Šta je novo?

Linux na stariji PC? Koji?

Preko xrandr sam resio problem rezolucije hvala puno! Problem je bio refresh rate koji je bio podesen na 85hz, preko xrandr sam ga stavio na 75hz i sad je slika skroz ok. Samo imam mali problem, kad restartujem komp refresh rate se uvek vrati na 85hz kao i slika se iskvari i onda svaki put moram da otvaram terminal i unosim komandu da bi refresh rate povratio na 75hz. Malo sam izguglao i video da moram komandu da snimim u "Startup application" i sad pri paljenju kompa automatski se ta komanda pokrece,monitor sam pocrni i namesti refresh rate na 75hz, pa da pitam je l' postoji mozda neki drugi nacin kako da snimim refresh rate da uvek stoji na 75hz ?

A problem zvuka sam resio prateci uputstva sa ovog linka: http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=317061 :)

I samo da pitam u vezi tih open source drajvera... Kad sam instalirao Linux Mint je l' su se i oni odmah instalirali ili sam sad trenutno bez drajvera ? Ako jesam gde mogu da skinem ATI open source drajver da instaliram za moju grafu ?

vec su instalirani, ne treba nista da radis. pusti neki zahtevniji film pa ako radi, sve je ok. ako nije onda je aktivan vesa drajver koji je krajnje genericki (tek da dobijes sliku na monitoru) i performanse su lose. koliko znam, najlakse je za refresh rate to sto si ti uradio. to sto monitor na trenutak trepne nije strasno. pomeri tu komandu skroz napred da se izvrsava prva pa neces ni primetiti da monitor trepne. mogao bi da generises conf fajl pa namestis refresh rate tamo..ovako je brze i najjednostavnije. moguce je da to moze i iz GUI-ja na Cinnamonu. ne znam, ne koristim ga. Mozda postoji i neki tool da to uradis. A taj tool verovatno i radi to isto sto si ti uradio rucno ili generise xorg.conf pa pise u njega. ostavi tako, dobro je.

Poslednja izmena:
@Minja, Pustio sam film i radi odlicno tako da racunam da je ATI open source drajver instaliran i korektno radi. A sto se tice MATE ili XFCE verzije, videcu sledece nedelje cim nadjem malo slobodnog vremena da zamenim Cinnamon sa XFCE. Hvala puno na pomoci!

@Extreme Hvala za link, videcu ovih dana da editujem taj conf file i da to sredim.

Hvala jos jednom ljudi, pozdrav!

Ne pokušavaj jer je uputstvo sa tog linka poprilično zastarelo. To fino kaže i samo uputstvo :).
Na prvoj strani da, ali ako odes na poslednju videces da je "uputstvo" sasvim novo i aktuelno. Trebalo je samo da jedanput kliknes misem na zadnju stranu :)
@Nikola92: xorg.conf fajl generisi i edituj samo ako ti se posle suspend moda (stand by) osvezavanje vrati na nezeljenu vrednost. Inace ne diraj, sve je ok tako.

Poslednja izmena:
Uzeh novi laptop na koji planiram da pored Win7 nabacim Ubuntu 12.04. Ubuntu će biti primarni OS.
Prva dilema je da li da idem na x86 ili na x64? Upoznat sam sa činjenicom da je na x86 preko PAE omogućeno adresiranje više od 3.25 GB RAMa (za razliku od Win). Interesuje me da li x64 ima neke prednosti/nedostatke u odnosu na x86, koji je stabilniji. Da li uopšte x64 Ubuntu može da zaista iskoristi prednosti 64-bitnog procesora? Prosto, na koju varijantu da idem?
HP ProBook 450 G0
CPU: i3 3120
RAM: 4GB
VGA: HD Intel 4000
EDIT: Da li predlažete nešto drugo umesto Ubuntu?

Poslednja izmena:
Slažem se, nije stariji PC. Pretražujući forum nisam naleteo na srodnu temu, pa rekoh da ne otvaram nov topic za par pitanja koja zahtevaju kratak odgovor.
Pošto tek ulazim u Linux vode, ako imaš vremena, molim te da napišeš razloge za svoju preporuku. Ne mora večeras, kad budeš imao vremena.
Ja ću svakako da googlam.
Hvala

Ubuntu ili Mint, svejedno je. U stvari zavisi od toga da li spreman da se navikavaš na drugačiji interfejs (Unity) ili bi nešto tradicionalnije (Cinnamon/MATE). Ubuntu te navodno špijunira ali to se gasi u privacy opcijama. Mint takođe ima nekog sponzora što se ogleda u izmenjenom Google search-u (kao kada se u browser uvuče adware). Preporučio bih još elementaryOS ali nažalost, nije još stigao do finalne verzije. Sve su to Ubuntu derivati.

Možeš probati i openSUSE, on se bazira na KDE koji ponajviše liči na Windows okruženje. Samo ja preferiram distribucije bazirane na Debianu iz prostog razloga što imaju najbolje rešen menadžer paketa. Instalacija softvera na debian/ubuntu like sistemima je prava pesma. Fedora Linux izbegavaj, to je vreća bagova.

Xfce je takođe super okruženje ali nešto mi ove alternativne verzije poznatih distribucija ne ulivaju poverenje. Probaš malo Ubuntu/Mint pa se onda prebaciš na Archlinux ako ti se dopadne ta filozofija, i staviš na njega Xfce na primer.

Kazu da je prvi utisak veoma vazan, ako ne i najbitniji. Za nekoga, ko se prvi put upoznaje sa linuxom, bitno je da to bude sto prijatnije iskustvo. Za pocetak, najbitnije je zapamtiti da ovo nije Windows i ako budes trazio windows, neces ga naci, samo ces se razocarati.
Zasto Mint. Zato sto, pored PCLOS-a, je najbolja distribucija za pocetnike. Sve je upakovano i podeseno, driveri, kodeci, korisni programi... prakticno sve za neku klasicnu kucnu upotrebu (surf, office, multimedia). Potreba korisnika za dodatnim podesavanjima je svedena na minimum. Ukoliko je potrebno nesto podesiti, vecina toga se da odraditi kroz graficko okruzenje.
Koja je distribucija najbolja za tebe? To ces sam saznati. Nemoj se zadrzavati na Mintu, vec probaj i ostale popularne distribucije. Imaj strpljenja i citaj.
Iako mi je openSUSE omiljena distribucija, ne preporucujem je apsolutnim pocetnicima, jer nakon instalacije se trazi dodatno podesavanje sistema, instalacija kodeka, fontova, (ponekad drivera za grafiku) a za nekoga ko je apsolutni pocetnik u svetu linuxa, mislim da je malo previse da odmah krene da se 'aka sa konzolom. Tako da, za pocetak Mint. Instaliras, update-ujes i (u najvecem broju slucajeva) ono sve radi.

Ok, malo sam preterao kad sam rekao da sam apsolutni početnik. :) CLI mi u uopšte nije stran, imao sam na faksu i prograimranje na Linuxu (Knoppix), pisali shell skripte i programirali rad semafora, mutexa itd (kompajliranje iz konzole).
Mislio sam da sam početnik u smislu korišćenja OS kao takvog, podešavanje OSa, upoznavanje sa raznim distribucijama i sl.
Zahvaljujem se obojici, upravo skidam Mint Cinnamon (i ćale bi u Linux vode, a ima i neke osetljive podatke, pa kao Linux se manje špijunira i nema virusa). Da li je bolje da se instalira sa diska ili sa USB. Ja bih generalno sa USBa, ali sećam se da sam nekad prilikom instalacije Ubuntua sa USBa imao problema. Pretpostavljam da nije nikakva muka podesiti dual boot uy Win7 (već instaliran).
Da li imate još neki savet vezano za samu instalaciju, podešavanja ......?

edit: Inače, skidam Mayu, znači mi LTS

Poslednja izmena:
Mozes i sa diska i sa USB-a. Pogledaj malo uputstva sa neta za dual boot, nije tesko, ali imas par razlicitih mogucnosti. Tipa, da li ces da koristis samo GRUB (Linux loader) ili prvo preko WinLoader-a (ja koristim Win jer mi je lepsi, a GRUB sam postavio da stoji 1 sekundu). Da li ces za GRUB da pravis particiju ili ne. Onda, koliko ce dugo da stoji loader, koji ce sistem biti prvi za auto paljenje, sta ces sve u GRUB listi da ostavis. Znaci imas tu neke sitnice o kojima bi trebao malo prvo da procitas, cisto da znas.

Onda, pogledaj i kako ces sa particijama. Linux ima root (/) particiju gde ide sam sistem, ima SWAP particiju koja nije neophodna, ali ti treba za hibernaciju za laptop, imas Home particiju za podatke koja opet nije neophodna (bice kao folder na sistemskoj, nesto tipa My Documents u Win-u), imas i boot particiju za boot loader (opet, nije neophodna). Ja koristim samo root particiju na PC-u, a imam Win ntfs particiju za podatke koje dele oba sistema (Linux moze da koristi ntfs, ali Win ne moze Linux particije). Na lap-top-u imam root i SWAP, ostalo isto, SWAP mi je tu samo zbog hibernacije i zbog toga bi trebao da bude slicne velicine kao i RAM.

Poslednja izmena:
Hvala puno na informacijama. Jako su mi pomogle, kao i ostale koje sam dobio od G@W i Alvara :)
Ko želi upute za dual boot na brzaka, konkretno za Mint 13 Cinnamon i Win7 ovde ima sve što je potrebno.
O particionisanju u Linuxu ukratko ovde.
Tips for dual-booting Win and Linux ovde.

Moze iz linuxa uz pomoc ntfs-3g drivera da se pise po ntfs particijama.
http://en.wikipedia.org/wiki/NTFS-3G

@dzena
Pa sto ne pricas odma' (da znas u konzoli) nego se tu pravis naivan. :)
Onda moze i openSUSE, Debian, Slackware, Arch (sto da ne). Vidi, probaj sto vise distro-a. Skoro svi imaju live izdanja. Pogledaj koje ti graficko okruzenje najvise lezi, koji ti menadzer paketa najvise odgovara, koji distro najbrze podesis i doci ces do onog koji tebi najvise odgovara.

Instalirao sam Linux Mint 13 (Maya) LTS. Međutim, odmah imam problem sa driverima. Nema driver za WLAN i TouchPad. Za TouchPad i nije neka muka, ne radi samo scroll, ali za WLAN ne mogu da prežalim, da li imate neke preporuke. Da li može da bude problem to što je hardware prilično nov pa još uvek nema drivera? Da li će se to rešiti sa nekim novim updateom?
Interesantno je da se na istom dugmetu pale i WLAN i Bluetooth, a da Bluetooth radi bez problema, dok WLAN uopšte ne prepoznaje.

edit: rešio sam problem sa scroll-om, ali sa WLAN jok

Poslednja izmena:
Kasnim na edit. Ubih se celo jutro nameštajući WLAN. Dakle, problem je u Ralink čipu i driverima za isti.
Ali, evo rešenja..........KLIK

sta za vaio vgn-fe21b??
intel core duo t2300e; 1gb ram, ge_force 7400 go , 80 gb hdd. Trenutno imam win xp.

konkretno??

Konkretno XFCE, mada je najbolje sam da probas i vidis sta ti najvise odgovara.

ok hvala puno

Trebao bi na netu da pogledaš šta su ljudi stavljali i kako se pokazao u radu. Nije samo dovoljno staviti "laku" distribuciju ako pola stvari neće raditi. Proveri bolje nego da posle bude neradi ovo, ovo,ono itd. plus pregrevanje i jš gomila problema

Stavio sam kod sestre Mint 15 XFCE 32 bit. KT400 chipset, 512 RAM i Athlon 2000XP. Ne radi ni jedan flash player koji nadjem u synapsisu (Adobe ne daje podrsku za ovako stare konfe u novijim izdanjima flash playera) i jos milion stvari mora da se podesi da bi radilo kako valja. Na poslu koristim Mint 15 Cinnamon 32 bit i radi sve out of the box, zaista fenomenalno.
Sta predlazete da stavim na njen racunar a da ne moram da se mnogo njakam sa podesavanjima nakon istalacije ?

Ako Mint ne radi kako treba, skini Lubuntu. A flash skini npr. odavde valjda ce neki (10.0/10.1) raditi

LXDE okruzenje na nvidia MX440 ? No way bro ...

Video card
nVidia, ATI HD4000 or better, Intel.
Memory & storage
RAM : 384 MB minimum, 1 GB recommended.
http://www.pclinuxos.com/get-pclinuxos/e-17/

Tvoja stvar, reko sam ti da probas. Ja sam instalirao kde na jednom racunaru, ali verziju od februara koja mi bolje radi, a lxde sam ranije koristio na starom racunaru sa ramom 512 i to je lepo radilo.

Vrh Dno