Šta je novo?

LG Televizori

Cak je i kablovska bolja preko oleda.

Pitanje glavno je da li si ogranicen budzetom i koliko si zahtevan korisnik.

Ako ti je televizor za gledanje Fox Life-a i sporta, onda ustedi novac. Ako pored toga hoces da gledas kvalitetan materijal i trazis sitnice, a mozes to da priustis, onda ides na oled.

Ja sam svojevremeno kupio Nanocell sa IPS panelom i godinu dana sam se nervirao uzasnom slikom kad gledam kvalitetan materijal sa mracnim scenama - onda sam prelomio i prodao ga ekstra povoljno i kupio oled i progledao :)

Neko je već ranije napisao a tačno je, ko jednom predje na Oled ne vraća se više na običan Led ili Ips.

Kome jednom crkne OLED samo čeka kada će i sledeći OLED da crkne.
:zamenio CX za C4:

Kako misliš QNED bolja opcija? Koji ti je max budžet pa tako i gledaš. Ako si spreman na kompromis cena vs kvalitet onda je jasno sve.
Mislim da je čovek, nakon isčitavanja raznih tema na ovom forumu zbunjen kao i ja.
Naime, mnogo puta se pominjalo da oled nije dobar ako se gleda u osvetljenoj prostoriji, da nije dobar sport na njemu itd. Takođe u temema "šta da kupim" mnogo članova savetuje kupovina qned pre nego oled, nezavisno od budžeta.
Ja ne znam, nemam oled niti sam ga ikada imao ali kad bih sada kupovao tv, tačno ne znam šta bih. Bio bih zbunjen kao i što je on očigledno.
Po tim komentarima ne bih smeo da upalim svetlo u sobi kad gledam film, po danu i da ne pomišljam da ga uključim ako ne navučem roletne, na sport da zaboravim itd.

Mislim da je čovek, nakon isčitavanja raznih tema na ovom forumu zbunjen kao i ja.
Naime, mnogo puta se pominjalo da oled nije dobar ako se gleda u osvetljenoj prostoriji, da nije dobar sport na njemu itd. Takođe u temema "šta da kupim" mnogo članova savetuje kupovina qned pre nego oled, nezavisno od budžeta.
Ja ne znam, nemam oled niti sam ga ikada imao ali kad bih sada kupovao tv, tačno ne znam šta bih. Bio bih zbunjen kao i što je on očigledno.
Po tim komentarima ne bih smeo da upalim svetlo u sobi kad gledam film, po danu i da ne pomišljam da ga uključim ako ne navučem roletne, na sport da zaboravim itd.
Bukvalno se ljudi prave previse pametni i filozofiraju i traze raspravu namerno i to nije samo na ovoj temi nego bukvalno svuda po forumu. Ja sam postavio najnormalnije pitanja i lepo pitao na koje je samo 2-3 clana dalo korektan odgovor. Primera radi kad pogledas post iznad vidis da sam postavio 4 pitanja jednom clanu koji mi je dao odgovor "kablovska radi kao i na svakom tv te dijagonale" mslm stvarno sta reci. Ima previse komentara na racun oleda (i dobrih i losih) i bas iz tog razloga sam i trazio komentar od nekoga ko ga poseduje da napise licni utisak, ali ovde ocigledno sta god pitas ispadas cudak.

Za kvalitet slike kablovske ne mogu ništa da kažem, krš slika je krš slika i tu ni nemam neka posebna očekivanja od TVa, svaki će da odradi posao. :)

Moj razlog za to što će sledeći TV biti isključivo OLED je što ne mogu da gledam više blooming oko titlova i svetlijih objekata u mračnim scenama koji je neminovan kod svih uređaja koji koriste neku vrstu pozadinskog osvetljenja. Čak i na SD materijalu, gde titlovi budu ogromni, ume da bude još gore nego na nekom kvalitetnijem snimku.

MiniLED ga navodno nema u tolikoj meri, ali kako je skoro pa nemoguće probati negde TV u realnim kućnim uslovima i podešavanjima, ne bih rizikovao da donesem kući nešto što će me posle opet iritirati u mojim konkretnim uslovima. A ni cena mu nije nešto drastično manja od OLEDa pa da se isplati rizik (po meni).

Burn-in ostaje kao nerešen problem OLEDa, ali eno mi je kod keve po burn-in-u :) ozloglašena plazma iz 2010 i ni ona ga nema toliko da mi bode oči. Savremeni OLED-i pri tome imaju dosta bolje mehanizme za zaštitu, tako da sam mentalno prelomio taj problem da nije toliko bitan.

Jedini preostali problem koji imam je cena OLEDa, usled brojnih drugih radova po stanu i izdataka, jednostavno nikako da dođe na red i ta stavka pa još nije kupljen jer trenutni TV radi sasavim OK. Da li ovo sve pobrojano vredi nekih 2-3x (i više) od nekog 'običnog' LED TVa, to mora svako sa sobom da prelomi, ne možemo mi na forumu da izvodimo računicu po kojoj je bolje dati ~150-200-300k+ za TV umesto 80k tako da su kolege uglavnom krenule od te stavke, bez zalaženja u ostale detalje, ako finansije ne dozvoljavaju. Bez bar 1000eur nema iole krštenog OLEDa pa ako budžet nije toliki, džabe razglabamo zašto je i da li je bolji i kome to treba.

Po meni su dve ozbiljne mane kod oleda:
1. Cena - mana kako kome iskreno
2. Reflektivni panel - ako se gleda taman materijal u prostoriji koja nije zamracena onda se opet ne vidi nista jer je kao da gledas film na ogledalu. E sad, koliko sam ispratio novije verzije su manje reflektivne ali moj C1 je bas kao ogledalo (imaju slike kako izgleda refleksija i moji stari postovi u ovoj temi). Skoro sam gledao Samsung S90 i situacija sa refleksijom je jako slicna kao na C1, pritom C1 ima mnogo prirodniju sliku (nisam bas sad mogao da menjam podesavanja na S90 u gostima)

Mozes mi reci kako ti se cini za vreme koje ga imas? Kako radi kablovski signal na njumu? Kako si zadovoljan sa slikom i radom tv generalno?

Meni je sjajan, ali za kablovsku ti ne mogu reći jer nisam ni povezao sa TVom, gledam samo Stremio, koristim Plex i spajam za PC i PS5 za gejming.

Ovakav komentar sam pronasao na jako puno mesta:
"Iako je poboljšana, OLED paneli generalno imaju nižu svetlinu u odnosu na mini-LED televizore, što može biti primetno u jako osvetljenim prostorijama"
Vecina ljudi tv drzi u dnevnom boravku (pa i ja) koji je preko dana osvetljen, znam i tipove ljudi koji su non stop u mraku ali sta je onda poenta ako je zaista toliko dobar da preko dana moras venecijanere da koristis da bi ga gledao 😮‍💨

Ovakav komentar sam pronasao na jako puno mesta:
"Iako je poboljšana, OLED paneli generalno imaju nižu svetlinu u odnosu na mini-LED televizore, što može biti primetno u jako osvetljenim prostorijama"
Vecina ljudi tv drzi u dnevnom boravku (pa i ja) koji je preko dana osvetljen, znam i tipove ljudi koji su non stop u mraku ali sta je onda poenta ako je zaista toliko dobar da preko dana moras venecijanere da koristis da bi ga gledao 😮‍💨
Kontam da ne planiras da kupujes C1 polovan ili slicno? Na novim OLED-ima nema ovih problema, moj G4 je mnogo svetliji od LED LG-a kojeg je zamenio a taj je bio premium LED TV star 5 godina. Toliko da sam morao osvetljenje OLED display brightness danju da spustam na 75%, a opciju za dodatno osvetljenje Peak Brightness na low. Samo budi siguran da si iskljucio sve opcije za Eco mode.
Sto se mene tice nikad vise klasican LED bar ne ovakav kakvih ima u prodaju, nema vise ghostinga oko titlova, G4 je sjajan i za sport, nema problema pri brzim promenama kamere ili pracenja lopte i sto je najvaznije gde sam odmorio oci nema Dirty Screen Effect kad gledam fudbal, cista i lepa OLED slika :)

Dobro G je znacajno svetliji od C, ali isto tako i znacajno skuplji.

Oledu ne treba da bljesti da bi napravio kontrast jer je crna crna, zato ga i ne forsiraju preterano.

E sad, da neko ne stekne pogresan utisak, oled je itekako svetao i problem sa refleksijom je prisutan kad je soba osvetljena a na televizoru neki mrak

Dobro G je znacajno svetliji od C, ali isto tako i znacajno skuplji.

Oledu ne treba da bljesti da bi napravio kontrast jer je crna crna, zato ga i ne forsiraju preterano.

E sad, da neko ne stekne pogresan utisak, oled je itekako svetao i problem sa refleksijom je prisutan kad je soba osvetljena a na televizoru neki mrak
Definitivno treba koji dan navike na to da je crna crna i da je kontrast sad savrsen bez potrebe za preteranom svetlinom. Isto tako ako stavis da ti oled gori na 90-100% bole oci, pogotovo kad beli titlovi zasijaju :D

Cak je i kablovska bolja preko oleda.
Ovo je vrlo diskutabilno, čak subjektivno meni prikaz bude prijatniji za oko na LED-u (imam mini-led i oled u kući da se razumijemo). OLED je surov na sve nesavršenosti pa se iste itekako vide na njemu. LED možda ne daje najtačniji prikaz ali bar meni djeluje prijatnije za oko kad je u pitanju kablovska, pričam o nižem bitrejtu, kompresovanom materijalu, posebno na nižim rezolucijama. Onaj osjećaj kad uđem u kladionicu recimo i tamo neki šnj Vivax ili VOX, ide utakmica i u sebi se pitam pa dal je moguće da ovo izgleda bolje nego kod mene na LG oledu. :)

Nego skrenusmo s teme, prebaciću sve ove postove u odgovarajuću temu malo kasnije...

Kontam da ne planiras da kupujes C1 polovan ili slicno? Na novim OLED-ima nema ovih problema, moj G4 je mnogo svetliji od LED LG-a kojeg je zamenio a taj je bio premium LED TV star 5 godina. Toliko da sam morao osvetljenje OLED display brightness danju da spustam na 75%, a opciju za dodatno osvetljenje Peak Brightness na low. Samo budi siguran da si iskljucio sve opcije za Eco mode.
Sto se mene tice nikad vise klasican LED bar ne ovakav kakvih ima u prodaju, nema vise ghostinga oko titlova, G4 je sjajan i za sport, nema problema pri brzim promenama kamere ili pracenja lopte i sto je najvaznije gde sam odmorio oci nema Dirty Screen Effect kad gledam fudbal, cista i lepa OLED slika :)
Hvala ti na utisku konkretno sam se raspitivao o C 4 modelu i on je skup (skup za nekoga ko ima prosecna primanja) a vec o G ni ne razmisljam 🤣
Dilema je da li cu bar 6-7 godina biti miran sa njim i da ne razmisljam u pogledu kvarova e onda tu nema razmisljanja

Hvala ti na utisku konkretno sam se raspitivao o C 4 modelu i on je skup (skup za nekoga ko ima prosecna primanja) a vec o G ni ne razmisljam 🤣
Dilema je da li cu bar 6-7 godina biti miran sa njim i da ne razmisljam u pogledu kvarova e onda tu nema razmisljanja
Nema problema, ja samo bio na 90% da kupim C4 jer je best buy ali ipak dadoh par stotina evra vise za G bas zbog toga da duze budem miran, sto kazes bar 6-7 godina. G serija je za nijansu jaca i svetlija ali mi to nije bilo presudno, nije to toliko primetno za kucnu upotrebu, ono sto je mene prevagnulo ipak na G seriju je sto ima heat sink preko celog displaya sa zadnje strane, zato je malo i deblji celog duzinom i sirinom od C serije. Racunam kad bolje odvodi toplotu preko celog ekrana duze sam miran od burn-in problema :)

Po meni su dve ozbiljne mane kod oleda:
1. Cena - mana kako kome iskreno
2. Reflektivni panel - ako se gleda taman materijal u prostoriji koja nije zamracena onda se opet ne vidi nista jer je kao da gledas film na ogledalu. E sad, koliko sam ispratio novije verzije su manje reflektivne ali moj C1 je bas kao ogledalo (imaju slike kako izgleda refleksija i moji stari postovi u ovoj temi). Skoro sam gledao Samsung S90 i situacija sa refleksijom je jako slicna kao na C1, pritom C1 ima mnogo prirodniju sliku (nisam bas sad mogao da menjam podesavanja na S90 u gostima)
Po meni na prvom mestu je jako mutna pokretna slika (motion blur), pogotovo sport (30/50/60 fps materijal). Ostalo sve ok. Mada isto je kod mini led-a. Tu su bas nazadovali televizori, nadam se da ce se raditi na tome narednih godina.

Poslednja izmena:
Ja to iskreno nisam primetio a stalno gledam i fudbal i kosarku preko Supernova i Eon aplikacija. Da nije mozda nesto i do podesavanja slike?

Po meni na prvom mestu je jako mutna pokretna slika (motion blur), pogotovo sport (30/50/60 fps materijal). Ostalo sve ok. Mada isto je kod mini led-a. Tu su bas nazadovali televizori, nadam se da ce se raditi na tome narednih godina.
Pratim premier ligu, skijanje, f1 i jos par sportova, u realnim uslovima apsolutno ne primetim veci motion blur u odnosu na led tv koji sam imao ranije. G4 je deklarisan da moze da povuce i 120 fps za tv program i cak 144 preko PC-a. Ali nama to ne znaci puno jer kablovska daje los fid sa ocajnim frejm rejtom i rezolucijom, najbolje je bilo ranije kad je SK prenosio F1 na SK 4K. Dakle kod mene nikakve mane nema oled u odnosu na led po ovom pitanju u realnom koriscenju, a slika je lepsa i bez DSE.

Evo koliko userava odsjaj na C1 kada su mracne scene.

Jedino da sam spustio kompletno roletne i zamracio skroz :)

Prilozi

• 20250515_153736.jpg
    20250515_153736.jpg
    68.1 KB · Pregleda: 97
  • 20250515_153729.jpg
    20250515_153729.jpg
    136.6 KB · Pregleda: 97
Pozicija TVa/prozora ti je takva da će ovo manje više skoro na svakom TV-u da pravi sličnu stvar kada je tamna scena u pitanju. I ja na X90H moram da spustim roletnu od jednog manjeg prozora koja je prekoputa, doduše samo pod određenim uglom, tako da to nije toliko do OLEDa koliko do pozicije uređaja i prozora. Naravno, biće manje izraženo na TVu koji može da izbaci svetliju sliku, ali kad je ovako baš prozor iza i mračna scena, ništa ne pomaže osim da se spusti roletna skroz.

Pratim premier ligu, skijanje, f1 i jos par sportova, u realnim uslovima apsolutno ne primetim veci motion blur u odnosu na led tv koji sam imao ranije. G4 je deklarisan da moze da povuce i 120 fps za tv program i cak 144 preko PC-a. Ali nama to ne znaci puno jer kablovska daje los fid sa ocajnim frejm rejtom i rezolucijom, najbolje je bilo ranije kad je SK prenosio F1 na SK 4K. Dakle kod mene nikakve mane nema oled u odnosu na led po ovom pitanju u realnom koriscenju, a slika je lepsa i bez DSE.
A pisao sam o tome ranije. LED/miniLed je ista stvar, ja dolazim sa Plazme, koja poput CRT-a i ima savrseno ostru sliku u pokretu, skoro ne postoji motion blur kod sporta i 50/60fps).

Mislim ljudi to ne primecuju ali meni smeta. Tipa kada se brzo krece kamera, ne mozes citati brojeve na dresovima, lica su skroz mutna, sve je mutno, na lopti ne vidis nista, u boksu ne vidis ruke nego kao duhovi neki - zavisno koliko se brzo krece kamera ili pokret, to je do tehnologije (OLEDU treba oko 1000Hz da bi imao ostru sliku u brzom pokretu sa 50/60fps materijalom, na 120fps je bolje, ali ne postoji takav materijal ili je redak, osim igara).

Evo pogledajte ovo na OLEDU ili MINI LEDU, 4K60fps. Cim voz krene brze ne mozes na OLEDU nista citati sta pise na njemu (sva slova su skroz mutna). Ako gledas na Plazmi sve je citko i ostro svo vreme, svako najsitnije slovo vidim, simbol. Mnogo lepse izgleda. Jeste na OLEDU prelepo 4K kada slika miruje, ili je spor kadar - ali u brzem kretanju, mozda nije ni 720P, sve je mutno.

Mislim da su inzinjeri svesni toga, pa su pokusali BFI da ubace na neke OLED-e (stari OLED C1 ima dobru implementaciju), ali je retkost i puno smanjuje osvetljenje.

Poslednja izmena:
A pisao sam o tome ranije. LED/miniLed je ista stvar, ja dolazim sa Plazme, koja je poput CRT-a i ima savrseno ostru sliku u pokretu, skoro ne postoji motion blur kod sporta i 50/60fps).

Mislim ljudi to ne primecuju ali meni smeta. Tipa kada se brzo krece kamera, ne mozes citati brojeve na dresovima, lica su skroz mutna, sve je mutno, na lopti ne vidis nista, u boksu ne vidis ruke nego kao duhovi neki - zavisno koliko se brzo krece kamera ili pokret, to je do tehnologije (OLEDU treba oko 1000Hz da bi imao ostru sliku u brzom pokretu sa 50/60fps materijalom, na 120fps je bolje, ali ne postoji takav materijal ili je redak, osim igara).

Evo pogledajte ovo na OLEDU ili MINI LEDU, 4K60fps. Cim voz krene brze ne mozes na OLEDU nista citati sta pise na njemu (sva slova su skroz mutna). Ako gledas na Plazmi sve je citko i ostro svo vreme, svako najsitnije slovo vidim, simbol. Mnogo lepse izgleda. Jeste na OLEDU 4K kada slika miruje, ili je spor kadar - ali u brzem kretanju, mozda nije ni 720P, sve je mutno.

Dobar test, nisam probao ranije. Mogu ti reci da se G4 drzi solidno, jeste mutnije na kraju sa vozom i sa slovima koja budu kao dupla-trodupla ali ne mutna, dosta dugo se dosta dobro vidi. Ne znam kako da ti pokazem ali kontam da napredak izmedju C3 i G4 postoji :D Ja svakako uzivam vise u pracenju sporta nego ranije na led-u (mada su se sa ovom promenom SK vs. AS usrali u zivot nama ljubiteljima sporta). Najveca mana u odnosu na stari led su mi zvucnici koji su ocajni u tankom oledu, toliko da sam morao da kupim soundbar :/

Da, nije to toliko lose ali jeste jedna od mana OLED-a, mada moze se reci i mana materijala, 120-240fps bi to resio ali na sirov nacin. Neke napredne interpolacije mozda pomazu kod G4. Trebalo bi biti skroz ostro stalno. Ljudi su zaboravili i CRT, koliko su monitori imali ostru sliku u pokretu sa samo 60Hz (60fps je neverovatno dobro izgledao u pokretu, kao 200fps+ na OLED-u sada), LCD je ogroman korak nazad po tom pitanju bio.

Poslednja izmena:
Bukvalno se ljudi prave previse pametni i filozofiraju i traze raspravu namerno i to nije samo na ovoj temi nego bukvalno svuda po forumu. Ja sam postavio najnormalnije pitanja i lepo pitao na koje je samo 2-3 clana dalo korektan odgovor. Primera radi kad pogledas post iznad vidis da sam postavio 4 pitanja jednom clanu koji mi je dao odgovor "kablovska radi kao i na svakom tv te dijagonale" mslm stvarno sta reci. Ima previse komentara na racun oleda (i dobrih i losih) i bas iz tog razloga sam i trazio komentar od nekoga ko ga poseduje da napise licni utisak, ali ovde ocigledno sta god pitas ispadas cudak.
Na konkretno pitanje dobiješ i konkretan odgovor. Čak se neko potrudio i da izdvoji vreme da ti odgovori na realno u najmanju ruku glupo i nekompletno pitanje. Posedujem sony a80j, brat c8, tast c9 i svi smo prelazili sa LED panela. Nebo i zemlja u svakom slučaju za sve scenarije. Tako sam i razmišljao da li je bolji toliko, da li vredi, itd. I naravno da vredi. Ako gledaš kablovsku onda nema poente trošiti novac na oled. Meni je najviše smetao "blooming" i kontrast, bitan je i image processing koji je sjajan na Sony-ju. Meni je sve bolje na oled-u naravno kada se podesi SDR, HDR, DV. Kada sam prešao na oled više nema vraćanja nazad. Pogledaj i Mini led tehnologiju novijih panela dosta su se približili kvalitetom oled panelima. Mini led sam imao prilike da gledam kod par drugara i u prodavnici. Samo top modeli TCL-a, Hisense i Sony-ja su mi delovali da mogu u koštac sa oled tehnologijom.
Evo koliko userava odsjaj na C1 kada su mracne scene.

Jedino da sam spustio kompletno roletne i zamracio skroz :)
Userava te položaj tv-a. Ja sam i na led-u imao odsjaj.

Miks je svega, na obicnom Nanocell IPS-u nije bio toliki odsjaj - ali da, glavni krivac je polozaj tv-a.

Za sad imam stalak za g5 77 😆
IMG_20250516_181108514.jpg

I ja gledam skoro da kupim jedan OLED za Nis, samo mi treba hint da li ih kupujete na KP ili u radnji?

Trenutno imam C3 i kako je clan gore napisao, ima refleksije, pa se malo igramo sa roletnama, ali vredi totalno, pa zelim da ga uzmem (c4) i u Srb.

Cena diktira sve. Za malu razliku idi u domace prodavnice, za veliku pak KP. Ja kad sam uzimao pre par godina razlika je bila 800e skoro tako da je sve bilo jasno :)

Nazad
Vrh Dno