Šta je novo?

Logitech Wave Keyboard

Gizmo

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
05.02.2008
Poena
585
Mnogo mi se svidja ova tastatura. Uzeo bih zicnu varijantu jer mi wireless tastarura ne bi nicemu sluzila, a i plasim se kasnjenja u igrama. G15 mi se uopste ne svidja kako izgleda a i svi oni dodatci su mi beskorisni. Ajde neki utisci ko je ima, ili je isprobao kod nekoga. Ne vidim bolju alternativu za ~40evra.

Zbog wave rasporeda tastera W taster je dodatno pomeren ulevo u odnosu na ASD tastere, tako da to pomalo smeta prilikom igranja. Takodje nekad umeju i da se "češu" tasteri jedan o drugi i onda imas utisak kao da se glave. Definitivno nije za gaming, bar po mom misljenju.
Sto se tic kucanja u wordu, jos nisam kucao nijedan veci dokument, ali deluje ok i nema onog zaglavljivanja..valjda sve to zavisi od ugla pod kojim prstima pritiskas tastere.
I da, bucna je prilicno..bar za moj ukus.
Ja za 40e koliko sam je platio, bas i nisam nesto odusevljen.

Poslednja izmena:
I ja sam se lomio koju gaming tastaturu da uzmem, tu sam probao u radnji i nimalo mi se nije dopao osecaj kucanja, malo pomeren raspored i nagib.
Uzmi MS X6, ako ti ne smeta sto su tasteri poluvisoki, dobijes i pozadinsko svetlo, makro tastere i removable numpad. Ja sam vise nego odusevljen i izgledom i radom.
Imas je dosta povoljno u Bench House, za malo vise para nego sto je ta Wave.

Poslednja izmena:
Utisci jednog člana koji je nedavno kupio ovu tastaturu. Možda pomogne...
Ja sam je takođe isprobao kada sam kupovao komplet (tastatura i miš) i nije mi se baš svidela ta wave ergonomija tastature, pa sam na kraju uzeo desktop comfort.

pozdrav

Ako ti je cilj ergonomija, preporuka za:
Natural Ergonomic Keyboard 4000

Jedino sto nema mnogo smisla koristiti je ako ne kucas "slepo".

Opet, ako ti treba gaming tastatura, pretpostavljam da bi ti pomenuta tastatura "SideWinder X6" vise odgovarala...

Hvala na utiscima, izgleda da ovaj model ispada.Ne trazim bas gaming tastaturu kao sto je G15 ili ovaj MS X6, vec neku koja je:

-crna
-izgleda solidno
-da ima ovaj produzetak za odmaranje zgloba i da je udobna
-nije skroz pravougaona
-da nema plitak hod tastera

Kucam slepo ali ove ergonomic dvodelne nikako. Wave je mogla da prodje jer je bila blaza varijanta.

U medjuvremenu sam nasao Logitech Media Elite koja izgleda isto super a i kolko citam po nekim utiscima po netu nije losa a jeftinija je nekih 20 jura sto je ogroman plus. Ajmo sad utisci o njoj ako moze.

edit: Izgleda da nema nigde da se nadje, bas steta.

Logitech%20Media%20Keyboard%20Elite.JPG

Poslednja izmena:
Skoro da si opisao Ergo 4000. Nisam bas siguran za hod tastera, ne znam sta bi podrazumevao pod plitko. Nije dubok kao kod "normalnih" tastatura, ali nije plitak kao kod laptopa, nesto izmedju. U principu isto to vazi za Logitech Wave, ali su drugacije izlelujani tasteri, i Wave je mnogo svezija, zato i izgleda mozda malo modernije i ima sve one svemirske dodatke :). Meni izgled nije bas odgovarao, pa sam uzeo Ergo 4000, koja mi i ergonomski vise odgovara.

A ako ti nesto znaci, ja sam isto trazio Logitech Media Elite, ali prosto je nemoguce naci je, nazalost. Mada, ako bih se vratio unazad i imao iskustvo koje imam sa Ergo, sigurno bih prezalio pare i opet je uzeo :).

Poslednja izmena:
vec neku koja je:

-crna
-izgleda solidno
-nije skroz pravougaona

Logitech Wave odgovara ovom opisu, ipak ništa dok ne probaš. Moji utisci o Wave tastaturi, koji su linkovani gore, su više iz ugla nekoga ko već 5 godina kuca na flat tastaturi, tj. Logitech UltraX. Možda se tebi Wave svidi.

Kucam slepo ali ove ergonomic dvodelne nikako. Wave je mogla da prodje jer je bila blaza varijanta.

Dvoumio sam se baš između MS Ergo 4000 i Logi Wave, kada su u pitanju ergo tastature, i takođe sam odbacio MS jer je potpuno prelomljena na dva dela, što bi tražilo još više privikavanja nego Wave.

ps. Jedna firma upravo daje 50% popusta na Wave tastaturu! :wave:

A da probas sa onom a4tech x7 ili kako vec..? Ona je dosta jeftinija..Doduse ima onih crvenih gumenih tastera, ali cuo sam da je skroz ok.

Hvala na utiscima, izgleda da ovaj model ispada.Ne trazim bas gaming tastaturu kao sto je G15 ili ovaj MS X6, vec neku koja je:

-crna
-izgleda solidno
-nije skroz pravougaona

U medjuvremenu sam nasao Logitech Media Elite koja izgleda isto super a i kolko citam po nekim utiscima po netu nije losa a jeftinija je nekih 20 jura sto je ogroman plus. Ajmo sad utisci o njoj ako moze.

Od stavki koje si naveo X6 zadovoljava sve sem sto je malo coskasta, ali meni je veliki plus sto numpad mozes skinuti i tako osloboditi prilicno mesta.
Sto se hoda tastera tice nije ni kratak ni dug, otprilike negde na sredini, ali to ti savetujem da probas, pa onda odluci. X6 je i meni na slikama delovala ruzno, ali kad sam je uzivo video i probao, nije bilo dileme.

Pre X6 sam imao Logitech Media (ova Elite mi izgleda samo malo napucanija varijanta) i nije nista posebno, cist prosek, sto se i po ceni vidi, pogotovo je lose slepo kucanje jer su tasteri dosta klimavi.

Poslednja izmena:

-crna
-izgleda solidno
-nije skroz pravougaona

Logitech%20Media%20Keyboard%20Elite.JPG

Mislim da bi ti se Ergo 4000 dopao. Bez obzira sto je "prelomljena" ova tastatura je fantasticna i ne zahteva previse vremena za privikavanje (uostalom to je tastatura, ako je koristis par sati dnevno neces ni primetiti da postoji prelom). Ja sam presao sa UltraX pravo na Ergo 4000 i u pocetku sam kucao sporije ali kroz bukvalno 2 dana razlike vise nije bilo.

Da ne pricamo koliko je ova tastatura kvalitetna - izgleda i ponasa se isto kao i pre godinu i kusur dana kad sam je kupio. Pocev od tastera koji ne skripe i nisu nista glasniji nego kad je bila nova, do odmorista za ruke koje se nije izlizalo ili pocepalo (a koristim tastaturu bar 8h dnevno). Ja ti savetujem da je probas, vredi apsolutno svaki EUR!

@Kutija

Da li si probao Wave, i ako jesi, da li možeš da napraviš poređenje sa MS Ergo 4000? Meni se Wave tastatura (posle UltraX) nikako nije dopala, pa zato pitam...

Pošto si koristio UltraX, da li možeš da uporediš dubinu tastera UltraX i MS Ergo 4000?

Sad me kopka da probam i MS Ergo 4000! :type:

Jedina tastatura koja mi se baš baš sviđa je diNovo for notebooks, ali ona je 8 hiljada, što mi je malo previše. :S:

Razmisljao sam i Wave da uzmem, ali jednostavno ne odgovara, i to se primeti posle prvog kontakta, da tako kazem. Situacija je ili-ili. Ili ce ti se dopasti "zl****vi" Wave-a koji je najplici na sredinama gde drzis ruke nesto visi na krajevima i na centru ili Ergo koji je najvisi na sredini (znacajno) i opada ka krajevima. Ima ljudi koji vole suprotno, recimo Luc1fer je negde napisao poredjenje, ali on nikako nije mogao da se navikne na Ergo (suprotno od mene).

Ljudi hvala vam svima na odgovorima. Video sam A4tech G600, zvuci solidno za te pare. G700 i G800 mi se uopste ne svidjaju.

Mozda je opet Wave u igri neznam ni ja sam. Ajde dajte mi jos pozitvnih utisaka o njoj, posto sam citao toliko negativnih :) MS ergo 4000 mi se isto svidja, ali ako bi ubo onih 50% popusta na Wave, to bi presudilo naravno hehe.

Ebesh gledanje i citanje, idi lepo u prodavnicu i probaj sve gore navedeno, pa onda odluci.

Izgleda da cu morati. Ako neko zna u kojoj radnji imaju najvise izlozenih tastatura da moze da se proba, ali najbitnije Wave i MS ergo 4000 da vidim kako mi leze.

Evo ja tju ukratko da ti kazhem neshto o njoj...Kupih je relativno skoro za oko 5k dinara i nije mi zhao.Jako je lepog izgleda i kvalitetne izrade i veoma lepo izgleda na stolu.Onaj gumeni naslon za ruke je jako dobra stvar kao i sami wave tasteri.Treba vremena da se navikne na to ali ja lagano udjoh u fazon i mogu ti retji da definitivno brzhe i bolje kucam sa istom.Shto se tiche igrica,igram quakelive jako chesto i ponekad koju dotu i nema nikakvih problema,chak shtavishe mislim da mi je lakshe ovako al verovatno je to subjektivno.Izabrah je iako sam mogao da pazarim koju sam hteo i ne zhalim se shto nisam uzeo neku Razer-ovu ili neku iz G serije.Nisam hardkor gejmer tako da mi gejming tastatura nije potrebna a treba mi neka zlatna sredina kao shto je ova tastatura.Multimedijalni tasteri su skroz kul,menjanje pesama,play/stop,sleep mode,vrshi posao i shtedi vreme.Ukratko moj iskreni savet je da je kupish,samo pazi gde pazarish jer u vetjini prodavnica imaju samo YU layout shto mi je skroz bezveze,al dobro,to je subjektivno...Ako imash neko pitanje,ti pitaj,al generalno ne'sh se zaebati ako pazarish.Poz ;)

Druze ako ti se toliko svidja idi i kupi je :D Mislim u cemu je poenta toga da trazis pozitivne utiske o necemu o cemu ti je vec nekoliko korisnika dalo uglavnom negativne? :trust:

Ako ti je cilj ergonomija, preporuka za:
Natural Ergonomic Keyboard 4000

Jedino sto nema mnogo smisla koristiti je ako ne kucas "slepo".

Opet, ako ti treba gaming tastatura, pretpostavljam da bi ti pomenuta tastatura "SideWinder X6" vise odgovarala...

Još jedan glas za MS Natural Ergonomic! Doduše ja imam neku bežičnu varijantu (mislim da je model 7000), ali čini mi se da je ista kao i ova sa kablom.

Ako zaista kucaš slepo mislim da bi trebao probati dvodelnu tastaturu, mnogo je prirodniji položaj zgloba šake, a mene lično je ova tastatura naterala i da pravilnije sedim za stolom pa me manje boli vrat i ramena.

Pre MS Ergo sam imao samo Logitech modele (dobro, i Cherry nekada davno), a tu Wave i još dosta novijih Logitechovih modela sam isprobao u radnji i mislim da mogu slobodno reći da nijedna Logitech kvalitetom ne može da se meri sa MS Natural Ergonomic. Jednostavno sve deluju kao igračke naspram nje.

Pa u tome je problem :) .Ne znam da li mi se svidja posto je nisam probao, a utisci drugih o tastaturi ne mogu da skode dok je ne probam i sam. Kao sto rekoh, icicu danas da vidim koja mi najvise lezi pa odlucujem.

Idi u Bench House... Imash izlozenu i jednu i drugu kao i josh par komada drugih pa vidi ...

Nema sta vise da probam... Uzeo sam kod komsija u gigatronu Logitech Wave(US verzija naravno) na 50% popusta, i izasla me je 2490 dinara, tako da nije bilo razmisljanja izmedju ovoga i MS 4000.

Utisci su skroz razliciti od korisnika Marko_n , pa ako neko zeli ubuduce da je kupi da cuje i drugu stranu...

Kupio sam preključe Logitech Wave tastaturu, nije flat, ali rekoh da probam, kad već nisam mogao da nađem odgovarajuću flat. Koji *****!

Tastatura je neuporedivo lošija od UltraX tastature, neke zamerke na brzinu:
- Hod tastera je dubok, praktično kao kod običnih tastatura, nema govora o tome da je između flat i obične.
- Linija tastature u obliku talasa je najobičniji bullshit, samo prsti zapinju o središnje tastere, a nekog benefita nema.
- Shvatio sam da su dvoredni enter i dvoredni delete nešto na šta NE ŽELIM da se navikavam!
- Mogao sam da nastavim da kucam na slepo, relativno brzo, raspored je skoro isti kao na UltraX, ali sam na Wave-u kucao dosta sporije i sa više grešaka (izmerio sa aplikacijom). Najviše zbog dubokog hoda tastera i zapinjanja vrhova prstiju o izdignute tastere.
- Wrist rest je udoban, ali krcka i pucka pod pritiskom šaka, što ostavlja loš utisak.
- Osećaj pri kucanju je kao na najobičnijoj tastaturi, nema govora o nekoj posebnoj udobnosti kao što kažu u nekim review-ima.
- Neki tasteri, doduše ne svi, malo škripe.
- Dodatni tasteri (play, stop, 3D flip, zoom) ne rade u Win7 dok se ne instalira SetPoint (bloatware) čijoj sam se instalaciji opirao bez obzira što imam MX1100 miša.
- Tastatura je prilično glomazna, dimenzije joj povećavaju dodatni tasteri i wrist rest, morao sam da pomerim monitor nazad, a već dugo vremena stoji na jednom mestu i tako sam se navikao.

Pošto je ovde i suviše nedostataka na koje jednostavno ne želim da se navikavam, vratio sam tastaturu u Pakom i dobio keš nazad.

Definitivno flat i ništa drugo. Ovo sam napisao čisto ako je neko u sličnoj dilemi, da pređe sa flat tastature na ergo - ne nikako, naručito ne Wave!

-Hod tastera jeste dubok ali meni to i odgovara jer sam 9 godina imao Microsoft Internet tastaturu koja je zasluzila penziju, pa ko je navikao na dubok hod tastera nece imati nikakvih problema.
-Linija tastature je skroz super i nema govora o zapinjanju prstiju jer tasteri uopste nisu izdignuti jedni od drugih koliko sam mislio i rec je o blagom talasu koji ne predstavlja nikakav problem.
-dvoredni enter i delete jesu malo cudni u pocetku ali mi je trebalo bukvalno 5 minuta da se naviknem jer posto slepo kucam navikao sam na jednoredne tastere sa prethodne tastature
-nijedan taster ne skripi,testirao sam bas svaki da ga nateram da skripi ali bezuspesno, i svaki je prilicno tih.
-ovo jeste tacno da ne rade neki dodatni tasteri bez instalacije set pointa, ali posto imam set point na G5, ovo mi ne predstavlja nikakav problem.
-G15 prva verzija je bila glomazna, ova uopste nije.Dugacka je 46cm i siroka 26cm. U odnosu na moju staru microsoft internet duza je 2.5cm i sira 3cm, ali u odnosu na flat tastature moze se reci da je glomazna.

Sa flat na ovu tastaturu moze da bude problema da se naviknete ali posto mi je stara bila dosta slicna, navikao sam se za 15min i nastavio sam slepo da kucam bez ikakvih gresaka.

Tastatura je kvalitetno uradjena, tasteri su lepo zaobljeni na ivicama i imaju lep osecaj pri stiskanju. Neko je rekao da je bucna ali ne bih se slozio. Ne znam da li postoji skroz silent tastatura ali ovo je po meni prilicno dobro. Postoje tri nivoa nagiba a to su skroz flat, 4 stepena i 8 stepeni.
Multimedijalni tasteri su uradjeni isto odlicno, imaju lep oblik i razumno su rasporedjeni po tastaturi. Wrist pad je dobar i lepo prati oblik tastature, i meni se njegova mekoca svidja, tj nije previse tvrd a ni previse mekan. Natpis Wave na space tasteru daje odredjenu otmenost tastaturi ali i ukupno tastatura izgleda savrseno i lepo ce vam se sloziti ako imate crn sto kao ja.

Sve u svemu prezadovoljan sam. Mislim da nisam mogao da napravim bolju kupovinu a pogotovo jos i sa ovim popustom od 50% koji je bio. Znaci ko ne voli prelomljene ergonomic tastature ovo bi bilo next best thing. Moja preporuka.

Imam već duže vrem Wave tastaturu sa našim slovima i mogu reći da sam zadovoljan.

A to da je loša za gaming zbog toga što je w pomereno malo više u levo, nisam ni primetio dok nisam pročitao ovde.

Nema sta vise da probam... Uzeo sam kod komsija u gigatronu Logitech Wave(US verzija naravno) na 50% popusta, i izasla me je 2490 dinara, tako da nije bilo razmisljanja izmedju ovoga i MS 4000.

Eto, drago mi je da si zadovoljan i da si stigao da je uzmeš sa popustom! :) Neka te dobro služi! :)

Od svih zamerki koje sam napisao, neke su krupnije, neke sitnije, samo sam ih nabacao bez nekog posebnog redosleda, ali ono što mi je definitivno najviše smetalo je hod tastera, ovo ostalo bih još nekako i podneo. Ne znam da li si probao Logitech UltraX, ali meni je osećaj pri kucanju, dakle samo pritiskanje testera, neuporedivo bolji na UltraX tastaturi. Pre svega zato što mi je potrebna manja sila i kraće pomeranje prsta da pritisnem taster, i kada ga pritisnem, tačno mogu da osetim da je pritisnut. Dakle, preciznost je prilično velika.

Po mom mišljenu, tasteri na Wave tastaturi nisu ništa bolji u odnosu na najjeftinije Logi modele ~1000din. Konkretno, na drugom kompu imam Logi komplet Cordless Desktop EX110, koji sam platio ~20e, dakle to je najjeftiniji cordless komplet, i iskreno ne primećujem neku naručitu raziliku prilikom kucanja između te tastature i Wave, ali stoji da je Wave dosta lepše i modernije odrađena i ima wrist rest.

Meni lično nije toliko bitno da tastatura bude lepa, a multimedijalni tasteri su mi višak, uvek mi je lakše da mišem odradim određenu akciju, nego da koristim te tastere. Najbitniji mi je osećaj prilikom kucanja, dakle zvuk i hod samih tastera, sve ostalo je sporedno.

Poslednja izmena:
Heh navika je cudo. Kada se naviknes na dubok hod, nema sanse da predjes na kratak i obrnuto. Nisam probao UltraX, jedino gde sam isprobao kratak hod tastera je bio na laptopu i nije mi se svidelo, ali kapiram da je to mnogo bolje uradjeno na tastaturi kao sto je Ultrax.

Danas sam pazario Logitech Wave tastaturu sa US rasporedom po cemi od 1899 dinara! Koga interesuju detalji, moze PP. :)
Ovu tastaturu sam uzeo jer mi je dosadilo da gledam moju, od pre par sati bivsu tastaturu, Microsoft natural multimedia keyboard. Wave mi se mnogo bolje uklapa u radni prostor jer mi je sve ostalo crno.
Na prvi pogled, tastatura je modernijeg dizajna od stare Microsoft-ove, ali mi tasteri ne deluju kvalitetnije. Vise mi se svidjao raspored tastera koji sluze za kontrolu reprodukcije muzike na staroj tastaturi, ali ni na Wave-u nije bas toliko los. ono sto mi se jako svidelo jeste mogucnost da se otvore vratanca optickog uredjaja uz pomoc tastature! :) Posto imam jedan opticki uredjaj u kucistu, ne znam kako bi se odvijalo otvaranje vratanca kod nekog ko ima dve ili vise optike.
Sto se kucanja tice, malo mi je cudno jer su tasteri spojeni, za razliku od pretjodne tastature gde su bili podeljeni na dve velike grupe. Neko je spomenuo da je "W" pomereno ulevo vise nego na ostalim tastaturama....meni se ne cini tako, mislim da je pozicija priblizno ista kao i kod Microsoft-ove tastature.
Za kraj, mogu da kazem da je potreban odredjen kraci period privikavanja na talasastu tastaturu, ali ne sumnjam da ce posle toga kucanje predstavljati uzitak! ;)

Danas sam pazario Logitech Wave tastaturu sa US rasporedom po cemi od 1899 dinara! Koga interesuju detalji, moze PP. :)
Ovu tastaturu sam uzeo jer mi je dosadilo da gledam moju, od pre par sati bivsu tastaturu, Microsoft natural multimedia keyboard. Wave mi se mnogo bolje uklapa u radni prostor jer mi je sve ostalo crno.
Na prvi pogled, tastatura je modernijeg dizajna od stare Microsoft-ove, ali mi tasteri ne deluju kvalitetnije. Vise mi se svidjao raspored tastera koji sluze za kontrolu reprodukcije muzike na staroj tastaturi, ali ni na Wave-u nije bas toliko los. ono sto mi se jako svidelo jeste mogucnost da se otvore vratanca optickog uredjaja uz pomoc tastature! :) Posto imam jedan opticki uredjaj u kucistu, ne znam kako bi se odvijalo otvaranje vratanca kod nekog ko ima dve ili vise optike.
Sto se kucanja tice, malo mi je cudno jer su tasteri spojeni, za razliku od pretjodne tastature gde su bili podeljeni na dve velike grupe. Neko je spomenuo da je "W" pomereno ulevo vise nego na ostalim tastaturama....meni se ne cini tako, mislim da je pozicija priblizno ista kao i kod Microsoft-ove tastature.
Za kraj, mogu da kazem da je potreban odredjen kraci period privikavanja na talasastu tastaturu, ali ne sumnjam da ce posle toga kucanje predstavljati uzitak! ;)
Kako podešavaš da se otvara trey dvd uređaja? EDIT: Provalio sam... Slepac... :)

Poslednja izmena:
Drzis funkcijski taster Fn i stisnes taster F12 n kome stoji nacrtana strelica usmerena prema gore, kao ona na muzickim linijama za izbacivanje kaseta, diskova.

^

Otklonili smo i tu misteriju. Hvala na odgovoru. :)

Nazad
Vrh Dno