Šta je novo?

Licencirani windows sta je dokaz?

Zalepio bih ja nalepnice da ne planiram da menjam te racunare, posto su stari 5-6 godina ( 2 su P4 Willamette procesori na 1.7, a 2 Celeroni na 1.7, sa malim hardovima i bednim gfafikama )
Logicno je, posto sam vec platio Windowse, da necu da placam ponovo kad zamenim te racunare
Zato pitam da ne lepim te nalepnice, ili mozda da isecem naplenice sa sve onim belim papirom na kome su i to tako zalepim na kuciste, a posle prebacim na nove kompove ( na instalacionim CD ovima nigde ne pise kako treba da se zalepe nalepnice, mogu da se pravim lud pa zalepim tako )

Poenta tog ggk je upravo u tome da imas nalepnice na kompjuteru. To je jos Zormi davno objasnjavao u nekoj od tema :wave:

Mnogo je nedorechenosti...Pazite kada je u vezi windowsa tako...shta cje tek biti u vezi drugih programa. Da ne spominjem programe firmi koji nemaju zastupnishtvo kod nas. Bicje veselo....bicje mnogo slobode dato inspektorima , a to ne valja...podlozhnost mitu/korupciji.

Imam jedno pitanje u vezi licenciranog Windows-a...
Izgubio sam instalacioni disk za XP Home, koji trenutno imam na lap-topu, a hocu da sredim komp (formatiram disk i uradim chistku). Da li nekako mogu ponovo da instaliram taj isti Windows? Nisam bas upucen u te stvari, ali vidim da spominjete nalepnice (imam to na poledjini racunara), pa sam hteo da probam...

Hvala

nisam siguran, ali trebalo bi da mozes da instaliras sa bilo kog diska, samo uneses broj sa nalepnice i aktiviras windows...

Pre jedno mesečak dana slušao sam neku emisiju na radiju, čini mi se da se zove PC petak, gost direktor (ne znam koji) iz MS kancelarije u Beogradu koji je trebao da objasni neukom delu slušalaštva zašto legalni win. I sad ja slušam i ne verujem: "podaci su Vam apsolutno nebezbedni, može da vam upadne u računar ko hoće, nemoguće je zaštititi se od virusa, obavezno dolazi do kvarova čak i požara..." a onaj nesrećni voditelj koji se kao razume u materiju, sve jadan odobrava čak i potvrđuje kako je i on svedok par slučajeva... U stvari, čovek je apsolutno u pravu, ali je zaboravio da napomene da to nema baš nikakve veze sa legalnim win-om Nego, jel ima neko lično iskustvo kako oni proveravaju legalnost, neko je pomenuo da imaju na papiru kako da dodju do add/remove, jel idu te provere malo dalje, tipa provera skrivenih particija i slično, ovo me interesuje iz edukativnih pobuda, bez namere da zloupotrebim informaciju ili bilo koga navedem na isto

nisam siguran, ali trebalo bi da mozes da instaliras sa bilo kog diska, samo uneses broj sa nalepnice i aktiviras windows...

Ne može sa bilo kog diska. Mora da bude isti tip instalacije kao ona čiji imaš broj (OEM, VL ili Retail). U ovom slučaju je skoro sigurno u pitanju OEM.

E sad jedno nagradno pitanje na koje nisam nigde mogao da dobijem tacan odgovor:
Za racunar koji je kupljen sa OEM Windowsom - da li postoji odredjeni vremenski period u kome moze za njega, od iste firme, da se uzme OEM licenca za Office ??? Neproverena informacija je da je u Hrvatskoj to 5 meseci nakon kupovine racunara - kakvo je stanje kod nas?

...90 dana i nema to veze koliko znam ni sa Hrvatskom ni sa Srbijom, vec je svuda isto.
Evo i dva linka, pa pogledaj. Nadam se da se uklapas u tih 90 dana :)

Microsoft
Amazon

Uz nove računare (uglavnom brendirane) dobija se preinstaliran Office 2007 trial, koji traje, mislim, 6 meseci. Tako da je praktično u tom periodu moguće uzeti OEM licencu za isti.

SONY Vaio - 60dana je free trial za prinstaliran Office 2007.

Borab, gde ovde moze da se kupi Retail XP, i koje su cene za Home i Pro!?

Bolje uzmi Vistu, pa ako ti bash treba "downgraduj" je na XP ;)

Samo jedno jako glupo pitanje poshto sam totalno neupucjen u tematiku,

1) da li inspekciju vrshi finansijska ispekcija?
2) ako je odgovor na 1 DA, kakve veze ima da li je OEM ili retail oni samo trazhe papir na da je windows kupljen i da je placjen porez?
3) da li ako recimo kupim igricu za igraonicu u UK i donesem u NS da bi bila legalna za nashu inspekciju zanchi da moram da je prijavim na granici i platim carinu + pdv?
4) ako je odgovor na 3 DA, shta ako se program placja preko neta i samo downloaduje?

Znachi stvarno se izvinjavam shto skrecjem sa windows teme, ali su mi odgovori na ova pitanja stvarno neophodni, a pojma nemam gde i koga da pitam? Da li postoji neki kontakt gde/koga to pitati?

1. Da
2. U principu da
3. Naravno
4. kad kupujes dobijes fakturu ili finalni obracun toga ili izvestaj sa kreditne kartice... Mislim ima dosta nacina da pokazes da si nesto platio.

4. Znam, ali opet nisam platio nash PDV, a koliko sam ja do sada skontao finansijska inspekcija postoji da bi te uhvatila da muljash sa porezom :)

ovo nema nikakve veze sa porezom. Kad ti inspekcija dodje u firmu, prvo ce da ti pregledaju knjige tj. da li platio ceh drzavi, a tek posle proveravaju legalnost sw-a. Ne dolaze u firme samo zbog piraterije. Tako da ako imas papire da si platio negde taj software, mislim da si miran, ali bolje ti njih pitaj.

Poslao e-mail i iskulirali su. A ja bi bash da imam e-mail da znam na chemu sam a ne neke usmene priche pa posle nemogucje da su ti to rekli.

dzabe ti je slanje mail-ova. To saljes nekoj kontakt sluzbi u poreskoj upravi koja nema pojma o tome kako sve funkcionise u praksi. Najvise sto bi dobio od njih je citat iz nekog prirucnika. Idi do poreske uprave u ns i pitaj nekog od inspektora sta da radis.

Posle ovoliko price o OEM verzijama, da li moze da se kupi OEM windows na neku konfiguraciju? Znaci imam par kompjutera i kupio bi original windows-znaci moze li da se kupi OEM windows xp proffessional? Da li se uz OEM dobija i nalepnica?
Ili da li moze negde da se kupi windows sa vise licenci?

Da li mozda postoji verzija offica samo sa accessom?

Ja sam kupio GGK Windowse, dobio CD-ove, nalepnice, racun za firmu
Na CD-ovima pise da je to za legalizaciju vec instaliranih windowsa, nije potrebna instalacija ( pozeljna je ), ali se na nekoliko mesta pojavljuje i OEM izraz

Slusam li slusam (tj. citam) ovu pricu... i ne kapiram sto svi pominju porez, kad firmama porez od Windows-a treba da se vrati?

Zato sto retail mozes vise puta da registrujes, ali si je platio i jedno 3x skuplje od Oem-a.

Naravno, ali je konfuzija nastala kada je čovek pitao da li treba da se lepe nalepnice za retail. Samo sam mu odgovorio da toga nema ;)

Pa pazi ovako...vecjina "igraonica" je registrovana kao drushtvo ljubitelja kompjuterskih igara ili nisu u PDV zbog premalog poreza....znachi placjaju PDV i dotichni im se ne vracja.

Slusam li slusam (tj. citam) ovu pricu... i ne kapiram sto svi pominju porez, kad firmama porez od Windows-a treba da se vrati?

Tacno treba da se "vrati" ali ako nemaju sta da vrate onda je to problem!

Ako se bavite prodajom Windowsa uvek mozete prodati OEM a da kupcu ne prodajete racunar, na sledeci nacin.
1. Fiktivno od kupca kupite u komponentama njegov racunar (na reversu najbolje da pise da kupujete pokvarene komponente)
2. "Sastavljate i popravljate" racunar i instalirate OEM windows
3. Takav sistem opet prodajete kupcu ("popravljeni racunar" naravno po istoj ceni kojoj su kostale komponenete) ovim je zadovoljena forma da se OEM prodaje samo uz novosastavljene racunare.

BEz da se ljutis - ali zbog te tvoje "fiktivne" radnje ce pre poreska da te odvali nego zbog operativnog sistema ;)

BEz da se ljutis - ali zbog te tvoje "fiktivne" radnje ce pre poreska da te odvali nego zbog operativnog sistema ;)

Zasto ? :smoke: Sve je legalno, ja kupujem i placam PDV fizickom licu. Posle toga prodajem racunar i placam PDV ne postoji nijedna ilegalna radnja.
1. Dozvoljena je kupovina uz naplacivanje PDV od fizickog lica.
2. Posle popravke dozvoljeno je prodati sa naplatom PDV-a kupcu.

ljudi da li je moguce ako postoje recimo 1 komp server na njega je licencirani windows i jos 3 kompa koji na sebe nemaju windows insaliran i da oni nekako vuku podatke sa servera, tacnije da nekako koriste windows koji se nalazi na serveru. Naravno ta 3 kompa bi jedino mogla da rade ako je ukljucen server. Da li je to moguce izvesti?

ljudi da li je moguce ako postoje recimo 1 komp server na njega je licencirani windows i jos 3 kompa koji na sebe nemaju windows insaliran i da oni nekako vuku podatke sa servera, tacnije da nekako koriste windows koji se nalazi na serveru. Naravno ta 3 kompa bi jedino mogla da rade ako je ukljucen server. Da li je to moguce izvesti?

pa moze, da na njima instaliras linux i da ih umrezis, stvarno ne znam kako bi mogli da rade bez ikakvog OS-a

Nazad
Vrh Dno