Šta je novo?

Linux distribucija za mala i srednja preduzeca

Zar ti zaista misliš da svi mi koji koristimo i Linux, neke od BSd varijanti imamo piratizovani Windows? Misliš li da ljudi Linux koriste samo zato što je besplatan (uzgred i neke Linux distribucije se plaćaju)? Da li te ikad zainteresovalo nešto drugačije bolje ili lošije? Jesi li ikad zbog bezbednosti probao nešto drugo ili drugačije itd.

Radi se o FIRMI, ne o privatnom korisniku, a ja sam pisao na konto pomenutog WUBIja, koji je sve samo ne dobro rešenje. Mene da li je zainteresovalo? Hahaha, e moj dečače kritični...

Pa evo neka skromna ali bitna iskustva za pocetnike,bar gde i sta smo mi probali kod nas u firmi...
Skinuli smo sve moguce najnovije varijante populanijih Linux distribucija (Suse,Ubuntu,Kubuntu,Mint,Fedora itd...) i jedan po jedan polako testirali...iako imamo legalne Win varijante u firmi zbog expanzije i svetske krize se okrecemo ka Linuxu pa smo hteli ne hteli morali da testiramo i da ucimo jer niko od nas nije imao blage veze sa Linuxom.
Suma sumarum da skratimo pricu nama se nekako najbolje pokazao Ubuntu 10.10 koji je lepo prepoznao sav hardver u svim kompovima od najnovijih do najstarijih,periferije itd i sto je najbitnije zaposleni su se nekako u globalu najbolje snasli na njemu...kao i ja :) bese to paklena nedelja dok nisam povatao sta kako funkconise,ali mogu reci da koliko mi se gadio u pocetku (ne zamerite,na Winu sam preko 13 god) sve mi se vise i vise svidja...
Kad sam probao Linux Mint 10 "Julia" bio sam uveren da je to to jer nekako najvise lici na Win,ali bilo je neke frke sa starijim HW i zaposleni na moje iznenadjenje,citiram jednog: "ovo je bleda kopija XP-a..." ..lol...
Sve u svemu preporuka za Ubuntu

Inače, došao nam neki IBM-ovac u firmu nedavno pa sam mu podešavao nešto na kompu ... isto Tutuntu, politika firme :).

Slažem se da je LTS uvek mnogo bolja opcija

Evo kod nas 20+ radnih stanica linux Ubuntu 10.04 (pre toga smo koristili PCLinuxOS). Pored ovoga još 3 računara sa Windows XP (2 su tu samo zbog ebanking-a a treći zbog specifične primene tj hardver/softver koji radi isključivo na XP-u)

(2 su tu samo zbog ebanking-a a treći zbog specifične primene tj hardver/softver koji radi isključivo na XP-u)

Ja u radnji imam FXClient e-banking za firmu, i naravno, ebank za fizičko lice mora preko IE ... Program za kasu za ubacivanje cena traži instaliran MS Office, i samo zbog njega i imam narodnu verziju, a koristim Open. XP mi je legalan, kupljen uz komp .... e, sad, da li ovo što sam citirao znači da bih imao nekih problema sa svim ovim mojim džidža bidžama , ako bih instalirao Ubuntu ?

Imao bi problema sa aplikacijom za ubacivanje cena.

long term support
ukratko, ima podrsku mislim 3 godine, da ne trazim sada po netu

Vrh Dno