Šta je novo?

Litecoin [LTC] (scrypt)

Litecoin je vec bio na $5 - $5,5 i to kada je diff bio oko 100, secam se. E sad, znam da diff ne igra preteranu ulogu u ceni (zeljko me je naucio :p ), ali ako je vec jednom dostigao tu vrednost, ne vidim zasto ne bi opet.

Ja 8$ cekati necu, to je sigurno. Ja na 7$ prodajem sve i odoh u kafanu :d
Lazem, prodacu 90% coina a to resto cu ostaviti da prodam po 20 :p

Ltc definitivno mora rasti ili mu/nam ne slijedi bas fina buducnost.

Trenutna situacija je ovakva, npr:
2x7950 u prosjeku daju 1050kh/s, diff je ~900, sto dnevno daje 1.15 ltc-a.
Po sadasnjoj cijeni, to je oko 2.3-2.4e dnevno, sto mjesecno daje oko 69-72e, minus struja od oko 22e, te se mjesecna zarada svodi na, ugrubo 50e.
Znaci, povrat ulozenih sredstava je 12-13 mjeseci...

Nadajmo se da ce hype uraditi svoje izlaskom ltc-a na gox :).

Sent from my iPhone using Tapatalk 2

Litecoin je vec bio na $5 - $5,5 i to kada je diff bio oko 100, secam se. E sad, znam da diff ne igra preteranu ulogu u ceni (zeljko me je naucio :p ), ali ako je vec jednom dostigao tu vrednost, ne vidim zasto ne bi opet.

Eh...pa i BTC je jednom dostigao 200€ pa je sada malo teže zamisliti da će u skorije vreme ponovo dostići tu vrednost. Ok, za LTC je nekako optimističnije zbog (mogućeg) izlaska na Gox, ali ništa nije sigurno naravno. Btw peak cena od 10$ bi bila genijalna ali mislim da će već na 6-7$krenuti masovnija prodaja pa je pitanje dokle će stići, videćemo.

ljudi grese kada misle da ce LTC nekada vredeti 1/4 cene BTC-a, samo zbog toga što će (u perspektivi i u globalu) LTC novčića biti 4 puta više.

malo je komplikovanije računica od toga. treba tu uračunati inflaciju, tj. supply, koji je na dnevnom nivou 4 puta veće nego u slučaju btc-a. tako da je tačniji odnos 1/(e^4) = 0.0813.

dakle, ako BTC vredi u ovom trenutku 92 $, realna vrednost LTC-a je 92*0.0813 = 1.686 $.

i to je realna cena za jedan LTC trenutno. sve preko toga je skupo.

Poslednja izmena:
Po mojoj nekoj logici i ova tvoja racunica bi vazila samo u slucaju da su btc i ltc potpuno isti novcici, da su se pojavili u isto vreme, da se koriste podjednako, da ih rudari isti broj ljudi, da im je popularnost ista itd... Tek bi onda imalo smisla govoriti o odnosu njihovih cena uzimajuci u obzir samo broj novcica...

A sta je realna cena tek to samo bog sveti zna... Mozemo samo da znamo gde je dno a to je otprilike granica isplativosti s obzirom na potrosnju struje i ispod toga cena ne bi trebalo da ide... A ako ode to znaci da ljudi prodaju novcice za budzasto i izlaze iz posla a tu bi vec trebalo polako da bude i kraj cele price...

Mozda gresim...

Poslednja izmena:
Po mojoj nekoj logici i ova tvoja racunica bi vazila samo u slucaju da su btc i ltc potpuno isti novcici, da su se pojavili u isto vreme, da se koriste podjednako, da ih rudari isti broj ljudi, da im je popularnost ista itd... Tek bi onda imalo smisla govoriti o odnosu njihovih cena uzimajuci u obzir samo broj novcica...

isti su utoliko sto se radi o istom principu i algoritmu.

to sto je ltc mladji, sto ga manje ljudi kopa, i sto nije toliko popularan - utoliko gore po (cenu) ltc-a.

ukoliko neka katastrofa ne pogodi btc - ltc ce uvek biti u njegovoj senci.

ljudi grese kada misle da ce LTC nekada vredeti 1/4 cene BTC-a, samo zbog toga što će (u perspektivi i u globalu) LTC novčića biti 4 puta više.

malo je komplikovanije računica od toga. treba tu uračunati inflaciju, tj. supply, koji je na dnevnom nivou 4 puta veće nego u slučaju btc-a. tako da je tačniji odnos 1/(e^4) = 0.0813.

dakle, ako BTC vredi u ovom trenutku 92 $, realna vrednost LTC-a je 92*0.0813 = 1.686 $.

zaboravio si da ce LTC biti nezavisniji od BTC-a kada izadje na Gox tako da ce mu cena biti zavisna iskljucivo od potraznje i prodaje i jednim delom od kopaca

Sve je to TACNO ali berza nema nikakve veze sa matematikom, tacno da utice ali sve je u percepciji i potrebi kasnije ;)

berza nema veze sa matematikom, ali kriptografija i ceo koncept virtuelnog novca se bazira na matematici i brojevima.

berza samo oslikava trenutnu ponudu i potraznju, a potraznja, pa i ponuda je podlozna manipulacijama. brojevi sa druge strane ne lažu.

Meni kalkulator kaze da je 92*0.0813=7.4796... :)

S obzirom da su ove valute spekulativne prirode, njihova vrednost zavisi samo od ocekivanja i pretpostavki...Nema tu ni matematike ni analitike...

Meni kalkulator kaze da je 92*0.0813=7.4796... :)

S obzirom da su ove valute spekulativne prirode, njihova vrednost zavisi samo od ocekivanja i pretpostavki...Nema tu ni matematike ni analitike...

1/(e^4) * 92 $ = 1.686 $

zaheb u kucanju. :)

1/e^4 = 0.0183, a ne 0.0813.

kao sto rekoh, brojke ne lazu. i uopšte ne sumnjam da su se mnogima oči zacaklele na 7,7 $.

Poslednja izmena:
Ljudi ja ne znam šta je sa vama uhvatili ste se matematike kao pijan plota a ovde više pristoji ekonomija. Jedino što je slično između btc-a i ltc-a je da su kriptovalute.
I dinar i dolar su valute i štampaju se na sličan način pa to ne znači da će dinar vredeti 1/4 dolara ako ga ima 4 puta više, je l' tako?
U ekonomiji ima nešto što se zove kvantitativna jednačina novca koja kaže :
Količina novca X Brzina opticaja = Cene X Broj transakcija
Kao što vidite sa obe strane jednačine se nalazi jedan deo koji se tiče širine odn. brzine upotrebe novca. Dakle što je popularnosti neke valute veće nje će samim tim biti više i imaće veću vrednost. Sa tim da u stvarnom svetu količinu novca u opticaju određuje centralna banka a u kriptosvetu to određuje algoritam koji je konstantan.
Suma summarum, btc sutra može da vredi 10 dolara a ltc 100, sve zavisi od toga kako će tržište reagovati, mada meni lično se ne dopada to što trenutno jedan vrlo mali broj rudara štancuje skoro sav btc zbog asica.

a ekonomija nije između ostaloga i matematika?

to o čemu ti pričaš je sasvim druga tema. i na tu temu imam da kažem koju.

recimo, ltc ekonomija praktično ne postoji, jer ne postoje realne usluge i proizvodi koje se mogu razmeniti za ltc. ltc ekonomija se praktično zasniva na očekivanju da će jednoga dana se naći na mtgoxu, koji iz dana u dan gubi primat zbog problema sa isplatama.

a prvobitni skok vrednosti ltc-a (na kojem sam ja zaradio mnogo) je omogućio kartel koji je jako rano krenuo sa akumulacijom btc-a (i ltc-a, razume se), a ne realni ekonomski rast, i sada se to stanje održava. ali sa četiri puta većom proizvodnjom, to stanje neće biti još dugo održivo. tj. ti koji imaju pozamašne rezerve btc-a i koji održavaju ovako visok kurs, bez priliva svežeg kapitala (btc-a) će presušiti, jer jednostavno, svakoga dana na tržište dospe četiri puta više ltc-a.

pričamo o eksponencijalnom rastu, a ne linearnom. zato mislim da će pad biti iznenadan, velik i bolan.

ja sam prodao sve ltc, a imao sam preko 1000, i ne nameravam u skorije vreme da uložim ni prebijenom cvonjka.

i ltc neće nikada vredeti više od btc-a, osim u slučaju da neka nepogoda pogodi btc. jednostavno, btc je prvi, ima najrazvijeniju infrastrukturu, ekonomiju, itd.

Poslednja izmena:
Ima skroz smisla ovo što kažeš.... A nadam se da će mtgox rešiti bar isplate za BTC, a do tad sigurno neće uvoditi LTC, bar pretpostavljam.

E sad moguća je neka neočekivana/nelogična ludorija sa cenom pre ili kasnije zbog nečega što sad ne znamo, kao što je bilo u martu/aprilu i što niko ranije nije mogao pretpostaviti.

Poslednja izmena:
@genijalcin@23

Ovi Asikc klanovi tako tvrdokorno brane BTC da to smesno :), ima i zelota i na btc forumu koliko oces kad pogledas svi imaju biznise samo u BTC-u pa ti bude sve jasno... LTC se trenutno razvija i tu je iza BTC-a i ja nevidim da ga nece pratiti po svakom pitanju

Slazem se da verovatno LTC nikad nece vredeti vise od BTC-a ali prodati sad LTC je JOS smesnije :)

šta je smešno, a šta ne je relativno. :)

ja sam tih 1000 ltc-a napravio sa jednom 7850 grafičkom, za malo manje od mesec dana.

ne vidim problem u tome, jer se btc ravna prema $, a ltc prema btc-u.

serija A spram jelen super lige.

Poslednja izmena:
to što će biti manje zavistan (što je diskutabilno) ne znači da će nužno i više vredeti.

zašto bi iko živ keš ulagao u ltc, ako usluga i proizvoda koje može da kupi za ltc jednostavno nema? samo zbog brze zarade.

brza zarada = veći rizik

kao što rekoh u prošlom postu. btc je serija A, i tu se vrti keš, jelen super liga ti je ltc. to ti je karta za ulazak u Evropu, i ništa više.

Poslednja izmena:
Jaooo pa ulagat ce bas zbog toga sto znaju da su se neki obogatili na BTC-eu
2. zato sto se LTC ubrzano razvija od strane time
3. zato sto je network sve jaci i stabilan
4. brza transakcija
5. LTC je sve vise zastupljen u prometu, prakticno svi sajtovi sto danas primaju BTC sutra ce primat i LTC, gde ce im pomoci LTCPP koji je u beta fazi testiranja
6. "jeftiniji je" psiholoski ovo itekako ima uticaja

ja sam mislio da vodimo ozbiljan razgovor, a to što ti pišeš me podseća na onaj troll box sa btc-e. :d

zamisli da nekoga sa kešom u Srbiji treba da ubediš da uloži 100 eur u ltc. misliš li da bi njega to što pišeš ubedilo? :)

Poslednja izmena:
ja sam mislio da vodimo ozbiljan razgovor, a to što ti pišeš me podseća na onaj troll box sa btc-e. :d

zamisli da nekoga sa kešom u Srbiji treba da ubediš da uloži 100 eur u ltc. misliš li da bi njega to što pišeš ubedilo? :)

Nisi mi jasan, nimalo ovo su stvari koji tek dolaze, BTC je pogurao trziste i realno gledano 11M koliko je trenutno u opticaju po meni NIJE dovoljno za trgovce, micro, nano BTC NIJE zaziveo i zato LTC itekako IMA smisla, pre svega 4x brze vreme transakcije u odnosu na BTC koji je sitniju trgovinu veoma vazan

saglasan sam sa zeljkom svakako, ltce ce u "manjoj" meri proci nesto slicno btc-u, a kada se to desi bice prihvacen od strane infrastrukture razlicitih proizvoda i usluga...mislim da ce on biti za igru manjih brojeva dok ce btc i dalje biti za vece igrace :)

Takodje oni koji su narucili tonu ASIC-sa njima LTC itekako smeta, jer svaka valuta utopljava druge pomalo, samo vidite kako su svi shit scrypt klonovi negativno uticali na cenu LTC-a, dosta je i da veci pump/dump monstrum predje na manju valutu on mora dumpovat ostalo... zato po meni i nije lose da svi ili bar 98% scrypt klonova PUKNE totalno a oni ostali ne prihvacenio coin-u lose uticu, bas je danas bila vest da je neko zestoko forkovao TRC!

Jednostavno ono sto se slabo kopa TREBA da se ugasi!

ne smeta meni ništa, naprotiv (ako me sećanje ne vara, ovu temu sam ja otvorio).

hvala ltc-u što mi je dao gomilu bitcoina!

možda uložim koji btc kada bude povoljniji.

Poslednja izmena:
Takodje oni koji su narucili tonu ASIC-sa njima LTC itekako smeta, jer svaka valuta utopljava druge pomalo, samo vidite kako su svi shit scrypt klonovi negativno uticali na cenu LTC-a, dosta je i da veci pump/dump monstrum predje na manju valutu on mora dumpovat ostalo... zato po meni i nije lose da svi ili bar 98% scrypt klonova PUKNE totalno a oni ostali ne prihvacenio coin-u lose uticu, bas je danas bila vest da je neko zestoko forkovao TRC!

Jednostavno ono sto se slabo kopa TREBA da se ugasi!

uff trc je cudnovato skocio, kompletna mreza se preselila na kopanje i kada je vest izasla da je sve orphaned onda su se polako poceli vracati...komedija...

Nazalost izgleda sve ide ka suprotnom, sve je vise malih novcica koji grickaju i ltc i btc malo ali dovoljno...market share je sve komplikovaniji i nazalost nemamo puno izbora nego ici putem na koji smo prisiljeni da idemo :)

Ltc ce ici gore samo je pitanje koliko...moje misljenje od 5-7$ da ce mu biti cena. Nekako bih zeleo da se to desi ranije ali ocigledno da po nekakvom nepisanom pravilu se ceka skok diffa pa onda mu cena ide gore.

Nazad
Vrh Dno