Šta je novo?

Letnje gume

Kemoimpex neće više prodavati Hankook, ne znam da li to znači da bataljuju i Laufenn. Ako je tako, ne čudi što se ne trude oko njihove dalje prodaje.

195/60/15
Šteta za Hankook, ove zimske su baš fine gume. Šteta što nemam veći budžet, uzeo bih i letnje Hankook.

Prodavaće ih neko drugi, čuo sam Balkanprogres. Hankook je super.
Za Kumho sam isto čuo da su dobre gume. Ja sam se bio naoštrio na Kumho HS52, ali nema u mojim dimenzijama.

195/60/15
Šteta za Hankook, ove zimske su baš fine gume. Šteta što nemam veći budžet, uzeo bih i letnje Hankook.
Uf,bas si otisao u najnizi segment ,sad sam gledao cene bar srednje klase guma ali bar 2k po gumi bi morao dodati
Ne znam sta preporuciti od tih jeftinih guma,da dodas jos po 2k ipak pa uzmes nesto bolje?

Veruj mi, i sa ovim se natežem. Bar još nisam spao na Ling Long. 😀

Da se vratimo na gume?
Ja sam bio na ivici da uzmem Laufenn S FIT EQ+ LK01 ili Lasa Greenways (koje imam već na jednom paru točkova, mada bi ih menjao sledeće godine). Posle već 5 godina, nije se tako loše pokazala, obzirom na puteve.
U petak odem do Kema, reče mi onaj lik na šalteru, uzmi Lasa Revola, bolja guma od svih, Greenways se uplastiči, stari model, nema ih maltene na satnju, trtmrt. Kod njih na sajtu reklama Lasa greenways "Novo, preporučujemo, kemova garancija.
Prepipao sam malo laufen, deluje kruće i jače, laički govoreći, dok lasa revola baš deluje gnjecavo, čak sam u drugoj radnji malo pogledao Riken summer 3, iskreno, dosta liči na revolu, mekana guma.
Primarno mi je da guma može da trpi ove naše divne ulice i rupčage.
https://www.tyrereviews.com/Tyre-Tests/2026-ADAC-Summer-Tyre-Test.htm
The Turkish-made Lassa Revola is rated “not recommendable.” The summary states that it barely reaches a satisfactory score in safety: dry-road performance is poor, with the tyre losing grip as temperature rises, offering only minimal steering feedback and making it hard to control the vehicle; it tends to oversteer in emergency manoeuvres. Wet performance is somewhat better, with average braking and above-average handling, though aquaplaning resistance is only average. The environmental rating is only “befriedigend” due to average mileage and abrasion; efficiency is good thanks to low weight and fuel consumption. Strengths include very short dry braking, good wet performance, low weight and low fuel consumption, but the tyre is very weak on dry roads, has aquaplaning weaknesses and only satisfactory mileage and abrasion.

Naravno da će da ih hvale kada ih prodaju, KI godinama već hajpuje Lassa, Petlas, Laufenn krševe.

Nemoj zaboraviti, lose gume tj neravnomerno potrosene vrlo lako vibracijama koje proizvode mogu razbiti lezajeve.
Neko je spomenuo gore, prevuci prstima preko sare tj lamelica i ako osetis kao stepenice, te gume su za bacanje... a pogotovo tolika razlika u Dot-u!? Tolike godine uticu na smesu gume i to po meni nije bas pametno i bezbedno za voznju no ljudi svasta danas voze... :/
Danas kod vulkanizera zadnja desna skinuo da mi pogleda,a ono kao da malo jaje tj jest neravna sreca sa novim lezajem nisam ni presao ni 200km

Pa vi kupujte stare polovne gume. Pre koju godinu izbacim ispred kontejnera 4 letnje Bridgestonke 3mm šara 205/55 R16 koje su bile na autu kad sam ga kupio, dot star 8 godina. Nije prošlo 5 minuta, zaustavi se namunjeni Audi A3, stade i tovari u gepek, kao da su suvo zlato...

Meni sada vulkanizer naplatio 100din po staroj gumi ako hoću da mu ih ostavim. Kaže mora da plati odvoženje na reciklažu.
Nije mi se dalo da ih vucaram nazad za te pare ali to definitivno do sada nije bilo

Meni sada vulkanizer naplatio 100din po staroj gumi ako hoću da mu ih ostavim. Kaže mora da plati odvoženje na reciklažu.
Значи бацаће се у реке и остављати поред пута. То се решава мало другачује, посебно у држави која има озбиљан проблем са смећем на све стране.

Nisam nesto pratio, ne znam da li se ovde vise spominju all season ili u zimskoj temi, ali planiram da uzmem nove all season gume za Opel Corsu D. 195/55/16.
Vec 5.5 godina kako sam je uzeo vozim na zimskim kupljenim gumama non stop, pa bih sad to zamenio. Ne prelazim vise od 6-8K godisnje.
Sledece godine planiram nov auto, a ovaj ce da ostane supruzi, pa pored jos nekih ulaganja, planiram i gume, jer idemo sa bebom na more, pa zelim da osiguram auto koliko toliko.

Moje pitanje je koje da uzmem, secam se da sam gledao jednom Hankook u Kemoimpexu, ali tog modela vise nema. Uzeo bih tamo jer vidim da moze na 12 rate preko Intese. Ali ako ima drugi prodavac da nudi iste uslove, nije problem. Koji model je sada medju najboljima?

🙁
У Норвешкој се приликом куповине нових гума плаћа еко-такса од 25 круна (2-2,5 евра) по гуми од које се финансира скупљање и рециклажа половних гума. За гуме, као и остали отпад су задужене локалне комуналне службе.
Системи већ постоје и функционишу, само треба да се преузму. Нажалост, само треба (и овде)…

Reciklaža i povratna logistika bi mogle da postanu ozbiljan deo privredne aktivnosti kod nas, ali niko za to nema sluha. Uz to bi zaposlila ljude da margina društva i svi bi imali koristi...

Nisam nesto pratio, ne znam da li se ovde vise spominju all season ili u zimskoj temi, ali planiram da uzmem nove all season gume za Opel Corsu D. 195/55/16.
Vec 5.5 godina kako sam je uzeo vozim na zimskim kupljenim gumama non stop, pa bih sad to zamenio. Ne prelazim vise od 6-8K godisnje.
Sledece godine planiram nov auto, a ovaj ce da ostane supruzi, pa pored jos nekih ulaganja, planiram i gume, jer idemo sa bebom na more, pa zelim da osiguram auto koliko toliko.

Moje pitanje je koje da uzmem, secam se da sam gledao jednom Hankook u Kemoimpexu, ali tog modela vise nema. Uzeo bih tamo jer vidim da moze na 12 rate preko Intese. Ali ako ima drugi prodavac da nudi iste uslove, nije problem. Koji model je sada medju najboljima?
O AS se uglavnom piše u temi o zimskim gumama.

Pogledaj Michelin CC3, Continental AllSeasonContact 2, Pirelli SF3, Nokian SP2, Bridgestone Turanza AS6, Goodyear 4Seasons Gen 3.

Ja sam Michelin cc2 zamenio sa Kleber Quadraxer 3, ne vidim neku posebnu razliku, osim sto su nove gume tise. Ako malo vozis i ne divljas, verujem da su sasvim ok. Naravno, ako zivis negde gde ima vise snega i uzbrdica nego u Bg, verovatno ima smisla uzeti bolje gume, ili 2 seta

У Норвешкој се приликом куповине нових гума плаћа еко-такса од 25 круна (2-2,5 евра) по гуми од које се финансира скупљање и рециклажа половних гума. За гуме, као и остали отпад су задужене локалне комуналне службе.
Системи већ постоје и функционишу, само треба да се преузму. Нажалост, само треба (и овде)…

Postoji to i kod nas, ali nije jasno izraženo kao posebna stavka u silnim davanjima od fabrike do naših točkova.

Pošto nije jasno izraženo, to ostavlja "gazdama" u ministarstvima da raspolažu sa tim "prihodom" onako kako im se ćefne u datom trenutku, gde već para usfali. Npr. Expo, Metro, predizborna kampanja...

Jedna od stavki koja nam "ne odgovara" da se uskladi sa EU.

☹️

Reciklaža i povratna logistika bi mogle da postanu ozbiljan deo privredne aktivnosti kod nas, ali niko za to nema sluha. Uz to bi zaposlila ljude da margina društva i svi bi imali koristi...
Izlazimo iz teme, ali reciklaža i odlaganje otpada su već sada ozbiljan biznis u kom se zaradjuju ozbiljne pare.
Naravno za firme koje "ispunjavaju uslove"...
Još jednom se izvinjavam za off-topic, ali jače je od mene.

Nisu za sve. Verovatno misliš na metal. Postoji dobar deo materija za koje je neophodna subvencija, jer zarade nema.

Uzeo sam Lassa Revola, kod Kema, 6300 din komad, toliko sam mogao da se pružim. Guma ko guma, izgleda lepo, lepa šara, mada mi deluje previše mekano, za moj ukus, ali udobne su.
Moram da proverim pritiske, sad se baš tripujem kada imam nove gume, da ih negde ne srgam.
Riken road performance sam skinuo zbog par oštećenja, nisam više mogao da živim u strahu, i ostarile su gume više nego što sam mislio, više nego starija Lassa Greenways koja je već godinama na pogonskoj osovini.

Nazad
Vrh Dno