Šta je novo?

Linux distribucija za mala i srednja preduzeca

Prospero

Čuven
Učlanjen(a)
18.08.2003
Poena
619
Ako me sećanje dobro služi, pre neku godinu, neko ministarstvo u Srbiji je objavilo verziju linuxa na srpskom, namenjenu malim i srednjim preduzećima. Zna li neko gde se ta distribucija može pronaći. Ili ako postoji nešto slično, skorijeg datuma (obavezno lokalizovano na srpski jezik), dajte preporuku...10x

Na sajtu ETFa valjda ima da se skine, ili na. Ima ubuntu koji ima najbolju podrsku, mislim da ima i srpski jezik kao opciju, nisam nikad isprobavao...

Ubuntu 10.10 nažalost nema opciju za srpski jezik, ima hrvatski.

Ako si mislio na ovaj distro preskoči cp6linux

Pretpostavljam zašto tražiš distro sa srpskom lokalizacijom, ali meni to dođe kao zlo. Kad vidim kako su neki prevodi urađeni (ne kažem da bih ja to bolje uradio, ali.....................). Ja sam trenutno na Mint-u, ali ti je moja preporuka da probas PCLinux i da mu staviš srpsku lokalizaciju

Prospero
Ta distribucija o kojoj govoriš je prerađeni Ubuntu i tu se neko dobro omastio a napravio glupost. U svakom slučaju to je zastarelo.

Distribuciju za firmu biraj prema programima koje planiraš da koristiš. Dakle da li imaš neke posebne programe i na kooj distribuciji mogu da se pokrenu. Ako takvih nema (npr. nešto za knjigovodstvo) već je potrebno npr. Office, browsers i sl. onda je neka od popularnijih distribucija dobro došla.
Preporuka je da to bude Ubuntu ili Mint koji bi se prilagodio firmi, dakle podesila pozadina, izbacili nepotrebni paketi, unelo ime firme, logotip, boja koja karakteriše firmu itd. Zatim se tako prilagođen disk instalirao na računare u firmi.

Ovim bi se dobilo nekoliko bitnih stavki. Bilo bi instalirano samo ono što je potrebno za rad, ne bi bilo čačkanja korisnika (jer nemaju root ovlašćenja) postigao bi se korporativni identitet, bilo bi lakše obučiti zaposlene itd.

Ako te nešto još interesuje pitaj

Poslednja izmena:
Ja sam kod druga u firmi instalirao kubuntu, jer mu nije potrebno nista vise od pisanja, slanja mejlova, slusanja muzike i stampanja... zasto bi bezveze placao windows.... a onda oficce paket, pa onda bilo koji od programa za dodatne rabote.... ovako sve ima u kubuntu, nije toliko tezak da se podesi... a pri tom i besplatan sto je za nas u Srbiji od najvece vaznosti, jer ne mogu inspekcije nista da vam prikace sto se softvera tice. E sad ne znam za knjigovodstvene firme, ili neke firme kojima trebaju neki strucniji programi, mislim da u okolini bg-a ima jedna firma koja radi softvere po potrebi pod linuxom....

Kad smo vec kod ubunta, bolji je obicni ubuntu (GNOME), ispeglaniji je, sam GNOME je manje zahtevan, cistiji, lepsi (subjektivno), KDE je mnogo nabacan. Nije los ni Xubuntu ako su slabije masine, XFCE je sasvim dobar DM

Ubuntu ima podrsku za hrvatski i bosnjacki, ali ne i za srpski :zgran:

U svakom slucaju, dobra distribucija, dovoljno brza i sposobna. Takodje, ima ogromnu zajednicu i izuzetne forume koji (meni) nikada nisu zakazali, koji god da sam problem imao (ne treba mi samo kancelarijska masina, ti ne bi imao probleme ove prirode, ali lepo je znati da postoji).

Naravno, popstoje brze distribucije, ali ko ce da se gnjavi da u firmi odrzava Debian?

Preporucujem ti da preskocis najnoviju distribuciju (10.10, krajem sledeceg meseca izlazi 11.04), jer jedino njihove LTS (Long Term Support) distribucije imaju dugotrajnu podrsku (trenutno, to je verzija 10.04). Nova verzija Ubuntu OS-a izlazi svakih 6 meseci, dok nova verzija LTS varijante izlazi svakih 2 godine, sto smanjuje jednu glavobolju. Ako bas insistiras da bude najnovije, sacekaj 11.04 (nemoj da se zezas sa kojekakvim beta verzijama, ipak ti treba stabilnost za posao), ali ne verujem da ce te zanimati da instaliras novu verziju svakih 6 meseci do godinu dana. Drzi se LTS verzija. One su takodje najstabilnije.

Jos jedna bitna stvar, ako zelis da koristis Ubuntu, u ovom trenutku, jos uvek je u upotrebi klasicni Gnome interfejs. Od verzije 11.04, najavili su uvodjenje novog, Unity interfejsa, koji izgleda mnogo drugacije (i meni licno se ne svidja). Postojace mogucnost da se vrati na klasicni Gnome, ali za to ce verovatno trebati znati sta radis. Ne verujem da ce biti komplikovano, ali ne verujem ni da ce biti za pocetnike (koje ova distribucija prvenstveno cilja).

Lokalizacija na srpski nije jedini zahtev. Mada prilicno mi je cudno da niko nije izbacio loklizovanu srpsku verziju, ipak je ovo trziste kao Bosna+Hrvatska. Koliko je lokalizacija veliki posao, znam iz prve ruke jer sam u prethodnih dve godine lokalizovao enterprise aplikaciju sa preko 100.000 termina...a pri tome nisam iz prevodilacke struke. Elem, posluzice i narecija srpskoga jezika (Bosanski i Hrvatski), na kraju krajeva, i engleski je dovoljno dobar, nego da navedem ja druge zahteve koji bi mogli da pomognu kod lakseg lociranja OS.a

prva stvar, mora da ima lako dostupne drajevere za razne periferije, pre svega matricne stampace, laserske stampace i citace smart kartica. Mora da podrzava instalaciju neke free baze (valjala bi preporuka za bazu), aplikacija koja ce se kaciti na bazu ce biti neki tin client, i naravno mora da postoji nacin da se pokrenu neke win aplikacije (pre svega IE, zbog elektronskog bankarstva). ostale poslovne opcije, kao sto je open office, mejl klijenti se naravno podrazumevaju.

Drugim recima, poterban je OS za prosecnog korisnika racunara, na kome se lako instaliraju periferije, na kome se lako instalira besplatna baza, koja po potrebi moze da se skalira (verovatno neki oracle free edition), i na kome mogu da se pokrecu neke win apliakcije ili bar virtuelene masine.

CentOS, Scientific, SLES/SLED (free download i upgrade na service packove preko medija) ... osobito ako se kombinira s komercijalnim softverom (Oracle, DB2, JBoss, WebSphere, Domino ...). A i generalno, ako se traži stabilnost i long term support.

Poslednja izmena:
Treba da bude lagan za upotrebu, prost i jednostavan, i da radi sa kompleksnim bazama?

Sto se stampaca i ostalih periferija tice, uvek je veliko pitanje, moraces da proveris za konkretan model.

Sto se tice IE, moze da se pokrene kroz Wine, ali nikada nisam probao, ne znam koliko dobro radi. Odnosno, da li ce hteti da saradjuje sa softverom za e-banking. I da li ce uopste softver za e-banking hteti da radi. Za to bih ipak imao bar jednu Win masinu u kancelariji.

U preduzeću 6 godina koristimo OpenSuse (od verzije 8.2). Dobra lokalizacija, dosta dobra podrška za periferije (mada je to deo kernela, pa to važi i za druge), Ima podršku za Microsoft NET Framework, ma šta mi o tom mislili u preduzeću dobro dođe. Za sve distribucije linuxa važi pravilo, pre kupovine perifernih uređaja (štampača, skenera, ...) poveriti dali je podržana od Linuxa. Nemoj da se stidiš da od prodavaca opreme tražiš ga ti karantuje da će raditi (mada sad možeš i da je vratiš).
E za elektronsko poslovanje koristimo Windows, previše problema, prvenstveno od strane banke.
Za baze preporučujem MySQL, PostgreSQL i Firebird. Ovaj poslednji je moj favorit.

Treba da bude lagan za upotrebu, prost i jednostavan, i da radi sa kompleksnim bazama?

Sto se stampaca i ostalih periferija tice, uvek je veliko pitanje, moraces da proveris za konkretan model.

Sto se tice IE, moze da se pokrene kroz Wine, ali nikada nisam probao, ne znam koliko dobro radi. Odnosno, da li ce hteti da saradjuje sa softverom za e-banking. I da li ce uopste softver za e-banking hteti da radi. Za to bih ipak imao bar jednu Win masinu u kancelariji.

Budući da se ovde ne radi o nekom "Mission Critical" softveru , već o softveru za prosečnog korisnika koji vodi firmicu sa 5-10 radnih stanica na jednoj lokaciji potpuno je opravdano da se od softvera uvek očekuje da bude jednostavan za upotrebu, kompaktibilan sa periferijama, i pouzdan. Što se tiče kompleksnosti baze, baza je uvek kompleksna, samo je pitanje koliko podataka ima. Ne očekujem da u ovoj aplikacija baza naraste na više od par GB godišnje, ali ipak mora da se ostavi mogućnost skaliranja ka većim potrebama, pa makar i uz plaćanje licence. Za e-bank će se već naći neko rešenje...nego, ima li negde da se skine virt mašina sa spakovanom Ubuntu distribucijom za vmware, da ja malo isprobam taj linux?

Ima Suse svojih prednosti:
* odlična instalacijska procedura (nudi najviše opcija kod instalacije i konfiguracije, a opet je sve jako pregledno)
* zypper
* yast za laku konfiguraciju hardvera, servisa i postavki sistema ... bilo iz CLIa, bilo iz X-a
* ispoliranost i nešto duži release cycle (OpenSuse)
* manje invazivnih promjena tokom životnog ciklusa u odnosu na ostale distre (OpenSuse)

Opet, za neki server bi bolje legao SLES, Centos/Scientific.

Dobrodošla bi mi i virt mašina sa openSuSE distribucijom za vmware...

link1

link2

Izvoli pa uživaj mada mislim da ti je najbolje da odeš na sajt distro-a skineš instalaciju i središ vbox/vmware mašinu sam

Za e-banking sam čuo lepe priče još prošle godine od strane zaposlenih u Saga-i, ali koliko vidim daleko je to od naše Srbije još uvek.

Ja sam ti isto preporučio PCLinux zato što ga radi 1 čovek koji sluša šta zajednica traži od Linux-a (ne pretvaram se u fanboya) samo pričam iz malog iskustva koje sam imao kad mi je trebalo nešto :)

Poslednja izmena:
Malo je neobično da se ovde za desktop preporučeje Centos distro koji je činimi se ipak pre namenjen serverskoj upotrebi nego upotrebi na desktop mašinama jer čemu onda Fedora odnosno RHL

Ja sam licno veliki pobornik deb paketa kada se trazi laka upotreba, PC Linux koristi rpm. Mada, mozda neko ima druga iskustva, ali meni je licno iz tog razloga omiljen Ubuntu. Debijan je suvise komplikovan, Mint je vise orjentisan na kucne korisnike i ima slabiju podrsku.

A svakako, ako zelis da probas kako izgledaju distribucije, bolje odradi svoju instalaciju u okviru virtuelne masine i probaj, da vidis kako ce instalacija izgledati. Naravno, brzine nece biti tako visoke kao da je instaliran, ali ce dati informaciju o sonovnom osecaju. Posebno ako ti je kucna masina dosta jaca od kancelarijskih.

Takodje, Ubuntu ima opciju za instalaciju direktno iz Windowsa, bez menjanja particija ako se ne varam. Nisam je nikada probao, vise volim da imam klasicnu instalaciju, ali mislim da moze da ti omoguci jednostavnu instalaciju i deinstalaciju za test.

Takodje, Ubuntu ima opciju za instalaciju direktno iz Windowsa, bez menjanja particija ako se ne varam. Nisam je nikada probao, vise volim da imam klasicnu instalaciju, ali mislim da moze da ti omoguci jednostavnu instalaciju i deinstalaciju za test.

Da, i zove se WUBI. Skroz je ok. Nema porebe za particioniranjem. Radi odlicno.

Nije CentOS najsrecnije resenje za desktop masinu. Ubuntu je sasvim dobar za neku kancelariju koja nema potreba za nekim specificnim win softverom.

A koja je poenta instalirati besplatan OS na piratizovan Windows (Wubi varijanta)? Ako već imaš legalan Windows, koristi ga.

Zar ti zaista misliš da svi mi koji koristimo i Linux, neke od BSd varijanti imamo piratizovani Windows? Misliš li da ljudi Linux koriste samo zato što je besplatan (uzgred i neke Linux distribucije se plaćaju)? Da li te ikad zainteresovalo nešto drugačije bolje ili lošije? Jesi li ikad zbog bezbednosti probao nešto drugo ili drugačije itd.

Halkom nije širem krugu poznat program pa link nikad nije na odmet.
Drugo uvek je tu: [email protected]

Da li Halcom radi na ijednoj distribuciji?

Radi, uzmes neku srednjevekovnu sačmaru i odeš u Halcom, upadneš kao Klint Istvud i kazeš : "Ako mi ne proradi net-banking na Linux-u svima skidam glave :d"

Znaš kako ima da ti radi, ma ima da leti bolje nego na Win-u.

Ovo je bio humoristično-sarkastičan pokušaj odgovora na pitanje koje jedna mala skupina ljudi sa velikim uticajem neprestano ignoriše!!!!!!!!!!!!!!!!

Radi, uzmes neku srednjevekovnu sačmaru i odeš u Halcom, upadneš kao Klint Istvud i kazeš : "Ako mi ne proradi net-banking na Linux-u svima skidam glave :d"

Znaš kako ima da ti radi, ma ima da leti bolje nego na Win-u.

Ovo je bio humoristično-sarkastičan pokušaj odgovora na pitanje koje jedna mala skupina ljudi sa velikim uticajem neprestano ignoriše!!!!!!!!!!!!!!!!

Znaci, ne radi? :)

Nazad
Vrh Dno