Šta je novo?

Lenovo Ideapad S205, AMD Fusion netbook

Nisam jos, evo je u celofanu :) , zato sto mi lap stoji na stolu na punjacu a isao sam preko a njega ostavio kod kuce, sad sam dosao pa cu javiti cim odradim prvo punjenje u skorije vreme.....;)

Nisam pratio cene, jel im pala cena, skocila ili isti djavo ko kad sam ja pazario ?

TT by Galaxy SII

da li postoji fora da se na Lenovu S205 softwerski drzi oboren clock procesora pa da baterija drzi kao na ovom aceru 722 nekih 5-6 sati...?

@profiler
Kod mene baterija i drzi oko 6 sati a sve stoji na stocku....

Ne moze da izdrzi 6 sati nema sanse, moj drug ga je kupio i bas smo poredili sa mojim asusom, drzi bateriju dosta krace...izvuce negde oko 4 sata

@profiler
Normalan surf pod wifi, skype...ne mnogo YT, 5.5-6 casova..3.5h ako pustas neke HD filmice bez gpu acceleracije recimo.....slicno drzi kao tosiba koju sam imao na slicnoj platformi, jer i ona je isla oko 6h, stim da ovaj malisa ima jaci cpu podosta(E450) za razliku od tosibe (single core E240)....

@profiler
Normalan surf pod wifi, skype...ne mnogo YT, 5.5-6 casova..3.5h ako pustas neke HD filmice bez gpu acceleracije recimo.....slicno drzi kao tosiba koju sam imao na slicnoj platformi, jer i ona je isla oko 6h, stim da ovaj malisa ima jaci cpu podosta(E450) za razliku od tosibe (single core E240)....

Svaka cast ako tebi toliko drzi,ne znam kako uspeva toliko,meni ne moze da sastavi vise od 4-4,5 sata maksimalno,obican surf,sa smanjenim osvetljenjem.

Ne mora da znaci da imate baterije istog kapaciteta. Najbolje je da uporedite i resena misterija.

Ja sam primetio takođe da ukoliko ste instalirali onu aplikaciju za Energy Management, izborom "Super Energy Saver" opcije se značajno produžava trajanje baterije, ali ni meni nije uspelo 6 sati da izvučem (max 5.5 sati - spomenuti mod+wifi+internet+dosta kuckanja na tastaturi). Inače što je meni bitnije, pošto je primetan pad 3D performansi kada laptop radi na bateriji, "High performance" mod je ono što mi je mnogo potrebnije, iako onda posrče bateriju za manje od 2,5 sata :)
Svako ima neke svoje prohteve, ali ukoliko je trajanje baterije ključni faktor, bolje bi prošao sa Acerom 722 ili nekim konkurentom, ali po meni, S205 nudi najbolji kompromis između performansi i trajanja baterije (i cene na kraju krajeva).

Evo i ja da se pohvalim, danas sam uzeo ovaj S205.

Lenovo netbook IdeaPad S205 59316554
Procesor: AMD Zacate Dual-Core E-300 (1.3 GHz, 1000MHz FSB, 1MB L2)
Chipset: AMD Hudson M1
Memorija: 2GB DDR3 1066MHz
Hard disk: 320GB S.M.A.R.T. 5,400rpm
Grafička kartica: AMD Radeon HD 6310M
Ekran: 11.6" WXGA HD LED (Glossy) 1366x768
Optički uređaj: nema
Mreža: Broadcom Fast Ethernet LAN 10/100 Mbp, Broadcom Wireless LAN (802.11b/g/n), Bluetooth 2.1 +EDR
Čitač kartica: 6u1 (SD/SD pro/MMC/MS/MS-pro/xD)
Priključci: HDMI, 3x USB, VGA
Baterija: 6-cell (Li-ion)
Web kamera: Bison 0.3 Mp sa mikrofonom
Operativni sistem: bez operativnog sistema
Boja: tamno braon
Dimenzije (ŠxVxD): 29 x 2,63 x 19,3 cm
Težina: 1,48 kg

Uzeo sam ovaj najslabiji model jer sam jedino njega uspeo da pronadje obzirom da kod nas svaki prodavac na reklami ima nar 1000 notebookova (naravno samo u svojoj masti) a u stvarnosti od tog nema nista. U najboljem slucaju ce da ti obecavajau svaki dan da ce biti sutra (tj. malo sutra). Al da se vratimo na stvar.

Kontam da je mozda dobra svtar sto je najslabiji da ce i bar za nijansu da bude manja potrosnja pa samim tim i trajanje baterije :)

Da li je ok da na njega instaliram WIN 7 64 bit?

E da, da li treba da formiram nateriju ili sta vec? Kako to ide kod laptopova?

Poslednja izmena:
Kod mene u papirima je pisalo da netbook napunim skroz, tj bateriju i praznim al ne ispod 10 posto i onda punim opet, nema formatiranja, al kao na taj nacin se produzava vek bateriji. Misljenja su podeljena, pa ga koristi kako ti je volja :), al nekog bitnog formatiranja nema :)

Imam jako čudan problem sa netbukom - kada ga ugasim pozadinsko osvetljenje ekrana ostaje uključeno. Formatirao sam hard disk, stavio novi Windows, tako ga problem nije softverskog tipa. Jel ima neko ideju šta može da bude?

Kada ga gasis drzi dugme za gasenje 10 sekundi trebalo bi da se ugasi , pretpostavljam da ti je u power options upaljen da baca u standby kada stisnes dugme za gasenje!

Nije to. Dakle nikakav standby, pričam o kompletnom shut down-u netbuka, kompletno je ugašen jer kada ga uključujem opet kreće od Lenovo splash screen-a.

Gizmo, da li si probao da ga ostaviš bez struje na neko vreme (izbodeš adapter i bateriju na nekih 15-ak minuta)? Kod nekih novijih laptopova (kod HP-a sam se lično uverio) ima efekat kao clear CMOS za BIOS. Ako ne upali, možeš da probaš i da li će se isto desiti sa nekom USB Live Linux distribucijom sa shutdown-om čime bi eliminisao eventualni problem sa drajverima u Windowsu (mada mi deluje po opisu da se Win ugasi).

Probao sam sad i duže od toga, ali ništa, ista situacija. Uopšte mi nije jasno kako i zašto se to dešava. Kada je na punjaču pozadinsko osvetljenje je jače, kada ga skinem sa punjača dosta je slabije, ali se i dalje vidi da je uključeno iako je laptop potpuno ugašen. Nestane tek kada izvučem bateriju i izbodem adapter (logično) i vrati se istog trenutka kada vratim bateriju nazad. Evo i primera kako to izgleda, stvarno me buni...

Ugašen+adapter:

img20140907215550.jpg

Ugašen+samo baterija:

img20140907215424.jpg

Samo da napomenem da situacija sa osvetljenjem nija ovakva kada prikazujem crnu pozadinu u Windowsu, to izgleda ovako:

img20140907221530.jpg

Jedino što sam pronašao da blizu opisuje moj problem je ovo https://forums.lenovo.com/t5/IdeaPa...ing-sleep-and-when-the-display-is/td-p/201273 , ali opet, ništa iz te teme mi ne pomaže. Šta bih još mogao da pokušam pored Linuxa, mada pošto sam formatirao hard i stavio svež Win 8.1 ne bih rekao da je problem u softveru. Možda BIOS da probam stariji da vratim?

Ja bih preporučio najnoviji BIOS ako već nije uflashovan (v24) pošto je baš sa njim bilo nekih ispravku u vezi Windows sistem hang-a (doduše za 7 i XP ako se dobro sećam), ali ja bih prvo isključio Windows iz jednačine jer je ipak malo čudan problem.
Da li koristiš Lenovo Power Management u Windows-u?
Probao da li se isto dešava sa "shutdown /p" iz komandnog promta?
Što se Linuxa tiče najbrža varijanta je DSL (ionako ti treba samo shutdown da isprobaš): http://www.pendrivelinux.com/all-in-one-usb-dsl/

Sve mi se čini da je ovo neki hardverski problem... Verzija BIOS-a mi je 4BCN24WW 8/10/2011, dakle taj najnoviji. Ne koristim Lenovo Power Menagment, nikad ga nisam palio, znači ni pre ni sad posle formata i reinstalacije Win-a. Probao shutdown /p - ništa se ne menja. Napravio USB sa DSL i uradio shutdown iz njega, i dalje ništa drugačije. Ti LED-ovi backlighta ostaju uključeni pa to ti je :) Ostaje mi da vratim neku stariju verziju BIOS-a čisto da eliminišem i to, a ako ostane i dalje, stvarno nemam šta više da pokušam.

Probaj i sa starijim BIOS-om, ali i meni sada deluje da je neki problem hardverske prirode (panel, flet ili njegov konektor, pa možda čak i matična na kraju). To već bez servisa ne može baš lako da se dijagnostifikuje... Ako mu radi makar onaj kill switch za ekran kada je sklopljen (treba da ugasi ekran i njegovo osvetljenje već koji cm pre nego što se laptop potpuno sklopi) onda možeš i da se navikneš da ga uvek sklopiš kad je ugašen (ako već to ne radiš), ako ni tad ne gasi onda je dosta ozbiljniji problem i čupanje baterije i punjača pri svakom gašenju sigurno nije prijatno iskustvo.

Kad već pomenu flet kabl, imao sam problema sa tim koji dođu i odu. Nekad me zeza, izgubi se deo slike pa ga otvorim/zatvorim par puta i on proradi, nešto slično ovome:

laptop-lcd-screen-failure.jpg

Samo što kod mene kad krene da zeza, taj deo ekrana smenjuje sa ljubičasto zelenom tintom, pa se normalizuje, pa par sekundi kasnije opet postaje šlogiran, i tako sve u krug, dok nešto manja traka u vrhu uvek ostaje normalna, kao na slici. Da li je to tačno flet problem ili drugo nešto? U poslednje vreme retko ga sklapam tako da mi se ovaj problem ne javlja, ali nekad kad ga sklopim i ponovo otvorim ume tako da poludi i posle se potpuno popravi sam od sebe.

Iskreno nisam mislio da je to povezano sa backlight problemom, ali kad si već pomenuo... Inače, čak i kada potpuno sklopim ekran vidim da iznutra i dalje isijava backlight, tako da mi izgleda ne gine servis. Ustvari, koliko je teško sam zameniti flet kabl, jel zna neko da li je to komplikovana procedura?

Da, da, svi ovi problemi mogu da budu povezani sa flet kablom ekrana, ponovo servis to može sa sigurnošću da utvrdi. Nije nešto preterano komplikovana procedura oko zamene fleta, samo je malo pipkav posao, zbog same osetljivosti kabla ja bih lično prepustio nekome sa više iskustva da to odradi, ali ako voliš sam da zasučeš rukave :)

Inače je flet najproblematičnija komponenta kod svih preklopnih uređaja što se pouzdanosti tiče i pošto je on komplet zadužen za napon i kontrolu rada ekrana i njegovog osvetljenja koliko sam upućen u tematiku, manifestuje se problem na različite načine (od gubitka neke boje, treperenja, do kompletnog prestanka rada dela ili celog ekrana).

Usput, i ja sam imao peh sa mojim S205 kome je sam panel otišao (nekako je nastalo fizičko oštećenje u autobusu) i zamenjen je u PIN-ovom servisu o mom trošku (ljudi perfektno obavili posao). Šta da se radi, sa bilo kojom tehnikom uvek postoji mogućnost da se tako nešto desi... Najbolje da ti u PIN-u ili u nekom drugom servisu (možda neko preporuči bolji) makar neko potvrdi da je definitivno flet u prekidu (u retkim slučajevima se desi da je samo delimično ispao iz konektora pa ni ne mora da se menja) i da je sam panel dobar, pa onda proceni da li ti se isplati da oni popravljaju ili da to sam odradiš.

Srećno sa opravkom i da te što manje košta!

Nazad
Vrh Dno