Šta je novo?

LG Nexus 5X

Kod mene je bila ista situacija, baci ga nema sta da se bakces.

Sent from my Nexus 7 using Tapatalk

nema sta da se bakcem, evo ga radi vec 12 sati :)

samo se nadam da ce potrajati

sto se tice moje reklamacije u petak sam dobio informaciju da navodno nije do ploce vec do konektora (?) i do elektronike baterije (??) i zato se restartuje. Naravno, to ne potpada pod garanciju vec ce mi javiti koliko para za popravku kad dobiju bateriju sledece nedelje.
Razgovarao sam sa serviserom i on kaze da ljudi misle da je do ploce ali da kod ovog modela uglavnom nije slucaj ?! Ne bih da gresim dusu ali ako me rade da bi smanjili troskove bice svasta /.. ..

sto se tice moje reklamacije u petak sam dobio informaciju da navodno nije do ploce vec do konektora (?) i do elektronike baterije (??) i zato se restartuje. Naravno, to ne potpada pod garanciju vec ce mi javiti koliko para za popravku kad dobiju bateriju sledece nedelje.
Razgovarao sam sa serviserom i on kaze da ljudi misle da je do ploce ali da kod ovog modela uglavnom nije slucaj ?! Ne bih da gresim dusu ali ako me rade da bi smanjili troskove bice svasta /.. ..
Po zakonu, s obzirom da je "bateriju tesko promeniti sam" garancija na tu istu bateriju traje koliko i garancija na sam uredjaj. Sama rec garancija u nasem zakonu o zastiti potrosaca postoji samo kada prodavac ili proizvodjac daju dodatni vremenski period za proizvod koji je duzi od 2 godine koliko traje izjava o saobraznosti za svaki proizvod, sto znaci da, posebno za tehnicke uedjaje, vise nije potrebna garancija (tj. Izjava o saobraznosti) i racun zajedno vec samo jedno od ta dva. Izjava o saobraznosti je ista za sve delove telefona i ne moze se odvajati posebno displej, posebno ploca posebno baterija itd... osim ako nije fizicko ostecenje ( mehanicki, voda itd) ili ako u samoj izjavi o saobraznosti ne pise nesto dodatno o samoj bateriji. Garantni list koji izdaju prodavci telefona na crno je papir kojim sebi prave problem jer u slucaju da ih neko prijavi ima pecat i datum prodaje bez fiskalnog racuna ukoliko dodje do kontrole poreskih organa.

Sent from my SM-A520F using Tapatalk

Evo da potvrdim da tzv "toalet papir" garancija bez fiskalnog računa kod naših radnji izgleda da važi. Naime, pošto mi je tel. riknuo u subotu, danas sam ga odneo gde je kupljen pre nešto više od god. dana i kada sam pomislio da će da izmisle neki razlog da mi ne uvaže garanciju, prijatno sam se iznenadio da su bez pogovora prihvatili. Samo što ću morati da čekam nekih 14 dana, ali ako zaista poprave, nije problem sačekati i duže. Inače, oni su jedni od retkih koji su kao davali 2 god. garancije. U pitanju je radnja u Bgd.
Aj pusti na pm ime te radnje.[emoji5]

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

Po zakonu, s obzirom da je "bateriju tesko promeniti sam" garancija na tu istu bateriju traje koliko i garancija na sam uredjaj.

Nije tako. Baterija se smatra potrošnom robom i, bez obzira na to kako joj se pristupa, garancija je minimum 6 meseci. Neki proizvođači telefona na svoje određene modele (na primer, Samsung na svoju S seriju) daje garanciju na bateriju u trajanju od 12 meseci. Isto važi i za laptopove, tablet računare, itd. Da li je to u redu ili ne, nećemo da zalazimo, ali tako je, kako je.

@undergroud: Gotovo sigurno pokušavaju da izbegnu da reklamacija ode na njihov trošak, pa zato bacaju krivicu na komponente koje imaju kraću garanciju (baterija) i one na čiji kvar samo korisnik može da utiče (USB konektor), iako one nemaju nikakve veze sa kvarom o kome je reč.

Ako ti bude skupo, nadji negde bateriju i uzmi i promeni sam, ili se javi meni da ti promenim. 5x se lako otvara, nece se ni videti da je otvoren. Jedino ako na taj nacin ne gubis garanciju, ako je jos imas, posto nisam ispratio celu pricu. Mada sam sumnjicav da je baterija.

Послато са Nexus 6P уз помоћ Тапатока

Nije tako. Baterija se smatra potrošnom robom i, bez obzira na to kako joj se pristupa, garancija je minimum 6 meseci. Neki proizvođači telefona na svoje određene modele (na primer, Samsung na svoju S seriju) daje garanciju na bateriju u trajanju od 12 meseci. Isto važi i za laptopove, tablet računare, itd. Da li je to u redu ili ne, nećemo da zalazimo, ali tako je, kako je.

@undergroud: Gotovo sigurno pokušavaju da izbegnu da reklamacija ode na njihov trošak, pa zato bacaju krivicu na komponente koje imaju kraću garanciju (baterija) i one na čiji kvar samo korisnik može da utiče (USB konektor), iako one nemaju nikakve veze sa kvarom o kome je reč.

Mislim da gresis... A ja sam lepo naveo da je baterija sastavni deo uredjaja bez koje taj uredjaj ne bi mogao da radi. Po zakonu o zastiti potrosaca izjava o sabraznosti na bateriju koja dolazi sa uredjajem jednaka je kao i za sam uredjaj osim ako nije drugacije navedeno u samoj izjavi. To je po Zakonu u Srbiji. Moze proizvodjac da da sta hoce, u Srbiji 2 godine moraju da se ispostuju ( naravno uz fiskalni racun). Apple daje 1 god medjunarodne garancije, a u Srbiji kada ga kupis kod ovlascenog dilera, prodavca dobijes 2 god na osnovu izjave o saobraznosti proizvoda i ona ne moze biti manja. U Srbiji je 2 god minimalni rok za reklamaciju kod ovlascenih prodavaca i tu nema razgovora.

Sent from my SM-A520F using Tapatalk

^ Ne grešim. Bio sam u materiji zbog posla, tako da znam kakvi su rokovi i uslovi za uređaje koji su legalno kupljeni u Srbiji. 24 meseca je trajanje garancije na nov uređaj, dok je za bateriju 6 ili 12 meseci (minimum je 6, a od politike proizvođača zavisi da li će biti duža od tog roka).

Pričano je već nekoliko puta o tome.

http://potrosackisavetnik.com/zasto-garancija-za-bateriju-traje-krace-nego-za-ceo-asusov-laptop/

Zakon zaista daje pravo proizvođačima da skrate garantni rok kada su svojstva proizvoda takva da ne može da traje duže od dve godine ali, kako su nam rekli u Ministarstvu trgovine, Zakonom su predviđene obaveze trgovca kako bi potrošači bili zaštićeni:

Trgovac je dužan da pre zaključenja ugovora potrošača obavesti o osnovnim obeležjima robe ili usluge i ukoliko određena roba, ima ograničen vek trajanja koji nije i ne može biti dve godine i duži, neophodno je da potrošač i o tome bude obavešten.

Korak u pravom smeru bilo bi unošenje u zakon obaveze o obaveštavanju potrošača pre kupovine, ali dok se ne propiše kako bi, tačno potrošači trebalo da budu obavešteni i dok ne počnu da se kažnjavaju trgovci koji to ne čine – odredbe o obaveštavanju potrošača će biti samo mrtvo slovo na papiru.

Dzabe ako crkne do tad :)

Sto mi ovo izbacuje koju god temu u substratumu probao? Na rotovanom oreu samScreenshot_20170925-214954.png

Moj ide na oglase, koliko danas, vracam se na Moto Z - uz Nexus 5X, telefon kojim sam bio najzadovoljniji. Malo ce mi nedostajati HDR+, ali moracu da naucim da zivim s tim. :D

Valjda ce i na Moto Z Oreo brzo stici: na N5X sam sad potpuno siguran da je baterija dosta poboljsana, nakon nekoliko nedelja na 8ici...

Nexus 5X Tapatalking

Koji su razlozi Mironiko? Bolji dizajn i veći ram od prednosti?

Sent from my HTC U11 using Tapatalk

Bolja izrada, vise RAM-a i fludniji rad su glavne prednosti, globalno gledano. No, u mom slucaju presudjuje to sto imam modove: prvi Moto Z nisam prodao, nego dao devojci, i zadrzali smo modove, naravno, tako da cemo sad zajednicki koristiti projektor, kameru i zvucnike. :) I veci ekran mi odgovara, posebno posto je razlika u velicini telefona relativno mala, a svidjaju mi se i cake u Moto softveru (njihova implementacija Moto Display-a, kao i gasenje ekrana senzorom otiska prsta).

Realno, na Moto Z jedino je kamera losija (mada nije losa, jedino je nocu razlika vidljivija, ali videcu kako GCam sa HDR+ algoritmom radi na Moto Z), i naravno update-ovi ne stizu istim tempom, mada su dok sam bio na Moto Z stizali sasvim brzo (Nougat u decembru, do juna par sig. zakrpa).

Motorola pravi beton kvalitet smartphone-ove, to je definitivno.

Sent from my Nexus 6 using Tapatalk

Kad tako kazes, nisam siguran da li mislis da su dobri ili ocajni. :D

Nexus 5X Tapatalking

S obzirom sta koristi i koliko dugo, rekao bih da je dobro :D

Послато са Nexus 6P уз помоћ Тапатока

Mogao bi.

Ja ubacio Oreo sinoc tek.Deluje da bolje drzi bateriju sad,notifikacije stizu uredno,a na settings meni treba malo da se navikne covek.

Послато са Nexus 5X уз помоћ Тапатока

Juce prodao moj 5X. Star godinu dana, otisao je za 150 evra, live long and prosper. Nego, ono sto me vise ljuti nego iznenadjuje, dok ne kupim novi telefon, koristim Neksus 5, star 3 i po godine...ljudi, radi bolje nego 5X!!!
Brze radi, bolji ram menadzment...samo sto je manji ekran...ja ne znam ziv sta cu. Hteo sam da predjem na Xiaomi Note 4...ko zna, mozda pogledam i tu Motorolu Z, sto pominjete...

Najgora stvar kod Neksusa - Sta uzeti nakon njega?

Ako ti nije kamera bitna, uzmeš tog xiaomi-a i flešuješ los, eto ti Nexus experience.
Čak mislim da imaju official los.

Sent from my Nexus 6P using Tapatalk

Kamera mi je bitna, to i jeste problem oko odluke...nisam znao da je xiaomiju kamera toliko losa...
A Neksus 5X me navikao na ludacki dobre slike...

Nazad
Vrh Dno