Šta je novo?

Litecoin [LTC] (scrypt)

Onaj sto je peti po redu je bio dugo tu i taj bije 1000x vise nego ja a ova cetvorica prvih su novi, zato je i skocila snaga toliko. Samo njih 4 dnevno tuku 6700 novcica :trust:

Pa da, prva cetvorica su dodala 35GH snage tako da sad coinotron izlazi preko 60GH

Ali zato tu je dobri stari najbolji litecoinpool.org :)

U prevodu drugari sto smo izrudarili izrudarili smo. ASIC od 5, "nesto" MH/s kosta 1700 i nesto $, a za to vam treba 150 dana da se "vrati" (gledano cisto kroz coine). Posto ce diff da raste nece to uspeti nikada ni da se vrati. Ovo je sad ista prica kao i sa BTC ASIC-ima. S tim da sada nema one "prve ture", pa da se bar neko ovajdi. Sad ce da se ovajde samo proizvodjaci ASIC-a. Trazite druge coine, N-Scrypt, SHA-3. Druga opcija je da kao neki ovde kupujemo scrypt minere, rudarimo 1 mesec i onda "tuljanima" uvaljujemo po iste pare po koje smo ih kupili. Ako mene pitate neka hvala, nemam stomaka za to.

Vratice se kroz cenu. Cena ce skociti gore opasno a tek onda ce da se prodaju novcici i izvlace pare.
Krece asic uveliko da sljaka. Snaga je rasporedjena i na druge coine ali ako krene cena gore i ljudi pocnu da se vracaju ode diff na 8000 za 10 dana ko od sale. Mada mislim da cena nece skakati skoro a da ce diff ici gore lagano zbog sve veceg broja asica. Ukupna snaga mora da se povecava, to je sigurno.

Vratice se kroz cenu. Cena ce skociti gore opasno a tek onda ce da se prodaju novcici i izvlace pare.
Krece asic uveliko da sljaka. Snaga je rasporedjena i na druge coine ali ako krene cena gore i ljudi pocnu da se vracaju ode diff na 8000 za 10 dana ko od sale. Mada mislim da cena nece skakati skoro a da ce diff ici gore lagano zbog sve veceg broja asica. Ukupna snaga mora da se povecava, to je sigurno.

Treba samo da pratimo koliko je potrebno proizvodjacima da nakopaju potrebnu kolicinu USD-a (posto dumpuju-verovatno). Kada sakupe dovoljno dolara, opalice pump da bi prodali svoje masine. Verovatno se ceka neka dobra vest da bi pump imao "pokrice" i da krene opet zlatna groznica - nabavka hardvera po ne-pitam-posto ceni. Malo sam gledao statistiku, diff za BTC je porastao malo vise od 777 puta za poslednjih godinu dana...Cena za to vreme samo 5 puta...mislite o tome.

Kakve veze ima cena coina i trenutak prodaje istih sa povratom investicije? Trenutno taj ASCI miner kosta 3.67647059 BTC=148LTC-a. Dakle sad da ga kupujes ti moras dati toliko i toliko coina. On mora izrudariti tacno toliko coina koliko sada das za njega da bi dosao na nulu i da ti ostane taj miner, koji ce se tek videti koliko ce u tom trenutku vredeti. Pouceni iskustvom sa BTC posle 6 meseci nijedan ASIC miner vise ne vredi ni 10% placene sume.

Gorane, postoji i fora sa shitcoinima. Ljudi koji imaju vremena i znanja izmisle coin, naprave nekakvu pricu, izgrade zajednicu i iskoriste te masine da za kratko vreme zarade mnogostruko vise coina. Kopao sam desetak novih novcica u poslednja dva meseca, jedan je sada POS ali mu jos nisu napravili wallet da radi, ako taj upali makar kao WC, uzecu grdilo BTC-a (imam oko 2% svih), jedan jos nije izasao na menjacnicama (normalnim), 7 razlicitih su mi zarobljeni na cruptorushu, ali sa prvim koji sam kopao samo dva dana, mzc, sam isplatio dva asica i nabavio jos dva. Kada sam ga kopao, sa tadasnjih 400ghs sam bunario oko 30K dnevno, pump je bio na 20K satoshija, a danas je mzc na oko 130. Jeste, usralo me je, ali to se zaista desava. Ko ide na siguricu, odnosno ne zeli da eksperimentise, bolje da kupi BTC-eventualno LTC za pare nego ASIC.

Pa ti nemoj kupovati (trošiti) za coine neko za $ jer posle kad iskopane coine pretvoriš u $ imaćeš zaradu :)

ala ti kuburiš sa logikom burazeru :D
ili da za te $$$ kupiš coine i imaš ih odmasadaodma više nego što ćeš ikada iskopati sa asicom?

Gorane, postoji i fora sa shitcoinima. Ljudi koji imaju vremena i znanja izmisle coin, naprave nekakvu pricu, izgrade zajednicu i iskoriste te masine da za kratko vreme zarade mnogostruko vise coina. Kopao sam desetak novih novcica u poslednja dva meseca, jedan je sada POS ali mu jos nisu napravili wallet da radi, ako taj upali makar kao WC, uzecu grdilo BTC-a (imam oko 2% svih), jedan jos nije izasao na menjacnicama (normalnim), 7 razlicitih su mi zarobljeni na cruptorushu, ali sa prvim koji sam kopao samo dva dana, mzc, sam isplatio dva asica i nabavio jos dva. Kada sam ga kopao, sa tadasnjih 400ghs sam bunario oko 30K dnevno, pump je bio na 20K satoshija, a danas je mzc na oko 130. Jeste, usralo me je, ali to se zaista desava. Ko ide na siguricu, odnosno ne zeli da eksperimentise, bolje da kupi BTC-eventualno LTC za pare nego ASIC.

Upravo to, umesto dati pare na ASIC koji nema nikakvu garanciju, kupis coine i cuvas ih. Sama koncepcija ASIC-a je uvek problematicna jer nisu javno dostupni, nisu u prodavnici na svakoj polici, tu je njihov problem. Zato ce cena uvek biti "podesena" da se "izrudari" za 150-180 dana, a to znamo i ja i ti nije ostvarivo kroz BTC. Verujem da postoji opcija trcanaj za shit coinima (mogao si odmah kupiti 4% tog shitcoina koga imas 2%, na primer), ali priznaj to je fizicki posao i da se to vreme ulozi u nesto drugo zaradile bi se vece pare. ;)

Pa vi kupite coine. Lakse je to nego kupovati asic, a skoro sigurno je da ce vise i da se isplati.

Student je vec 2-3x pisao o tome da je racunao svaki put do sada, da je kupovao masine ili ASIC, da je SVAKI put u datom trenutku bilo najisplatljivije da je jednostavno kupio coine. Beste tako rekao ako me secanje dobro sluzi ili to bese rekao ZmajNs...?

Cek cek ako mislis da se asic nece isplatiti zasto onda tvrdis da se kupovina graficke sa jedinim ciljem rudarenja LTC isplati.

zato što grafičku dobiješ odmah, može da kopa sve žive algoritme, a usput ako crkne imaš i garanciju.

I kada zavrsisi rudarenje gle cuda graficka moze da se proda, jer se koristi za jos nesto osim kripto valuta, a ASIC miner moze pravo u kontejner... ili na tavan/podrum.

Ne treba brkati koncepcije sa grafickim i sa ASICima, to su dva sveta, graficke utiru put koji ce coin biti isplativ a ASICI potom razrade temu tj napumpaju cenu . Da li ce biti jos jedan coin koji ce biti popularan kao ova dva videcemo, prvi je uslov da ne moze da se ASICuje sto ce i praviti problem da postane popularan kod kitova jer onda nece moci da se obogate a samim tim nece ulagati BTC ili LTC kao osnovu za taj novi coin

Mozda je trebalo pitanje malo drugacije da postavim. Ako bi neko sada kupio graficku koja kosta 30 LTC da li bi mogao u roku godinu dana da iskopa 30 LTC-a.

ASISi ne pumpaju cenu vec izvlace svez kapital iz BTCa. Sve neke price o nekim superiornim asicima su smesne.. Sve su tu u pitanju slj firme koje gledaju da se obogate preko noci.. Samo kopanje je totalno bacanje u kantu resursa i energije a kod asica i svaranje gomile elektronakog djubreta vec posle nekoliko meseci.. tako da je neki vis POS novcica buducnost

To je jako glupo poredjenje jer grafiku ne placa LTC-om nego placa novcem. Taj novac ce sigurno povratiti.
Dali je bolje kupiti grafiku i kopati ili kupiti LTC je neka sasvim druga prica o kojoj trenutno ne pricamo. Nemoj mesati te dve stvari.

Ko hoce da kupi grafiku valjda nije lud sada da kopa LTC.

Cek Dzoni, kopanje asicima je bacanje resursa a kopanje grafikama koje je mnogo manje efikasno nije?

Poslednja izmena:
Cek Dzoni, kopanje asicima je bacanje resursa a kopanje grafikama koje je mnogo manje efikasno nije?

Pa da znas da i nije toliko bacanje resursa kao ASIC. Naprosto ASIC traje 5-6 meseci i posle toga bukvalno ide u djubre. Za tih 5-6 meseci nije uspeo da ustedi onoliko struje u odnosu na LTC koliki je otpad postao. Bukvalno posle recimo 12 meseci rudarenja grafika ostaje da se ili dalje sa njom rudari (ako se isplati) ili da se neko igra. Sta ce neko raditi sa ASIC-om posle 12 meseci? Sigurno vise nece rudariti, a igrati se takodje nece, tacnije nista korisno sa njim vise nece raditi.

Mesas zivotni vec i tracenje resursa ali kapiram sta pricas. Asic definitivno ima kraci zivotni vek, sta cu mu ja kad mu je svrha postojanja da radi samo jednu operaciju. Svaki napredak ima cenu. Slicno se desava i sa starijim grafikama koje vise ne mogu da kopaju ili onim jos starijim od toga, samo taj proces malo duze traje.

I igranje igara je tracenje resursa ne samo hardvera i struje nego i ljudskih, tako da je to jos i beskorisnije...

A kopamo da odrzimo mrezu koja sluzi necemu, tj vrsenju transakcija...

Zato su mnogo bolji POS coini..ne treba ti arm race preskupih ASICA koji trose megavate struje ,izvlace kapital iz cene coina da bi pravili nove ASICE i ubrzo postali otpad samo da bi odrzavao mrezu.

Zato su mnogo bolji POS coini..ne treba ti arm race preskupih ASICA koji trose megavate struje ,izvlace kapital iz cene coina da bi pravili nove ASICE i ubrzo postali otpad samo da bi odrzavao mrezu.

POS sistem uopste nije dokazan u praksi, YAC se sam forkovao, neki su centralizovani zbog problema... tako da nemoj tako samouvereno da tvrdis ista ako nisu upoznat :)
Takodje POS moze biti rasprostranjen na par ljudi i takav bezvredan...

Nisu rudari tek tako izmisljeni vec jednostavno niko nije imao u glavi bolji koncept decentralizacije po zasluzi

Pitanjce, kako uopste funkcionise POS? Ko obavlja tj obradjuje transakcije?

Ode dif u majcinu proradili konacno ASICI punom parom

Nazad
Vrh Dno