isnogood
Čuven
- Učlanjen(a)
- 08.07.2003
- Poena
- 895
Zalepio bih ja nalepnice da ne planiram da menjam te racunare, posto su stari 5-6 godina ( 2 su P4 Willamette procesori na 1.7, a 2 Celeroni na 1.7, sa malim hardovima i bednim gfafikama )
Logicno je, posto sam vec platio Windowse, da necu da placam ponovo kad zamenim te racunare
Zato pitam da ne lepim te nalepnice, ili mozda da isecem naplenice sa sve onim belim papirom na kome su i to tako zalepim na kuciste, a posle prebacim na nove kompove ( na instalacionim CD ovima nigde ne pise kako treba da se zalepe nalepnice, mogu da se pravim lud pa zalepim tako )
nisam siguran, ali trebalo bi da mozes da instaliras sa bilo kog diska, samo uneses broj sa nalepnice i aktiviras windows...
Evo linka. Iskreno se nadam da ce te imati volje za citanjem, jer je ovo sve o licenciranju. Za nase podneblje gledajte samo dve opcije
- Oem i
- OVS.
http://rapidshare.com/files/96703926/Microsoft_LicensingHandbook_06.rar.html
E sad jedno nagradno pitanje na koje nisam nigde mogao da dobijem tacan odgovor:
Za racunar koji je kupljen sa OEM Windowsom - da li postoji odredjeni vremenski period u kome moze za njega, od iste firme, da se uzme OEM licenca za Office ??? Neproverena informacija je da je u Hrvatskoj to 5 meseci nakon kupovine racunara - kakvo je stanje kod nas?
Uz nove računare (uglavnom brendirane) dobija se preinstaliran Office 2007 trial, koji traje, mislim, 6 meseci. Tako da je praktično u tom periodu moguće uzeti OEM licencu za isti.
Borab, gde ovde moze da se kupi Retail XP, i koje su cene za Home i Pro!?
Samo jedno jako glupo pitanje poshto sam totalno neupucjen u tematiku,
1) da li inspekciju vrshi finansijska ispekcija?
2) ako je odgovor na 1 DA, kakve veze ima da li je OEM ili retail oni samo trazhe papir na da je windows kupljen i da je placjen porez?
3) da li ako recimo kupim igricu za igraonicu u UK i donesem u NS da bi bila legalna za nashu inspekciju zanchi da moram da je prijavim na granici i platim carinu + pdv?
4) ako je odgovor na 3 DA, shta ako se program placja preko neta i samo downloaduje?
Znachi stvarno se izvinjavam shto skrecjem sa windows teme, ali su mi odgovori na ova pitanja stvarno neophodni, a pojma nemam gde i koga da pitam? Da li postoji neki kontakt gde/koga to pitati?
Zato sto retail mozes vise puta da registrujes, ali si je platio i jedno 3x skuplje od Oem-a.
Slusam li slusam (tj. citam) ovu pricu... i ne kapiram sto svi pominju porez, kad firmama porez od Windows-a treba da se vrati?
BEz da se ljutis - ali zbog te tvoje "fiktivne" radnje ce pre poreska da te odvali nego zbog operativnog sistema![]()
Sta ce ti ?
ljudi da li je moguce ako postoje recimo 1 komp server na njega je licencirani windows i jos 3 kompa koji na sebe nemaju windows insaliran i da oni nekako vuku podatke sa servera, tacnije da nekako koriste windows koji se nalazi na serveru. Naravno ta 3 kompa bi jedino mogla da rade ako je ukljucen server. Da li je to moguce izvesti?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari