Matrix69
Poštovan
- Učlanjen(a)
- 14.07.2019
- Poena
- 95
Zasto jednostavno kad moze koplikovano koristim godinama razne Windowse trentno W10,i Linux Mint Mate x64...evo sada pisem sa Linuksa i uvek sve radi kao sat.Prvo instaliras W10 on je C\ obicno na primarnoj particiji,a pre instalacije sa MiniTool Partition Wiardom napravis 2 particije prva primarna NTFS,a druga logicka isto NTFS.Na prvu ti ide Windows malo ga ustimas pear programa (detaljno ga posle sredis) nakon toga ubacis fles sa Linuksom i kad te pita za particije ides na Somthing Else.E tu gore ukucas velicinu root particije mount point / (takva je oznaka) i root particija je uvek primarna,sledeca napises gore koliko mount point Swap (to dodje kao ektra,dodatno RAM-a i sto pretekne toje home.Pise tamo mount point home i toje logicka...znaci samo root je primarna sve ostalo logicke.Kada si zadovoljan samo kliknes Install Now,i to je sveNa hardu instaliran Windows10 sa svojom dodatnom particijom - od par MB (ono sto sam Win napravi prilikom instalacije). To su za sad dve particije. Posto je disk 500GB, veci deo sam ostavio za muziku, filmove, slike...To je treca particija.
Krenem instalaciju linuxa kao dual boot resenje i kad dodjem do dela gde pravim particije za linux, NE MOZE. Kaze, moze maximalno 4 particije. Ja sam 3 vec napravio prilikom instalacije Windowsa i sad napravim 4. za sam linux i ne mogu da napravim particiju za swap. Mislim mogu, ali ubrzo javi gresku.
Koja je ovde alternativa ili resenje?
Trebao bi da svaki OS ima svoju particiju i da imam veci deo ostatka diska kao DATA particija, na koju mogu da pristupim sa oba OS.