Šta je novo?

LG V30

Pa u medjuvremenu od pisanja tog posta sam probao tu "sjajnu kameru", i nisam vidio razliku u brzini fokusa i samog "okidanja"od recimo V10 ili G5. Meni licno uzasno spore kamere u indoor okruzenju. Ne sporim kvalitet slika, ali posto ne slikam staticne stvari vec 99% djecu, ta kamera mi nije nista bolja od one na G2. Jeftini mali senzori kamere na flagship u 2018, mislim bzze. Kad stave senzor od 1/2.3", pa i 1/2.5" i srede auto mod kako treba, mozda nekad i kupim LG.

za slikanje dece i sporta i postoji manuelni mod...s tim problem imaju i daleko ozbiljniji foto aparati a kamoli mobilni telefoni...a razlika izmedju 3 i 2.5 senzora je smesna, tu je vec bitniji postprocesing nego velicina senzora...

^^ za slikanje dece Vojkan ti je pisao 20puta :)
Samo pixel I nista vise. Eventualno s8/s9 ali neka se on javi pa da ponovo potvrdi :)

Uzeo XZ2, radi posao dobro na auto ;)
Nego mi taj v30 onda zapao za oko kad sam to pisao. Nasao ga za 400e nov.

Poslednja izmena:
Pa u medjuvremenu od pisanja tog posta sam probao tu "sjajnu kameru", i nisam vidio razliku u brzini fokusa i samog "okidanja"od recimo V10 ili G5. Meni licno uzasno spore kamere u indoor okruzenju. Ne sporim kvalitet slika, ali posto ne slikam staticne stvari vec 99% djecu, ta kamera mi nije nista bolja od one na G2. Jeftini mali senzori kamere na flagship u 2018, mislim bzze. Kad stave senzor od 1/2.3", pa i 1/2.5" i srede auto mod kako treba, mozda nekad i kupim LG.

Fotografisanje dece i svega sto je u pokretu je ozbiljan izazov i za skupe fotoaparate a kamoli za kamere sa telefona. Tu nije toliko bitan OIS vec cista fizika - sto veci senzor koji ce omoguciti sto brzi SS sa sto nizim ISO i 99% smartfon kamera ima problem sa takvim nacinom snimanja, posebno u indoor i low-light uslovima gde su takve kamere (zbog malih senzora) prinudjene da povecavaju ISO (a to znaci i sum i brljotine od softverske redukcije istog) da bi brzina zatvaraca bar pokusala da eliminise ''duhove'' objekata u pokretu.

Paradoksalno G2 (2013) ima za nijansu veci senzor primarne kamere (1/3.06'') od G6, G7 i V30 (1/3.09'') s tim sto pomenuti modeli ipak imaju novije i bolje senzore sa brzim, faznim AF i sam post-processing je bolji.

U sustini ni sa jednim smartfonom se neces bas usreciti pri takvom fotografisanju (pa ni sa tim XZ2 u auto modu) ali Nexusi/Pixeli i odredjeni Samsung, htc, sony modeli mogu da se izdvoje iz proseka ali samo van klasicnog auto moda.

Nisam jos detaljno probao S9/+ kamere ali vrlo verovatno imaju AF rafale u punoj rezoluciji koji se snimaju u brzu DRAM memoriju samog senzora. To ima i sony koji koristis odnosno svi od proslogodisnjih XZP/XZ1 (predictive capture & autofocus burst) i na taj nacin je iz tih rafala moguce cupati najupotrebljivije fotografije objekata u pokretu, nebitno da li su deca, automobili, kucni ljubimci itd.

Nego mi taj v30 onda zapao za oko kad sam to pisao. Nasao ga za 400e nov.

Za taj novac je solidna kupovina, posebno kada se zna kakav audio hardver ima, zanimljivu super-wide kameru (i kamera app sa mnogo podesavanja) a i dalje je najlepsi android ili bar jedan od najbolje dizajniranih.
Mada XZ2 ima nekoliko ozbiljnih prednosti - premium sluske koji si dobio :D, skoro pa cist android i mnogo brzu podrsku a i sam hardver kamere je bolji kao i mogucnosti iste za foto i video snimanje.

Poslednja izmena:
Hvala na objasnjenju. To za senzore u sutini znam, zato mi i nije jasno sto i dalje koriste te manje senzore od konkurencije. Sto se tice mog izbora XZ2 to je zbog nekih drugih stvari, ali na kraju me i kamera zadovoljila ovo malo sto sam probao.
V30 mi je malo falilo da kupim gledajuci youtube gdje ga hvale u top top kamera i ostalog. Medjutim sveukupno gledano, ocekivao sam mnogo vise od v30.

Upravo iz tih razloga koje si naveo sam i kupio XZ2 :)

Sent from my H8266 using Tapatalk

Poslednja izmena:
Pa ono, hardverski V30 modelu fali samo ozbiljnija primarna kamera (npr. u rangu U11, Pixela, S8 itd. mada se neki zale i na prednju ali to je valjda manje bitno) i onda bi bukvalno bio bez vece mane a imao bi i solidnu prednost u vidu najboljeg audio hardvera na trzistu :) Ali softver i podrska su posebna prica, ajde UI nije bas toliko los (ako nista drugo bolji je od huawei EMUI i slicnih iosdroid budzevina koje stucaju) ali se LG u poslednje vreme bruka sa ''brzinom'' podrske za G i V seriju a nekada su bili dosta azurniji.

Poslednja izmena:
Na v30 da su stavili bolju kam i naprijed dole jos jedan zvucnik, pazario bi ga za tu lovu. UI bi progutao, iako me je ono...... S podrskom su vala uvijek bili poslednji.

koje su najvece mane ovog telefona? uskoro planiram mijenjati telefon pa se negdje najvise dvoumim izmedju lg v30 i huawei mate 10...u biti vazna mi je kamera i baterija najvise

I ova V serija polako gubi smisao, ne kontam stvarno šta je u glavi tim ljudima koji sede tamo i primaju debele pare. I na kraju smisle najgore moguće rešenje.
Onda kad rekoše da više neće da izbacuju jedan telefon godišnje kao do sada, nego onda kada 'osete' da je to potrebno, niko nije ni slutio da će da izbace V30S ThinQ(koji se od V30 razlikuje..pa, ne razlikuje se baš), a onda 3 meseca kasnije i V35(watafak?!). Ako nastave ovim tempom do kraja godine stigosmo do v55S AI ThinQ.

Totalno izgubljen kompas

Sent from my LG-H990 using Tapatalk

Video LG da ostali malo pa malo izbacuju nove telefone, pa i on digo nogu :)

900$ poludeli ...
Ovako je trebao da izgleda G7 :)

Sent from my Nexus 6P using Tapatalk

Da l' oni misle da će ovo neko da kupi

Sta im znaci da stave tu cenu pocetnu i posle mesec dana da skresu cene kao za v30 i G7, samo u startu gube interesovanje kod kupaca kojih je sve manje. Posle kad padnu cene dole telefoni im odu u zaborav.

Poslednja izmena:
Upravo to, ni ovako im telefoni ne prolaze bas sjajno, tj ne kupuju se. Daj neku povoljniju, prihvatljiviju cenu

Vredi li uzimati V30 sada? Kakav je u poredjenju sa modelima koji mogu da se nadju za te pare na KP?

Ima li logike menjati Nokia 7 plus za v30? Prvenstveno me zanima kamera. Neki ovde pišu kako je kamera na v30 loša, ali na Youtubu takozvani analitičari hvale upravo mogućnosti njegove kamere. O čemu se tu radi zapravo?

Sent from my Nokia 7 plus using Tapatalk

Ne vidim razlog zašto ne bi bilo vredno menjati nokiu 7 plus za v30 . V30 mnogo bolji telefon.

Sent from my LG-D802 using Tapatalk

Radi se o tome da ovdašnji stručnjaci za kamere misle da je razlika između 2.6 i 3.0 senzora nebo i zemlja...a nije...

Ima li logike menjati Nokia 7 plus za v30? Prvenstveno me zanima kamera. Neki ovde pišu kako je kamera na v30 loša, ali na Youtubu takozvani analitičari hvale upravo mogućnosti njegove kamere. O čemu se tu radi zapravo?

Ako ti ne smeta LG UI/spora podrska naravno da ima logike, prehajpovana N7+ nema sta da trazi pored V30 :)
A kamera na V30 nije losa, prosecna je za flagship klasu (a ima i super-wide dodatnu kameru koju mnogi gotive) nego je propustena sansa da bude jedna od najboljih jer LG ''stedi'' i jos od G4 svake godine ugradjuje sve manji senzor primarne kamere sto je totalno nebulozno. Da V30 ima glavnu kameru kao U11 npr. sigurno bi bila jedna od najboljih na trzistu, ovako kroz softver izvlace maksimum iz malog 1/3.09'' senzora a ta velicina je odavno uvedena za senzore prednjih kamera.

Svima hvala na odgovorima. Pokušaću zanenu preko oglasa ako skupim lovu za doplatu. Sjajni ste.

koje su najvece mane ovog telefona? uskoro planiram mijenjati telefon pa se negdje najvise dvoumim izmedju lg v30 i huawei mate 10...u biti vazna mi je kamera i baterija najvise
Da sada kupujem i ja bih se dvoumio između V30 i Mate 10.

Ne znam kako je tu kod vas ali danas sam pronašao prodavca koji prodaje nov V30 za 420 € dok je kod ostalih najjeftiniji za 510 €. Pri tome je u pitanju firma koja prodaje laptope, telefone i drugo. Ne znam u čemu je caka, poslao sam poruku i pitao ga pa sad čekam :)

Više od dve i po godine imam LG G4 a već neko vrijeme malo gledam V30 i baš sam ovih dana razmišljao da će mu možda tek na jesen kad izađe V40 cijena pasti na nekih 400 €, a i evo vidim jutros ovaj koji već sada ima tu neku cijenu koja mi je primamljiva. Ali me stvarno zanima u čemu je caka i da li je pouzdano.

A kad smo kod toga da pitam da li je neko ovde imao G4 pa V30 i da mi kaže impresije kod prelaska na V30?

Na primjer baterija, bar gledano po onom endurance testu na GSM Arena V30 je dosta bolji, a baterija me ovaj put kod izbora telefona zanima više nego ranije, volio bih da je osjetno bolja od ove. Još je i oslabila na G4 a i on mi generalno djeluje sporije i tromije već neko vrijeme, iako sam par puta radio factory reset. Ne znam da li su novije aplikacije zahtjevnije ili šta je. Imam utisak da svi ovi telefoni koje mnogo hvale na izlasku da su super brzi vremenom to više nisu, i to baš mislim na flagshipove, pa ili su aplikacije sve zahtjevnije, ili je to sam OS, ili im komponente vremenom "propadaju".
Koliko brzo se napuni na V30 na tom njegovom brzom punjaču? Da li daju brzi punjač uz njega ili obični?

Kamera, po nekim testovima su je baš nahvalili, a vidim da su neki ovde pisali da nije baš kakva bi mogla i trebala biti. Po onim uzorcima za poređenje na GSM Arena bolja je od G4, mada ne dobra kao neki drugi, ali ako je bolja od G4 meni je to sasvim OK.

Displej je neki OLED ali računam da nije lošiji od ovog IPS-a na G4?

GPS, to mi je bitno, da li to dobro radi? Davno sam imao prvi Galaxy S i na njemu GPS više nije radio nego što jeste, pa je na Nexus 4 bilo nešto bolje ali tek na G4 mi to radi kako treba. Da li lako i brzo hvata signal na V30, i ne gubi ga?

I još ta brzina u običnom svakodnevnom radu, to mi je isto bitno i računam da je bolje nego na G4, samo ne znam koliko, ali mogu pretpostaviti da koliko je god bolje vremenom će i to usporiti :)

Evo baš sad mi sestra iz USA kaže da mi na današnjem danu kad Amazon daje popuste na Prime membere, i važi samo danas, može kupiti Mate 10 Pro (verziju sa 128 GB, 6 GB RAM) za $550. Inače je $800. A inače sam želio V30 ili Mate 10. To sam i napisao par postova iznad, da se oko njih dvoumim.

V35 ima snizenje od 300 dolara na amazonu.

Sent from my HTC U11 using Tapatalk

Da, 599$, to je bolja kupovina od V30, G7 a i od M10 Pro.

Šta znači ovo "The LG V35 ThinQ will be offered exclusively on AT&T and Project Fi"?

Trenutno sam u USA, pa me interesuje da li se isplati preci sa U11 na V35 ?

Sent from my HTC U11 using Tapatalk

Nazad
Vrh Dno