govorimo... za par dekodera uvek moze da se snadje, samo sto ne moze sa uvozom i ponudom robe kod nas.

Poslednja izmena:
Tojfel već desetak godina pravi ovakve sisteme i svi su izuzetno ozbiljni .

pa ko ima rodbinu u de, austriji i švici ...

Zašto bi neko kupovao đavolje zvučnike? :-devil-:

Ma da bre, inace ovaj komplet hifi standard nego se resili da izigravaju Robin Huda, hehe.... Koliko vidimi ovde je mocni woofer sa 500w, osetljivosti 84dB, da... fantasticno....
Same shit, different package... u danasnje vreme spdif je raspostranjeniji od stereo cinc ulaza, koji je ionako beskoristan za vise kanala a ovo je koliko vidim upravo 5.1 sistem.
Znaci, dac, decoder i spdif in su must! Ok, mogu davati bolji zvuk od Logy (i nadam se da je tako, treba konacno konkurencije) ali kad se doda ono sto fali dobija se cena Onkyo sistema.

U specifikacijama za woofer nisam pronašao podatak za osetljivost (efikasnost) zvučnika koju si izneo. To si prokomentarisao kao "fantastično", nije fantastično ali taj sistem i ne pretenduje da bude u kategoriji naučna fantastika. Koliko si ti očekivao da bude za 12" zvučnik 103dB? Da si toliko pažljivo gledao i ostale podatke video bi da je snaga (sinusna naravno) 150W za woofer i 325W ukupno za ceo sistem. To što je sistem aktivan bez digitalnih ulaza je za mene prednost jer ako se koriste na računaru mnogo je lakše kupiti dobru zvučnu kartu nego gledati da li svaka ploča koju kupuješ ima optički (digitalni) izlaz.

Poslednja izmena:
Upravo to, ostavlja izbor za kupovinu zvucne karte ili cega vec.

U specifikacijama za woofer nisam pronašao podatak za osetljivost (efikasnost) zvučnika koju si izneo. To si prokomentarisao kao "fantastično", nije fantastično ali taj sistem i ne pretenduje da bude u kategoriji naučna fantastika. Koliko si ti očekivao da bude za 12" zvučnik 103dB? Da si toliko pažljivo gledao i ostale podatke video bi da je snaga (sinusna naravno) 150W za woofer i 325W ukupno za ceo sistem. To što je sistem aktivan bez digitalnih ulaza je za mene prednost jer ako se koriste na računaru mnogo je lakše kupiti dobru zvučnu kartu nego gledati da li svaka ploča koju kupuješ ima optički (digitalni) izlaz.

A 500 watt subwoofer
There's no way to look past the imposing CE 400 SW situated right at the center of this sound system. Its 500 watt amplifier supplies more than enough power to fill spaces up to 30 sqm with loud, clear sound.

Po ovome na prvoj strani pomisli se da je sw od 500w ali i za ceo sistem 500w je kao i za 5500 samo pusta zelja.
To sto je sistem bez dig ulaza ne moze nikako biti prednost ako neko zeli da poveze i tv risiver, PS3 neki player i sl a ako je samo zbog kompa, kupovina dobre surround kartice opet kosta..... pa sto se tice zvuka nikad se ne ustedi.
Sto se mene licno tice, voleo bih ove i sl sisteme ne ansem trzistu jer bi uzrokovalo pad cena onoga sto vec postoji na nasem trzistu a nerealno je skupo.

Sto se kartice tice kontam da Xonar DX sasvim zadovoljava.
Ko hoce zilion ulaza neka kupi AV risiver. ;)

Kako kome.... nekome je i integrusa dobra drugome ni HDAV nije dovoljan. Naci ce se za svakog po neka zvucna pod uslovom da su mu zvucnici striktno za PC.

Znam da se teško kontrolišeš ali fokusiraj se na temu kompjuterski zvučnici. Niko ne bi uzimao ovaj sistem za neku drugu namenu. Ako smo to uzubili onda tvoja težnja ka univerzalnosti i potrebi za više ulaza ide u drugi plan. Digitalni dekoder u sklopu zvučnika meni lično izaziva gađenje iz prostog razloga što mi nisu pod kontrolom ni njegov kvalitet ni njegove mogućnosti. Zvučnike kupujem jednom u 10 godina, a novi digitalni kodeci i digitalne audio ekstenzije se pojavljuju češće. Zašto da dozvolim da moj sistem nije u stanju da ih reprodukuje. Ovako kad izađe novi EAX ja lepo kupim novu zvučnu kartu i nastavim da koristim svoj zvučni sistem.

Novi EAX ne izlazi ima vec 5-6 godina a odavno je zamenjen openal standardima jer hardwerski pristup zvucnoj ne postoji jos od izlaska viste a sa njim ni eax. :) Takodje ni kodeci se ne shiftuju jer DD i DTS dekoding postoje bas odavno i i ne menjaju standarde za spdif, dok su za hddvd i bluray prosireni sa svojim lossless formatima jos od 2006-te, eto opet 5 godina stagnacije i cisto sumnjam da ce jos veoma dugo da se tu ista promeni. Kod zvuka se to najsporije menja sa kodecima tako da za prenos dd i dts nema da brines, jedino je problem kvalitetne digitalno analogne konverzije oduvek bio...

Kako god, gvlada kaze da ako nema dac u zvucnicima onda je to PC only resenje, a zapravo je obrnuto.

Evo ja na primer ne kacim na spdif logiteca jer nemam svrhu, analogno nemam ogranicenje zvucnog opsega i bitratea i mogu sam da korigujem supljine u linearnosti satelita pomocu ekvilajzera i crystalajzera. Logijevim dac-om nemam nista od toga i ogranicen sam bitrate-om i plus dac nije apsolutno nista posebno pa mi je spdif otpao kao opcija. Jedino gde je koristan je xbox i ps3, medjutim ne posedujem ni jedan tako da mi i ne treba kao pc korisniku... medjutim, svima koji poseduju konzole externi dd i dts dac znace mnogo, a hdmi i lossless dolby i dts na boljim dekoderima jos dodatno.

No odosmo u off... tema je navedeni zvucni sistem.

Kako god, gvlada kaze da ako nema dac u zvucnicima onda je to PC only resenje, a zapravo je obrnuto.

Ok, ako gresim objsni mi kako nije PC only resenje. Navedi mi koji player poput WDTV ima 5.1 analogni izlaz a da ne kosta skoro kao ti zvucnici ili BluRay player sa 5.1 izlazima i slicnom cenom. Kako bi PS3 povezao na taj sistem ili D3, IPTV box?
Koliko vidim isplati se samo za PC a i ima samo 1x 5.1 input. Ako se zeli konzola sa vise analognih ulaza mora se dati jos 80e.
http://www.teufel.de/en/electronic/...ml?PHPSESSID=14d29ac7374c9aececa1b75280e31cb1
http://www.teufel.de/en/electronic/...ml?PHPSESSID=14d29ac7374c9aececa1b75280e31cb1

Ne odlazimo od teme! Niko nema ular da gleda samo pravo vec moze baciti pogled i levo i desno tj kratkom pricom o konkurentnom sistemu opet ukazujemo na univerzalnost Z-906 (5500) sistema. Ne kazem da je 906 bolji sa zvukom u odnosu na Concept E 400 ali zgodniji jeste. Kada E 400 postane univerzalniji i zgodniji sa cenom stize skuplje sisteme.

Poslednja izmena:
Nazalost. Kad vidim da ovo kosta iste pare, steta samo sto ne znaju da bi i kod nas imali gomilu kupaca...

Imao sam prilike da slusam Teufel motiv 3. To su recimo malo stariji model iz njihove ponude. Recimo da je sahranio Harman Kardon HKTS 20 a slicne su cene. Teufel je bio kacen na Onkyo reciver, ne secam se tacne oznake, a HKTS na HK255. Steta sto ih niko ne distribuira na nasem trzistu, a to su retko posteni zvucnici koji sviraju za sve pare.

Digitalni dekoder u sklopu zvučnika meni lično izaziva gađenje iz prostog razloga što mi nisu pod kontrolom ni njegov kvalitet ni njegove mogućnosti.

Ja se secam da je vec sa sounblaster audigy 2 moj z5500 svojevremeno progledao u odnosu na built-in dekoder. Tu si u pravu. Medjutim, ko hoce da nakaci x360 ili PS3 bez dekodera tesko. Resenje je neka externa cheap multikanal dekoder resenja od 50-80$ koja nisam testirao, ili reciver. Novi su skupi, polovnih a dobrih sad ima za smesne pare. Nazalost, zbog neke latencije ugradjene u win, kao i zbog zastite dts-ac3 formata, ne moze se u "optical/spdif IN" od zvucne karte ubudziti out iz ps3 ili x360 pa da PC bude reciver. Steta.

Novi EAX ne izlazi ima vec 5-6 godina a odavno je zamenjen openal standardima jer hardwerski pristup zvucnoj ne postoji jos od izlaska viste a sa njim ni eax. :) Takodje ni kodeci se ne shiftuju jer DD i DTS dekoding postoje bas odavno i i ne menjaju standarde za spdif, dok su za hddvd i bluray prosireni sa svojim lossless formatima jos od 2006-te, eto opet 5 godina stagnacije i cisto sumnjam da ce jos veoma dugo da se tu ista promeni. Kod zvuka se to najsporije menja sa kodecima tako da za prenos dd i dts nema da brines, jedino je problem kvalitetne digitalno analogne konverzije oduvek bio...

EAX sam naveo kao primer, znam da promene nisu česte ali se događaju, ne želim o tome da razmišljam. Kada sam svoj sistem kupovao bio je aktuelan EAX 2.0 i SB Live!. Od tada se dosta toga izdešavalo a ja sam samo prešao na Audigy 4 i pokrio EAX 4.0, sa X-Fi bi pokrio i EAX 5.0. No da ne konretizujemo stvari jer je moja poenta opšta: ne želim da razmišljam o environment audio ekstenzijama kao ni o digital surround formatima.

Poslednja izmena:
Pa u tome je i postala poenta, od viste se sve izjednacilo po pitanju gaming audio akustike, sb live se izjednacio sa x-fi jer sav taj proces obrade i mixa zvuka je prebacen na softwer i radi se procesorski. :) Naravno ne racunam DA konverziju, a sto se tice dolby i dts surround formata nema sta da brines, nece oni bas mnogo dugo vremena da se menjaju, ali veruj mi bas dugo.

Nazalost, zbog neke latencije ugradjene u win, kao i zbog zastite dts-ac3 formata, ne moze se u "optical/spdif IN" od zvucne karte ubudziti out iz ps3 ili x360 pa da PC bude reciver. Steta.

Ranije kada sam imao X-Fi Platinum koji je imao dig in na front panelu uspeo sam da nakacen dvd player dekodiram i posaljem analogno na zvucnike, kao probu. PS3 nisam imao pa ni probao. Koliko se secam tada sam jos imao XP. Ta pomenuta latencija je nesto za Vista/7 sisteme ili je vezana za odredjene zvucne karte?

No da ne konretizujemo stvari jer je moja poenta opšta: ne želim da razmišljam o environment audio ekstenzijama kao ni o digital surround formatima.

Onda koristi samo i iskljucivo stereo pojacalo i 2 zvucnika. :p

Ok, ako gresim objsni mi kako nije PC only resenje. Navedi mi koji player poput WDTV ima 5.1 analogni izlaz a da ne kosta skoro kao ti zvucnici ili BluRay player sa 5.1 izlazima i slicnom cenom. Kako bi PS3 povezao na taj sistem ili D3, IPTV box?
Koliko vidim isplati se samo za PC a i ima samo 1x 5.1 input. Ako se zeli konzola sa vise analognih ulaza mora se dati jos 80e.
Kako bi povezao PS3? :) To pitanje je isto kao pitanje kako CD player povezati na recimo Monitor Audio RX2 zvucnike. ;)

Nije PC only resenje iz prostog razloga sto je vlasniku ostavljena mogucnost na sta ce da ih nakaci, da li ce to biti zvucna karta u PCju ili neki AV risiver.
Pc only je ono sto u sebi ima kojecega kao recimo Z5500. :p

Nisi odgovorio na pitanje. Ako ti treba nesto izmedju PS3 i tih E 400 onda to dize cenu.
Neki AV risiver? Koristiti pre out iz AVR i na E 400.... ma mora da se salis... :D
Z-5500 je bas primer not only PC resenja gde mozes povezati sve i svasta.

Ranije kada sam imao X-Fi Platinum koji je imao dig in na front panelu uspeo sam da nakacen dvd player dekodiram i posaljem analogno na zvucnike, kao probu. PS3 nisam imao pa ni probao. Koliko se secam tada sam jos imao XP. Ta pomenuta latencija je nesto za Vista/7 sisteme ili je vezana za odredjene zvucne karte?

Moze ova varijanta ali samo stereo. Digital 5.1 zvuk bez latencije preko pc-a nazalost ne moze. I to bez obzira na zvucnu i njen kvalitet. Posto je tema Z-906 a to su prevashodno 5.1 zvucnici, te bi ljudi da slusaju 5.1 zvuk, bez decodera ili recivera, bilo koji uredjaj koji nema multikanalni analogni izlaz - nece da moze. Znaci, recimo x360 ili ps3 otpadaju u startu. Medjutim za male novce:

Link

se to moze resiti. Evo cak i Teufel ima svoje resenje:

Link

Verujem da je Teufelovo resenje daleko ozbiljnije od logijevog.

Ovde je krucijalno pitanje kolko rasprava moze da ide u smeru boljih resenja. All in one resenja nikad nisu bila dobra. Imati decoder ugradjen u zvucnike je ekvivalentno imati mp3 player ugradjen u foto aparat. Ima mustek te aparate recimo, foto-aparat, kamera, mp3, diktafon, itd. I sad zamisli raspravu gde lik udje i kaze: sta kupujete to, kupite neki krsten canon. I svi skoce: a jel ima taj canon mp3 u sebi? Znas li ti posto je i foto aparat i mp3 zaseban, to kosta silne novce, meni ovo lepo slika + imam i muziku, nadji mi bolje za te pare, itd. U toj raspravi se izgubi jednostavna poenta: foto-aparat sa mp3-jem u sebi se ne kupuje :). Zasto!? Zato ;).

Takodje, ubedjen sam da z5500 ima bolji zvuk od z906 jer je tako bilo i kod alteca. Svaki sledeci model je bio losiji po pitanju zvuka. Microlab je svakako zvucno i izradom ozbiljnija od logitecha. Imao sam i microlab h300 i z5500 razlika je dupe i oko u korist microlaba. Microlab je trenutno mozda i najozbiljnija low-budget pc varijanta. Neko je spomenuo h500, ja bih to 100x pre uzeo nego z906. Problem microlab zvucnika je sto nisu fotogenicni kao logitech :). Mnogo ali mnogo lepse izgledaju u prirodi nego na slikama. Ovi H500 su lakirani, presijavaju se, i drvo ima prelepu texturu. Na slikama se to nazalost ne vidi.

Kazem ti ja sam dobio DD preko dig ulaza tada sa dvd playera na X-Fi Platinum, na XP. Nije bio samo stereo.

Ima Teufel resenje, vec sam pomenuo ali kosta 180e. Kako je Z-5500 oko 250e a Teufel 350e + 180e za taj dig dodatak, mora biti mnogo bolji. Cene i jednog i drugog su iz inostranstva, da uvoze Teufel verovatno bi kostao 800e.

Da, Microlab ima fina resenja. Steta sto ih niko ne uvozi vise.

EDIT (10-25-2009): Possible Solutions
Confirmed:
Creative Sound Blaster X-Fi Elite Pro 70SB055A00000 7.1 Channels 24-bit 192KHz PCI Interface Sound Card (Black/Silver) $279 (Note: Only works in windows XP)

Ko zna, mozda Platinum nisu testirali a da takodje radi. Nemam razloga da se zezam da sam dobio 5.1 zvuk ali to je bilo pre 5 god otprilike.

Imas i ono resenje za 60$ ne mora Teufel.;)

Nazad
Vrh Dno