Šta je novo?

Linux FAQ

Na hardu instaliran Windows10 sa svojom dodatnom particijom - od par MB (ono sto sam Win napravi prilikom instalacije). To su za sad dve particije. Posto je disk 500GB, veci deo sam ostavio za muziku, filmove, slike...To je treca particija.
Krenem instalaciju linuxa kao dual boot resenje i kad dodjem do dela gde pravim particije za linux, NE MOZE. Kaze, moze maximalno 4 particije. Ja sam 3 vec napravio prilikom instalacije Windowsa i sad napravim 4. za sam linux i ne mogu da napravim particiju za swap. Mislim mogu, ali ubrzo javi gresku.

Koja je ovde alternativa ili resenje?
Trebao bi da svaki OS ima svoju particiju i da imam veci deo ostatka diska kao DATA particija, na koju mogu da pristupim sa oba OS.
Zasto jednostavno kad moze koplikovano koristim godinama razne Windowse trentno W10,i Linux Mint Mate x64...evo sada pisem sa Linuksa i uvek sve radi kao sat.Prvo instaliras W10 on je C\ obicno na primarnoj particiji,a pre instalacije sa MiniTool Partition Wiardom napravis 2 particije prva primarna NTFS,a druga logicka isto NTFS.Na prvu ti ide Windows malo ga ustimas pear programa (detaljno ga posle sredis) nakon toga ubacis fles sa Linuksom i kad te pita za particije ides na Somthing Else.E tu gore ukucas velicinu root particije mount point / (takva je oznaka) i root particija je uvek primarna,sledeca napises gore koliko mount point Swap (to dodje kao ektra,dodatno RAM-a i sto pretekne toje home.Pise tamo mount point home i toje logicka...znaci samo root je primarna sve ostalo logicke.Kada si zadovoljan samo kliknes Install Now,i to je sve :)

Jos lakse i sigurnije je da dodas drugi ssd.Mozes i u biosu da biras koji dizes.

Gde nam je Luk Smit covece, ne pamtim kad je izbacio neki klip..

Ma isprobavo Win11 ovaj zadnji ali amd drijveri su ocajni. Problemi sa youtbom u svim browaserima.
Normalno da su očajni, kada ti je Intel zakon za Win 11. Još dosta vremena će proći dok ispeglaju to. Mene brine sledeća stvar. Da li mogu da budem miran narednih 5 godina sa Linux-om, ako pogasim sva ažuriranja i pre toga podesim sve što mi treba? Na Win 10 sam na oba kompa blokirao to i sistem radio kao sat za svakodnevne potrebe uz igrice, pa me zanima da li Linux može bez ažuriranja ako nemam potrebe za tim u smislu da mi radi sve za šta koristim računar?

Mene brine sledeća stvar. Da li mogu da budem miran narednih 5 godina sa Linux-om, ako pogasim sva ažuriranja i pre toga podesim sve što mi treba?
Ne.
Na Win 10 sam na oba kompa blokirao to i sistem radio kao sat za svakodnevne potrebe uz igrice, pa me zanima da li Linux može bez ažuriranja ako nemam potrebe za tim u smislu da mi radi sve za šta koristim računar?
Blokiranje update-a ima smisla ako je mašina offline i ako će ostati offline. Online aktivnosti su nepredvidive, pogotovo za tako dug period. Nebitno koji je OS u pitanju. Samo u 2024 godini smo imali CVE-2024-6387 i CVE-2024-3094. Šta dalje da pričamo ?

Ne znam jel ok da se ovde pita, da ne otvaram novu temu?

Jel ste uspeli namestiti systemd tj wsl2 na Debian distribution iz Windows store?

Ubuntu radi to odlično ali zbog snap store težim da isključim Ubuntu gde god mogu pa i kao WSL distro. Treba mi prvenstveno zbog pokretanja dockera kroz WSL2.

Jel uspeo neko da postigne da mu win11 radi ok kao virtual machine, bilo da je virtualbox ili qemu/kvm. Nikako ne uspevam da dobijem makar da mi sam windows klizi kako treba jos nisam ni dosao do toga da probam neki softver na nkemu. Nije mi komp ni toliko slab (5600x, 32gb ram, 6700xt). Probao na arch, probao posle i na fedori u oba slucaja to sve radi kljakavo.

Instalirani guest additions u oba slucaja ali jednostavno vrlo lose radi a vidim na netu kao postignu ljudi "near native performance"

Meni radi normalno na Linux mintu, ali zavisi sta je i tebi normalno, sta pokreces. Cist virtualbox, guest additions instaliran, uglavnom za neke vpnove i jos neke pristupe ga koristim.

Ono što svi ti silni ljudi na netu ne spominju je činjenica da za near native performance treba dedicated grafička kartica za koju je potrebno odraditi pci pass through sa uključenim IOMMU i Vt-D na Intel procesorima, odnosno, AMD-Vi i AMD IOMMU na AMD procesorima. A onda se umesto guest addon drajvera za grafičku instalira original drajver. QEMU to sve radi bez greške na Arch-u. Bukvalno možeš igrati tripple A naslove uz minimalne gubitke.

Da video sam da ima varijanta sa tim gpu pass through cak i kad komp ima samo jedan gpu.

Na virtualboxu windows 7 radi besprekorno na poprilicno matorom kompu cak sam i neke cad softvere terao bez problema, ali izgleda da je win11 prevelik zalogaj bar u mom slucaju
Meni radi normalno na Linux mintu, ali zavisi sta je i tebi normalno, sta pokreces. Cist virtualbox, guest additions instaliran, uglavnom za neke vpnove i jos neke pristupe ga koristim.
Jel su ti animacije ok, ne secka, pricam sad samo o kretanju kroz windows, tipa pokretanje file explorera kretanje kursora ne secka itd?

Probaj VMware Workstation, sad je ostala samo Pro verzija, i besplatna je. Iz mog iskustva radi bolje nego Virtualbox i KVM/QEMU bez passthrough-a. Windows akcije (start meni, settings) najviše seckaju, sve ostalo radi bolje. Trenutno imam W10 i radi lepo, ali sam isprobavao i W11 pre nekoliko meseci. Jedini problem može biti ako imaš novije kernel, tj. rolling distro, treba im vremena da ga zakrpe. Ali ako si na Fedori, mislim da će biti ok.

Probaj VMware Workstation, sad je ostala samo Pro verzija, i besplatna je. Iz mog iskustva radi bolje nego Virtualbox i KVM/QEMU bez passthrough-a. Windows akcije (start meni, settings) najviše seckaju, sve ostalo radi bolje. Trenutno imam W10 i radi lepo, ali sam isprobavao i W11 pre nekoliko meseci. Jedini problem može biti ako imaš novije kernel, tj. rolling distro, treba im vremena da ga zakrpe. Ali ako si na Fedori, mislim da će biti ok.
Auu hvala lepo. Win 11 leti, ne moze da se poredi sa qemu/kvm i virtualboxom, prosto neverovatno. Nisam bas presrecan sto moram da koristim AUR ali s obzirom kako radi vmware prezivecu :)
Probao sam na vise distroa kvm/qemu sa razlicitim podesavanjima nije ni blizu vmwarea. Kad sam instalirao imam i workstation i player. Jel dobro shvatam da mi sad player ne treba jer je workstation free za privatne usere?

Player ne bi trebalo ni da postoji, workstation je besplatan i za komercijalne i edukativne svrhe, ali ko zna šta i dalje pakuju, samo nešto menjaju. Imam ga i ja. Ja sam prijatno iznenađen situacijom sa Workstation-om, imajući u vidu da ih je Broadcom kupio. Iskreno, i dalje sam nepoverljiv i ne bih se iznenadio da ga jednog dana ukinu ili ponovo krenu da naplaćuju :D

VMware je vlasnički softver, radili su dosta na 3D podršci za guest sisteme. Virtualbox i KVM/QEMU su opensource projekti (mada iza prvog stoji Oracle) i imaju drugačije prioritete i opcije. KVM ima opciju passthrough-a, tako da VM može direktno koristiti dostupan hardver, i sa tim ništa ne može da se meri, kao što je već rečeno. Jedino što nije možda tako lako podesiti sve i što treba dodatni hardver. VMware Player je uvek bio nešto između, ni tamo ni vamo, mada sa besplatnom Pro verzijom se to menja i sad je malo šta ostalo na strani Virtualbox-a kao prednost (nisam ni pratio unapređenja poslednjih par godina)

Imam pitanje u vezi sa kernelom na Ubuntu. Koristim zabbly i nešto mi od skoro zamrzla mašina dva puta. Da li da kostim generic ili da se vratim na prethodnu verziju samo?

Generic.

U principu mozes i hwe , nisi naveo koja je verzija ubuntua.

Da li neko ima preporuku za neki program kao team viewer koji bih koristio između Debian 12 linuxa i Windows 10 sistema? Pošto mi je na desktop mašini Windows, pa da li postoji neka varijanta da podržava obe platforme? Hvala.

Remmina.

rustdesk je isto ok,ako imas svoj hosting.

@ness1602 imam svoj hosting. Kada dođem kući, bacam pogled i na njega. Najbitnije mi je da mogu da ostvarim komunikaciju sa dva različita sistema, a da ne moram da kupujem program i plaćam neke paprene sume kao za team viewer, pa posle neku godinu da mi kaže, koristite staru verziju i povezivanje nije moguće. Srećom, team viewer sam prostudirao, pa sam mu menjao ID i time rešavao na par meseci konekciju koja mi ostane upaljena skoro ceo dan posao-kuća. :D

Imam jedno pitanje veyano za zvuk. Zezao sam se malo sa instalacijom nvidia grafike na laptopu i na kraju to podesio. Zezancija je bila što moram da ugasim trenutni aktivan grafički drajver koji dolazi uz Debian, pa tek onda da aktiviram nvidia driver. E, sada me zanima zvučna karta. Da li imam potrebe da pregazim i driver za zvuk i da li ću dobiti nešto time? Koji program preporučujete da testiranje driver-a? Kada kažem testiranje, mislim kao nekada kada je postojao program na linux-u gde si mogao da vidiš šta nedostaje od driver-a, pa da instaliraš. Naravno, sve radim preko terminala, jer mi je lakše. U pitanju je laptop Lenovo IdeaPad Yoga 500-15IBD. Hvala.

Radi sve, nego sam mislio da ću možda dobiti čistiji zvuk i više decibela... :) Ako ne dobijam ništa, onda ću ostaviti ovako.

Opekao sam se da kodecima u Firefoxu na OpenSUSE Tumbleweed pa bih podelio iskustvo da bih nekome sačuvao malo živaca.

Problem: posle update-a krajem juna Firefox odbija da reprodukuje većinu ffmpeg media formata, što se odgleda u problemu sa većinom novinskih i sajtova socijalnih medija. Youtube je i dalje radio bez greške.
Setup: Imam stari sistem (i5-4690K sa Geforce 1060) pa je originalno trebalo instalirati nVidia drajvere, i obzirom da sam želeo minimum kodeka dodao sam packman repozitorijum i kompajlirao par legacy kodeka čisto se nađu (vorbis, theora, ogg). Pre pojave problema sve je radilo bez greške čitave tri nedelje od originalne instalacije, a kada je problem nastao nisam video neke razliku u instaliranim paketima iz packman repozitorijuma.
Rešenje: Obzirom da nemam vremena da tražim da li je nešto greškom oštećeno ili deinstalirano tokom upgrejda, odlučio sam se da bacim dinamit da bih upecao dve ribe. Dakle instalirao sam opi paket i pokupio sve dostupne kodeke ovom komandom:
Kod:
opi codecs

Osećam se prljavo, ali bar nemam problem da gledam twitter gifove. Ako nekoga interesuje, jedna od mojih setup skripti koja intalira kodeke je >ovde<.

Previše cimanja. U tom stadijumu bi ozbiljno razmislio o promeni distroa.

Slažem se, ko šta radi ja vikendom debagujem probleme sa OS-om. Razmišljam o alternativama, ali glavni problem je što ovu hardversku kombinaciju ne mogu potpuno verno da reprodukuem u VM-u. Testovi koje sam sprovodio proletos na više distroa su manje-više bili jednaki, i ovo zezanje je krenulo kada sam sistem instalirao na čistom hardveru. Ostaću bar pola godine na Tumbleweed da bih realnije opipao puls distribucije i njenog rada na mojoj mašini, ako budeim imao još sličnih situacija definitivno će da leti u kantu.

Slažem se, ko šta radi ja vikendom debagujem probleme sa OS-om. Razmišljam o alternativama, ali glavni problem je što ovu hardversku kombinaciju ne mogu potpuno verno da reprodukuem u VM-u. Testovi koje sam sprovodio proletos na više distroa su manje-više bili jednaki, i ovo zezanje je krenulo kada sam sistem instalirao na čistom hardveru. Ostaću bar pola godine na Tumbleweed da bih realnije opipao puls distribucije i njenog rada na mojoj mašini, ako budeim imao još sličnih situacija definitivno će da leti u kantu.
Za tebe je NixOS.

Nazad
Vrh Dno