Ubuntu ima podrsku za hrvatski i bosnjacki, ali ne i za srpski :zgran:
U svakom slucaju, dobra distribucija, dovoljno brza i sposobna. Takodje, ima ogromnu zajednicu i izuzetne forume koji (meni) nikada nisu zakazali, koji god da sam problem imao (ne treba mi samo kancelarijska masina, ti ne bi imao probleme ove prirode, ali lepo je znati da postoji).
Naravno, popstoje brze distribucije, ali ko ce da se gnjavi da u firmi odrzava Debian?
Preporucujem ti da preskocis najnoviju distribuciju (10.10, krajem sledeceg meseca izlazi 11.04), jer jedino njihove LTS (Long Term Support) distribucije imaju dugotrajnu podrsku (trenutno, to je verzija 10.04). Nova verzija Ubuntu OS-a izlazi svakih 6 meseci, dok nova verzija LTS varijante izlazi svakih 2 godine, sto smanjuje jednu glavobolju. Ako bas insistiras da bude najnovije, sacekaj 11.04 (nemoj da se zezas sa kojekakvim beta verzijama, ipak ti treba stabilnost za posao), ali ne verujem da ce te zanimati da instaliras novu verziju svakih 6 meseci do godinu dana. Drzi se LTS verzija. One su takodje najstabilnije.
Jos jedna bitna stvar, ako zelis da koristis Ubuntu, u ovom trenutku, jos uvek je u upotrebi klasicni Gnome interfejs. Od verzije 11.04, najavili su uvodjenje novog, Unity interfejsa, koji izgleda mnogo drugacije (i meni licno se ne svidja). Postojace mogucnost da se vrati na klasicni Gnome, ali za to ce verovatno trebati znati sta radis. Ne verujem da ce biti komplikovano, ali ne verujem ni da ce biti za pocetnike (koje ova distribucija prvenstveno cilja).