Šta je novo?

LCD vs Plasma - 2010 edition

I dalje mislim da IR ili bilo sta slicno u 2010. godini (a i inace) nije vredno pomena kod lcd-a, ali dobro...

Svakome je licno iskustvo najbitnije, naravno. Sorry.

Poslednja izmena:
Niko nikada je preterivanje...jeste retko ali dovoljno učestalo ipak da ima dosta slučajeva po netu zabeleženih samo treba potražiti, evo ne trebaš dalje od ove teme.
Monitori koji kupujemo su sasvim solidni monitori (moj bio u svoje vreme kada sam ga platio 300e pre 3god), navedeni čak i specifični modeli ako te zanima detaljnije .

Ti uzmi sve ovo sa koliko god rezerve želiš ali ja smatram da tvoj post koliko god predstavljao tvoje lično mišljenje izvrtanjem reči da je bilo koja plazma bolja od bilo kog lcd-a u caps lock slovima nepotreban i samo poziv u dalji flame war u kojem je sve rečeno.

Velikim sam slovima napisao jer mi je to notorna glupost izjavljena ovde i ne bi trebalo da ima mesta na ovoj temi.Opet moje licno misljenje a da li odobravate ili ne to je druga prica.
Ja se uopste nisam nasao uvredjenim iako sam kupio jedan od boljih LCD-ova u 2009-oj godini, a sa njime sam narocito zadovoljan i ne mislim da ga menjam u skorijoj buducnosti. Ne bih da nastavljam flame samo eto misljenje moje sam izneo a mozemo nastaviti sa temom.

Samo da potvrdim da i LCD monitori boluju od BI. U firmi imam tri komada Samsung 940N uzetih u isto vreme kod kojih se jasno vidi spržen taskbar i gornji bar programa (po ceo dan se vrti nekoliko full screen aplikacija tipa Excel, Outlook itd.).

I meni je bilo čudno kada sam to primetio ali očigledno da je bila neke falična serija, pošto nijedan drugi monitor ne pati od toga, sem ta tri.

I moj bivši 19" LCD monitor je bolovao od BI. I nije bio Samsung, nego Benq. Inače, taj monitor sam koristio relativno dugo, možda 2~3 godine.

Poslednja izmena:
Pre svega fenomen, o kome raspravljamo, kod LCD-a nebi trebalo da nazivamo burn-in jer kod LCD nema šta da "izgori" za razliku od plazme ili CRT-a.
Pojava memorije statične slike kod LCD-a se naziva Image Persistence. Ova pojava najčešće nije trajnog karaktera jer kristali imaju osobinu da teže da se vrate u prirodni položaj. Postoje razni saveti kako otkloniti Image Persistance od varijante da se TV/Monitor isključi sa mrežnog napona (prosto rečeno - utikač iz zida) do varijante koju preporučuje Apple (http://www.youtube.com/watch?v=IR2sIWRvjuQ). Niti jedna varijanta ne garantuje brzo otklanjanje Image Persistance, ali su jako retki slučajevi kada posle više pokušaja nije moguće ukloniti "memorisanu" sliku.
Pošto se Image Persistance jako retko dešava a još ređe da je trajnog karaktera pomenuti fenomen može da se podvede pod kvar, a ne pod manjkavost tehnologije.

Evo nekih linkova pa ko želi neka čita.
http://compreviews.about.com/od/monitors/a/LCDBurnIn.htm
http://www.techlore.com/article/10099/Do-LCD-TVs-Burn-In-/

Pozdrav

@Rus

Hvala na odgovoru i trudu, pročitao sam objašnjenja i komentare ljudi na linkovima koje si ostavio. Daleko od toga da je screen burn tipično za LCD tehnologiju ali se na žalost ipak dešava, ne znam da li si čitao kometare ali i tamo se javila masa ljudi koja je tvrdila da ima pomenute probleme na svojim LCD panelima. Isključio sam letos tv iz struje na nekih 90 sati ali nije bilo rezultata, naravno nek pokušaju i drugi, možda će im pomoći. Probao sam i gomilu raznih programa sličnog kao onaj sa youtube linka što Apple preporučuje ali opet bez rezultata. To ne znači da drugi koji imaju slične probleme ne treba da pokušaju, njima će možda pomoći. U mom slučaju najviše mi smeta što ja nisam svojim korišćenjem tv-a izazvao screen burn. (nijedan logo tv stanice mi nije stajao duže od 2-3 sata, nisam menajo format slike u 4:3 na 16:9 ekranu, nisam ga koristio kao monitor i slično...)U svakom slučaju hvala još jednom na odgovoru i trudu, pozdrav!

P.S. Neću više pisati ovde o problemima sa mojim tv-om, nadam se da nisam preterao ali opet mislim da je bitno da i budući korisnici ovih tehnologija imaju jasnu sliku o prednostima i manama svake od njih.

@Rus

Hvala na odgovoru i trudu, pročitao sam objašnjenja i komentare ljudi na linkovima koje si ostavio. Daleko od toga da je screen burn tipično za LCD tehnologiju ali se na žalost ipak dešava, ne znam da li si čitao kometare ali i tamo se javila masa ljudi koja je tvrdila da ima pomenute probleme na svojim LCD panelima. ...

Logično je da se na temu Image Persistence javi veći broj ljudi koji su imali takav problem nego oni koji takav problem nisu imali.

Mišljenja sam da se Image Persistence javlja kao posledica greške u proizvodnom procesu panela, a ne manjkavost tehnologije.

Da li neko ima informaciju po pitanju garancije na Image Persistence kod nas?

Pozdrav

I moj bivši 19" LCD monitor je bolovao od BI. I nije bio Samsung, nego Benq. Inače, taj monitor sam koristio relativno dugo, možda 2~3 godine.

I kod mene u firmi je bila jedna serija 5-6 monitora Dell gde se isto "urezala" slika od ikonica . U početku se ta pojava videla malo i to ne odmah nakon uključivanja. Kasnije sve više, pa smo ih slali na popravku ali su nam ih vratili bez poboljšanja . Ljudi ih i dan danas koriste takve , navikli :) Pored ova 4-5 imamo još jedno 30 drugih Dell monitora i svi rade već godinama bez greške. Jednostavno to su neke greške u proizvodnom procesu određenih serija i zato je bitno da je garancija što duža.

Ma falicnih modela koliko volis ima samo je pitanje koliki je to procenat u ukupnoj masi prodatih primeraka.

Eto u US g10 i v10 imaju veliki bug sa automatskom kalibracijom tv u skladu sa starenjem panela pa tako crna boja koja je i razlog njihove popularnosti a samim tim i kontrast padaju za duple vrednosti posle 300 sati upotrebe, u proseku.

Samsung zuji a uz to IR i bugovi obrade slike.

Svi su manje vise boranija (najmanje pioneer) samo je pitanje da ne naletis na kukolj u zitu.

Totalno sam u zabludi po pitanju plazma televizora. Vidim svi ih preporucuju zbog kontrasta, odziva, realnijih boja, prikaza crne boje pogotovo panasonic x10(niza klasa televizora me interesuje) i to mi se sve svidja.
Danas bio u merkatoru i stoje jedan pored drugog lg 42pq2000 i lg 42lh2510 i na lh2510 sve izgleda puno bolje- bio je bas snuker na programu i nekako zelena boja stola je na plazmi izgledala previse drecavo a ona bela linija na stolu se na plazmi prakticno nije ni videla dok je na lcdu sve izledalo ok. Takodje sam primetio kod lg plazme da kao da ima neki sivi premaz preko ekrana koji mi umrtvljuje boje.
Takodje sam video i c10 koji mu dodje koliko sam skontao isto kao i x10(samo malo okrnjen u nekim opcijama) i gledam bas tu crnu boju koju svi hvale na njemu i skontam da je na njemu od svih izlozenih televizora najlosija, bukvalno kada prikazuje crnu povrsinu nista se skoro ne vidi.
Da li neko moze da mi objasni do cega je to. Citajuci na forumima odlucio sam se za plazmu ali ovo me danas totalno zbunilo
Da li je to sve na plazmama losije jer se one moraju nesto posebno podesiti ili sta ali bilo bi super kada bi mi neko objasnio

Mislim da bi trebalo da procitas ovo pre kupovine:Plazma vs LCD 2009

Meni je trebalo dve noci natenane ali je vredelo ;)

Plasmu moras da gledas u mraku da bi se dobila slika bolja od lcd-a. U radnjama izgleda maksimalno lose zbog prejakog ambijentalnog osvetljenja, dok se u kucnim uslovima popravlja kvalitet slike jer nemas sijalice od 300W koje sljaste na sve strane :D . Dakle sto imas zatamnjeniju sobu to ces imati najbolji kvalitet slike i najvecu dubinu crne boje. U mrklom mraku ces imati najbolju dubinu crne, a sto je svetlije okruzenje tako ce i crna na plasmi postajati svetlija.

Kod LCD-a je skroz obrnuta situacija. Njemu svetlo okruzenje odgovara, i crna izgleda crnije dok je upaljeno svetlo. U radnji ces primetiti kako najjeftiniji LCD pruza bolju sliku od najskuplje plasme, bas zbog toga sto osvetljenje u radnji ide LCD-u na ruku. Zato ljudi koji se ne razumeju u kupovinu televizora udju u radnju i kazu lcd mi izgleda lepse. Da li ovo izgleda sad kao da ti preporucujem plasmu nisam siguran jer ne znam kakvo ti je osvetljenje u sobi i u koje vreme najvise gledas televizor. Kao sto je neko rekao u shali ako te ne mrzi preko dana da spustas roletne da gledas vesti uzmi plasmu :d . Ovo jeste preuvelicavanje ali ima istine u tom jer stvarno plasma ne pruza svoj maksimum preko dana, ali je za mrak u sobi prva liga.

LCD ima dosta svojih mana, o njima mozes da procitas koliko hoces na forumu, da ne bude posle da si samo zbog osvetljenja izabrao jednu ili drugu tehnologiju. Procitaj i proceni sta ti najvise odgovara pa tako napravi odluku. Srecno pri izboru :)

ma citao sam ja to. Ali posle citanja sam bio za plazmu a posle uzivo vidjenog za lcd.
Znam da uvek govore da plazme losije izgledaju u prodavnicama od lcdova a kada se podese za kucnu upotrebu da onda po mnogima izgledaju bolje od lcda. U cemu je fora.

Hvala gizmor-kao sto sam vec napisao dosta sam procitao postova od vas momaka koji se razumete. Ali najvise me je zacudilo to kod c10. Znaci problem nije bio da je crna svetlija zbog okruzenja nego kao da postoji jedna jedina nijansa crne-na sve jednom televizoru su se mogli razaznati detalji veoma lepo dok je na c10ki bio totalni mrak crno i nista se ne vidi-kao na grundig lcdu od mojih sa 7500:1 kontrastu :), e sad da li je to do podesavanja ili do cega ne znam ali imam osecas kada bi upalio negu igru tipa dead space da nista ne bi video koliko je crno previse crno.
A sto se tice tog sivog premaza preko ekrana lg pq2000 njega nisam primetio na samsungovom 42psb450 kojeg sam gledao u drugoj takodje osvetljenoj prostoriji tako da me to bas zacudilo-do cega bi to moglo biti

Iskreno ja sam uvek mislio da za plazmu treba stogo mrak, pogotovo jer meni izuzetno smeta reflekcija, ali veceras sam bio u DC-ju i bili su jedan do drugog 46" Panasonic G10 i Samsung B7000 (ili koja je vec onzaka onog LED ekrana). Ocekivao sam da ce plazma da ima bledu sliku i isprane boje zbog osvetljenja, pogotovo jer sam uvek to vidjao u radnjama. Tacnije nisam video ni jednu u radnji da nije bio taj utisak ispranosti, ali ovog puta nije bilo tako.

Vrteli su neki insert iz Shreka, i sve je izledalo mnogo bolje na plazmi. Pretpostavljam da Samsung nije bio kalibrisan, ali je prosto neverovatno koliko je slika vukla na plavu boju u poredjenju sa plazmom. Ajde to i nekako da se sredi kalibracijom, ali ono sto mi je najvise zasmetalo je poprilicno isijavanje po ivicama (ne mislim ovde na klasicno probijanje pozadinskog osvetljenja), da li je zbog same Edge LED tehnologije ne znam, ali je bilo prilicno iritirajuce . Kada sam to video prilicno mi se ogadio, pogotovo za skoro 100k vecu svotu od Panny-ja ne bih imao dilemu koji da uzmem.

Kada bolje razmislim mozda i nisam toliko stigao da obratim paznju na mane plazme, jer mi je slika na ovom Samsungu bila toliko odbojna da sam zaboravio da pogledam detaljnije refleksiju kod plazme, cak bih bre isao na nesto tipa B650 nego na ovaj LED. Stvarno, veoma razocaravajuce iskustvo.
I opet da napomenem, nisam toliko detaljno gledao jer sam jurio zvucnike pa sam se matene zadrzao samo minut. A sto se tice Plasma vs LCD aspolutno mi je nebitno, kada budem kupovao TV razmatracu obe tehnologije ravnopravno. Sve sto sam gledao do sada mi se LCD vise svidjao i vise sam ka njemu naginjao, ali mi je ova plazma stvarno svidela.

Poslednja izmena:
Pa vidite ako uzmemo da plazmu uzimaju vecinom ljudi koji cene kvalitet slike koju ona nudi, uzimajuci u obzir ambijent koji ona zahteva za prikazivanje svog punog potencijala, pa ono velicina je najbitnija i povrh svega vecina tih ljudi (pa i ja) su filmofili ne vidim razlog zasto se ne okrenu kupovini projektora.

Jednostavno izbegavajte Edge LED ima mnogo problema sa njim a skoro pa nikakve prednosti nad CCFL. Cenu necu ni da spominjem.

@annoyer

Projektor ne može da zameni TV, ali zato može odlično da ide u kombinaciji sa već postojećim TV-om. S obzirom da je za SD kablovsku i dalje bolji ok CRT od većine (svih?) LCD-ova/plazmi, po meni je to prava kombinacija. Bar dok ne dođe HD malo masovnije na kablovsku. I tad zameniš TV, a projektor i dalje ostaje za filmove ;)

...
Kada bolje razmislim mozda i nisam toliko stigao da obratim paznju na mane plazme, jer mi je slika na ovom Samsungu bila toliko odbojna da sam zaboravio da pogledam detaljnije refleksiju kod plazme, cak bih bre isao na nesto tipa B650 nego na ovaj LED. Stvarno, veoma razocaravajuce iskustvo.
...

Što se tiče refleksije, ona je bila problem i kod većih CRT televizora sa ravnim ekranom - verovatno ste svi imali prilike da vidite nešto slično. Ako je orjentacija tv-a takva da direktno "gleda" u prozor - može biti problem. Ja sa panasonic x10 imam problem samo kad mi sunce direktno bije na ekran. Inače sam u vrlo mračnom abijentu (prvi sprat), tako da sunca nema ni od korova. :(
što se tiče "duple" slike zbog stakla - to se vidi samo kad se gleda iz jaako velikih uglova tako da je zanemarljivo - najviše se primeti kod titlova.

Pa vidite ako uzmemo da plazmu uzimaju vecinom ljudi koji cene kvalitet slike koju ona nudi, uzimajuci u obzir ambijent koji ona zahteva za prikazivanje svog punog potencijala, pa ono velicina je najbitnija i povrh svega vecina tih ljudi (pa i ja) su filmofili ne vidim razlog zasto se ne okrenu kupovini projektora.

Ne znam zasto ljudi pricaju da je potrebno zamraciti prostoriju da bi plasma radila.
Preterivanje, veliko.
Ja plasmu gledam u svakoj prilici i slika je uvek vise nego kvalitetna.
Bolja je kad se zamraci, ali se niko ne zali ni kada sunce ulazi direktno u prostoriju ili je upaljeno sobno svetlo.

Voleo bih da se javi neko ko je ima da kaze da ima plasmu kuci i da nije zadovoljan kako TV prikazuje sliku u svetlijim uslovima.

Sto se tice projektora, za mene je previse komplikovan i skup za kvalitet koji nudi.
Dobar je osecaj, bioskop, veliko, ali je sve ostalo problem.

I kada sve podesis kako valja, sto je proces koji traje, slika nije ni blizu televizorskoj. Previse mana vuce tehnologija izrade, a kao slag na tortu je visoka cena i starta i odrzavanja.

Poslednja izmena:
@Gizmor
+1

@VESKO
Naravno da nije.Pogledaj u mraku film na LED-u,sve ce ti se samo ka'sti.
Uniformnost=0
Ugao gledanja=ne dao ti bog
Crna=boze pomozi(savrsena kad nema nikakvog signala :))
Probijanje svetlosti najvise izrazeno po coskovima i sa strane (bas se vidi)
SD prilicno los...

Zbog prirode posla video sam na delu nekih 10-tak LED panela ukupno i setovao ih da bi stranka bila sto zadovoljnija.Prakticno su isti bez obzira na model samo je dijagonala veca ili manja.
Jedino sto bi mogao kao plus da navedem je ultra slim dizajn i ostrina slike u 1080p.

Ja imam plazmu i veoma sam zadovoljan po pitanju svega na njoj!
Sto se tice LCD-a vrlo rado bi posedovao SAMSUNG LE-46B651 da nije ove plazme :) koju vec imam.

Poslednja izmena:
Ponovicu jos jednom da je tema Plasma vs LCD na nivou tehnologije i generalnih osobina.
Dodatne dodatne mogucnosti televizora, koje ubacuje proizvodjac nevezano od same tehnologije panela, LCD,Plasma ili trece, nisu tema diskusije.

Poslednja izmena:

Pa neće valjda samo filmove da gledaju, ima tu i TV sadržaja za gledanje . A i za projektor stvarno treba mnogo više mesta nego što mnogi imaju u dnevnoj sobi.

Još jedan zanimljiv članak o LCD i Plasma tehnologijama :
http://hdtelevizija.com/2010/01/23/...polacija-kod-lcd-ova-i-subfield-drive-plazmi/

Iskreno ja sam uvek mislio da za plazmu treba stogo mrak, pogotovo jer meni izuzetno smeta reflekcija, ali veceras sam bio u DC-ju i bili su jedan do drugog 46" Panasonic G10 i Samsung B7000 (ili koja je vec onzaka onog LED ekrana). Ocekivao sam da ce plazma da ima bledu sliku i isprane boje zbog osvetljenja, pogotovo jer sam uvek to vidjao u radnjama. Tacnije nisam video ni jednu u radnji da nije bio taj utisak ispranosti, ali ovog puta nije bilo tako.

Upravo na to sam i ja skrenuo ljudima paznju, prava retkost da se takva dva displaya nadju jedan pored drugog. Ja jesam pobornik plazme, ali sve mi se vise cini da nesto fali tom LCD-u i da je izgleda bas ocajno kalibrisan... Tako da ne bi bilo lose da neko i proveri i bar postavi na default settings LCD... Meni je zena i onako uvelia time limit od 1 minut za gadget izloge :) pa nemam kad da se igram po radnjama...

Ako nekog zanima detaljnije da pogleda, izlozeni su jedan do drugog 46" modeli u Comtrade Shop-u Delta City-ju.

Pa neće valjda samo filmove da gledaju ...

Da plazmu uzimaju filmofili, pun potencijal plazme se upravo tu i istice! (danas su i dokumentarci uradjeni kvalitetom kog bi se i mnogi filmovi postideli tako da bi i njih svrstao u tu kategoriju).

Mozda nekom treba 50+ incni tv da gleda sd rts vesti? Kapa dole respect!

Ako je 90 % materijala koji je na tv kanalima u Evropi SD (satelit ili ne) full hd tv ti treba ili hd ready valjda da gledas samo odabrani materijal!?

Ako imas 3m imas dovoljno mesta za projektor.

No nije ovo diskusija o tome.

@sasa

nisam ni mislio da treba mrak za plazmu, niti podrzavam misljenje da je to razlog za kupovinu lcd tva.

Svako treba da kupuje na osnovu svojih ociju jer tv se gleda, nekom se mozda i svidja da slika przi i bljesti (a takva je vecina ljudi) i to je opste poznata stvar da jarke boje ostavljaju veci utisak na pojedinca.

Svaki tv u radnji mozes malo da cackas pa tako i da vidis koja ti slika odgovara, tako i da ono plazma u radnji ne daje svoj puni potencijal je toliko dosadna prica da nema dalje.

Postoji standard o stepenu osvetljenosti svake prostorije javne namene, radionice, ucionice itd. ... (uci se na medicini ispit higijena) taj standard govori o intezitetu svetla koje nije jednako jacini dnevnog svetla. (danas je osvetljenje u radnjama sve slicnije dnevnom svetlu) Zuto svetlo daje lepsu sliku na tvu (uvece) vecina vas ima to u kuci. Nigde nisam video da sijalica bije direktno u tv, pa ne kupujete tv u butiku obuce i odece,. U svim poznatijim prodavnicama svetlo je difuzno i bije sa plafona (po PSU :p )

igrajte se sa plazmom u radnji i takvu sliku cete dobiti kuci tokom dana. (standard je da je tv u dnevnoj sobi koja je opet po standardu okrenuta ka jugo, istoku, jugoistoku).

Nema savrsenog televizora svaki ima manu samo je pitanje ko je dosledan da nsto prihvati kao manu.

Ja volim plazmu, merkam projektor.

Ljudi, zanima me vase misljenje o lcd televizorima velicine 37" i to HDReady.
Da li je velika razlika izmedju FullHD i HDReady na ovolikoj dijagonali?
I da li je mozda bolje razmisljati o plazmi iste dijagonale?

Na 37" je vec nemoguce videti benefite FullHD rezolucije, eventualno ako sednes manje od 2m ispred TV-a.

Ostalo je ista prica kao i na 42", plasme su 1024x768, LCD-ovi 1366x768.
Sve prednosti i mane Plasme tj. LCD-a su iste.
Ako ce vise da prikazuje desktop ili igre sigurnije, ne i bolje je LCD.
Ako ce prikazivati filmove plasma je pravi izbor.

Ne valja sto 37mice kostaju skoro kao 42ke pa je logicna preporuka da nadjes mesta za 42" i kupis vecu dijagonalu.
I dalje bih isao na 720p ekrane za vecinu primena, FullHD je bolji ali je pitanje da li ga mozes iskoristiti.

Zar ne predstavlja smetnju sto je tako mala rezolucija na plazma televizorima? Znam da veci plazma televizori imaju vecu rezoluciju.
Problem je sto zbog rasporeda nikako ne bi mogao da stane tv veci od 37" a daljina gledanja je nesto preko 3m. Zato me zanimalo da li je bolje uzeti FullHD posto je njegova cena znatno veca od HDReady modela.

Vrh Dno