Šta je novo?

Leto, roaming i SIM kartice inostranih provajdera

yooyo

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
28.06.2005
Poena
730
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Optički internet
Obzirom da su cene roaminga prevelike, pokrecem ovu temu da se korisnici medjusobno posavetuju koja je najbolja opcija za uzimanje prepaid brojeva u inostranstvu za privremenu upotrebu.

Koliko sam pregledao, kod Grckih operatera moguce je uzeti prepaid broj za 5-10e + doplata za internet 5-10e gde se dobija od 60-200MB sto je sasvim dovoljno za 10-15 dana.

Ja za CG imam dve kartice od 2004, jednu 067 drugu 069 ... dopunjavam svakog leta, i traju ...

Ja planiram da idem u Makedoniju. Verovatno neću nešto puno razgovarati i slati poruke. Imam postpejd mt:s, što znači da dobijam 600 din za dolazne pozive, minut košta 30 din, pa bi trebalo da ispadne 20 minuta. Odlazne pozive ću izbegavati (tj. neće ih biti :)) jer koštaju 100 din/min + uspostava 7din. To važi i za internet, jer je 100kb=58din. Poruke i nisu tako skupe 20 din/komad.
I za pripejd nema nekih velikih razlika.

Izgleda da se dolazni pozivi naplaćuju i kad vas, recimo, pozivaju iz zemlje u kojoj se nalazite.

E, da, kod dolaznih poziva se tarifira 1+1. To sam sad video.

Jel zna neko nešto o makedonskim operaterima?
I još nešto, može li se pripejd kredit dopuniti u roamingu ili mora u Srbiji?

Edit: Telenor je skuplji.

Za zonu 1, gde je Makedonija
postpejd: odlazni 99.9, dolazni 39.9, poruka 23.9, 5kb 5.9 + 100kb, nakon početnih 5 91.42:laugh:
pripejd: odlazni 109.9, dolazni 49.9, sms 27.9

i Vip, takođe, ali jeftiniji od Telenora

odlazni 100, dolazni 35, poruka 25, 100kb 70 din.

Kako su glupo odradili Telenorovci sa ovim x.9!

Poslednja izmena:
Pa jesu.. namerno su digli cene da navuku ljude da dokupe one bezvezne i preskupe dodatke za roaming:
http://www.telenor.rs/sr/Privatni-korisnici/Roaming/Telenor-putni-paket/

U sustini jeste povoljnije telefoniranje iz roaminga sa ovim paketima u odnosu na cene roaminga bez paketa, ali je u svakom slucaju dranje. Na to dodajte i potencijalne probleme oko provere stanja paketa.

Dranje je blaga rec :) Za taj novac, kome treba roming u EU, moze da kupi Vodafone karticu i aktivira Passport opciju i razgovara primetno jeftinije. (vazi i za PayAsYouGo). Ne zezam, ko ima mogucnost da uzme Vodafone UK SIM, neka razmisli o tome.

Ili ko ima Skype na telefonu, neka uhvati WiFi lepo dok je vani i koristi Skype.

Uzimati prepaid kartice za min 10e po meni nije solucija, sem ako neko stalno ide u Grcku/Tursku/whatever pa je svake godine koristi.

FYI, u Koreji sam 9 meseci koristio roming da zovem lokalno preko MTS kartice, jer mi se vise isplatilo nego njihov postpaid :) (***, slabo koristim mobi :)). Racun mizeran uvek.

Posto je yooyo otvorio ovu temu a ja sam hteo slicnu :d postavicu ovde pitanje.

KOja mreza i paket je najbolja u CG gde je primarno koriscenje interneta na toj prepaid kartici (preko telefona ili u kombinaciji sa 3g modemom) ?

Ono sto ja videh na t-mobile je sledece:
Putem opcije "moja opcija" *111# se pristupa meniju i moze se dokupiti prepaid net...
Za opušteni surf na mobilnom telefonu!

• 1 dan interneta za 50 centi. Politika fer korišćenja: 100MB.
• 7 dana interneta za 3€. Politika fer korišćenja: 500MB.
• 15 dana interneta za 5€. Politika fer korišćenja: 1024MB
Primjenjuje se politika fer korišćenja: na raspolaganju imate određeni broj MB u toku trajanja izabrane opcije. Za provjeru stanja ukucajte *122*14#
Mislim da je ovo skorz korektno 1GB/5e/15 dana.

Kod mreze m:tel i telenor je malo drugacije, takodje kroz moju opciju moj meni se moze dodatni broj MB dokupiti ali tacnu vrednost na oficijalnim sajtovima nisam nasao
telenor moj meni *123#
m:tel moja opcija *105#

Ako neko zna nesto vise o ovim mrezama nek posavetuje koju nam je najbolje karticu prepaid uzeti u CG gde bi se kao prioritet koristio Internet

Jel ovo ozbiljno ne može da se kupi kartica bez registrovanja tj bez popunjavanja nekog formulara?

Da. Po zakonu u CG prepaid je obavezna registracija ... imam ja jednu 067, staru više godina. Ima 2 i kusur evra kredita.

Mada mislim da možeš da registruješ na sebe.

Gde je najlakse ispazariti ovu 067 prepaid karticu cim se udje u CG od Bjelog Polja pa na dalje da li neko zna ?

Poslednja izmena:
Za Portugal ako nekog zanima: obavezna registracija prilikom kupovine sim kartice, cena je 12e. Nije moguce slanje poruka ka Srb mrezama. 3 operatera (Vodafone, Optimus i TMN).

Pa valjda ima na benziskim pumpama. Aman gde su vozaci na ovom forumu :)

@MagicMaster , ma moze i na zajam, ali ja bih da kupim ako moze novu kod njih, taman sam se ponadao da moze na svakom kiosku pocevsi od Bjelog Polja pa nadalje da se ispazari t-mobile kartica kao sto to moze u Bgd-u da se odradi bez ikakve muke koja god da je prepaid kartica u pitanju....

Evo , Septimus, ja sam vozač .... Ja sam na nekoj pumpi kupio vaučer prošle godine, možda su imali i kartice, verovatno da možeš i kod njih da obaviš registraciju.

seizmos, ako hoćeš, pozajmiću ti je, mislim da ima oko 2,5 evra na njoj, nosi, imaš za SMS da se javiš da si stigao živ i zdrav, roming radi, tako da možeš i odma ovde da je ubaciš u neki fon, tamo dopunjavaj i troši, meni je bitno da joj produžim život, a za to vreme kupi sebi gde nadješ .... tu tvoju čak ne moraš ni da aktiviraš dok ne ustreba sledeći put, ili kupiš 5 evra vaučer pa poneseš....

Ja tako radio, kupim 2 vaučera, od 10 i od 5. Onaj od 10 roknem tamo, i imam za letovanje. A onaj od 5 dopunim oko nove godine, da imam opet kredit pre nego što odem na sledeće letovanje, i da joj produžim trajanje. I tako od 2003. Još na njoj piše MoNet, kakvi TMobile ... :) :) :)

KOja kartica za grcku a da ima i net na njoj. Hvala unapred.

kako bre nije moguce slanje sms ka srb mrezama? :)

Lazem, ne moze ka Mts-u. Za ostale nisam ni probao. Ovde mi kazu da je expected, posto Syberia nije u Evropi?! Nisam imao komentar na to...

Jel' ima jos uvek u CG da ako si u romingu preko odredjenog operatera ne placas dolazne pozive i sl.( imam 064 broj) Dugo nisam bio tamo i ne pratim sta se desava sa operaterima... jel' ima neki zakljucak, sta je najbolje uzeti a sto se tice poziva i poruka, jer cu za internet uzeti neki njihov wireless usb od sestre.

Pozz

Koristi M:Tel mrežu tamo, i to ti je najbolja solucija.

Odaberite m:tel mrežu kada putujete u Crnu Goru ili Bosnu i Hercegovinu, jer ćete moći da razgovarate, šaljete poruke i koristite uslugu prenosa podataka po nižim, promotivnim cenama, približno istim kao da ste u Srbiji. Dolazni pozivi će vas koštati samo 6 dinara, bez obzira na dužinu razgovora. Ako pozivate korisnike fiksne i mobilne telefonije Telekoma Srbija, m:tel Crna Gora i m:tel BiH, cena minuta biće 9 dinara, uz uspostavu veze od 7 dinara. Ukoliko pozivate korisnike drugih mreža u Srbiji, Crnoj Gori i Republici Srpskoj, minut će vas koštati 14 dinara, uz istu cenu uspostave veze od 7 dinara. SMS poruka biće 9 dinara, a 100 kilobajta prenetih podataka plaćaćete 12 dinara. Pored toga, postpaid korisnike očekuje dodatna pogodnost - m:tel DATA tarifni dodatak po ceni od 200 dinara koji donosi 100 MB za prenos podataka u m:tel mreži.

E a kakva im je sad pokrivenost? Znam da su imali dosta mesta gde nema signala... u CG...

Pozz

Ovisi za sta ti treba, i Telenor ima OK ponudu za Crnu Goru LINK

Kod telenora se moze kupiti putem ussd menija 1GB za oko 1100 i neki dinar koji vazi u CG(na telenor mrezi), opet skuplje nego uzeti dole karticu pa aktivirati megabajte, no, nije ni ovo previse sobzirom da je roming.

Zna li neko nesto o makedonskim operaterima? Kakav je njihov pripejd?

Neznam dal je neko spominjao ovaj t-mobile crna gora. Imaju lepu ponudu fer koriscenja 500mb za 3eur na prepaid. E sad, kako to tamo funkcionise neznam ali vidim da im je mapa pokrivenosti sa 3g signalom uzas. Pa zar je moguce da tolicku drzavu nemogu da pokriju? mene interesuje najpovoljnija ponuda interneta za prepaid, ako neko zna, osim ove

Nije pitanje kolika je zemlja, već koliki je krš. ;) morao sam malo.

---
desire + oxygen 2

Sve same stene-planincine, nije ni lako to pokriti sve lepo....

Da lepo kazes. T-mobile nema nikakvu pokrivenost, dok mtel ima. U prolazu videh ikonu na jednom telefonu H. Ja sam uzeo t-mobile prepaid. Za 5€ se dobije isto toliko kredita. 3€ kosta 500mb interneta i traje 7 dana. Brzina je edge, svuda u Canju i okolini. Za najosnovnije potrebe nije lose. Evo I rezultata.

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk

Prilozi

• uploadfromtaptalk1313649729365.png
    uploadfromtaptalk1313649729365.png
    64 KB · Pregleda: 53
Neznam dal je neko spominjao ovaj t-mobile crna gora. Imaju lepu ponudu fer koriscenja 500mb za 3eur na prepaid. E sad, kako to tamo funkcionise neznam ali vidim da im je mapa pokrivenosti sa 3g signalom uzas. Pa zar je moguce da tolicku drzavu nemogu da pokriju? mene interesuje najpovoljnija ponuda interneta za prepaid, ako neko zna, osim ove

Nije problem pokriti drzavu, NECE to da urade. Mentalitet monopolista je ostao isti kao i prije...

M:tel ima vrlo dobru ponudu prepaid interneta, pogledaj njihov sajt. U koji god grad na primorju da odes imas odlican 3g signal i u prosjeku 1,5 mbit/s

Nazad
Vrh Dno