Šta je novo?

LG Nexus 5X

Meni je jedan nudio 140e za 16gb pre 20ak dana

Sent from my Nexus 6P using Tapatalk

Iskreno ne bi prodavao ovaj drugi sto mi jos uvek radi da me neko juri za 100 eura

Sent from my Nexus 7 using Tapatalk

Nije se vodila neka rasprava, mozda sam je propustio, ali moj stav je da A57 ubija N5x. Ono sto je zajednicko 6p, N5x, G4, G3, V10 je A57 core. Poznat da ima problem sa potrosnjom i pregrevanjem. ARM je preporucivao 14-18nm proces.
U SD808 je jos i u 20nm, ali LG nije poboljsao nacin izrade, leziste da izdrzi vece tempi, na kraju da drugacije, bolje, resi hladjenje. Sa druge strane ploce u odnosu na Snap je eMMC pa ako pregrevanje osteti i to, vide se drugaciji problemi. U SD810 je cini mi se 16nm, na vecem clcoku, ali opet to se greje. Treba malo istraziti da li su sve serije procesora sa istom litografijom.
Otud i throtle na koji su se neki ovde zalili. Ukljuce se A57, dodje to heat throttle pa "kao" primete. OTA navodno, ne verujem ali moguce, disableuje svu software thermal zastitu dok radi, ali ne vidim sta je tu CPU zahtevno ...
A57 se nasao i u Samsungovom Exynos iz S6 cini mi se, (treba proveriti), ali bolja izrada ploce. Tek je A72 ispeglao stvari. Smanjio potrosnju, poboljsao thermal performanse, malo brzi cache, instruction prediction i data pipe poboljani i eto clock za clock u sintetici dobio 20%. U SD650 je cak na 28nm, na manjem clock doduse, minimalnom preporucenom od ARM, ali ploca mora da predvidi grejanje. Valjda je tako. Ne znam da li se ovi Xiaomi Note pregrevaju. Kirin 9xx su cak na 14/16nm pa su digli i clock.

Nemam nikakve linkove, statistike, da ovo potvrde, samo sam povezao par stvari jos ranije kad mi je trebalo, ali evo sad se opet tema vratila na crkavanje kako i zasto, pa da malo razglabamo ...

Poslednja izmena:
A bil ga stavio na oglas za recimo 180€ znajući da su mu vrv dani odbrojani?

Sent from my Nexus 5X using Tapatalk

Evo proverio, A57 u S6 je 14nm LPE (low power early), dakle mnogo bolji proces za CPU, bolji kvalitet ploce ... Eto odgovora.

@churla:
Fin post, potrudio si se :)

Da smo u normalnoj zemlji ovo bi trebalo odrati od tuzbi.

Moj sam prodao star 8 meseci, necu da bacam ni 5eur na raspali LG. :)

Poslednja izmena:
Svaka para je dobrodosla pa dati ga i za <=50e, bolje i to nego baciti.

Sent from my Nexus 6 using Tapatalk

Evo proverio, A57 u S6 je 14nm LPE (low power early), dakle mnogo bolji proces za CPU, bolji kvalitet ploce ... Eto odgovora.

Zanimljiva teorija ali kako onda ostali uredjaji sa S808/S810 nemaju probleme kao LG?
S808 koristi jos 20-ak modela raznih proizvodjaca a S810 oko 40, svi imaju dobro poznate mane S808/S810 (znaju se vec, da ne nabrajam) ali ne crkavaju tako masovno kao LG.

Tu treba dodati i G3 (SD801) koji ocigledno ima najvise problema od svih SD801 uredjaja a ima ih na desetine.

@ Ivan I
Upravo je to prednost Samsung skina, što korisnik jednostavno može da odradi masu stvari bez jurenja po prodavnici app koje to rade i ne smara se sa njihovim reklamama! Pusti video, isti taj video zumira u toku reprodukcije veoma jednostavno, odmah mu je dostupno da to iseče što želi, ulepša, spoji sa drugim klipom, obradi sliku... To su samo neke sitnice iz njihovog TW, sve to kad nabudžiš na neki drugi fon, em ne radi tako lepo, em to nije to jer i taj drugi fon se vuče gore nego njihov TW. Dosta su poradili na novom skinu u S8, daleko je ono od ružnog i ne funkcionalnog, ono izgleda baš dobro. Više je ružno klot nexus, što naravno ne bi ni išlo masnovno, toga su svesni i proizvođači i zato ne guraju klot izgled.

S8 nisam jos uvek probao ali jesam S6E i S7 i to xx puta, rade mnogo bolje od raspalih starih Samsunga (a i sam S6 radi primetno bolje sa novijim sw nego u pocetku).
Ima TW dosta korisnih opcija (kao i vecina fabrickih UI) ali mene nervira sto ima previse nepotrebnih modifikacija i sto sam se, po ko zna koji put, uverio da nije fluidan i stabilan na duze staze, bar ne prema mojim ocekivanjima za jedan flagship uredjaj plus ima daleko vise fantomskih curenja baterije nego na klot/lajt skinovanih UI. Na kraju i taj izgled UI, koji je sada bolji nego pre, ali opet imam trip da koristim neki jeftin kineski telefon sa JB/KK fabrickim skinom a ne LP/MM/N android koji u stock verziji izgleda prilicno skladno :)

Nekima ce smesno zvucati ali i mene malo smara stock android, radi super ali mi fale neke odlicne aplikacije i mogucnosti koje pruzaju neki proizvodjaci. Zato cu uvek birati light-skinovane UI koji rade brzo, stabilno i fluidno a imaju neka sjajna resenja, opcije i preinstalirane aplikacije, uz takav ''combo'' mogu da oprostim minimalnu prisutnost bloat-a i krace cekanje na svez apdejt.

Poslednja izmena:
Da samo što stock android sve više ubacuje "korisne " opcije iz drugih skinovanih androida. Android O će imati opcija skoro kao tw ali se neće vuci kao prebijena mačka :)

meni još uvek nije crkao ali mi se već 30ak puta desilo zamrzavanje. traje po par minuta pa se sam od sebe odmrzne. ostavim ga da se povrati, ne diram ga. uglavnom se desi kad se tel malo zagreje tako da ima smisla teorija da procesor pravi problem. postoji li način da se taj a57 ugasi?

Da samo što stock android sve više ubacuje "korisne " opcije iz drugih skinovanih androida. Android O će imati opcija skoro kao tw ali se neće vuci kao prebijena mačka

I to je tacno, vremenom ce verovatno pokupiti mnoge bolje, korisne modifikacije, opcije i aplikacije od ostalih proizvodjaca a radice dosta bolje od TW uz mnogo brze apdejtovanje.
Problem je samo cinjenica da verovatno ni sledecu generaciju Pixela necemo moci da kupimo sa validnim garancijama a malobrojni ''divljaci" ce kostati preko 600e :)

Poslednja izmena:
@hsdv.stoned
Pa ja nikako nisam mislio da aboliram LG. Upravo je to sustina onog sto sam pisao, znali su koji je SoC, koji su termalni zahtevi, a nisu uradili nista da poboljsaju izradu ploce i poprave hladjenje. Njima se bukvalno raspada leziste SD. To sto ljudi oporave tlefone zagrevanjem samo znaci da dodje do sirenja materijala, kako tako se napravi kontakt ali to traje kratko.
Pitanje je da li je nemar, neznanje (niko nije seo pa racunao od kakve smese treba da butu materijali) ili je neki dobavljac zeznuo ... Sve se to moze dokazati, ali ne odavde bez znacajnijih para. Uzme se dovoljan broj uzroaka pa analaziraju materijali, preporuke, sta je specificirao LG ako je imao podizvodjace i sl. Ako problema ima u svim serijama, onda je LG spec los. Sve i da im je neko "poturio" losije materijale od trazenih, krivi su jer nisu imali kontrolu.

Pošto svima crkava, samo je pitanje vremena kad će i meni,
mada radi kao i prvog dana, odlično, prosto mi neverovatno da će da umre sam od sebe.

Pošto imam još garanciju, šta da mu radim da ga spržim dok je u garanciji?
Igrice ne igram, da probam to?

Vrati se na MM pa onda na N, ako nece iz prve ti probaj opet :D

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

:D

Šta najviše opterećuje cpu da ga ubijem dok ima toalet papir garanciju :D ?

Meni je trulo da ga ga prodam nekome da bi mu ubrzo crkao. Držaću ga do kraja. Imam ga nekih 10 meseci.

Pošto svima crkava, samo je pitanje vremena kad će i meni,
mada radi kao i prvog dana, odlično, prosto mi neverovatno da će da umre sam od sebe.

Pošto imam još garanciju, šta da mu radim da ga spržim dok je u garanciji?
Igrice ne igram, da probam to?

Ne mozes znati kada ce pusiti dusu, moj je pre toga stajao tri sata na stolu, istusirao se, legao u krevet, hteo da obrisem neku aplikaciju i samo se zamrzo i ugasio. Znaci nikakvo opterecenje. Mada iskreno ako ovo leto prezivi jedan 5X bice pravo cudo

Ja sam sada na raskrsnici ili ce mi iduci fon biti neki "jeftin kinez" ili cim mi bude odgovaralo kupujem iPhone i za**** sve ovo ostalo, jeste da je iOS uzasan za mene ali ako vec moram da dam 600 eura za fon dacu za jabuku

Poslednja izmena:
Zna brat telep sta je dobro [emoji41]

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

Ja sam prodao moj Note4, jer sam dobio Hjundai P9 lite, koji mi se ne đa,
tako da koristim samo Sexus, arčim ga maximalno, i za posao i za privatne stvari,
danas mi je navi u Nišu po suncu radila 3 sata, sad sam instalirao 15 nepotrebnih aplikacija,
izbrisao ih, radi i dalje normalno, jedino što mi baterija sa ovakvom upotrebom ne dočeka 17h.

@Telep, kupi Lumiu kao jeftino prelazno rešenje, znam da si hc wp ljubitelj :D .

@telep
Uzmi Kineza , fleshni LOS i ćao . Npr Redmi note 4 sa s625.(180e) Jeste da nemaš kameru ali imaš sve ostalo :)

I dobije pun displej mrtvih piksela. Kad sam video sliku što je postvaljena u temi, kakav crni Redmi note 4. A onda da lepi rupe po telefonu da ga čuju sagovornici. Zaobići u širokom luku baš tog Kineza. On kao droid fan može na OnePlus, a kako se naljutio iP se smeši, što i razumem.

zato sam mu i rekao da uzme redmi note 4 global (band20) ,on dolazi sa tianmom. zvuk koliko sam ispratio je bagovao kod samo jednog coveka, tako da nebitno.
za 180e ne postoji bolji mob na trzistu i to je cinjenica.

eto ,5% sansi ima samo da dobije boe :) naravno ako navata global verziju

I dobije pun displej mrtvih piksela. Kad sam video sliku što je postvaljena u temi, kakav crni Redmi note 4. A onda da lepi rupe po telefonu da ga čuju sagovornici. Zaobići u širokom luku baš tog Kineza.

U suštini, taj telefon je sjajan (Xiaomi Redmi Note 4x). Ja sam prešao sa Nexus 5x na njega i prezadovoljan sam. Zvuk na zvučniku je jači i puniji, drži više aplikacija u RAM memoriji, sagovornici me čuju jasno i glasno, izrada je na visokom nivou za taj cenovni rang, a ekran je bez mrtvih piksela (u mom primerku je BOE, ne Tianma). Jedina mana je kamera koja nije ni blizu onoj u Nexus 5x. Neka sam i imao sreću (a poručio sam ga na daljinu preko KP), ali ko može neka proveri lično telefon pre kupovine i to je to.

Moj nije doživeo bootloop, sam sam ga ubio tako što sam flešovao butloadere iz flashfire, obrisao bootloader 2 i nije instalirao novi-rezultat potpuno ubijen telefon, nema recovery, ne prepoznaje ga računar, ne pali lampicu na punjaču. Možda bi i on do sada crkao kao i drugi, možda ne bi, u svakom slučaju 5X je bio previše dobar telefon za te pare da ne bi imao neki krupan nedostatak.

ja sam i dalje za to da se, ako može, napravi neka anketa u vidu "imam 5x-radi lepo i imao sam 5x-upao u bl".
baš me zanima koji je to procenat i da li ima opravdanja ovolikom pesimizmu.
ova količina kukanja i naricanja je u rangu žene-paničara.

Koliko sam brojao, telepov je deseti potvrđen i prijavljen , na forumu. Sad, koliko nas ima 5x na forumu ne bih znao reći, ali ispod 50 nije bilo, što aktivnih u temi, što neaktivnih.
Više me brine procenat na xda i reddit.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno