Nema sta vise da probam... Uzeo sam kod komsija u gigatronu Logitech Wave(US verzija naravno) na 50% popusta, i izasla me je 2490 dinara, tako da nije bilo razmisljanja izmedju ovoga i MS 4000.
Utisci su skroz razliciti od korisnika Marko_n , pa ako neko zeli ubuduce da je kupi da cuje i drugu stranu...
Kupio sam preključe Logitech Wave tastaturu, nije flat, ali rekoh da probam, kad već nisam mogao da nađem odgovarajuću flat. Koji *****!
Tastatura je neuporedivo lošija od UltraX tastature, neke zamerke na brzinu:
- Hod tastera je dubok, praktično kao kod običnih tastatura, nema govora o tome da je između flat i obične.
- Linija tastature u obliku talasa je najobičniji bullshit, samo prsti zapinju o središnje tastere, a nekog benefita nema.
- Shvatio sam da su dvoredni enter i dvoredni delete nešto na šta NE ŽELIM da se navikavam!
- Mogao sam da nastavim da kucam na slepo, relativno brzo, raspored je skoro isti kao na UltraX, ali sam na Wave-u kucao dosta sporije i sa više grešaka (izmerio sa aplikacijom). Najviše zbog dubokog hoda tastera i zapinjanja vrhova prstiju o izdignute tastere.
- Wrist rest je udoban, ali krcka i pucka pod pritiskom šaka, što ostavlja loš utisak.
- Osećaj pri kucanju je kao na najobičnijoj tastaturi, nema govora o nekoj posebnoj udobnosti kao što kažu u nekim review-ima.
- Neki tasteri, doduše ne svi, malo škripe.
- Dodatni tasteri (play, stop, 3D flip, zoom) ne rade u Win7 dok se ne instalira SetPoint (bloatware) čijoj sam se instalaciji opirao bez obzira što imam MX1100 miša.
- Tastatura je prilično glomazna, dimenzije joj povećavaju dodatni tasteri i wrist rest, morao sam da pomerim monitor nazad, a već dugo vremena stoji na jednom mestu i tako sam se navikao.
Pošto je ovde i suviše nedostataka na koje jednostavno ne želim da se navikavam, vratio sam tastaturu u Pakom i dobio keš nazad.
Definitivno flat i ništa drugo. Ovo sam napisao čisto ako je neko u sličnoj dilemi, da pređe sa flat tastature na ergo - ne nikako, naručito ne Wave!
-Hod tastera jeste dubok ali meni to i odgovara jer sam 9 godina imao Microsoft Internet tastaturu koja je zasluzila penziju, pa ko je navikao na dubok hod tastera nece imati nikakvih problema.
-Linija tastature je skroz super i nema govora o zapinjanju prstiju jer tasteri uopste nisu izdignuti jedni od drugih koliko sam mislio i rec je o blagom talasu koji ne predstavlja nikakav problem.
-dvoredni enter i delete jesu malo cudni u pocetku ali mi je trebalo bukvalno 5 minuta da se naviknem jer posto slepo kucam navikao sam na jednoredne tastere sa prethodne tastature
-nijedan taster ne skripi,testirao sam bas svaki da ga nateram da skripi ali bezuspesno, i svaki je prilicno tih.
-ovo jeste tacno da ne rade neki dodatni tasteri bez instalacije set pointa, ali posto imam set point na G5, ovo mi ne predstavlja nikakav problem.
-G15 prva verzija je bila glomazna, ova uopste nije.Dugacka je 46cm i siroka 26cm. U odnosu na moju staru microsoft internet duza je 2.5cm i sira 3cm, ali u odnosu na flat tastature moze se reci da je glomazna.
Sa flat na ovu tastaturu moze da bude problema da se naviknete ali posto mi je stara bila dosta slicna, navikao sam se za 15min i nastavio sam slepo da kucam bez ikakvih gresaka.
Tastatura je kvalitetno uradjena, tasteri su lepo zaobljeni na ivicama i imaju lep osecaj pri stiskanju. Neko je rekao da je bucna ali ne bih se slozio. Ne znam da li postoji skroz silent tastatura ali ovo je po meni prilicno dobro. Postoje tri nivoa nagiba a to su skroz flat, 4 stepena i 8 stepeni.
Multimedijalni tasteri su uradjeni isto odlicno, imaju lep oblik i razumno su rasporedjeni po tastaturi. Wrist pad je dobar i lepo prati oblik tastature, i meni se njegova mekoca svidja, tj nije previse tvrd a ni previse mekan. Natpis Wave na space tasteru daje odredjenu otmenost tastaturi ali i ukupno tastatura izgleda savrseno i lepo ce vam se sloziti ako imate crn sto kao ja.
Sve u svemu prezadovoljan sam. Mislim da nisam mogao da napravim bolju kupovinu a pogotovo jos i sa ovim popustom od 50% koji je bio. Znaci ko ne voli prelomljene ergonomic tastature ovo bi bilo next best thing. Moja preporuka.