Šta je novo?

LCD vs Plasma - 2010 edition

Nervira me jos jedna stvar kod plazme koju slabo pominjete - treperenje. Na kojoj god frekvenciji da radi, ja ga uvek primecujem, opet najvise u svetlijim scenama. Ne kazem da je neki poseban problem, ali se posle LCD-a koji je idealno miran sta god da je na ekranu lako primeti.

E, to je zanimljivo... to niko ne spominje... kazu da je subjektivna stvar... Ali mene zestoko nervira kad gledam neke scene u Ice Age, gde je sve belo... nekako se to svelo kao da je bug kod ljudi koji to vide nego kod Plazme. A mene to nervira samo tako... u sustini jedina zamerka

Moja 50v10 plasma je montirana direktno na gips sa najjeftinijim nosacem art supporta. Gips je problem samo za 50+ plazme/lcd-ove

Kazem, treba voditi racuna :)
Od cega se polazi, ko radi, alat, oprema.

As i said, kad se dobro uradi, i gips i cigla i beton ce bez problema drzati svaki TV :)

Mozda cete me sad napljuvati kao nekog poslednjeg *****a sto to poredim, ali jednostavno ne pratim LCD TFT monitore ili kako se vec zove. Toshiba X500-110 notebook sa 18.5" displayem star 2 nedelje ima burn in sa taskbarom. Nemam pojma koja je to tehnologija, ali Plasma nije :)

Nije plasma najgora :)

As i said, moj G10 90% vremena sluzi kao monitor i nemam nikakvih problema :)

pa to je memory effect lcd-a. Stariji i losiji paneli to imaju. Ali ne posle dve nedelje i ne u toj cenovnoj kategoriji :)

pa to je memory effect lcd-a. Stariji i losiji paneli to imaju. Ali ne posle dve nedelje i ne u toj cenovnoj kategoriji :)

size : 18.4 "
type : Toshiba TruBrite® Full HD TFT High Brightness display with 16 : 9 aspect ratio
internal resolution : 1,920 x 1,080

TruBrite LCD display is capable of a maximum brightness of 250 cd/m2 when operating on internal battery power. When connected to an external AC source, the maximum brightness increases to an astounding
500 cd/m2 brightness level. The end-user benefit of the TruBrite display means an ultra bright, clear picture, whether in a well or poorly lit room.

In addition, the anti-reflective technology marketed as Toshiba TruBrite™ is identical to the anti-reflective technology being marketed as Sony XBRITE™, HP Compaq BrightView.

Notebook je izasao na trziste u Oktobru 2009, i trebao bi da bude flagship notebook za kvalitet slike, HD materijala i video editing.

Primetio sam da je na X10 dovoljno 10 sec i manje da se beli tekst "ureže" na crnu pozadinu. Ovo se vidi kada se odmah nakon tog teksta pusti skroz crn ekran i kada se zagleda sa pola metra.

Ovo naravno nestane isto tako brzo kada se pusti npr. kablovska u full screen-u.

Pre neki dan sam gledao jedno sat vremena 4:3 sa crnim sa leve i desne strane i posle toga pustio nešto u full-u. Razlika se videla i sa tri metra. Videla se jasna granica gde je bila 4:3 slika.

Ovo je postepeno nestalo za nekih 4-5 minuta.

^ Mene bi to izludjivalo.

Svakoga to izludjuje... dok se ne navikne... a onda ne obraca paznju :) Jednostavno nikad nisam video Image Retention koji nije nestao nakon par minuta gledanja TV-a, znaci nikakvih specijalnih nacina uklanjanja.

Svaki image retention je primetan samo kad se potrudiz... znaci skroz jednobojna slika i zagledanje... Tako da stvarno posle nekog vremena, ni ne registrujes da neceg ima, niti nesto trebas da poduzimas...

Ovo govorim za Panasonic plasme i stare i nove.

Sa druge strane ne znam koji je nacina da se resim ovog na laptopu, gledao sam film u Full Screen-u i dalje imam dole traku gde mi je task bar?! Jel ima neko neki hint?

Poslednja izmena:
Sa druge strane ne znam koji je nacina da se resim ovog na laptopu, gledao sam film u Full Screen-u i dalje imam dole traku gde mi je task bar?! Jel ima neko neki hint?

Ja sam imao isti problem pre nekoliko dana na mom lcd monitoru ali ne od štrafti od filma nego sam stavio wallpaper nekog tigra i ocrtale su mi se njegove šare. Uspeo sam da isperem tako što sam stavio četiri slike rezolucije monitora da idu slideshow, crne, tamno sive, svetlo sive i bele boje tim redosledom. Inače imam štrafte od taskbara i firefoxa horizontalne gore i dole koje su mi se ucrtale i njima više nema pomoći. Pa kasnije nek mi navodi ko hoće Burn IN kao isključivo manu Plazma panela :S:

Cekaj kako vama uspeva da dobijete Burn-in na LCD monitorima, stvarno ste posebni slucajevi. LG 194WT sam koristio 4 godine pre nego sto sam uzeo A656, i stvarno nemam pojma o cemu vi pricate. U zivotu nisam dobio memory effect, a kamoli da se nesto trajno ureze u lcd lol, za tako nesto bi trebalo da stoji staticna slika nedelju dana. Koje krsine od monitora imate, bas me zanima tip panela...

Za moj monitor piše u konfiguraciji koji je a konkretno tigar mi se urezao preko noći kad mi je ostao upaljen monitor. Šta da ti kažem...lol je dok ti se ne desi.

Monitor iz 2005. ali nebitno, nije uopste krsina, ne ide mi u glavu kako tako nesto moze da se desi preko noci, za plasmu bi razumeo ali za LCD nikako. Posto se to zapravo tebi desilo ostajem zapanjen.

Cekaj kako vama uspeva da dobijete Burn-in na LCD monitorima, stvarno ste posebni slucajevi. LG 194WT sam koristio 4 godine pre nego sto sam uzeo A656, i stvarno nemam pojma o cemu vi pricate. U zivotu nisam dobio memory effect, a kamoli da se nesto trajno ureze u lcd lol, za tako nesto bi trebalo da stoji staticna slika nedelju dana. Koje krsine od monitora imate, bas me zanima tip panela...

Imam i ja matori Samsung 213T, i sa njim je sve ok. Ovo sto mi se desava je na gore navedenom notebook-u X500-110, 18.4" Xbrite panelu, koji je ocenjen kao jedan od boljih za HD video/photo editing. Sad kad sam to primetio, potrazio sam po forumima i video da to nisu "izolovani" slucajevi, vec mnogo ljudi ima taj problem.

Ko ne veruje nek dodje da vidi :)

@Gizmor

Evo i ja imam kršinu od tv-a, Samsung LCD iz 2007 i imam "burn in" efekat odnosno "screen burn" kako ga nazivaju kod LCD ekrana a nije mi ništa stajalo duže na ekranu od 2-3 sata. Dođe mi da se ubijem, ali dok ne sakupim pare i ne kupim dobar tv (Panasonic plazmu u ovom slučaju) ne mogu ništa da uradim osim da ćutim i trpim. Dešava se tako nešto i kod LCD panela, veruj mi...

4 godine sam imao LG 1730B i za te 4 godine bar 50 puta je ostao da "svetli" (desktop) u toku noći i nikakvu anomaliju kakvu pominjete nisam primetio. Poslednjih godinu dana imam Samsung T220 i on je ostajao par puta da "svetli" u toku noći a više puta je radio sa desktop slikom po više sati i nema promene.

Sony-ju 32S3000 sam morao da menjam panel pre 7-8 meseci (ćerka je pogodila sa kesom leda panel i voda je ušla u panel) i za pomenuto vreme deca znaju da gledaju po više sati ili Minimax ili Ultra i logo se nije "zapekao".

Interesuje me, na koliko ste vi kojima se desilo da "izgori" LCD ekran držali jačinu pozadinskog osvetljenja? Maksimum?

Pozdrav

Poslednja izmena:
Definitvno su sve to falicni paneli jer u normalnom gledanju (pa cak i nenormalnom) jako tesko moze da se desi tako nesto. Ljudi poceli da stavljaju LCD u isti kos sa plasmom po pitanju burn in-a ili screen burn-a, zamisli. Ovako nesto sigurno nije ocigledna greska tehnologije, jer LCD tehnologija funkcionise malo drugacije.

http://www.techlore.com/article/10099/Do-LCD-TVs-Burn-In-/

@RUS

Pa da su furali i maksimum, iako se rizik povecava ovako nesto ne moze da potraje, da namerno zelis da napravis zauvek upecenu sliku, morao bi debelo da se potrudis.

Niko ne kaže da se plazma i lcd nalaze u istom košu po tom pitanju, daleko od toga, dok je kod plazme to normalna stvar vezana za samu tehnologiju kod lcda je to ipak izuzetak. Ja samo želim da kažem da je moguće tako nešto kod Lcd-a ako imate dovoljno sreće a kao što vidim u ovoj temi se javilo već par ljudi koji su imali.

Pa malo ghosting-a ovde (LCD)
pa malo IR onde (plasma)
=
nije sija nego vrat.

Interesuje me, na koliko ste vi kojima se desilo da "izgori" LCD ekran držali jačinu pozadinskog osvetljenja? Maksimum?
Pozdrav

Minimum, ne volim jako osvetljenje. Display na notebook-u je ukljucen oko 10-12 sati dnevno. Notebook je kupljen 31.12.09. i prilicno je bio zapakovan, sumnjam da je bio izlozen u showroom-u posto ima tako gloss povrsinu da ga je nemoguce ocistiti a bio je cist ;)

Definitvno su sve to falicni paneli jer u normalnom gledanju (pa cak i nenormalnom) jako tesko moze da se desi tako nesto. Ljudi poceli da stavljaju LCD u isti kos sa plasmom po pitanju burn in-a ili screen burn-a, zamisli. Ovako nesto sigurno nije ocigledna greska tehnologije, jer LCD tehnologija funkcionise malo drugacije.

http://www.techlore.com/article/10099/Do-LCD-TVs-Burn-In-/

@RUS

Pa da su furali i maksimum, iako se rizik povecava ovako nesto ne moze da potraje, da namerno zelis da napravis zauvek upecenu sliku, morao bi debelo da se potrudis.

Slazem se da su falicni paneli u svakom slucaju. Ja imam ViewSonic iz 2006 i nikada nisam video tako nesto. Milion drugih ljudi imaju TFT monitore niko nikada nije imao Burn in ili slicno. Ne znam kakve vi to monitore kupujete ali izgleda da su bilio falicni samo tako.
Takodje dodao bih da ljudi pogresno ne shvate i moje licno misljenje, mada mislim da bi i drugi trebali da znaju, sto se tice poredjenja Plazme sa BILO KOJIM LCD-om jednostavno PLAZMA NE ODNOSI POBEDU kao sto navode pojedini, pogovoto ako poredimo sa high-end lcd-ovima.
Ispade ovde po prici da je bilo koja Plazma bolja od bilo kog LCD-a sto uopste nije tacno i ne zaludjujte ljude nego budite objektivni.

Primetio sam da je na X10 dovoljno 10 sec i manje da se beli tekst "ureže" na crnu pozadinu. Ovo se vidi kada se odmah nakon tog teksta pusti skroz crn ekran i kada se zagleda sa pola metra.
->jednostavno to mi ne treba u zivotu!

Ostavim desktop, filmove, WD Live ma bilo sta po ceo dan i nikakvih problema bez ikakvog razmisljanja sta bi bilo kad bi bilo!:)

Milion drugih ljudi imaju TFT monitore niko nikada nije imao Burn in ili slicno. Ne znam kakve vi to monitore kupujete ali izgleda da su bilio falicni samo tako.

Niko nikada je preterivanje...jeste retko ali dovoljno učestalo ipak da ima dosta slučajeva po netu zabeleženih samo treba potražiti, evo ne trebaš dalje od ove teme.
Monitori koji kupujemo su sasvim solidni monitori (moj bio u svoje vreme kada sam ga platio 300e pre 3god), navedeni čak i specifični modeli ako te zanima detaljnije .

Ti uzmi sve ovo sa koliko god rezerve želiš ali ja smatram da tvoj post koliko god predstavljao tvoje lično mišljenje izvrtanjem reči da je bilo koja plazma bolja od bilo kog lcd-a u caps lock slovima nepotreban i samo poziv u dalji flame war u kojem je sve rečeno.

Poslednja izmena:
IR na mom LCD TVu:

2ugi04g.jpg

Koriscena normalna podesavanja slike i nije igrano duze od sat-dva. I sta sad meni znaci sto je IR navodno nemoguc na LCDu kada se na mom javlja mnogo brze nego kod plazme, izgleda gore i treba mu vise vremena da nestane?

Nista, ako te toliko brine IR na LCD-u, ti onda uzmi plazmu, sto je sigurno - sigurno je :)

Imam i plazmu, moje iskustvo govori da je IR daleko veci problem na LCDu nego plazmi.

To je kao da kazes: "Ja imam čašu i pio sam iz nje, ali se slomila, tako da moje iskustvo govori da je mnogo loše koristiti čaše za piće, daleko su bolja druga rešenja." :)

Sta znaci tvoje iskustvo, kad je opste poznato da plazme imaju problema sa tim, a LCD uopste nema?

To je kao da kazes: "Ja imam čašu i pio sam iz nje, ali se slomila, tako da moje iskustvo govori da je mnogo loše koristiti čaše za piće, daleko su bolja druga rešenja." :)

Sta znaci tvoje iskustvo, kad je opste poznato da plazme imaju problema sa tim, a LCD uopste nema?

Gresis.
I plasme i LCD imaju taj problem, samo sto je kod plasma televizora vise izrazen.
Zanimljivo je da LCD znatno teze dobija IR, ali je izgleda jednako tesko resiti kao i kod plasme.

Njegovo iskustvo znaci mnogo vise od tvog stava u svakom slucaju. Za razliku od mnogih koji masu specifikacijama, generalizuju i uopsteno iznose "objektivne" i "proverene" i "opste poznate" cinjenice covek je lepo rekao koje je NJEGOVO iskustvo, nije ga mrzelo i da slika i pokaze o cemu se radi.

Evo i ja cu prvom prilikom slikati burn-in na displayu od notebooka i preneti moje iskustvo. Naravno nema smisla da slikam druge LCD monitore, na kojima nemam nikakvih problema :) Poenta je da moze i kod LCD-a to da se desi... i desava se...

Gresis.
I plasme i LCD imaju taj problem, samo sto je kod plasma televizora vise izrazen.
Zanimljivo je da LCD znatno teze dobija IR, ali je izgleda jednako tesko resiti kao i kod plasme.

Ja nemogu da se resim burn-in na displayu noteooka. Pustio 3-4 sata da se vrti film u full screnu, stavio sam taskbar na auto hide... i eto jedno nedelju dana takvog koriscenja ne vidim ni trunku poboljsanja.

Nisam nikada imao burn-in na plazmi ali sam dosta puta video Image Retention koji je nestao vrlo brzo. Ono sto sam citao je da se prilicno lako skida Burn-In kada se gleda "sneg" ili namenski DVD koji to resava.

Uopšte mi nije jasno zašto su se ovde našli uvređenim pojedini vlasnici LCD ekrana, ovo nije tema PlasmavsLCD. Na kraju krajeva evo ja imam LCD Samsung TV i baš debelo nisam imao sreće sa njim jer imam na njemu urezanu sliku, neko je pitao za osvetljenje, kod mene je namešteno na pola (50). Čak sam otvarao ovde temu sa izlaganjem tog problema i javili su se još neki članovi foruma koji imaju isti model kao i ja i potpuno iste probleme, ispada da je cela serija falična. Zato Ivane poštedi me izjava tipa: "...LCD uopšte nema..."! Imam i Samsung TFT monitor koji ima odličnu sliku i nema nikakvih problema, tako da sam svestan da se to retko događa kod LCD panela ali se ipak događa.
@ATG
I ja sam čuo da "sneg" to rešava i skinuo sam program za takve probleme koji se zove "Pixel Protector 2009", upravo jedna od opcija je i da pustiš "sneg" na ekranu. Međutim kod mene nije bilo nikakvih rezultata, probaj ga, možda tebi uspe da reši problem. Pozdrav!

Nazad
Vrh Dno