Moram da kazem par misljenja o baterijama, posto mi je muka od njih. Od laptopa do laptopa se naravno razlikuje i radni vek baterije. Da se primetiti da kod nekih marki-modela stalno prave problem. Bateriju apsolutno nema potrebe vaditi iz laptopa, suvisno je pricati zasto, ne znam ni odakle je nastala ta ideja, verovatno iz preopsirne nauke o baterijama. Baterija (celija) je jednostavan element, dok je kompletna baterija za laptop toliko zakomplikovana, da nikad necu shvatiti zasto. Elektronika unutar baterije sluzi da prilagodi punjenje i praznjenje baterije tako da sto duze odrzi njen zivotni vek, a isto tako ume da zablokira, pa se bas iz tog razloga pojavljuju razni dogadjaji tipa "no battery", "pluged in, not charging", pa pada nivo sa 95% direktno na 15% itd.. I bas taj "smart battery" je cest problem. Recimo, imam dell inspiron, 5 godina star, koristim ga kako stignem, na bateriju i na punjac pa mi jos uvek drzi skoro 2 sata (54Wh je baterija). A imao sam problem sa nekoliko baterija koje uopste laptop nije video, pa sad drze po sat ipo bez menjanja celija itd. Isto tako, baterija koja je stajala u ormaru recimo 3 meseca, pre toga drzala sat ipo, vise nije valjala kad je vracena u laptop, nije hteo da je puni preko 15 posto, pa je i drzala 15ak minuta. Kad sam je napunio na punjac, pokazivao je nesto bezveze, ako se secam dobro 7%, ali je tih 7% drzalo preko sat vremena. U glavnom, na bateriju ne mozete uticati mnogo, zato se nemojte opterecivati time. A sto se tice revitalizacije, naj veci problem je rastaviti bateriju a da posle lici na nesto. Kod menjanja celija kod novijih baterija, neophodno je nakon zamene celija promeniti i sadrzaj eeprom memorije unutar baterije, ali to nije ni malo jednostavno. Drugo, mislim da danas malo nema smisla menjati celije, i ne verujem da to ijedna firma radi, jedino pojedinci tako kao neki hobi. Promena eeprom sadrzaja cesto pomogne, odnosno reset baterije, cak neka prespajanja unutar nje itd.. Jos jednom, ne treba se opterecivati time, kao sto je covek rekao "laptop treba da sluzi nama a ne mi njemu!" Uzdravlje!