Šta je novo?

Linux na stariji PC? Koji?

A flash skini npr. odavde valjda ce neki (10.0/10.1) raditi

Koji mi je fajl potreban od ovih sa liste za moj operativni sistem ? Evo, za ovaj najstariji recimo, ima 4-5 fajlova. Koji od njih mi treba ?

linux mint 15 xfce 32bit (samo da napomenem) :)

Imam problem sa Mintom XFCE 13. Tokom instalacije iskopira fajlove na hdd i kad krene da ih instalira posle par sekundi prozor sa statusom instaliranja nestane.
Samim tim ne mogu da zavrsim instalaciju do kraja. Kako to resiti? Racunar je bas star, Athlon XP 2000 i 512 ram. Terao je 15-icu glat samo me je zezao flash pa sam hteo da predjem na LTS verziju.

Poslednja izmena:
Највероватније због мало РАМ-а. У новим кернелима (који долазе на новим верзијама) уграђен је zram или тако нешто, који служи да компресује меморију да би систем могао да се инсталира преко графичког инсталера. Нешто у том фазону. Имам довољно меморије па ме није занимало, тако да не знам тачно.
Пробај xubuntu алтернативни инсталер.

Instalirao sam pre skoro godinu dana xubuntu, na lap sa 512 ram-a, centrino 1.5ghz, ati 9200, ali mi ne radi youtube,koci (iz chroma, firefox malo bolje, ali isto koci) flash ga zeza verovatno, mozda bi pomogla starija verzija, ali ja to ne znam da uradim, bas sam duduk. samo sam jednom instalirao linux, taj put pre godinu, i sve je za divno cudo proslo bez problema, sve drajvere je pronasao sam i radi. E sada, voleo bi da mogu da gledam youtube, da li da trazim neku ediciju u kojoj je vec stari flash ili nesto sto ce omoguciti da gledam youtube na mom lapu. Neki predlog, savet, hvala!

Poslednja izmena:
Probaj da instaliraš smplayer, ima integrisan you tube browser,mozda ce tako raditi.

Treba da je u browseru, smara me da radim copy/paste dok citam neki clanak , pa ima filmic. I nije sve youtube, ima i drugih, isto ne rade, mislim da je flash problem.

Sestra ne moze da prati grooveshark ili neki sajt shoutcast. YT i moze preko html5 vecinu klipova. Vreme je da uzme neki dual core ***

Trebao bi na netu da pogledaš šta su ljudi stavljali i kako se pokazao u radu. Nije samo dovoljno staviti "laku" distribuciju ako pola stvari neće raditi.
Upravo tako, ali nije ni to siguracija. Kod nas ima dosta racunara sklapanih iz delova po nekoj svojoj logici, pa kad stavis i dobar softver, opet imas problema i kad ih drugi nemaju. Zato kad biras distribuciju, skines nekoliko i isprobas ih na live cd, pa koja ti najbolje funkcionise, nju i instaliras. A da ti popravljas ono sto nije bio u stanju ni onaj koji je napravio distribuciju... to su samo eksperimenti koji imaju slabe sanse.

čisto za informaciju za 12.04 LTS
ja sam na starijoj konfiguraciji
athlon xp 3000+
1 Gb ram
imao velikih problema i nisam uspeo da osposobim 12.04 LTS zbog nedostatka SSE2 instrukcija na procesoru koje traži novi fleš plejer

"No, you cannot run the latest Linux version of the Adobe Flash plugin on an Athlon XP. This is because the plugin requires a CPU instruction set extension called SSE2, which the XP does not support."

instaliranje starije verzije fleša radio mi je you tube(on nije bio problem jer ima html5)ali recimo filmovizija je bila problematična
oni koji imaju procesor bez SSE2 instrukcija neka dobro provere koju distribuciju da stave

uz novu konfig iz potpisa,istalacija je toliko jednostavna,sve radi perfektno, leti brže od win7

Poslednja izmena:
Vi sto imate problema sa flashom skinite neku stariju verziju tj neku 10.3. Postoje samo 32 bitne verzije ali to ionako nije bitno jer verovatno ste svi jos na 32bitnim linuksima. Ovde (klikni na rec "ovde") je poslednji 10.3, mislim da extended support tu zavrsava i prelazi se na 11.7.
Tu vam je kompletni paket i za win, raspakujte arhivu i tu ce se nalaziti i verzija za linux. Taj .so fajl kopirajte u direktorijum gde vas browser ocekuje da nadje plugin. Performanse su drasticno bolje nego sa nekim novijim flash playerom. Na laptopu iz 2006 tj jednojezgarnim Sempronom na 1,8 GHz, Ati Xpress 1150 (128 MB dedicirane memorije + 128 MB vuce sistemske) i sa 1,5 GB RAM bez problema pustam 720p video na YT. Nize rezolucije ne bi trebale da su problem i za stariju masinu od ove.

Poslednja izmena:
Nesto sto ima 1,5GB RAM ne spada u slabije masine. Flash player kao takav je zahtevan i pitanje je vremena koliko ce stara 10.x verzija da pusta Youtube i sl. Jedina nada je HTML5 pa sta moze moze.
Ja sam probao par distribucija ali Lubuntu 12.04LTS se pokazao najbolje na slabijim masinama (256 ili 512MB RAM).

Nesto sto ima 1,5GB RAM ne spada u slabije masine. Flash player kao takav je zahtevan i pitanje je vremena koliko ce stara 10.x verzija da pusta Youtube i sl. Jedina nada je HTML5 pa sta moze moze.
Ja sam probao par distribucija ali Lubuntu 12.04LTS se pokazao najbolje na slabijim masinama (256 ili 512MB RAM).
Mozda ali i graficka i procesor nisu jaki pa je svakako to slabiji racunar za danasnje pojmove a kupljen je 2006 tako da verujem da je u tehnickom tj IT smislu vec star.. RAM nije basnoslovno skup pa ne vidim razlog da neko sada koristi 512 MB RAM-a ako ima hardver slican ovom mom. Ta je masinica jos uvek sasvim upotrebljiva ako se ne optereti nerazumno zahtevnim aplikacijama i ako ima bar 1 GB RAM-a. Cak igram i gomilu starijih naslova (do 2009-10 izasli) na njoj. Radi kao sat.
Slazem se da je Lubuntu i najbolji operativni sistem za stariji racunar. Steta je sto ga nema u LTS varijanti.
HTML5 nije uopste nezahtevan a tek mozda 20 odsto materijala sa YT postoji u tom formatu. Imajuci to u vidu on je prilicno slaba alternativa flashu.

Poslednja izmena:
Pratim dalji razvoj situacije kad je rec o Lubuntu-u :)

Postoje li driveri za gledanje televizije za AiW Radeon X800(ili AiW Radeon 9800SE) na Linux-u i ako nema da li moze da se napravi dual boot Linuxa na jednoj particiji sa WinXP MCE na istoj? Pored toga preporucite neku distribuciju koja je laka za koriscenje za manje informaticki pismene osobe koje su navikle na Windows okruzenje(laka za koriscenje, ne mora biti laka za podesavanje), a koja ce bolje raditi od WinXP na single core+2GB RAM resenjima(konkretne masine su Athlon XP 2500+ Thorton sa HD3450 AGP i Athlon 64 3800+ Venice sa 8600GTS). Da li postoji neki nacin da se instaliraju obe verzije flash player-a tako da kada se otvori jedan browser radi starija, a sa drugim browserom novija verzija? Koliko mislite da je najveci kvalitet filma koji bi te konfiguracije uspele da puste?

Poslednja izmena:
Zorin OS (Lite) važi za vizuelno najsličniji Winu, te mašine uz hardversku akceleraciju mogu lagano da pustaju 1080p ripove.

Zorin OS (Lite) važi za vizuelno najsličniji Winu, te mašine uz hardversku akceleraciju mogu lagano da pustaju 1080p ripove.
Zorin OS Lite je zapravo malo nasminkani Lubuntu ali tek vrlo malo. Te pomenute masine mogu da puste 1080p i bez hardverske akceleracije sa cca 50-60 odsto koriscenja procesora. Dual boot linuxa i windowsa je, naravno, moguc. Za bootloader se moze koristiti grub (linuxov) ili windowsov. Ako se koristi windowsov bootloader programce EasyBCD je odlican alat da se sve podesi. Besplatan je.

Poslednja izmena:
Ne znam baš da li single-core može tek tako da pusti 1080p.

Ne znam baš da li single-core može tek tako da pusti 1080p.
Moze, kucam sada ovaj tekst sa tog laptopa. Single-core Sempron na 1,8 GHz, kartica nije sposobna za DXVA tj hardversku akceleraciju. Uz pravilan izbor plejera i podesavanja moze. Na linuxu je to nesto teze jer vlasnicki drajver za nove distribucije tj nove kernele i nove verzije X grafickog servera ne postoji. Open source drajver ipak ne moze da se meri kvalitetom sa vlasnickim drajverom. Ipak, na linuxu sam takodje uspeo koristeci smplayer (setovanja za video: opengl-fast "for ATI cards") obavezno ukljuciti "drop frames" mada ih nije bilo kod mene). Mislim da bi islo i sa VLC-om ali njega ipak redje koristim. Rekao bih da je, bar sto se pustanja video materijala i flasha tice, windows XP ipak nesto bolje resenje od linuxa za stariji, ali jos uvek dovoljno snazan komp jer graficki drajver izvlaci i poslednji atom snage iz kartice. E sad, ako je komp bas star, neka lagana linux distribucija je pravo resenje.

Poslednja izmena:
Koliko je Puppy laksi od Lubuntu-a recimo ?

Prilicno laksi.
Ali za video pustanje i ostale zavrzlame xp lite neki stavi na kom ce sve raditi.

Vrh Dno