Evo da se pohvalim kao novi clan Android zajednice sa svojom novom "cokoladicom" LG P500. U celu pricu sam uleteo grlom u jagode bez mnogo predznanja o Android filozofiji i mogu reci da su mi utisci podeljeni. Sa jedne strane je filozofija otvorenog koda i neogranicene slobode kastomizacije i eksperimentisanja a sa druge presrecne telekomunikacione kompanije kojima ce ova filozofija uterati milijarde nasih dolara, evrija u dinara u dzep i poprilicna danguba i potrebna kompjuterka pismenost na ovladavanju i "krocenju" sve slozenijih mobilnih uredjaja za komunikaciju.
Prvo razocarenje je sama fabricka postavka bez i jednog File menadzera. Kada mi je "odletelo" 200 prepaid dindzi za skidanje Astro Managera (bez koga ne bih mogao nista da instaliram OFF line) panicno sam potrazio "dugmice" gde da presecem svaku vezu sa internetom. Strasno! Ako na pripejdu za svaku aplikaciju koju probam treba da platim 1-2EUR necu izgurati do prvog u mesecu

. A tek onaj buljuk servisa koji se pokrece sa telefonom od kojih pojedini odmah traze vezu sa web-om (da gledam kakvo je vreme u Engleskoj

. I sto je najstrasnije ne mogu nikako da ih pocistim. Samo negde "curi" .
Sada sam "zabarikadiran" u disejblovanom internetu sve dok ne nadjem nacin da sve ove aplikacije koje traze internet konekciju a koje nemam nameru da koristim na telefonu, pocistim zauvek ili stavim pod apsolutnu kontrolu. Svaka druga aplikacija za koju pretpostavite da ce biti jako korisna za rad offline negde iz potaje pokrece vezu ka webu. Bas me to iritira i cini paranoicnim. Pa ljudi mi smo jos u zemlji Srbiji. Megabajti su od suvog zlata. Jos uvek mi u racunu za ADSL nema stavka "mobilni internet" . Za nekog kome mobilnost podrazumeva opcije kao sto su pozivi, SMS poruke, kratki odlasci na internet, GPS usluge sa kesiranim mapama i gomila offline aplikacija ovakav uredjaj je mozda losije resenje od nekih starijih sistema.
Tuzno je sto je gubljenje vremena na ucenju da bi kastomizovao svoj telefon zaista veliko kao i neprakticno gasenje aplikacija u odnosu na Windows. Dakle instalirao sam sve ono pametno "must have" sto sto sam pronasao na forumima (ASTRO File Manager, Android Assistant, File Expert, Titanium, ROM Manager, rutovao sa z4root.1.3.0.apk) i da ne gnjavim mnogo sa utiscima moja konkretna pitanja bi bila (mozda su neka i glupa ali za nekog ko se tek 3 dana bakce sa Androidom progledacete mi kroz prste):
1. Da li je moguce deinstalirati servise i aplikacije koji su dosli uz telefon bez zamene ROM-a i link ka dobrom i jednostavnom uputstvu
2. SMS aplikacija koja bi bila najslicnija standardnom konceptu (Inbox, Sent, Draft, forward, replay...) slanja SMS poruka
3. Koriscenje kontakata iz SMS kartice za slanje poruka i telefonske pozive
4. Kako kucati slova na alfanumerickoj tastaturi (tipa klikni tri puta za "C" , nemojte da se smejete)
5. U slucaju particionisanja SD kartice ovaj njen postojeci sadrzaj (kada se bekapuje) se stavlja kompletno na FAT32 ili je potrebno selektivno smestanje po particijama
6. Postoji li sajt gde mogu da se skinu domace aplikacije u *.apk formatu za oflajn instalaciju (imam utisak da su autorima ovih aplikacija telekomunikacione kompanije debelo platile da im se aplikacije ne pojavljuju nigde osim na zvanicnim sajtovima, teze ih je naci nego piratski softver iako su "besplatne")
7. Usput jedan savet za pocetnike: aplikacije skinute sa neta u zip formatu preimenujte u apk i instaliraju se bez problema