Šta je novo?

LCD vs Plasma - 2010 edition

Zar ne predstavlja smetnju sto je tako mala rezolucija na plazma televizorima? Znam da veci plazma televizori imaju vecu rezoluciju.
Problem je sto zbog rasporeda nikako ne bi mogao da stane tv veci od 37" a daljina gledanja je nesto preko 3m. Zato me zanimalo da li je bolje uzeti FullHD posto je njegova cena znatno veca od HDReady modela.

Za daljinu preko 3m pitanje je da li bi video razliku i sa 50" dijagonalom. Ako ne mislis koristiti TV izbliza, povezati na PC ili tako neke stvari idi sa HD ready. Mnogo bolji ces imati prikaz SD signala, a sa FullHD-om neces nista prakticno dobiti...

Takodje dodao bih da ljudi pogresno ne shvate i moje licno misljenje, mada mislim da bi i drugi trebali da znaju, sto se tice poredjenja Plazme sa BILO KOJIM LCD-om jednostavno PLAZMA NE ODNOSI POBEDU kao sto navode pojedini, pogovoto ako poredimo sa high-end lcd-ovima.
Ispade ovde po prici da je bilo koja Plazma bolja od bilo kog LCD-a sto uopste nije tacno i ne zaludjujte ljude nego budite objektivni.

Evo daj mi molim te navedi neki LCD u bilo kojem cjenovnom rangu domenzija 40'' ili 42'' i koji je bolji od Panasonic TX-P42G10E plazme. Ne zaboravi i to da je ova nevedena plazma cijene manje od tisuću eura i da joj iz LCD svijeta vjerojatno najbolji po sličnoj cijeni B650 Samsung u 40'' ali uz uvjet da je Samsung panel unutra. Ono šta fali svakom LCD-u pa i najskupljemu je pokretna rezolucija i ona je kod LCD-ova niža nego kod recimo HDready plazmi što dalje dovodi do zaključka da ne postoji FullHD LCD.

Iskreno g10 nije bilo koja plazma vec jedan od najboljih i najskupljih proizvoda plazma industrije u 2009 godini.
I ne vidim razlog zasto bi iko bacio lovu na 40 inca plazmu? Za fullhd je mala a za sd je****:)

Sto se tice pokretne rezolucije / sva sreca pa postoji mana oka a i nesto sto se zove mozak a to zajedno imaju nevidjenu sposobnost "skaliranja" i prilagodjavanja tako da pokretna rezolucija ne smeta populaciji od 90% ljudi.

B650 ima samsung panel a kad smo vec kod toga ko tebi garantuje da u g10 imas sve sto valja i da nece posle 400h ta nadmocnost postati slabija od lg lcda?

Poslednja izmena od urednika:
I ne vidim razlog zasto bi iko bacio lovu na 40 inca plazmu? Za fullhd je mala a za sd je njesra :)
Cijena, manje od 1000 eura što uopće nije skupo. Za SD zasigurno bolje od ičega što LCD tehnologija ima za ponudit. Baš me zanima kako bi ti okarakterizrao SD na LCD-ovima? ******
Sto se tice pokretne rezolucije / sva sreca pa postoji mana oka a i nesto sto se zove mozak a to zajedno imaju nevidjenu sposobnost "skaliranja" i prilagodjavanja tako da pokretna rezolucija ne smeta populaciji od 90% ljudi.
Mana pokretne rezolucije se lako očituje kroz blur.

B650 ima samsung panel a kad smo vec kod toga ko tebi garantuje da u g10 imas sve sto valja i da nece posle 400h ta nadmocnost postati slabija od lg lcda?
B650 ima razne panele, od kineskog smeća, preko tajvenske prosječnosti sve do korejske iznadprosječnosti. Odekle ti info da u B650 ide samo Samsung panel?

Haha, da G10E nakon 400h bude lošija od LCD-a, odakle izvlačiš takve zaključke?

SD signal je bolji na samsung lcdu b550 od g10 42inca, a b650 ga ostavlja u prasini a tek sta joj x10 radi.

Jel treba uopste da ti navodim odakle mi ovo?

Odakle mi dokaz za panasonicove probleme sa kontrastom posle izveznog vremena? Sa avsforuma ima jedno 4000 poruka.

Ako nemas odgovor drugaciji od onog to ne vazi za nase modele, molim te nemoj se ni truditi da navodis.

Cisto da se razumemo panasonic je car za plazmu ali svaka sprava ima svoje adute i svoje mane i shodno tome se i procenjuje njena upotrebna vrednost.

Tako isto mozemo da se prepiremo do sutra sta je brze tenk ili ferari.

Upravo tako annoyer, sigurno ne izmisljas te stvari, takve stvari su proverene, ne treba niko da te napada. SD materijal na FullHD panasonic plasmama je ispod nivoa kvaliteta koju pruza samsungovi LCD FullHD modeli za 2009-u godinu, ja isto potvrdjujem.

Evo će sada i Pansonic imati pravilan kadens tako da se nćete moći ni za tu slamku hvatat. Ali baš se pitam koji to ima bolji prikaz signala kada G10E i B650(LCD) stavimo jedan kod drugog? Kd se već vatate SD-a onda je tu zasigurno X10 najbolji TV.

Ovo oko američkih Panasonica i problema sa njima je krajnje neozbiljno isticati na nekom europskom forumu jel naši modeli nemaju ama baš nikavih točaka sa njima.

Ovo oko američkih Panasonica i problema sa njima je krajnje neozbiljno isticati na nekom europskom forumu jel naši modeli nemaju ama baš nikavih točaka sa njima.

Znači evropski Panasonic - tj. ex-yu, je bolje odrađen od američke verzije ? :trust: Nisam znao da je naše tržište vrednije od američkog tržišta odnosno da je Panasonicu bitnija EU nego USA i da kod nas dolaze bolji TV nego Amerima ...:crash:

Poslednja izmena:
Ko prica oko americkih foruma, ja svoj izvor informacija dobijam sa avforuma a ne avsforuma za ameriku i slicnih. Neka je X10 najbolji televizor za SD materijal, mi smo pricali o FullHD rivalima izmedju LCD i plasma tehnologije, HDready je druga prica.

Odlicno ako ce novi modeli imati pravilan kadens, bilo bi glupo da ne isprave to ove godine.

Evo će sada i Pansonic imati pravilan kadens tako da se nćete moći ni za tu slamku hvatat. Ali baš se pitam koji to ima bolji prikaz signala kada G10E i B650(LCD) stavimo jedan kod drugog? Kd se već vatate SD-a onda je tu zasigurno X10 najbolji TV.

Tek cemo da vidimo jer ako mislis na implementaciju FUGA tehnologije lose si obavesten, pioneer je nije prodao panasonicu vec ce je ugradjivati u svoje bluray plejere. Izvor? avsforums ili i to nije validna informacija za Evropu?

Ja se izvinjavam ali dokazi da us i eu modeli nemaju dodirnih tacaka!

Ne znam sto ste se uhvatili za cadence detection... odsustvo toga nece puno pogoditi vecinu korisnika. Ako cete da pljujete po Panasonicu dovoljno je reci da lose radi upscaling i da su mu losi algoritmi i daju dosta mekanu sliku. I to se zaista ogleda u ispod prosecnoj slici analognog TV signala i ostalih antikviteta koje pustaju SD. U nasim uslovima, mozemo reci da je 90% u pitanju kako izgleda analogni TV signal na Panasonicu/Plasmi... pa idealan mozda nesto losije... ali svaka primesa snega ili bilo kakvog suma ubija u pojam postprocessing svakog LCD-a i pocinje prava festa raznih artifakta u slici... Tako da imam samo Analogni TV signal tesko da bih se odlucio za LCD jer znam da ni SBB/Vektor/Ikom nemaju ni blizu idealnu sliku da bi se LCD ucinio boljom opcijom.

Ako imate kablovsku, satelit, pustate DVD, igrate igre ili bilo sta radite sa SD ili HD slikom necete imati problema jel ce svi uredjaji raditi pristojan upscaling te ce u istoj situaciji Panasonic biti i sa svim ostalima.

Tako da bolji upscaling nekih LCD-ova je zapravo Pirova pobeda... ali sto da ne, stampajte majice "LCD Upscales Better"... mozda tako ta cinjenica dobije i na vaznosti... vremenom :)

Poslednja izmena:
"LCD Upscales Better"

Dobra ideja za majicu :d

Nema veze, cim se nesto zucne o plasmi da nesto losije radi od LCD-a skace 20 ljudi kako ce to da ublaze i da kazu " e nije ta refleskija tolika, e nije to gledanje po danu toliko strasno, e nije burn in toliki problem, e nisam video cak ni image retention u zivotu, e koji phosphor trailing itd. Znaci nebitno u kojoj je meri istinito ili nije, pokusacete da okrenete situaciju u prednost plasme. Budite malo objektivni ako moze, govorim generalno svima, ne hvatam se za pojedince.

Kaznio sam upotrebu reči i racku i njesra, to nije nivo reči koje se koriste na forumu.
Kazna je minimalna 1 poen / 10 dana.

Poslednja izmena:
Nema veze, cim se nesto zucne o plasmi da nesto losije radi od LCD-a skace 20 ljudi kako ce to da ublaze i da kazu " e nije ta refleskija tolika, e nije to gledanje po danu toliko strasno, e nije burn in toliki problem, e nisam video cak ni image retention u zivotu, e koji phosphor trailing itd. Znaci nebitno u kojoj je meri istinito ili nije, pokusacete da okrenete situaciju u prednost plasme. Budite malo objektivni ako moze, govorim generalno svima, ne hvatam se za pojedince.

Cekaj, 20 od 20 ljudi koji se "druze" sa plasmama ti kazu da refleksija, BR i IR nisu realni problemi, ali ti nastavljas da to potenciras?
Ko je merodavan ? Onaj koji cita o problemima na forumu ili vise ljudi koji to dnevno koriste ?

Ali, poenta je da se ne moze biti objektivan.
Svako ima svoje zahteve i prilagodjava mane odredjenog displeja svojim zahtevima.
Ali ces ti i slicni napasti svakoga ko kaze da mu nisu problem plasmine mane, tj. da ga ne doticu ir, refleksija i veca potrosnja, a odgovaraju mu svi kvaliteti poput bolje crne, responsa, boja i debelog stakla kod Panasonica.

Kako si ti to onda objektivan ? Pri tome, na svako navodjenje mane plasmi reagujes "jeste jeste", a kada neko to negira dolazis sa "ma da, kako se pomene mana, pojedinici se brane i nisu objektivni" :)

Moj pogled na plasma vs lcd tehnogologiju je samo moj, ostali mogu i ne moraju da se slazu, zato i forum postoji. Ako ja mislim da je to i to mana kod plasme ili mana kod lcd a drugi kaze da nije, neka mi iznese cinjenice koje ukazuju u suprotno uvazicu odgovor i reci cu da li se slazem ili ne.

@annoyer

Možeš li malo pojasniti to opadanje kontrasta kod Panasonic plazmi. Kako se to konkretno izražava, mrzi me da jurim po stranim forumima.

Dobra ideja za majicu :d

Gizmore uvek sam te smatrao da jednog od najboljih ovde na forumu ali to stvarno nisu problemi kod plazme,najvise nervira kad neko pise o tome u zivotu nije gledao plazmu,ja kao korisnik kazem da ovo sto si naveo ne predstavlja problem na Panasonic plazmama,znaci nemojte vise potencirati tu pricu pise na forumu ili neko je rekao.

Poslednja izmena:
U pitanju je problem koji je zastupljen kod svake plazme a vezan je za "STARENJE" panela, laicki receno. Automatika je zaduzena za rekalibraciju tva posle izvesnog vremena kako bi slika zadrzala pocetna podesavanja i tako u krug na svakih par stotina sati. RFecimo bang&olufsen na svoje plazme koje kostaju kao audi 4 stavlja malu kameru ili ti kolorimetar koji svakih 100h vrsi podesavanja panela, kog panasonica se javlja problem upravo sa logickom jedinicom koja ta podesavanja ne izvrsava kako treba i poremeti praznjenje celija nivo crne opadne za duple vrednosti ili ti LG lcd ima "jacu" crnu nego g10.

"It seems as if Panasonic Engineering goofed on a portion of their software that modifies the pixel voltage levels periodically. All plasmas have a voltage control system that adjusts pixel voltage at predefined hours of use to ensure pixels do not misfire. However, Panasonic's software seems to be going overboard in this area. The end result is an elevated idle black that worsens as more hours are clocked on the display."

Fora je u tome sto slika na plazmi sa vremenom postaje bolja (bar je tako sa pioneerom bio slucaj) a na ovim defektnim jedinicam losija.

Na donjem linku imas opsirnu diskusiju na kojoj se navode i tacan uzrok i patenti koji to potvrdjuju (time sto upravo to i treba da sprece).

Za pojedince slabog srca cak i merenja, kolorimetrom zamisli ?! A ja mislio da samo na Balkanu postoji jedan jedini kolorimetar na svetu :) sala pa je nemojte uzimati ka srcu.

http://www.avsforum.com/avs-vb/showthread.php?t=1167339

Are Panasonic plasma TVs losing their dark black levels?
by David Katzmaier

http://news.cnet.com/8301-17938_105-10437896-1.html?tag=mncol

U US je pocelo pa se pojavilo i u UK ali teme su razjedinjene ali evo jedne:

http://www.avforums.com/forums/plas...s-problems-black-levels-after-1000-hours.html

Neka veruje ko kome hoce.

Ali opet naglasavam da iako je crna losija i ista kao i na lcdu to ne znaci da je plazma losija jer detalji u tamnim scenama i senkama i na tako osakacenim modelima i dalje su bolji nego na lcdu.

I nemojte molim Vas da neko misli da pljujem panasonica i plazme ili bilo sta drugo.

Plasma lover

Poslednja izmena:
Gizmore uvek sam te smatrao da jednog od najboljih ovde na forumu ali to stvarno nisu problemi kod plazme,najvise nervira kad neko pise o tome u zivotu nije gledao plazmu,ja kao korisnik kazem da ovo sto si naveo ne predstavlja problem na Panasonic plazmama,znaci nemojte vise potencirati tu pricu pise na forumu ili neko je rekao.

Ovo sto sam nabrojao jesu mane, u kojoj meri su zastupljene i koliko sta od toga smeta je individualna stvar. Ako to nisu mane, onda plasma ne bi imala mane zar ne, verujem da se slazes sa tim :D . Bitno je da se meni menjaju poruke i dobijam opomene od jednog moderatora zbog licne rasprave ali ok, nema veze, verovatno ce i ovo biti izmenjeno.

Ovo sto sam nabrojao jesu mane, u kojoj meri su zastupljene i koliko sta od toga smeta je individualna stvar. Ako to nisu mane, onda plasma ne bi imala mane zar ne, verujem da se slazes sa tim :D . Bitno je da se meni menjaju poruke i dobijam opomene od jednog moderatora zbog licne rasprave ali ok, nema veze, verovatno ce i ovo biti izmenjeno.

Da slazem se ali ti kazem u nekom prosecnom koriscenju zaista ne mogu da kazem da je to problem,mozda da kazemo da su to bile mane nekada sada je to poboljsano i vise ne predstavljaju problem

Moj pogled na plasma vs lcd tehnogologiju

Ipak se svi moramo sloziti da pogled na tehnologiju i specifikacije i pogled na same TV-e je nesto vrlo razlicito. Dosta ljudi se ovde vodi argumentima, cinjenicama, testovima itd... ja se vodim svojim ocima :) I onda opet ono, o ukusima se ne vredi raspravljati...

Uglavnom mislim da se uglavnom slazemo u vecini stvari, i da dosta dobro mozemo pomoci ljudima da se odluce sta je bolje za njihove potrebe i navike... Ono sto je rasprava u 90% je ko je "King of the hilll", sto je uvek napeto...

http://hdtvorg.co.uk/news/articles/2010012101.htm
Evo linka na kome moze da se vidi novi Panasonic G2 sa Pioneerovom Fuga tehnologijom. Poenta je da ce ti televizori biti mnogo mnogo skupi, u odnosu na regularne cene. 50 inca ce biti 3.500$...
Tako da se iz ovoga u stvari vidi koliko je Pioneera tehnologija napredna i skupa.

Ako se ne varam G10 od 42" je koštao preko 1000 € kada se pojavio a G20 bi trebao da bude 1500 € po ovom članku koji su linkovao...

Nisam siguran za cenu G10 kada se pojavio ali 200-300 evra i nije neka razlika.

Ako se ne varam G10 od 42" je koštao preko 1000 € kada se pojavio a G20 bi trebao da bude 1500 € po ovom članku koji su linkovao...

Nisam siguran za cenu G10 kada se pojavio ali 200-300 evra i nije neka razlika.

Panasonic Hrvatska kaže malo više od 1000 eura za 42'' G20E, a ako ja lažem lažu i oni. Evo npr. X20E od 50'' bi triba bit 5000kn.

Sećam se da je G10 42" u TM bio 118.000 kad se pojavio kod nas.

Ovo sto sam ja spomenuo je Pioneerova tehnologija koju je Panasonic preuzeo kada je Pioneer propao. Bitno je da ce televizori sa tom tehnologijom biti skuplji skoro 3 puta od neke regularne varijante TV, sto pokazuje koliko je Pioneerova tehnologija skupa za proizvodnju.

Evo ovako bi cijene u HR trebale izgledati:
Panasonic TX-P50X20E 5000kn
Panasonic TX-P42G20E 7500kn
Panasonic TX-P50VT25E 20000kn

Ovo je forum gde su ljudi navikli na dinare i evre, pa te molim da cene kacis u evrima, ako vec ne mozes u dinarima.

Hvala

20000 kuna je skoro 3000 EUR (EUR je oko 7.3 kuna), to je mnoooogooooo

50X20E je 67 500 u dinarima, 685evra
42G20E je 101 250 u dinarima, 1028 evra
50VT25e je 270 000 u dinarima, 2740 evra.

Cene X20E i G20E su skroz ok, ali VT25E je preterana cena i odskace previse od drugih ma koliko dobar bio. Eto, koga mrzi da racuna heh.

Nazad
Vrh Dno