Šta je novo?

Linux Distribucije-POLL!!

Koju Linux distribuciju koristite

• Mandrake

Glasovi: 36 21.8%
  • SuSe

Glasovi: 59 35.8%
  • Red Hat

Glasovi: 12 7.3%
  • Slackware

Glasovi: 30 18.2%
  • Gentoo

Glasovi: 13 7.9%
  • Fedora

Glasovi: 27 16.4%
  • Knoppix

Glasovi: 17 10.3%
  • Lindows

Glasovi: 2 1.2%
  • Debian

Glasovi: 7 4.2%

• Ukupno glasača
    165
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Aj nam reci sta tacno kaze kad odradis configure.

a zasto za ubuntu ne skidas .deb pakete i instaliras sa dpkg?
ili jos bolje, ako imas neki malo brzi net tu su synaptic ili apt-get
btw. da ne trazi kernel headers ili source?

Poslednja izmena:
ne , skinuo bih ja sve to ali nemam brzu vezu , plus sam se iznervirao i obrisao Ubuntu i instalirao Suse .... koji nije tako lep kao ubuntu..... posto kazu na cd-u da update izlazi na svakih 6 meseci , kad treba sledeci da izadje ?

Voodoo_NBGD je napisao(la):
Kakvi bre intelovi kompajleri, skini gcc i vozi... mada kakva je to distribucija koja nema gcc u sebi?

Za drugi deo ove recenice OK, distribucija koja nema gcc nije distribucija.

Za ovo o Intelovom kompajleru potrazi na netu benchmarke gcc 3.x, 4.0 i Intela pa se prosvetli malo. gcc je do nedavno bio bulja za optimizaciju a i dalje ne zna da vektorizuje ni najjednostavniji kod. Plus icc za Linux je free za nekomercijalnu upotrebu, a cak postoje i patchevi za kompajliranje kernela istim. Ne verujem da bi se neko trudio da to ne valja.

Sto se tice distribucija, glasam za Gentoo i javno. Najbolja distribucija koju sam probao, a probao sam Slackware, RedHat i SuSE do sada. Nezgodan je ako nemas brz internet ali je zaista pesma za instalaciju i odrzavanje u azurnom stanju.

@Samuraj: aj definishi "koji nije tako lep kao ubuntu", moze i suse da bude kao ubuntu (tj. da startujes Gnome graficko okruzenje umesto KDE-a koji je default na SuSE-u)
Kako da startujes Gnome ne bih znao da ti kazem, uradi search. (kod mene na slacku uradim xwmconfig, a na gentoo-u upishem shta mi treba u ~/.xinitrc )

@AF:
Čoveku je trebao kompajler samo da bi instalirao neki paket, ne da bi programirao - tako da mu je kao običnom juzeru izgleda strašno zapelo za optimizaciju i vektorizaciju koda (kao iz davnog Cveta Kompjutera - "ne zna ni da li se to maže na hleb ili kupuje u apoteci" ).

Pa ti; nisi se zalio da nemas kompajlere, jer ti trebaju da programiras, nego si se zalio da ti linux trazi kompajere kada hoces nesto da doinstaliras. U cemu si u medjuvremenu onda programirao na tom instaliranom linuxu?

silverglider je napisao(la):
Čoveku je trebao kompajler samo da bi instalirao neki paket, ne da bi programirao - tako da mu je kao običnom juzeru izgleda strašno zapelo za optimizaciju i vektorizaciju koda (kao iz davnog Cveta Kompjutera - "ne zna ni da li se to maže na hleb ili kupuje u apoteci" ).

Ako nisi primetio ja sam quote-ovao Voodoo_NBGD, sto valjda znaci da sam njemu replicirao?!?

Naravno da znam za sta sluzi gcc kad i sam koristim linux i znam da se bez gcc-a ne moze nista instalirati, ali to nije razlog da Voodoo_NBGD sa takvim nepostovanjem govori o Intelovom kompajleru. Da je on rekao na primer "za to sto ti zelis ne vredi ti Intelov kompajler, moras koristiti gcc" ja se ne bih ni javio.

@Samuraj:
Jesi probao 'sudo apt-get install build-essential' (bez navodnika)?

audiofreak je napisao(la):
i znam da se bez gcc-a ne moze nista instalirati

Pa nije bas tako.... A sta cemo sa rpm-ovim? Ono imam SuSe 9.3 i nikada nista nisma kompalirao iz sorsa samo "apt install" pa onda "yast (YOU)" :)

Naravno da znam za sta sluzi gcc kad i sam koristim linux i znam da se bez gcc-a ne moze nista instalirati, ali to nije razlog da Voodoo_NBGD sa takvim nepostovanjem govori o Intelovom kompajleru.
Ja uopšte ne kažem da je Intelov kompajler lošiji od gcc-a (logično je da će on za Intelovu platformu biti kvalitetniji i bolje optimizovan nego jedan open-source projekat), samo sam hteo da kažem kako je bespotrebno skidati komercijalni program zbog tako trivijalne operacije kakva je instaliranje programa iz sourcea.

ja sam na poslu imao i proslu verziju(valjda 4.05) a imam i ovu novu 5.04 verziju ubuntua i nikad mi sudo nije pravio nikakve probleme

Gentoo.

Do sada sam probao Mandrake 9 i 10, Red Hat i Knoppix.

Jedina mana je sto zahteva dobar link ka internetu, odnosno sve prednosti gentoo-a u odnosu na druge distribucije bez toga ne mogu doci do punog izrazaja.

Naravno da znam za sta sluzi gcc kad i sam koristim linux i znam da se bez gcc-a ne moze nista instalirati, ali to nije razlog da Voodoo_NBGD sa takvim nepostovanjem govori o Intelovom kompajleru. Da je on rekao na primer "za to sto ti zelis ne vredi ti Intelov kompajler, moras koristiti gcc" ja se ne bih ni javio.

Replika svejedno utice na tok topika, a kao takav, tvoj komentar mi je delovao kao poprilican overkill. Jeste, kompajler je super, ali covek trazi da doinstalira nesto. Kao da te neko pita na ulici kako da dodje do centra grada, a ti se ubijes objasnjavajuci kako na tamo nekoj gradskoj liniji autobusi trose manje goriva, imaju particle filtere pa manje zagadjuju, pored svega toga motori imaju po 100KS vise... - "ali ja sam samo hteo da stignem do centra grada..."

Iskreno receno, meni je napadnije delovala tvoja reakcija, nego sto mi je voodoov komentar zazvucao kao "nepostovanje intelovog kompajlera". Izgleda kao da ti se skida 10% od plate svaki put kad negde padne komentar koji ne izdize intelov kompajler na pijedestal uz sve neizbezne hvale i strahopostovanje; opusti se malo covece, niti ce intel propasti zbog toga, niti ce raja odjednom postati prosvetljena.

Samuraj je napisao(la):
ma nema veze , treba valjda uskoro da izadje nova verzija Ubuntu-a pa ce valjda da stave kompajlere i ostalo na cd-u , mada su rekli da ce mozda ali mozda da ga izdaju na DVD pa ce da stane mnogo vise stvari i bice l000dilo

Ubuntu 5.04 DVD

Replika svejedno utice na tok topika, a kao takav, tvoj komentar mi je delovao kao poprilican overkill.

Ja sam kao sto rekoh replicirao Voodoo_NBGD, a ova tvoja cela replika je po mom skromnom misljenju overkill i totalni offtopic.

Iskreno receno, meni je napadnije delovala tvoja reakcija, nego sto mi je voodoov komentar zazvucao kao "nepostovanje intelovog kompajlera". Izgleda kao da ti se skida 10% od plate svaki put kad negde padne komentar koji ne izdize intelov kompajler na pijedestal uz sve neizbezne hvale i strahopostovanje; opusti se malo covece, niti ce intel propasti zbog toga, niti ce raja odjednom postati prosvetljena.

/offtopic ON
Da je on pitao na primer za PathScale kompajler, pa Voodoo_NBGD rekao "Ma kakav bre PathScale" i da sam ja prokomentarisao na isti nacin (kao sto bih i uradio) da li bi onda bilo u redu?!?

Zasto ja vama stalno izgledam kao da branim Intel kada u sustini ja samo imam primedbe na nacin iznosenja i branjenja pojedinih stavova?

Dakle sve sto sam ja hteo da kazem mojim postom je da "Ma kakav bre XYZ" nije nacin da se govori o bilo cemu jer zvuci nipodastavajuce prema XYZ, a ti to odmah transliras u 10% od moje plate implicirajuci time da sam na necijem platnom spisku, tj. strani placenik, a vas neprijatelj jer ko nije s vama on mora biti protiv vas?!?
/offtopic OFF

@Samuraj: cimamo sam se ja sa root passwordom u Ubuntu 5.04. Fora je da valjda u system meniju (ili kako se vec zove, gore na meniju, mislim da je poslednji), pa tu negde nadjes system accounts ako se dobro secam (mrzi me da dizem sada live cd). Otvori se prozor i tu mozes da resetujes passworde, i root password takodje (naravno da ne pita za stari pass, jer ga ne znas). Ovako sam kod druga uradio i upalilo je. Ako bash ne uspes javi, podicicu live cd i pogledacu gde se to tachno nalazi, mrzi me sada.

Zasto ja vama stalno izgledam kao da branim Intel kada u sustini ja samo imam primedbe na nacin iznosenja i branjenja pojedinih stavova?

Dakle sve sto sam ja hteo da kazem mojim postom je da "Ma kakav bre XYZ" nije nacin da se govori o bilo cemu jer zvuci nipodastavajuce prema XYZ, a ti to odmah transliras u 10% od moje plate implicirajuci time da sam na necijem platnom spisku, tj. strani placenik, a vas neprijatelj jer ko nije s vama on mora biti protiv vas?!?

"Mi"? Koji to mi, kakvi neprijatelji?

Ah, znaci tebi smeta samo nacin ophodjeja, tj. imas primedbe na nacin iznosenja stavova i branjenje istih, te ti se "ma kakav bre xxx" ucinilo nipodastavajucim? Hm, vrlo cudno za nekoga ko u istom postu za gcc kaze da je "bulja" - sva sreca da to nije nipodastavajuce, a "ma kakav..." jeste :S: Riiiiiiight...

Strani placenik, na necijem platnom spisku? Veselo, nema sta. Kamo srece da jesi na necijem redovnom platnom spisku odande. No, onaj ko bi platio nekome da se marketinski zamajava po forumima u jednoj Srbiji moze sebi odmah da puca u glavu od siline poslovne vizije i umesnosti rukovanjem finansijama. Malo sam se odvikao od tih tipicno srpskih provaljivanja zavera, sorry. :D
Ne, implicirao sam na nesto sasvim drugo - nas covek pravi reakciju jedino ako se opali po dzepu; oduzimanje procenta od plate je tipicna vrsta opaljivanja po dzepu. A koliko sam ja primetio, neke teme ne mogu da prodju bez tvojih takvih reakcija (opravdanih ili ne), pa sam te sa sasvim prijateljski nacin pozvao da se opustis - zaradices nepotrebno cir na dvanaestercu. :)

knez je napisao(la):
Gentoo.

Do sada sam probao Mandrake 9 i 10, Red Hat i Knoppix.

Jedina mana je sto zahteva dobar link ka internetu, odnosno sve prednosti gentoo-a u odnosu na druge distribucije bez toga ne mogu doci do punog izrazaja.
a koje su to prednosti gentooa u odnosu na npr. debian?

a debian nije brz i nema apt?
koja je razlika izmedju portage i apt?
pitao sam dakle da mi navede konkretne prednosti
*****i ono "bice 2% brzi u sintetickim testovima jer je kompajliran bas za tvoj procesor"
niko pri tome ne kaze da kompajliranje traje 2 dana
btw. ako volis da kompajliras lfs je bolje resenje nego gentoo
navedi mi nesto sto je upotrebljivo a sto samo gentoo ima a pri tom nijedan drugi linux mu nije ni prici po tome/nema slicno/nema uopste
dakle prednosti su.....

Poslednja izmena:
Filo je napisao(la):
*****i ono "bice 2% brzi u sintetickim testovima jer je kompajliran bas za tvoj procesor"
to nije tacno. kad sam nekad davno optimizovao i rekompajlirao ceo world na svom Bartonu, kompajliranje mozilla-e je spalo sa 65 minuta na 43 minuta - a hardware je ostao identican.

Filo je napisao(la):
niko pri tome ne kaze da kompajliranje traje 2 dana
na bilo kojoj novijoj masini kompajliranje uopste ne traje dugo, a i radi se sa nizim prioritetom tako da za to vreme mogu da se nastave normalni svakodnevni poslovi. jedini paketi koji se kompajliraju nesto duze su xorg-x11, kde, openoffice (i neki tome slicni), a njima i tako retko izlaze nove verzije.
recimo apache na mojoj mashini:
Kod:
>>> original instance of package unmerged safely.
 *
 * Generating self-signed test certificate in /etc/apache2/conf/ssl...
 *
 * Fixing permissions problem introduced in previous revision
>>> Regenerating /etc/ld.so.cache...
>>> net-www/apache-2.0.54-r9 merged.

>>> clean: No packages selected for removal.

>>> Auto-cleaning packages ...

>>> No outdated packages were found on your system.

* GNU info directory index is up-to-date.

real    5m38.917s
user    3m0.230s
sys     2m18.974s

Filo je napisao(la):
btw. ako volis da kompajliras lfs je bolje resenje nego gentoo
kod gentoo-a je sve mnooogo automatizovanije i azhuriranije.

Filo je napisao(la):
navedi mi nesto sto je upotrebljivo a sto samo gentoo ima a pri tom nijedan drugi linux mu nije ni prici po tome/nema slicno/nema uopste
dakle prednosti su.....
emerge (portage) je iz raja izashao :Klanjanje

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno