Šta je novo?

LCD vs Plasma - 2010 edition

Ovako, da se ukljucim posto imampo nesto iz oba svijeta.
1. SONY - KDL 40V5500E
2. PANASONIC - TH-42PV8P

Sony je kupljen prije pola godine, dok sam plazmu kupio polovnu (1000 sati rada, pravilno formirana). Bio sam skeptican prema plasma tehnologiji, prije svega zbog potrosnje a i zbog IB-a, IB mi je bio najveca briga, a i u salonima su plazme uvjek imale ispraniju sliku. Moram reci da ko hoce da koristi tv kao monitor neka uzme LCD, bez razmisljanja, svi oni koji hoce pokretne slike - filmovi, tv, sat, neka uzmu plazmu, slika na panasonic-u je mnogo bolja. Kontrast je drasticno bolji, crna je crna, ugao gledanja savrsen (doduse ima onu sjenu zbog stakla). Stvarno cu reci da sam prijatno iznenadjen slikom na plazmi i sada mi sve na lcd-u izgleda vjestacki, prenaglaseno.

Ako na lcd-u hocu crnu onda moram kontrast staviti na 90+%, svjetlinu isto dosta visoko, a onda nekako sprzim sliku. Na panasonicu mi je kontrast na oko 75% dok je svjetlina na 40, i slika je za klasu bolja. Ugao gledanja mi je isti, tj. na soniju je odlican tako da to ni bih izdvajao kao prednost plazme. Potrosnja struje jeste veca, ali ne mnogo.

HD sadrzaj mi izgleda bolje (720p) na plazmi premda ima dosta manju rezoluciju nego na lcd-u (oba tv-a se gledaju sa oko 3 metra udaljenosti) mada su tu u pitanju stvarno nijanse, moguce da bi nekome lcd bio bolji zbog nijansu ostrije slike (na panasonic-u je isto ostra, sharpening mi je na pola u menijima).

Kada bih mogao sada ovog sonija da mijenjam za neo pdp plazmu ne bih oklijevao, ali ja tv ne koristim kao monitor pa sam postedjen razmisljanja o IR-u zbog staticnih elemenata desktopa.

toliko od mene

Poslednja izmena:
Sasa, kakvo je stanje sa fosfornim tragovima na tvom novom panasonic-u? Jel ima sanse da se vidi nesto od ovoga, ili na snimcima kamera prenaglasava efekat?

Nebitno kakvi su snimci, znas na sta mislim...

http://www.youtube.com/watch?v=Jm63BEhHWUk

http://www.youtube.com/watch?v=tXtVU_ZQ660&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=JtztunGGZYQ

http://www.youtube.com/watch?v=VXywRRlgmu4

Zbog 3D-a ce da predju na "novi fosfor":

"Incorporating newly-developed phosphors with short luminescence decay time – one third the time of conventional phosphors – as well as illumination control technology, the cross-talk reduction technology has succeeded in minimizing double images."

Poslednja izmena:
Ili ne igram ovakve igre ili G10 ovo nema.
Iskren da budem, na ovim snimcima prvi put vidim da je Phosphor lag ovako izrazen.
Probacu sa crno belim filmom ili mozda sa KZ2.

U PES-u i LBP se ovo svakako ne desava :)

Lose pamtis ili lose pratis. U starom threadu sam upravo na tvoj post vrlo eksplicitno odgovorio da plasme imaju refleksiju i da to smara. ;)

Plasmu sa mat ekranom, aktuelan model ne znam, verovatno ni nema. Pa opet, nije neizvodljivo.

Tvoje priznanje da te tvoja voljena plazma smara odnosilo se na gledanje u mraku i napisao si da posebno smeta kod titlova. Mislim da smo ovde pričali o refleksiji od strane spoljnih izvora a ne o unutrašnjoj refleksiji koju prouzrokuje svetlina panela.

Sve moze da se iskombinuje, ali ako LCD mozes naci i sa sjajnim i sa mat staklom, kako generilozavati da LCD nema refleksiju ?
Pogledaj pomenute Crystal Samsunge, presijavaju se kao plasme i glare monitori, maksimalno.
I ako se slozimo da je nemoguce utvrditi da li veci broj LCD-ova ima mat ili sjajan "premaz" kako generalizovati da su plasme po pravilu refleksnije ?
Ne zavisi li to od modela ? Tj. odluke proizvodjaca ? E pa.. ja sam da to eliminisemo, jer moze i A i B opcija da se nadje. Ako ne kod aktuelnih plasmi, onda kod LCD-va moze.

Možda ja grešim, kada se gledaju ugašeni npr. 40B650 i 42C10 refleksiju imaju oba (C10 primetno veću), ali kada se posmatraju upaljeni na B650 je nemoguće primetiti refleksiju dok se na C10 ona jasno vidi.
Problem je u tehnologiji o kojoj ti toliko želiš da pričaš. Svi proizvođači na plazma TV stavljaju staklo. Zašto, voleo bih da znam. Možda na taj način "peglaju" manjkavosti tehnologije? Možda žele sliku sa odsjajem? Možda ...
Ono što znam je da se to meni ne sviđa.

Gresis, pogledaj staru temu, videces da se ponavljam kada su mane plasme u pitanju, naveo sam ih tamo, sada, navescu ih opet.
Sto se tice stakla, mogu da pretpostavim da je odabir stakla, tj. tipa (po refleksiji) kompromis.
Glatka i "staklasta" stakla sa vise refleksije daju bolju sliku kada se gleda pravo ispred TV-a. Veci brightness i contrast ali uz dosta refleksije i pojavu duple slike kada se gleda sa strane a staklo je debelo (ovo je jako tesko primetiti kada je staklo tanko, ali je na Panasonicu debelo i na njemu se lako vidi).
Mat stakla, cesto nazvana AR ili AG ili pak ARAG (Anti reflexive, anti glare) bolje podnose lose svetlosne uslove u prostoriji, eliminisu veci deo refleksije ali potamnjuju sliku i blago je ... pa ne mogu kazem mute, ali ...

Za titulu hvala ;)

Kakvo god da je staklo ono mora da dovede do izobličenja - čista fizika.

Pa zar nije IR/BR naveo u prvom redu ? Sto ponavljati ?
Sa svime se slazem, ali to sto se do 32" gamerima uvek prodaje LCD je posledica sto plasme imaju probleme sa IR/BR. To sto se vise prodaju samo po sebi nije prednost zbog koje ce neko odabrati taj proizvod.
Kapito ?

Sto se tice poente diskusije, pogledaj prve postove i nasumice neke u staroj diskusiji.
Videces da se izbegava prica o konkretnimmodelima (za to postoje mnogi drugi topici) i potencira na razlikama u tehnologiji.

Pozdrav

Kapito hombre ,)
Samo ti ne kapito.:D
Uhvatio si se za nesrećno sročenu rečenicu i daviš nas ko zmija žabu ponavljajući jedno te isto.
Slažem se da prednost jedne tehnolgije ne leži u tome da je određena grupa ljudi kupuje. Poenta je da je navedena konkretna grupa koja preferira jednu od tehnologija jer je primerenija potrebama te grupe pa samim tim i bolja za navedenu primenu.

Nebih rekao da se izbegava priča o konkretnim modelima. Bilo je raznih pitanja i odgovora ljudi koji su upoređivali modele koje su imali prilike da vide ili poseduju.

Iskreno svo ovo kucanje je traćenje vremena ako će tema da bude ograničena na diskusiju LCD tehnologija vs Plazma tehnologija. Šta to može da se ispriča o tehnologiji, a da nije preuzeto sa stranih sajtova i nije već rečeno?

Ja sebe ne smatram dovoljno stručnim da bih razgovarao o tehnologiji. Mogu da iznesem svoja zapažanja za konkretan model (ime i prezime) i ništa više od toga.

Pozdrav

Poslednja izmena:
Ili ne igram ovakve igre ili G10 ovo nema.
Iskren da budem, na ovim snimcima prvi put vidim da je Phosphor lag ovako izrazen.
Probacu sa crno belim filmom ili mozda sa KZ2.

U PES-u i LBP se ovo svakako ne desava :)

Pa vrlo je moguce da kamera cini efekat mnogo vidljivijim, ali je cinjenica i da se dosta ljudi zali na te stvari. Kad sam kod Makse video njegovu plazmu, odusevio sam se kvalitetom slike i nisam primetio nista slicno, mada nisam ni zagledao. Vise me je interesovalo kako sve generalno izgleda.

PES je prilicno dobar test i vrlo mi je bitno sto se tu ne desava :). Ako te ne mrzi, probaj nesto crno-belo ili Killzone, pa vidi kakvo je stanje.

Bilo bi glupo da sa jedne strane postoji trenutan odziv kao prednost plazme, a da sa druge ovaj phosphor lag kvari utisak. Kad bi bilo kao na snimcima, mozda bi mi i vise smetalo od motion blur-a na lcd-ovima, mada ni ja ne verujem da moze da bude onako, a da to ne bude opste poznata stvar.

Prica se uvek svede na to koliko su cije oci osetljive na tu pojavu, a znajuci sebe, bio bih jedan u milion koji primecuje to ako postoji :).

Inace, posle gledanja plazme kod Makse, shvatio sam da ovakve diskusije ne donose apsolutno nista. Jednostavno, svako mora uzivo da vidi ono sto ga interesuje u opitmalnim uslovima, pa ce mu tek onda biti jasno o cemu se prica. U prodavnicama to, nazalost, nije moguce. Nijedno merenje ni bilo koji rezultati na papiru ne mogu da opisu koliko je slika na vrhunskoj plasmi "drugacija" u odnosu na lcd, tako da jednostavno mora da se vidi. Ovo je kao da nekome ciframa opisujemo razliku u slici izmedju CRT-a i LCD-a. Dva sveta su u pitanju.

Trenutno imam LCD i jos nisam uzeo plazmu, ali posle onoga sto sam video moze samo da me boli glava od ovoga na sta sam navikao.

Nikad nisam video LCD sa local dimming-om duze od minut, voleo bih da vidim nekog od novih SONY-a ili Toshiba najavljenih na CES-u (rezimo onaj sa 512 zona). Verujem da i to daje vrhunsku sliku, ali onaj "artificial" izgled i bljestanje nikako ne moze da se izbegne na LCD-u.

Poslednja izmena:
@Ivan
PES radi savrseno, upravo sam probao crno beli film i nema pojave PL.
Moguce da ne odgovara PES-ova sarolikost i sporost BW filma, matora produkcija, potrazicu bas Sin City.
Ono izgleda zaista uzasno i takodje pretpostavljam da tu nesto opako ne valja, kako je snimljeno ili sta vec. Nemoguce da se o PL tako malo zna a da izgleda onako, ono je prakticno neupotrebljivo, ja ono ne bi mogao da gledam.

@ RUS
Iza debelog ili tankog stakla :).
Ja znam zasto Panasonic stsavlja debelo staklo i odgovara mi, ceo kompromis.
Kao sto je ATG rekao, Panasonic svoje staklo zove ToughPanel i jasno sugerise da je tu da spasi displej od udara manjih predmeta, pre svega igrackih kontrolera.
As i said, pristajem na kompomis, safety za pojavu duhova kada se plasma gleda iz ugla i po mraku.
Napominjem da je ugao kada je to izrazeno dosta veci od ugla na kome vecina LCD-ova pocinje da "se gubi" kada je u pitanju kvalitet boja i opste slike.

Sad, refleksija je posebna prica.
Gledao sam Jonelov 42C10 i cini mi se da je daleko sjajniji od moje 50G10.
Ne znam da li razlika potice od razlike u polozaju u prostoru i svetla u istom ili G ima manje sjajno staklo. Mozda neko zna ?

Anyway, mnogo refleksije u nepovoljnoj poziciji jako smeta i ja to ne bih trpeo. Licno, sjane monitore ne mogu da koristim, previse mi smetaju.
No, kod mene, ja refleksiju nemam. Do cega je, ne znam. Ko ne veruje, pozvan je da se uveri :).

Gledao sam Jonelov 42C10 i cini mi se da je daleko sjajniji od moje 50G10.
Ne znam da li razlika potice od razlike u polozaju u prostoru i svetla u istom ili G ima manje sjajno staklo. Mozda neko zna ?

Ja sam poredio u radnji c10, x10, g10 i neke starije panasonicove plazme. Ono što sam ja zaključio i rekao u nekoj drugoj temi je da je razlika izmedju c10 i ostalih plazmi po pitanju refleksije ogromna i ja lično se nikad ne bi opredelio za c10 samo zbog toga ako ni zbog čega drugog. A sad druga zanimljiva stvar, bez želje da se uvučem u dalju diskusiju, je da sam primetio da je na prethodnoj generaciji panasonic plazmi(ne znam tačno koji model od 50" je bio u pitanju) refleksija primetno manja nego na x10. Rekao bi da je čak u pitanju mat staklo o kome Sasa priča svo vreme ili ga nije ni bilo uopšte. U ovo sam siguran jer sam proveravao da li je plazma uopšte u pitanju zbog toga. Model je bio PV nešto...

nov LCD

Nije bio nov LCD.

Ja sam poredio u radnji c10, x10, g10 i neke starije panasonicove plazme. Ono što sam ja zaključio i rekao u nekoj drugoj temi je da je razlika izmedju c10 i ostalih plazmi po pitanju refleksije ogromna i ja lično se nikad ne bi opredelio za c10 samo zbog toga ako ni zbog čega drugog. A sad druga zanimljiva stvar, bez želje da se uvučem u dalju diskusiju, je da sam primetio da je na prethodnoj generaciji panasonic plazmi(ne znam tačno koji model od 50" je bio u pitanju) refleksija primetno manja nego na x10. Rekao bi da je čak u pitanju mat staklo o kome Sasa priča svo vreme ili ga nije ni bilo uopšte. U ovo sam siguran jer sam proveravao da li je plazma uopšte u pitanju zbog toga. Model je bio PV nešto...

C10 je onda i definitivno sjajniji od ostalih, nije mi se ucinilo.

Sto se tice matiranih, ima toga dosta, ranije su mnogo cesce bile takve.
PV je definitivno plasma, i to Panasonicova.
Po nasim se radnjama jos uvek vuce poneka PV6, 7 ili 8 bas cu pogledati kad vidim neku u maloprodaji.

Hvala Lila u svakom slucaju :)

Neznam da li sam nešto preskočio ali nisam primetio da LCD televizori imaju stakleni panel,zbog toga i jesu dosta lakši.Takođe nisam ni video plazmu koja nema nikakvu refleksiju,svako staklo reflektuje samo neko više a neko manje,zbog čega je verovatno i dosta bitna pozicija televizora u sobi.Da li grešim ili ne

Covek koji se slaze sa mnom, woohoo :D

Da se citiram:

Postoje samo dva razloga da kupis LCD.
1. TV treba da bude manji od 42" jer se manje plasme i ne prave
2. TV treba da prikazuje staticnu sliku

Ja bih dodao i 3. - kome je potrebno da na TV-u više radi u office-u (prikaz bele površine) nego da gleda bilo koji sadržaj drugačijeg tipa.

Ne bih se složio sa tim da je plazma bitno mutnija od LCD-a, slika na mom Panasonicu je izuzetno oštra, a sharpness je na defaultu, tj. na 1/5 na tom HDMI sourceu.

p.s. dodaću samo da se apsolutno slažem sa Sašom oko svega rečenog u topicu. Ne zato što i ja imam Panasonic plazmu (to što je imam je zapravo rezultat tog ubeđenja, a ne vice-versa, što je slučaj u svakoj od diskusija kod 98% ljudi ovde), nego zato što sam godinama pratio sve i radio dobar research oko toga šta je najbolje kupiti kao sledeći TV. Plazma je ubedljivo, potpuno ubedljivo u prednosti u odnosu na bilo koji LCD. Možda, i samo možda, bih kupio Full Backlight LED TV te dijagonale, da nije 4x skuplji od moje plazme - tj. da koštaju isto i da je taj LCD ono što od njega (iz review-ova) očekujem da jeste, prilično bih razmislio na temu da li da uzmem Panasonic plazmu ili taj LCD...

Ja bih dodao i 3. - kome je potrebno da na TV-u više radi u office-u (prikaz bele površine) nego da gleda bilo koji sadržaj drugačijeg tipa.

Rad u office-u je sadrzan u 2., kao i svaki rad na racunaru, bio tzv. kancelarijski ili kucni, slika koju ekran treba se u odredjenom delu ekrana retko menja tj. cesto je ista na delu ekrana.
Da li je to taskbar, prozor, neki widget ili samo ikonice...

Sto se tice bele, a i tu se ne bih slozio, ali to je vec subjektivno. Ne volim LCD boje, a bela je na vrhu liste. Ja inace monitore drzim na 20-40% brightnessa kada radim na racunaru.

Meni se svidja "izgled" bele na lcd-ovima, jer je stvarno bela, a to sto bljesti kao reflektor, pa ne mogu da je gledam je druga stvar :). Na nekim vrhunskim LCD monitorima (EIZO, poneki IPS NEC i PVA Samsung) koji daju dobar kontrast i pri niskom osvetljenju sam i bio zadovoljan time, ali ni na jednom lcd televizoru nije tako reseno, svaki daje visok kontrast i uopste dobru sliku samo pri visokom osvetljenju. Taj deo me najvise nervira, posto je kontrast odnos izmedju crne i bele, oni ga povecavaju tako sto pojacaju osvetljenje (belu) u beskraj. Kod lcd televizora prica sa kalibracijom ne pije vodu, jer se onda postignu dobre brojke na instrumentima, niska vrednost za crnu, a slika ne lici ni na sta, boje su potpuno mrtve, sve deluje priguseno itd.

Kad bi se nekom tehnologijom postigla malo "belja" bela od one na plazmi u punom ekranu, ali bez bljestanja, bilo bi vrhunski.

Ne znam kako stoje LED modeli (ne edge) sa tim stvarima.

Koliko vidim, i OLED ce imati slican "problem" sa tim kao plasma, totalno su razliciti podaci za peak white (recimo 600 cd/m2) i full screen white (200 cd/m2). Cak bi voleo da ostane tako i da se nikad ne ponovi bljestanje lcd-ova.

Poslednja izmena:
Backlight na 5 i vozi, bela je i dalje bela a oci su ti ostale neostecene, pricam iz iskustva :d . Inace ko drzi backlight na vise od 5 na LCD-u kvari sliku i to dosta.. Koliko ljudi drzi svoj tv na nebuloznim podesavanjima, to je strasno. Kada vidim neko na avforumu da kaze da drzi dynamic i backlight 7-10 uradim ovo :vomit: Cisto neznanje. Delimicna ili puna kalibracija cini cuda...

Backlight na 5 i vozi, bela je i dalje bela a oci su ti ostale neostecene, pricam iz iskustva :d . Inace ko drzi backlight na vise od 5 na LCD-u kvari sliku i to dosta.. Koliko ljudi drzi svoj tv na nebuloznim podesavanjima, to je strasno. Kada vidim neko na avforumu da kaze da drzi dynamic i backlight 7-10 uradim ovo :vomit: Cisto neznanje. Delimicna ili puna kalibracija cini cuda...

Ih, baclkight "na 5", k'o da je to jedini lcd koji postoji :). Ko drzi backlight na visokim vrednostima, taj nema pojma, nema sta da pricamo o njemu, ali ni tvoja cifra nije bas za pohvalu :). Sve je to mnogo jako i itekako bljesti. Upravo o tome pricam, da ako hoces da smanjis tako da STVARNO prestane da smeta, ne mozes vise da imas dobru sliku.

I ja sam nasao neku sredinu na svom LCD-u, sigurno ne slepim, ali daleko je to od onoga kako bi trebalo da bude.

Panasonic

5.000.000 : 1 native contrast ;)

Pa da je i sa dve nule manje suvisno je uopste i pricati o lcd vs plasma u dijagonali od 50 inca pa navise.

@Ivan

Dobro backlight na pola, kako god :) Backlight kod mene na 5 je sasvim ok cifra... Mozes da imas dobru sliku na manjem backlightu, drzao sam vrednost 3 dugo vremena, tada ne smeta uopste,ali ne smeta ni na 5, mada mi je bela previse tamna bila tad, 5 mi je taman, i bela mi je dovoljno bela da ne ugrozavam ostatak boja.

Ti si bas izbirljiv, hoces da se dobra bela boja stvori nekim cudom bez pozadinskog osvetljenja ili sta :D . Ostaje da se vidi kako LaserTv reprodukuje belu, ja mislim da ce biti ok.

To je jedan deo price, drugi je da sve to vazi samo u prilicno osvetljenim prostorijama, u polumraku ili mraku, kako inace skoro svako gleda tv, sva pravila prestaju da vaze i svaki LCD pocinje da izgleda jadno - crna postaje katastrofalna, ono sto je bilo na granici podnosljivog sto se tice bljestanja postaje nepodnosljivo itd...

Iz kog razloga si kupio LCD uopste? Sve mi se vise cini da jako vuces drugoj strani, i da te plasma vise privlaci, a sam si rekao u drugoj temi da neces da se uvlacis u ovu diskusiju, ali ovakvim stvarima gde kazes da lcd daje katastrofalnu sliku u mraku i da sve bljesti na sve strane dajes neki svoj utisak i zapravo se prikljucujes diskusiji. Ono sto mene vise zanima, koji je to konkretan model koji ti daje ovakav utisak o lcd tehnologiji i kakav je tvoj pogled na plasma vs lcd, jer ipak je ovo tema o tome zapravo, svakome je dozvoljeno da ovde iznese svoje misljenje.

Imam nekoliko pitanje za vas

Za 1000 eura da li se moze kupiti bolja plasma ili lcd?

Za 1500 eura da li se moze kupiti bolji lcd ili plasma?

Za 2000 eura da li se moze kupiti bolja plasma ili lcd?

Neka razlika u ceni bude do 100 eura pa uporedite.

P.S. izvinjavam se zaboravih,

A da pritom televizori koji se porede budu iste dijagonale, sto znaci 42" i preko ili ako neko hoce neka ucme u obzir i 37"

Naravno sta je kome bolje nek navede

Poslednja izmena:
Iz kog razloga si kupio LCD uopste? Sve mi se vise cini da jako vuces drugoj strani, i da te plasma vise privlaci, a sam si rekao u drugoj temi da neces da se uvlacis u ovu diskusiju, ali ovakvim stvarima gde kazes da lcd daje katastrofalnu sliku u mraku i da sve bljesti na sve strane dajes neki svoj utisak i zapravo se prikljucujes diskusiji. Ono sto mene vise zanima, koji je to konkretan model koji ti daje ovakav utisak o lcd tehnologiji i kakav je tvoj pogled na plasma vs lcd, jer ipak je ovo tema o tome zapravo, svakome je dozvoljeno da ovde iznese svoje misljenje.

Uh :)

Pa nije mi cilj u zivotu da budem najobjektivniji "plasma vs lcd ratnik" na benchmark forumu, pa da mi bude bitno da budem tacno izmedju dve strane. Ja pricam sta mislim, a ako neko zakljuci da se slaze ili da mu je neka informacija korisna, super.

Isto tako, postoje ljudi cije misljenje cenim, pa me uvek zanima sta pisu, na kojoj god strani i u kojoj god diskusiji bili. Nemaju kredibilitet kod mene zato sto su neutralni u diskusiji, nego zbog mnogo drugih stvari...

Ono sto sam pricao vazi generalno za SVAKI LCD, pa i najbolje (zbog nedostataka tehnologije). Nisam sigurno misljenje formirao samo na osnovu svog, nagledao sam ih se prilicno. S druge strane, vrhunskih plazmi se uopste nisam nagledao u kucnim uslovima.

Inace, LCD TV sam uzeo jos pocetkom 2006. - SONY Bravia 32V2000. Tada je bio jedan od najboljih LCD-ova (bolja od V serije je bila samo X) i nije delovalo da je tako mali kao danas :). Plazme niske rezolucije mi se tada nisu svidjale, pa ih nisam ni razmatrao.

I sada me interesuju samo 1080p plasme, uvek primecujem razliku u rezoluciji i vece piksele uopste, pa kod mene prica o udaljenosti ne pije vodu. Slika na plazmama nize rezolucije mi je uvek "zrnasta" i imam utisak kao da gledam SD CRT.

Inace, i kod plazme me neke stvari generalno nerviraju, npr. svetlije scene tipa plaza, pustinja i sl. mogu da deluju nekako mrtvo, kao da im fali kontrasta, ne zbog lose crne, naravno, vec zbog problema koje plazma ima sa pretezno svetlom slikom.

Nervira me jos jedna stvar kod plazme koju slabo pominjete - treperenje. Na kojoj god frekvenciji da radi, ja ga uvek primecujem, opet najvise u svetlijim scenama. Ne kazem da je neki poseban problem, ali se posle LCD-a koji je idealno miran sta god da je na ekranu lako primeti.

Poslednja izmena:
Delimo isto misljenje. Ako si nas pratio video si da priznajem samo FullHD plasme. Ljudi mi ne veruju kada im kazem da vidim izrazen grid ili kako kazes zrnastu, mada bih ja to nezvao vise mrezastu sliku, cak i sa vece udaljenosti kod HDready plasme. Svetle scene nisu najbolji prikaz za plasmu to je tacno. To treperenje se zove Flicker, neki ljudi ga primecuju a neki ne.

Sad sam skroz ozbiljan, i bez uvrede ali tvoj LCD je previse star. Tehnologija je znatno napredovala za ove 4 godine, i stvari koje pominjes kao sto su dubina crne boje su se znatno promenile nabolje. Bljestanje na sve strane i katastrofalna slika u mraku su stvari proslosti, jer je u medjuvremenu pronadjen nacin kako da se sto efikasnije blokira visak svetlosti koji dolazi od CCFL osvetljenja iza panela. Sve se inace poboljsava iz godine u godinu dubina crne, verniji prikaz boja, veci staticni kontrast, procesing slike itd. Pre nekoliko godina crna je bila siva na lcd-u a danas prilazi nivou koji plasma pruza. Isto se tice scalinga SD materijala. Ranije je slika SD materijala bila uzas, a sa danasnjim veoma skupim procesorima slike u retkim slucajevima prevazilazi kvalitet SD slike koja plasma pruza. Nedostatak tehnologije jeste tu, i to nemogu da osporim, ali kad pogledas kakva je situacija bila pre par godina a kakva je sada sve ti je jasno. LCD tehnologija, kao i svaka tehnologija postaje sve bolja i savrsenija kako godine prolaze. Sto se tice plasme kao sto sam bio rekao ona je dostigla neki svoj vrhunac sa neo-pdp panelima, i u buducnosti cemo videti suptilne razlike, dok sa lcd-om ima jos posla da se radi. LCD nece nikada sustici plasmu po pitanju kvaliteta slike jer nam se smese OLED i LaserTv uskoro koji ce ih zameniti, pa ce se proizvodjaci naravno vise fokusirati na njih jer ce biti superiornija tehnologija. To moze da se desi za dve godine a moze da bude i za pet godina, ne zna se tacna informacija jos.

Pa rekoh da ne pricam samo na osnovu svog TV-a, naravno da su noviji bolji po mnogim pitanjima. I ja sve to pratim, ne mislis valjda da sam bio u mraku (gledajuci lcd :)) sve ove godine.

Svakako ima napretka, ali stvari koje su u osnovi lose (sama cinjenica da je LCD transmissive display i sve sto uz to ide) se jako tesko menjaju. Jedina sustinska promena po meni moze da bude full LED backlight sa sto vise dimming zona, tu mogu da ocekujem znacajnije pomake, sve ostalo je (za mene) sitno, iako je dosta bolje od ovoga sto sada imam.

Interesuje me npr. kakvi ce biti novi LCD-ovi koji po prvi put koriste IPS panele sa LED osvetljenjem i local dimming-om. IPS paneli su bedljivo najbolji sto se tice vidljivih uglova (narocito ovi u televizorima), ali crna nikad nije bila na nivou S-PVA. LED backlight-om bi to mozda moglo da se resi, pa bi se zajedno sa skoro idealnim uglovima vidljivosti dobio jedan fin spoj kod LCD-a. Videcemo.

Mada, sve je to budzenje, OLED/SED/FED/LASER can't come soon enough :)

Poslednja izmena:
Ipak, treba voditi racuna i kod gipsanih i kod klasinih cigla/betno/blok zidova ako se planira montaza 50+ kilograma. 20-30kg moze da se montira na sta god.

Moja 50v10 plasma je montirana direktno na gips sa najjeftinijim nosacem art supporta. Gips je problem samo za 50+ plazme/lcd-ove

Ne znam odakle je krenula prica da Plasme nemaju Anti Reflection filtere... Mislim da vec od X serije ima ugradjen AR filter. Odsjaja uvek ima, ali daleko je to od odraza u ogledalu i slicnih stvari kako se ovde naduvava. Razlog zasto vam se cini da Plasme imaju veci odsjaj je sto imaju pravu crnu boju :) a svi znate kakvu refleksiju pravi obicno flot staklo kad je nesto sivo iza stakla i kad je nesto crno... :)

Staklo bez filtera daje cistiju i jasniju sliku be optickih artifakta. Svaki filter koliko god da je dobar i skup degradira sliku u nekoj meri. Na korisnicima je da izaberu sta im je bitnije. Ja TV stignem samo nocu da gledam, i ne bi imao problem i da nemam AR filter ni na LCD-u ni na Plasmi.

Plazma je ubedljivo, potpuno ubedljivo u prednosti u odnosu na bilo koji LCD. Možda, i samo možda, bih kupio Full Backlight LED TV te dijagonale, da nije 4x skuplji od moje plazme - tj. da koštaju isto i da je taj LCD ono što od njega (iz review-ova) očekujem da jeste, prilično bih razmislio na temu da li da uzmem Panasonic plazmu ili taj LCD...

Tako sam i ja razmisljao dok slucajno nisam video Panasonic 46g10 i 46 LED seriju samsunga u delta citiju jednu do druge sa istim sourcom. Znaci sve bljesti, izlozbeni uslovi i kako kod okrenem uzeo bih G10 i da je ista cena. Tu cete i videti najbolje razlike u uglovima gledanja kad se priblizite na korak tacno u sredinu izmedju oba TV-a, pa pogledate jedan levo i drugi desno TV.

Rad u office-u je sadrzan u 2., kao i svaki rad na racunaru, bio tzv. kancelarijski ili kucni, slika koju ekran treba se u odredjenom delu ekrana retko menja tj. cesto je ista na delu ekrana.
Da li je to taskbar, prozor, neki widget ili samo ikonice...

Mozda cete me sad napljuvati kao nekog poslednjeg *****a sto to poredim, ali jednostavno ne pratim LCD TFT monitore ili kako se vec zove. Toshiba X500-110 notebook sa 18.5" displayem star 2 nedelje ima burn in sa taskbarom. Nemam pojma koja je to tehnologija, ali Plasma nije :)

Nije plasma najgora :)

Nazad
Vrh Dno