Vezano za "blue screen" i "screen flicker" probleme posto je manje vise garantovano da ce svaki vlasnik G3 naleteti na pomenut problem kad tad
Gomila korisnika G3 je nekako prikladno pocela da dozivljava ova dva kvara na telefonu, otprilike tacno 2 godine i par meseci nakon izbacivanja uredjaja na trziste (Planned obsolescence ?? ) Da nije kriticno loseg G4 pomislio bi covek da su stvarno planirali da svaki drugi uredjaj crkne tacno kad istekne garancija
problem: verovatno ste citali na netu "stavi telefon u rernu kad je plavi ekran" i "stavi papiric preko konektora kamere kad ti baguje ekran" i slicno. Prosto neverovatno da za skoro 3 godine jedan inzenjer ili elektricar nije nasao za shodno da objasni o cemu se radi i sta je problem nigde na internetu gde cak i na XDA mozes pronaci "stavi plocu u rernu" resenje
plavi ekran: Interna memorija telefona Sandisk 16/32 chip sa prednje strane ploce, ispod aluminijumskog hladnjaka, gubi na kompaktnosti BGA soldera
screen flicker: Analogix ANX7812 slimport transmitter chip koji se nalazi sa zadnje strane ploce, gubi na kompaktnosti BGA soldera
BGA solder - u pitanju je "permanent mount" za chipove koji se najvise koristi u modernoj tehnologiji, gde se umesto klasicnih pinova kakve poznaju PC korisnici, koriste "tacke" na koje se masinski naleme "kugle" lema i pri velikoj temperaturi spoje za plocu zauvek. Koga zanima sam proces, evo odma da predjemo na sam "rework":
https://en.wikipedia.org/wiki/Rework_(electronics)
Bitna napomena: BGA solder u vecini modernih proizvodnja mikro elektronike radi na temperaturi od 220-250c. Stavljati telefon u rernu na 180c ne resava problem jer se u sustini zagreje samo flux (supstanca koja se stavlja zajedno sa lemom i ima vise funkcija) koji eventualno dovede do privremenog resenja problema (sirenje tela na toploti) jer lem i dalje ostaje neispravan
Ukoliko planirate da se upustite u popravku postoje dve metode:
1. zagrevanje profesionalnim alatom do 220 stepeni uz zastitu ostalih komponenti (prelaziti tu temperaturu je rizik po ostatak ploce) - moze da dovede do eventualnog resenja problema i da taj jedan (pretpostavimo da je jedan) kontakt vrati u normalu.
2. "kuglovanje" odnosno rework chipa koji pravi problem - majstori za mobilne telefone vas lazu da ploca ne moze da se popravi. Moze, i manje vise svako od njih ko se bavi tim poslom vise od nekoliko godina samo ih mrzi jer je prosecno vreme za mnogo vece chipove (xbox naprimer) nekih sat ipo vremena posla gde bi za detaljni rework chipa kao sto su interne memorije telefona ili procesor, trebalo nekih 4-5 sati posla (skidanje chipa, ciscenje kontakta,redjanje kuglica, lepljenje istih sa flux-om, itd)
Ja sam kupio nekoliko pokvarenih sa plavim ekranom i svi do jednog rade vec dobrih 2 meseca, a popravljao sam ih zagrevanjem na 220c uz zastitu ostalih komponenti i duvanje od 60 sekundi. Neophodno je ohladiti sve pre sastavljanja, uz napomenu da je pozeljno bar 20 minuta, iako ce vam delovati jos u prvih 2 minuta da je ploca komplet hladna
plavi ekran, Sandisk chip (skinut aluminijumski prekrivac):
screen flicker, Analogix chip (zadnja strana ploce, skinut aluminijumski prekrivac)
Probajte, ako vec nemate drugog izbora i ne bacaju vam se pare na nov telefon jer je G3 i dalje veoma jaka i konkurentna sprava za koriscenje