Šta je novo?

LG Optimus One P500

A zašto se ne zakačiš na internet preko wi-fi mreže? Ako nemaš kod kuće wi-fi ruter idi u neki kafić i nainstaliraj se programa preko marketa do mile volje.

Na marketu imaš gomilu domaćih aplikacija.

Evo da se pohvalim kao novi clan Android zajednice sa svojom novom "cokoladicom" LG P500. U celu pricu sam uleteo grlom u jagode bez mnogo predznanja o Android filozofiji i mogu reci da su mi utisci podeljeni. Sa jedne strane je filozofija otvorenog koda i neogranicene slobode kastomizacije i eksperimentisanja a sa druge presrecne telekomunikacione kompanije kojima ce ova filozofija uterati milijarde nasih dolara, evrija u dinara u dzep i poprilicna danguba i potrebna kompjuterka pismenost na ovladavanju i "krocenju" sve slozenijih mobilnih uredjaja za komunikaciju.

Prvo razocarenje je sama fabricka postavka bez i jednog File menadzera. Kada mi je "odletelo" 200 prepaid dindzi za skidanje Astro Managera (bez koga ne bih mogao nista da instaliram OFF line) panicno sam potrazio "dugmice" gde da presecem svaku vezu sa internetom. Strasno! Ako na pripejdu za svaku aplikaciju koju probam treba da platim 1-2EUR necu izgurati do prvog u mesecu :). A tek onaj buljuk servisa koji se pokrece sa telefonom od kojih pojedini odmah traze vezu sa web-om (da gledam kakvo je vreme u Engleskoj :). I sto je najstrasnije ne mogu nikako da ih pocistim. Samo negde "curi" .

Sada sam "zabarikadiran" u disejblovanom internetu sve dok ne nadjem nacin da sve ove aplikacije koje traze internet konekciju a koje nemam nameru da koristim na telefonu, pocistim zauvek ili stavim pod apsolutnu kontrolu. Svaka druga aplikacija za koju pretpostavite da ce biti jako korisna za rad offline negde iz potaje pokrece vezu ka webu. Bas me to iritira i cini paranoicnim. Pa ljudi mi smo jos u zemlji Srbiji. Megabajti su od suvog zlata. Jos uvek mi u racunu za ADSL nema stavka "mobilni internet" . Za nekog kome mobilnost podrazumeva opcije kao sto su pozivi, SMS poruke, kratki odlasci na internet, GPS usluge sa kesiranim mapama i gomila offline aplikacija ovakav uredjaj je mozda losije resenje od nekih starijih sistema.

Tuzno je sto je gubljenje vremena na ucenju da bi kastomizovao svoj telefon zaista veliko kao i neprakticno gasenje aplikacija u odnosu na Windows. Dakle instalirao sam sve ono pametno "must have" sto sto sam pronasao na forumima (ASTRO File Manager, Android Assistant, File Expert, Titanium, ROM Manager, rutovao sa z4root.1.3.0.apk) i da ne gnjavim mnogo sa utiscima moja konkretna pitanja bi bila (mozda su neka i glupa ali za nekog ko se tek 3 dana bakce sa Androidom progledacete mi kroz prste):

1. Da li je moguce deinstalirati servise i aplikacije koji su dosli uz telefon bez zamene ROM-a i link ka dobrom i jednostavnom uputstvu
2. SMS aplikacija koja bi bila najslicnija standardnom konceptu (Inbox, Sent, Draft, forward, replay...) slanja SMS poruka
3. Koriscenje kontakata iz SMS kartice za slanje poruka i telefonske pozive
4. Kako kucati slova na alfanumerickoj tastaturi (tipa klikni tri puta za "C" , nemojte da se smejete)
5. U slucaju particionisanja SD kartice ovaj njen postojeci sadrzaj (kada se bekapuje) se stavlja kompletno na FAT32 ili je potrebno selektivno smestanje po particijama
6. Postoji li sajt gde mogu da se skinu domace aplikacije u *.apk formatu za oflajn instalaciju (imam utisak da su autorima ovih aplikacija telekomunikacione kompanije debelo platile da im se aplikacije ne pojavljuju nigde osim na zvanicnim sajtovima, teze ih je naci nego piratski softver iako su "besplatne")
7. Usput jedan savet za pocetnike: aplikacije skinute sa neta u zip formatu preimenujte u apk i instaliraju se bez problema

Ti si brate definitivno zalutao. U svet androida :)

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk

Neka neka, "iskopace njega Bili" :)

Evo nesto sam jos provalio. Prebacivanje sa SIM kartice na telefon ide:
Kontakti-Levi Taster-Jos-Uvoz/Izvoz-Uvezi sa SIM kartice

Inace za pocetnike bih preporucio Pansi SMS aplikaciju (kada je meni "legla" onda mozete misliti kako je jednostavna:))

A ovo sa komsijskim Wi-Fi-em mi nije odmah palo na pamet. Dobra ideja.

Pola stvari koje si popljuvao, su zapravo prednosti.
Bloatware koji ti proizvođač instalira, možeš da deinstaliraš sa titanium backup.

---
desire + oxygen 2

Ma volim ja i sve prednosti mercedesa S klase ali ne mogu da hvalim njegove troskove odrzavanja :). Slicno je i sa ovim "prednostima" androida u srpskim uslovima koriscenja.

To je tvoje neznanje, dok si u mercedes delimicno upucen...:)
Barem ti je u Srbiji lako snaci se.

Imam problem sa dodavanjem Google Naloga...sve sam uradio kako treba i uvek mi odbija.....a bez sinhronizacije google naloga ne mogu nista ???.. Wifi mi radi odlicno....Dali je neko imao slican problem...?

Poslednja izmena:
To je tvoje neznanje, dok si u mercedes delimicno upucen...:)
Barem ti je u Srbiji lako snaci se.

Povlacim pola od onog ruznog sto sam rekao o androidu (za sada :) ). Uz malo vise truda i ucenja ova naprava postaje pravi zmaj.

Jos jedan savet za totalne pocetnike koji ubacuju vecu SD karticu. Za bezbedno particionisanje nove SD kartice preko citaca kartica procitajte samo ovo uputstvo:

http://forum.xda-developers.com/wiki/index.php?title=SD_card_partitioning

i primenite ga u ovom programcetu (MiniTool Partition Wizard) . S'tim sto sam mu na osnovu preporuke iz ovog teksta:

http://www.srbodroid.com/development/uputstva/kako-omoguciti-app2sd-na-lg-gt540-optimus-telefonu/

napravio i Swap particiju (zlu ne trebalo) i sve nakon kopiranja sadrzaja sa FAT32 particije stare SD kartice radi tip top. Sve instalirane apps2SD aplikacije sam pre bekapovanja vratio na telefon a potom ih ponovo izpremestao na novu karticu. Idemo dalje!:type:

PS
Da dodam jos jedno zapazanje. Sa novom karticom Kingston od 8GB (klasa 4) video zapisi u mp4 formatu sa H.264 kodekom i 25 fr su prestali da "stucaju" na brzim scenama. Bio sam ubedjen da je to do procesora ali izgleda da je originalna kartica (Samsung) dosta losijeg kvaliteta u odnosu na novu.

Poslednja izmena:
Da, do kartice. Ne treba uzimati nista ispod klase 6. Pa pre 5 dana sam platio 8gb klase 10 za 1.500din

Neznam dal smem da pisem ovde ali ako nekog interesuje u bg gde sam uzeo nek pita na pm

Nazdravlje! Posle pokusaja instalacije Car Locatora telefon se zaglavio u instalaciji. Nakon restartovanja samo stoji na natpisu "android". Ima li neko ideju sta se desava? :wall:

PS
Jedino se vadjenjem baterije moze prekinuti proces.

Poslednja izmena:
Pokusao sam sa ovim uputstvom:

Hello,

- i'm the proud owner of an LG P500, i mannaged to "kill" it alot of times, one time i bricked it so bad the power button was useless. I'm going to tell you how i always manneged to fix it.

1. - install the USB DRIVERS for LG P500 Download LINK (http://www.4shared.com/file/UaRHNWA_/P500_USB_Drivers.html)
2. - extract the KDZ archive , install msxml.msi, Download LINK (http://www.4shared.com/file/rO2ySNOW/KDZ_FW_UPD_EN.html), Download Froyo 2.2.2. v10E.kdz (http://www.4shared.com/file/O3Nw1b4s/V10E_00.html) after that open >> KDZ_FW_UPD.exe, select type 3GQCT and mode DIAG (select this only if your phone starts when you connect the USB and the battery charging logo apears) if the phone starts in Emergency Mode or dosen't start at all >> remove battery and while holding the BACK and volume UP buttons connect the USB, the phone should start in Emergency Mode, after that select in KDZ, MODE > EMERGENCY, select file > V10E_00.kdz and press the "Launch software update" .

- wait for KDZ to do it's job ( until it says FINISHED) after it is finished it will reset the phone (alot of times the phone wolden't start after reset and i had to start it manualy @power button) an LG logo should apear , then an Android logo, wait about 5 - 10 min (the phone should start and you will have froyo 2.2.2. working), but if the Android LOGO stops or lags for 2,3 seconds then you must remove battery , put it back , and power on the phone. if it dose the same thing , then you must reflash your phone. Usualy it works with the battery on and simply flashing under DIAG mode.

- after reflashing if you have the same problem , you must remove battery and try installing it DIAG mode. if it still dosen't work enter emergency mode ( UP + BACK + connect USB (or press the power button)) and reflash using KDZ , MODE >>> EMERGENCY.

- when phone is connected go to COMPUTER > PROPERTIES > DEVICE MANAGER > MODEMS > and disable LGE Modem.. (some say it helps i diden't saw any difference.)

- as i was saying i killed my phone alot of times, KDZ always helped me bring it back to life , be patient.. and if you get alot of errors and flash meny times the phone gets hot , leave it to cool for a while and then try again.

be patient !! hope this will help you ..

http://forum.xda-developers.com/archive/index.php/t-1197362.html

Dok traje operacija sa KDZ_FW_UPD.exe na telefonu stoji natpis "emergency mode" medjutim kada ga skinem sa USB veze i pokusam da ga ukljucim ponovo se zakuca na delu gde stoji rec "android".

Da li je moguce da sam uspeo da ga ubijem?

Evo i LOG nakon flesovanja sa KDZ_FW_UPD.exe

Prilozi

• LOG-reparacije.txt
    24 KB · Pregleda: 88
Ja neznam zasto se flesuje preko kdz. To je sr.nje od programa

Mora tako prvi put kako bi ubacio rom koji ima fastboot.

Sent using Tt.

koga zanimaju mem kartice, pc pr**tic u ns-u klasa 10 u svim kapacitetima, a cene manje nego za klasu 2 u okolnim radnjama :D

Poslednja izmena:
Dakle, probao sam mu sve moguce kombinacije (izvadjena baterija sa emergency modom, sa i bez kartice, sa DIAG ili EMERGENCY PhoneMode ) i na kraju uvek isto. Telefon se zakucava na natpisu "android". Mislite da u servisu mogu da ucine nesto vise softverskom kombinatorikom. Bojim se da mu je ovo kraj.

Probaj da udjes u fastboot ako moze nije problem da se sredi u kucnoj radinosti :)

Ako prodje preko LG i zakuca na android znaci da je do roma, tj mozes da sredis flesovanjem preko fastboota.

Sent using Tt.

Ja sam 10 puta probao preko kdz i uvek me je zaje.ao. Preko fastboot-a stalno iz preve :)

Ja sam ga do sad samo dva puta koristio (kad sam stavljo rom sa fastbootom i kad sam menjo velicinu sistemske particije), sto kazes... svaki put je uspelo iz 10-og puta. Jako losa i bagovita aplikacija.

Sent using Tt.

Instaliram Mobile Support Tool sa LG sajta koji instalira drajvere, prepozna ga kao model P500 cak i verziju roma kao V10E, prijavi "Phone connected" i kada primenim postupak sa strane:

http://dottech.org/tipsntricks/21534/

on mi na kraju u command prompt prozoru prikazuje "device not found".
Nisam vise pametan sta da mu radim.

Probaj da disejblujes lg virtual modem u device manageru.

Sent using Tt.

Ne vredi, ne pomaze nikakva kombinatorika sa lg virtual modem drajverom. Skinuo sam mu cak i drugi rom da probam jos jednom sa KDZ_FW_UPD.exe. Opet se lepo uspostavi veza. Na telefonu se upali "emergency mode", sve se lepo izlista ali kad se restartuje nikakva promena. Sutra pravac servis. Nema mu pomoci.

Sto covek ne odgovori dal moze u fastboot da udje?

Uzeh i ja P500.

Zanimljiva tema o sd karticama
xda - 32GB microsd cards
Nakon ove teme, verovatno cu kupiti sandisk 8 ili 16 gb class 4.

Drugo, da li kod nas i po kojoj ceni moze da se kupi ovako nesto:

51kk0HfdgSL._AA300_.jpg

Amazon - Amzer Silicone Skin Jelly Case for LG Optimus T - Black

^^Uze mi rec iz tastaure :d, i mene zanima da li ima negde neka folija, ili silikonski case za LGP500? Vec mi se odlepija ova sa ekrana pa mi sad zapinje prste preko istog :S

Kod mene to sve poskidano negde u 6oj sekundi nakon vadjenja iz kutije, kupljena najobicnija plisana futrola (kontam da su one sasvim prihvatljive za TS telefone) za 300din, i tel hvala Bogu nema ostecenja za sada! :)

Jednom mi je bez futrole pao na sto, dakle leteo je 50ak cm, sve kul, a jednom iz ruku u futroli prvo na metalnu sipku kreveta (i to stranom gde je ekran) a zatim i na pod. Opet, sve ok... :)

Optimus One Tapatalking

Pozdrav svima,
uzeo sam ovaj telefon preko MTSa pre mesec dana i vec su poceli neki cudni problemi.
Jednostavno telefon se sam gasi, pokaze izgleda Androiov BSOD, stim sto ovde nije plavi ekran vec CRN, i izbaci neki error message kernela i ugasi se telefon.
Primetio sam da se to najcesce desava kad koristim internet ili kad povuce neku aplikaciju sa kartice (a sve aplikacije koje instaliram su tamo).
Da li jos neko ima ovakakv problem, i ima li nekog resenja...
Moguce je da je do kartice, to sam vec cuo, al reko da pitam... Ne bi bas odma da idem da ga reklamiran nazad...
I da oce li izaci Android 2.3 za Srbiju skoro, zna li neko? Takodje i kontakti mi se nisu sinhornizovali identicno sa google kontaktima, nesto je tu pobrljavilo...
Sta ciniti ? Da idem prvo soft reset, pa posle nesto ozbiljnije ?

Pozdrav

p.s.
Inace Osnovno o telefonu
Android verzija 2.2.2
Broj verzije FRG83
Verzija software V10h 23. feb 2011

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno