Nexus 5 ja najbrži android fon. I to je to
Mislim da će ART zaživeti (navijam za to), vidi se napredak u brzini. Predpostavljam da će android sa ART prodisati punim plućima, pogotovo na samsungu (osim ako tw ne učine još težim). Napredak u odnosu na nexus 4 vidi se skoro na svim poljima (ekran, kamera, lepše leži u ruci, baterija), sem na dizajinu/izradi
Nexus 4 je mnogo lepši i izgleda skuplje/ozbiljnije, staklena leđa na nexus 4 su mi ubedljivo lepša. Da ih stavimo jedan pored drugog i da ne znam koji je 4 a koji 5, rekao bih da je 4 noviji model. Korišćenje jednom rukom prijatnije je na nexus 5, zadnji deo je takav da se ne kliza iz ruke.
Zašto nije ostavio neki utisak na mene? Celokupan utisak telefona nije bio nešto kada je stajao pored iPhone 4s - a to je model iz 2011 godine (4s imam kući i ajde da uporedim sa njim, sa 5s nije ok porediti). Na nexus 5 sam došao sa note 3, uopšte, od note 3 deluje jeftinije (čak mi je note 3 izgledao dosta skuplje i elegantnije od nexus 5, znam, nisu ista klasa, ali znate samsung i plastika). Note 3 je otišao samo zbog veličine, uopšte kao fon je odličan i ima moju preporuku. Nexus 5 u odnosu na iPhone 4s (telefon iz 2011 god), displej nexusa 5 je lošiji (bled), izrada i zvuk na sluškama/zvučniku takođe lošiji (pod ovim mislim da zvučnik nexus 5 nije glasan za zvono, ali je ok, zvuk sa dobrim sluškama je očaj - Sennheiser CX 300 II, ali zvuk sagovornika u toku razgovora je odličan), to mi je bilo najveće razočarenje, tako stariji fon 4s a toliko bolji na tom poljima, meni najbitnijim. Note 3 ima vidno bolji zvuk na zvučniku/sluškama.
Dok sam imao nexus 5, dopisivao sam se sa
zoreli, predlagao mi je da menjam rom, pa viper za zvuk, pa kernel franco da mu promenim boje na displeju... ne želim da dam dukat da uđem u kolo a dva da izađem (note 3 je bio na stock 4.4.2, nije ni rutovan, sve je bilo odlično). Ako sa tom pričom počnem tu nema kraja, znam sebe, kada to krene najmanje imam svoje telefon da koristim, stalno gledam koji ima novi rom da probam... jedva sam se skino, što kažu narkomani.
Slike sa kamere nexus 5 ste videli u predviđenoj temi, svasvim ok, očekivao sam lošiju iskreno, prijatno sam se iznenadio.
Baterija je bolja od nexus 4. Nexus 5 je na stock 4.4.2, nije rutovan, 3G, auto osvetljenje:
GPS je radio 38 min, toliko je i slušana muzika:
Verovatno većina mana nexus 5 za mene mogu da se isprave, sa određenim rom, kernel i budženjem zvuka. Ali, predpostavljam da opet to nije kako sam navikao, čak i da jeste, utisak o izradi ne može da se nadomesti.
Između nexus 5 i G2, svakako bih G2 izabrao zbog displeja i baterije. Između G2 i S4, uzeo bih S4 jer mi je lepši (black sa kožnim leđima) i bolje leži u ruci, samsungov UI mi je lepši (nisam mislio da ću ovo nekad napisati).
Tekst koji ste pročitati zasnovan je na mom iskustvu korišćenja nexus 5. Molim vas da tako i posmatrate, moje iskustvo, vaše ne mora da se slaže sa mojim. Hvala što ste izdvojili vreme da pročitate.