Šta je novo?

Logitech Z-906 (naslednik Z-5500)...

@Gizmor:

Primetio sam da si u tekstu koristio poredjenje sa svojim x540 sistemom. Zar nisi mogao da bocnes neciji STX i 5500 i na taj nacin izbegnes komparaciju sa x540? Msm, na kraju krajeva zvucna je tvoja, kao i x540. Zar se nesto menja da je Zika donirao zvucnu i 5500 za potrebe komparacije? Zika uopste ne mora biti pomenut u testu. Ok, kapiram da mozda nije bilo vremena. Samo kazem da bi prikaz bio mnogo mnogo kvalitetniji :)
Ne znam kako drugacije da kazem sem +1.

Upravo je to i bila moja poenta, ne da napadam nekoga (tj. Gizmora) ili se svadjam.
Btw, CAR malo preostro reaguje. Nismo ovde da pljujemo, nego samo da pripomognemo konstruktivnim predlozima.
Mozda je tako zvucalo, moja krivica... ali samo iz razloga sto ja smatram da test jednog sistema kao sto je Z906, koji pretenduje da bude naslednik (opet cu reci) legendarnog Z-5500, jednostavno *mora* da ukljuci i taj isti Z-5500 na testu radi poredjenja. Prosto. Em zbog prirode samog testa... em sto ima ljudi koju su u nedomici, posto se oba sistema nalaze na trzistu, pa ne znaju koji da kupe... em sto, u krajnjoj liniji, ima i ljudi koji su vlasnici Z-5500 vec dugi niz godina, pa mozda i razmisljaju da ih zamene naslednikom. Samo treba utvrditi valja li taj naslednik. A to se najbolje radi upravo uporednim testom, naravno.
Takodje, i da taj test treba raditi na iole ozbiljnoj zvucnoj karti... ne mora bas STX, ali vala nikako krsic poput Xtreme Audia.

E sad, tu u pricu ulaze zvanicni kanali i oni drugi, pa razne Zike sa foruma... sto je vec neki drugi domen.

P.S. Inace je Z-5500 bio nekada na testu Benchmark-a, tako da ta prica "da je bio, pa da se eventualno i vratimo na njega" ne pije vodu...

Testove kao sto je ovaj za Z-5500, bolje i da ne pise niko (sad bas citam neke provale iz tog teksta). Ustvari, koji djavo se tu neko trti da pise nesto ako o tome nema pojma i nije ni najmanje kompetentan? Jel vi volite da citate testove recimo monitora gde kaze neki klinac: "E, ima lepu sliku, ima DVI, crn je, ima 5 dugmeta sa strane,..." Jel to moze uopste da se nazove testom a kamoli ikome da bude korisno?? Uzaludno lupetanje u prazno, na obe strane...

Uh... nije Gizmor to lepo objasnio vama. A i neke stvari je glupo da govori. Bench je firma - i kao takva ima zaposlene koji su plaćeni i koji imaju stvari koje moraju da završe. Gizmor, Filipenko, Dandy... ljudi imaju dnevne obaveze - Filip je urednik koji obavlja tonu stvari, od peglanja tekstova, do peglanja baze i rada "ispod haube", do pisanja svojih tekstova i posećivanja eventova, sastanaka sa partnerima i sl. Sva trojica su danas bili na sajmu i to tri četvrtine radnog dana. A kad se vrate kući imaju da pišu, peglaju, sređuju slike, kače tekstove, testiraju - kako ko. Da je Gizmor imao vremena da posveti tri dana tekstu o Z906, verovatno ne bi stigao da odradi test nekog monitora ili televizora sutradan, a onda bi prolongirao dužinu reversa na koji je taj monitor uzet (i realno pravio problem sa partnerom ili potencijalnim partnerom), pa ne bi stigao da ode na sajam... i tako totalno sebi napravio glupost koja bi se završila tako što bi mu šef u nekoj meri bio nezadovoljan. Jednostavno, imaš recimo 8 sati za taj Logitech Z906. Sat i po odvoj za prenos, pola sata raspakivanje instalacija, pola sata slikanje, par sati slušanje, nakon toga sređivanje slika i pisanje teksta... to je osam sati. Nije imao još dva sata da ode kod nekog od forumaša i uvali mu Z906 pored tog 5500 (ili da donosi 5500 kod sebe, još gore) i još dva sata da to sklopi i vrati kod kuće... to je onda 12 sati, a ne 8 sati.

Problem je u tome što vi posmatrate to iz svog ugla - "ja bih voleo, ja bih preslušao, ja bih uporedio"... OK, i JA BIH! Iskreno! Ali ***a... on danas ima Z906, sutra Panasonic plazmu, a prekosutra Sajam... Nije SAMO forumaš koji je nabavio Z906 i u tom smislu više ništa nema da radi u narednih mesec dana... Vreme kada sam ja dan i noć prvo testirao, pa za dva dana dan i noć pisao tekst su prošla :). Ti novinari su izumrli... :(

Bas zbog toga sto od takvog "testiranja" nema nikakve vajde, bolje i ne pokusavajte... Uzalud vam trud sviraci...

Dobro sad, suma sumarum:

Je'l valja taj naslednik dovoljno da ga nakačim na plazmin digitalni izlaz i uživam u DTS? Nije malo 300 jura (pola plazme).

Ako nisi imao Z-5500 do sada, vredi. Ako misliš da zameniš Z-5500 njima, onda ne vredi.

Sem z906 i z5500 ne postoje drugi zvucnici u cenovnom rangu sa digitalnim ulazom?

Ono sto mi se svidja kod ovih su mali sateliti, jer ce da vise sa plafona.

Iskreno bih najradije neke Microlab, njima sam odusevljen, ali nisam video da ijedan model ima dekoder.

Nidzo, za sve zvučnike važi pravilo da je najbolje da su u visini ušiju, ne preporučuje se montaža na plafon...

Bas zbog toga sto od takvog "testiranja" nema nikakve vajde, bolje i ne pokusavajte... Uzalud vam trud sviraci...

Aj' ti ne smaraj, zivota ti - test kakav ti zelis i ocekujes niko ne bi hteo da cita... ovo su *kompjuterski* zvucnici, koliko puta to treba da se ponovi?!?
Dosadni ste do zla Boga, svi vi audiofilicari...

Ja i ne ocekujem audiofilski test o jednim obicnim PC zvucnicima, ali ocekujem da neko elementarno znanje mora da postoji, ako uopste hoces da se to nazove testom.

A, to... e pa izvini onda, odoh bas da procitam taj test kada si ga vec toliko ocrnio :)

Pazi provalu za phase plug... Kaze: "ali je proizvođač krajnje iskusno ostavio dobitnu kombinaciju "Aluminum Phase Plug" zvučnika u svim satelitima (ovi zvučnici korišćeni su i kod Z-560 i kod Z-680 modela), sa blagim modifikacijama. Ovaj vid zvučnika zasniva se klasičnoj membrani koja u središtu poseduje aluminijumsku zašiljenu kupu, koja u velikoj meri smanjuje vibriranje samog zvučnika, obezbeđujući na taj način vrlo glasno sviranje iz potencijalno malog satelita bez bojazni po radni vek membrane. Svaki zvučnik, pri reprodukovanju zvuka manjeg intenziviteta vibrira levo-desno; kada je ta snaga veća, periferni delovi membrane počinju da zaostaju za centralnim delom na koji je Logitech stavio aluminijumsku kupolu, a na izvesnoj snazi centralni i periferni deo membrane počinju da se kreću u suprotnim smerovima pa je rezultirani zvučni pritisak manji nego kada bi se cela membrana kretala u istom pravcu."

I aj mi sad kazite da lik uopste zna sta je i cemu sluzi phase plug... Ostalo me mrzi i da citiram. :D

Ovo je vec tvoje polje expertize, tu ne zelim da se mesam :D

U prevodu: nemam pojma sta je phase plug, a i ne zanima me! :d
Mislim, znam tek osnovno sta je, koji je osnovni princip (all in one), a znam i da je to ujedno i glavna boljka svih Logitech-a sa tom tehnologijom...

Total Peak power: 1010 watts auuuu ovo je stvarno jaka cifra kako to radi :) , btw ima jako dobrih full range drajvera , cak ovde ugradjeni i nisu bas djubre , veci je problem u pojacalima a pre svega njihovom napajanju , sto lepo nisu ubudzili smpt napajanje ... ovko dzabe su krecili

Poslednja izmena:
Pitanje snage smo vec odavno prevazisli, kao i koliki su realni dometi jednog Tang Band drivera iz satelita. Problem jeste napajanje i pojacivac, ali vala i zapremina kutije (kako kod satelita, tako i kod sub-a). Nista tu bolje nije odradjen ni ovaj Z906, cak mogu da se kladim da je samo unakazenija verzija Z-5500 u svakom smislu.

ah da i 6band order bandpass je vrh komedija za nesto sto duboko zalazi u srednjetonski spektar no klinci vole da slusaju ditorziju i pojacala koja klipuju na 10posto txd a i bass reflexa koji kasni za drajverom jedno dobrih par ms...

jel moguce da ni jedan jedini test ili post ne moze da se uradi a da se oko toga ne posvadjate i da se pojedini ne prave prePREpametni ?
alo daj malo iskulirajte, pricamo o zvucnicima ne o nuklearnom ratu...
i daj vise testiraj to i pusti malodusnike, zavrsi posao koji si zapoceo...
ovi sto im se prica neka pricaju, razumiju se u zvuk - svaka chast neka se zaposle u podmornice (da rade na sonar)...

ja sam imao u sobi z5500 i z906 al svega jedan dan.
kratko i jasno z5500 se cuje jace, al je bolji zvuk sa z906...(desava se deformacija zvuka kod z5500 kad se ''navida'' do kraja, kod z906 ne)
zasto je bolji nemam pojma, bas je drugaciji definitivno, e sad jel bolji il gori od z5500 nisam kompetentan.
po meni jeste, jer je nekako cistiji. al ponovo ovo pise tip koji voli muziku i dobar zvuk al nije me trazila americka vojska da radim na podmornicu kao neke odje.

e sad meni smeta kod z906 sto je 5x grdji od z5500, *** smeta mi, fali mi onaj stari dock, mada sam poceo polako i na ovo da se privikavam.
sve u svemu z906 je noviji ima prikljucke za sve, zato sam mozda i prodao z5500.
i jos jedna stvar koja mi je zasmetala mada sam vec to pisao, je da z906 nema wall mount.
nego se posebno kupuje i to je gnjavaza.

suma sumaru, koliko god da mi fali izgleda z5500 sad da odem u prodavnicu i da mogu da biram - uzeo bih z906.
i jedan i drugi sistem kad se pojaca do jedno 80% komsiji ispod trese prasinu sa knjiga na policama.

p.s. oko cega ste se vi posvadjali ja jos ne mogu da vjerujem - jeeeeeeeeeeeeeeeee

Poslednja izmena:
Lepo poređenje nekoga ko je oba sistema slušao u istim uslovima.

Samo mala primedba na ovo...
...sve u svemu z906 je noviji ima prikljucke za sve, zato sam mozda i prodao z5500.
Z906 ima samo jedan optički ulaz više u odnosu na Z5500.

Za ostale primedbe verujem da su na mestu :)

Do 300e za ovako nesto i ajde ali sve preko ne vredi. Kako je 5500 bio negde i 450e bolje za jos 50 uzeti Onkyo komplet.

Dali je ovo moguce? na kraju dodjosmo do onoga sto su mnogi pricali...

Do cega Civi? Z-5500 nije imao alternativu i kostao je 250-300e, za taj novac ili nije bilo decodera i dig ulaza ili su se nudila stereo resenja. Ljudi su zeleli multich a ne 2 kanala.

Da je bilo H500(D) bilo bi konkurencije. ;)

Falcon crnjak mi je uvijek bio da prikljucim recimo ipod na z5500.
odmah sam provalio kako da prikljucim, al *** i kad prikljucim samo centralni radi i naravno vufer.

totalni off
prije nego li sam prodao z5500 ponio sam vufer kod nekog profesionalca za zvucnike, koji zna sve i svassta o tome. (moze da radi na sonar u podmornicu)
da provjeri ima li hladnih lemova i tih cuda. da provjeri napajanje i to.
e kad sam mu ih donio lik koji je inace veoma korektan otvorio mi je glavu sa nekom teskom pricom kako je to smece kako ja ne znam sto je muzika.
pa sam morao da idem kod njega na stan da mi pusta muziku sa njegovih zvucnika, koji su stvarno perverzija i zvuk je vrhunski.
kao neka hi fi tehnika, preskupa i te stvari, ono cisto da mi se pohvali sa njegovim a da moje logitech ponizi.

poenta price jesu ti njegovi hi fi zvucnici bili super, i sve je to perfekcija, al mene to ne zanima.
kao prvo ti hi fi zvucnici su ogromni bas bas ogromni i u dnevnu mu stoje kao semafori. (dje cu ja sa tim u sobu ? )
ispod televizora milijardu nekih cudesa, te ovo pojacalo te ono pojacalo - sve je to super a ponovo pitam dje cu ja sa tim u sobu ?
i na kraju krajeva nikakve bitnije razlike u zvuku ja tu nisam osjetio ama bas nikakve a bas se potrudio da mi dokaze da je to savrsenstvo.
ja ne slusam mocarta i betovena, nego igram igrice i ocu da kad bacim bombu na COD da komsija misli da je NATO ponovo poceo da gadja.
ocu da kad slusam elektronsku muziku bas dobro bije jer mi se to svijda. da gruva ono sto se `veli.
i da kad gledam avatara na full hd, ako onaj majmun prolazi sa lijeve strane ja ocu da mi glava instiktivno ode u lijevo.
eto to ja ocu i to je ono sto mi je pruzao Z5500 koji sam platio 350e i sad mi to isto pruza Z906 koji sam takodje platio 350e.

e da zaboravih, znam da sam odje nedje citao kako z5500 nista ne valja kako je neki microlab H500D 5x bolji sistem od njega.
ja kao budala vidim pisu sve neki strucnjaci i kazem sebi ajde da ja pogledam uzivo te h500. i nadjem ih.
KAD SAM IH VIDIO UZIVO TU SE ZAVRSILA SVA MOJA EMISIJA SA NJIMA.
JER SU 5X VECI I GRDJI OD LOGITEKA, ODMAH SAM POMISLIO SAMO NA JEDNO, KAKO BI TE OGROMNE GRUBE DRVENE KUTIJE
NARUSILE POTPUNO IZGLED MOJE SOBE. PITANJE KAKO DA IH ZAKAZIM NA ZID A DA TO LICI NA NESTO ?
IZGLEDALI SU MI KAO TEHNIKA KOJA SE PROIZVODILA POSLE RATA, TAJ FAZON I IZLGED.
znaci mogu po kvalitetu da budu 5x bolji od logiteka i da su 200e jeftini ja ih nikad ne bi kupio i ubacio u sobu.
platio bih porez na budale ili ti dizajn i uzivao u jednostavnom al modernom izgledu z5500/906.

Poslednja izmena od urednika:
Pazi, postoje ljudi koji zvucnike kupuju iskljucivo zbog zvuka, zbog izgleda i i zvuka i izgleda. Tebi je bitan izgled i da daje neki zvuk, lepo si rekao. Nekima je bitno da imaju savrseni zvuk pa kako god da izgledaju, kao ormani, bandere, nebitno.... Meni je bitno da lepo izgleda, jer ne zivim u spajezu ali i da daju realni zvuk. Svaka roba nedje svog kupca. :)

Falcon crnjak mi je uvijek bio da prikljucim recimo ipod na z5500.
odmah sam provalio kako da prikljucim, al *** i kad prikljucim samo centralni radi i naravno vufer.

Zvuči kao da si uključio stereo 3.5mm kabl sa zadnje strane u narandžasti port a prekidač 6ch/stereo ti je ostao u 6ch položaju.

Prilozi

• logitech_z5500_5.jpg
    logitech_z5500_5.jpg
    23.6 KB · Pregleda: 83
pa da, barem jedino tako sam mogao da dobijem zvuk ?
ima li neki drugi nacin :wall::crash:

Da si prebacio onaj prekidač skroz desno u donji položaj (Stereo 1-3), onda bi mogao da ubodeš u bilo koji od ta tri i imao bi normalan zvuk (po defaultu, samo na prednjim satelitima i subwooferu) koji bi mogao dalje efektima da proširiš i na zadnje satelite (Stereo x2) ili da experimentišeš sa Dolby ProLogic modovima da aktiviraš i centralni zvučnik (meni se ne dopadaju uopšte, iskreno).

dje si bio prije moj kolega ? =))
sad si mi kad nemam vise tih problema otkrio tajnu...ih

Nazad
Vrh Dno