Šta je novo?

Laptop, baterija i struja!?

Milance86

Slavan
Učlanjen(a)
17.11.2007
Poena
309
Svi me savetuju da ne koristim laptop stalno ukljucen u struju kad sam kod kuce! Da li je to istina?
Savetuju da bude u prikljucen u struju dok se baterija ne napuni, pa ga onda iskljucim, i kad mi javi da je baterija skoro prazna da ga opet ukljucim... i tako u krug!
Meni je to malo nelogicno, ali ajde da pitam!

Dobro te savetuju.
Jos jedan savet je da ne praznis bateriju skroz do kraja, vec na nekih 30-40% treba staviti na punjac.
Mozes i bateriju da skines, i da je ne koristis ali uvek je napuni do kraja pre skidanja.

Poslednja izmena:
Svi me savetuju da ne koristim laptop stalno ukljucen u struju kad sam kod kuce! Da li je to istina?
Savetuju da bude u prikljucen u struju dok se baterija ne napuni, pa ga onda iskljucim, i kad mi javi da je baterija skoro prazna da ga opet ukljucim... i tako u krug!

Ovo nije tacno nema potrebe da ga iskljucujes iz struje i praznis bateriju ako si blizu uticnice, znaci kuci nek ti je uvek ukljucen i tada se baterija ne koristi (mozes je i izvaditi al ne vidim razloga za to ako ga cesto koristis van kuce smor je non stop vaditi i stavljati bateriju, ako to nije slucaj mozes je izvaditi al opet ona ti osigurava ako nestane struja ili slucajno iscupas kabal da ti rad bude sacuvan a od trosenja se nemoze sacuvati koristio\nekoristio ona ima svoj "zivotni vek").

baterija - najbolje za bateriju je da se isprazni na 40% i da se onda ostavi na hladnijem mestu.
baterija - lose je za bateriju da stoji u laptopu narocito ako se doticni prekomerno greje

korisnik - najbolje za korisnika je da uvek ima punu bateriju ako negde mora iznenada da krene.
korisnik - najlosije za korisnika je da mu nestane struje dok radi nesto bitno, a baterija mu je van laptopa na hladnom mestu sa 40% kapaciteta.

u prevodu, gledaj da povremeno koristis racunar na bateriji, nikad je ne prazni do kraja i ako ti se previse greje laptop - izvadi bateriju da ne gori bez razloga. i uvek imaj spremnih 50€ za novu.

baterija - najbolje za bateriju je da se isprazni na 40% i da se onda ostavi na hladnijem mestu.
baterija - lose je za bateriju da stoji u laptopu narocito ako se doticni prekomerno greje

korisnik - najbolje za korisnika je da uvek ima punu bateriju ako negde mora iznenada da krene.
korisnik - najlosije za korisnika je da mu nestane struje dok radi nesto bitno, a baterija mu je van laptopa na hladnom mestu sa 40% kapaciteta.

u prevodu, gledaj da povremeno koristis racunar na bateriji, nikad je ne prazni do kraja i ako ti se previse greje laptop - izvadi bateriju da ne gori bez razloga. i uvek imaj spremnih 50€ za novu.
u prevodu, mogu stalno da ga drzim u struji ako nabavim ono postolje koje hladi!
mada i ovako se ne greje mnogo.

u prevodu, mogu stalno da ga drzim u struji ako nabavim ono postolje koje hladi!
mada i ovako se ne greje mnogo.

U prevodu baterija ce ti trajati u zavisnosti od koriscenja, ako je suvise cesto punis i praznis zivotni vek se skracuje, ako se suvise greje - vek se skracuje.
Neznam zasto se ljudi opterecuju oko baterije ona je promenljivi deo i podrazumeva se da ima vek trajanja, a ima i garanciju pa ako otkaze u garantnom roku obezbedjen si.
Ako uzmes pa svaki dan-dva vadis bateriju, praznis je 40% stavljas natrag punis je nevidim smisao lap topa, kupis lepo desktop i gotovo.

Iskustvo - koristim lap na struju kad god uticnicu imam pri ruci i ne smeta mi, a nastojim da je jednom sedmicno ispraznim na 5 -10 % pa napunim.
Kontam da je baterija predvidjena za 200-300 ciklusa punjenja/praznjena... pa nek traje
Evo za skoro 2 godine po ~10-12h dnevno korisen laptop, najcesce na struju, spala je sa 2.5h na nesto manje od 2h (17'' desktop replacment).

I kao sto LoverBoy rece, nemoj se opterecivati sa tim, laptop treba tebi da sluzi, a ne ti njemu...

Lap top na poslu........8 sati prikljucen na struju (non stop se radi-word,excel,corel)...5-7 dana mesecno na terenu (po dva sta na -15 do + 40 zavisno od temperature na otvorenom )...radi bez problema....izlozen prasini ...itd

ovo sam već pitao u nekoj dr. temi, al ne dobih odg. lap koristim isključivo u stanu.Da li da mu izvadim bateriju i "uskadištim" je na nekih 40% napunjenosti ili da vrtim te cikluse? Ako je bitno u pitanju je HP Compaq 610, Intel C2D, šerovana grafika, W7 o.s ...pitam jer mu se bliži kraj garancije, pa mi se baš ne kupuje nova bat. za nekoliko meseci, inače nikakvih prob. sa njim...baterija drži oko 4h i više, zavisno od toga šta radim...hvala na odg. unpared!

Poslednja izmena:
@nebabgd garancija na bateriju je samo 6 meseci.

@justfriend zavisi gde kupujes, ali da ... cene su preterane.

postoji li neko u bg ko se bavi repariranjem baterija za lapove ?(...imam siemensa i toshibu stare 6-5god i rad bez baterije je prevelik rizik)

Pa kupi u prodavnici baterija 3.7V liion celije (obicno ti treba 6 kom), rastavi bateriju i probaj sam zamjeniti (ima na youthube postupak). Nisam licno probao, ali se cini dosta jednostavno, a ustedis 3-4x

Zasto mislite da je baterija vezana na punjac, ako je laptop prikljucen na struju, a ona napunjena 100%?

Kad si kuci, nek ti slobodno bude ukljucen racunar u struju dok radis, a bateriju skini. Jeste da ako ti nestane struja, izgubices podatke koje nisi dotle snimio, ali bolje ti je da koristis UPS nego bateriju da maltretiras. Kad ti je na punjacu, a baterija je puna, ona oscilira izmedju 98% i 100% i tako se slabe celije, i sve ce manje i manje da ti drze. Neko pravilno koriscenje baterije bi bilo : kad si kuci i ukljucen ti je racunar u struju, skini bateriju, ona nek bude na nekih 40% i smesti je na neko tamnije i hladnije mesto, obavezno jednom mesecno isprazni i napuni bateriju da bi se celije odrzavale. Malo je cimanje sve ovo, ali ce duze da ti drzi baterija. I njen zivotni vek zavisi od broja punjenja. pozz

Kad si kuci, nek ti slobodno bude ukljucen racunar u struju dok radis, a bateriju skini. Jeste da ako ti nestane struja, izgubices podatke koje nisi dotle snimio, ali bolje ti je da koristis UPS nego bateriju da maltretiras. Kad ti je na punjacu, a baterija je puna, ona oscilira izmedju 98% i 100% i tako se slabe celije, i sve ce manje i manje da ti drze. Neko pravilno koriscenje baterije bi bilo : kad si kuci i ukljucen ti je racunar u struju, skini bateriju, ona nek bude na nekih 40% i smesti je na neko tamnije i hladnije mesto, obavezno jednom mesecno isprazni i napuni bateriju da bi se celije odrzavale. Malo je cimanje sve ovo, ali ce duze da ti drzi baterija. I njen zivotni vek zavisi od broja punjenja. pozz
Ok je sve ovo ali brate previse cimanja.Imam 80+ eura i neka crkne...:smoke:

Moram da kazem par misljenja o baterijama, posto mi je muka od njih. Od laptopa do laptopa se naravno razlikuje i radni vek baterije. Da se primetiti da kod nekih marki-modela stalno prave problem. Bateriju apsolutno nema potrebe vaditi iz laptopa, suvisno je pricati zasto, ne znam ni odakle je nastala ta ideja, verovatno iz preopsirne nauke o baterijama. Baterija (celija) je jednostavan element, dok je kompletna baterija za laptop toliko zakomplikovana, da nikad necu shvatiti zasto. Elektronika unutar baterije sluzi da prilagodi punjenje i praznjenje baterije tako da sto duze odrzi njen zivotni vek, a isto tako ume da zablokira, pa se bas iz tog razloga pojavljuju razni dogadjaji tipa "no battery", "pluged in, not charging", pa pada nivo sa 95% direktno na 15% itd.. I bas taj "smart battery" je cest problem. Recimo, imam dell inspiron, 5 godina star, koristim ga kako stignem, na bateriju i na punjac pa mi jos uvek drzi skoro 2 sata (54Wh je baterija). A imao sam problem sa nekoliko baterija koje uopste laptop nije video, pa sad drze po sat ipo bez menjanja celija itd. Isto tako, baterija koja je stajala u ormaru recimo 3 meseca, pre toga drzala sat ipo, vise nije valjala kad je vracena u laptop, nije hteo da je puni preko 15 posto, pa je i drzala 15ak minuta. Kad sam je napunio na punjac, pokazivao je nesto bezveze, ako se secam dobro 7%, ali je tih 7% drzalo preko sat vremena. U glavnom, na bateriju ne mozete uticati mnogo, zato se nemojte opterecivati time. A sto se tice revitalizacije, naj veci problem je rastaviti bateriju a da posle lici na nesto. Kod menjanja celija kod novijih baterija, neophodno je nakon zamene celija promeniti i sadrzaj eeprom memorije unutar baterije, ali to nije ni malo jednostavno. Drugo, mislim da danas malo nema smisla menjati celije, i ne verujem da to ijedna firma radi, jedino pojedinci tako kao neki hobi. Promena eeprom sadrzaja cesto pomogne, odnosno reset baterije, cak neka prespajanja unutar nje itd.. Jos jednom, ne treba se opterecivati time, kao sto je covek rekao "laptop treba da sluzi nama a ne mi njemu!" Uzdravlje!

I zaboravio sam da kazem da Cak Noris napaja grad preko punjaca iz baterije, kad nestane struje u gradu :D

Lamborghini je potpuno upravu. Sto se tice novih modela tzv.smart baterija potpuno je svejedno da li je baterija stalno u ili van laptopa (kada on radi na struju).

Medjutim, kod nekih laptopova koji se u normalnom radu prekomerno greju, npr. pojedini Toshiba ili HP modeli, ipak je bolje izvaditi bateriju iz laptopa kada se planira duzi rad preko strujnog adaptera.

Ili, umjestno vadjena, uzeti kuler za 20e i mirna bosna?

Neke baterije ne moze da spasi nista, lose su pa su lose, los je algoritam upravljanja baterijom, a nekad i celije. Moze malo da se pomogne ali ne znacajno. Ne mozete joj produziti vek sa jedne godina na tri iako pazite na nju. Cini mi se da u nekim baterijama "smart" smanjuje zivotni vek, brze od trosenja samih celija. Jeste logicno da baterija vremenom slabi sama po sebi, ali da nema tog "smarta" uvek bi se iz nje izvlacio maksimum.

Da li je ispravno,pod naponom(prikacen strujni kabal za lap) i podignutim sistemom vaditi ili stavljati bateriju,ili lap mora biti iskljucen pa to isvesti?

Mozda je bilo neko ovakvo pitanje(nemojte zameriti sto ponavljam),ali nisam uspeo da pronadjem odgovor.Hvala

nema nikakvih problema. vadi/vracaj kada god hoces...

Najbolje je namestiti da punjenje krene na 40% a stane na 80%, i baterija ne mora da se vadi. Thinkpad i Sony to mogu preko aplikacije iz windowsa.

Zašto skidati bateriju? "Genijalci" tvrde sledeće:
1)KAd ti izađe garancija od 6 meseci ili godinu dana možeš da se pohvališ da je ni jednom nisi koristio i da nisi ni morao da imaš garanciju na nj
2) Zauzimaće ti mesto u frižideriu dok je čuvaš na hladnom napunjenu na 40 procenata
3) KAd nestane struje sigurno ćeš izgubiti podatke ako ih nisi sačuvao
4) A ako ne želiš da izgubiš podatke onda kupi ups da ti zameni bateriju

A ovi ostali kažu:
1) Baterija od trenutka proizvodnje počinje da gubi svoj kapacitet, dakle čak i čuvanje na hladnom mestu neupotreba dovešće do smanjenja kapaciteta baterije
2) Baterija je namenjena da se koristi u laptop računarima a ne da bude izložbeni primerak na hladnom mestu ili frižideru
3) desktop od laptopa se razlikuje po mobilnosti a baterija koja je u njemu mu to omogućava
4) baterija ima ulogu ups-a i čuva podatke u slučaju nestanka struje
5) baterija štiti skupo plaćeni laptop od strujnog udara, pada i naglosg skoka napona i slično. Da li je bolje da pregori baterija od 80evra ili laptop od 800 evra a da se sačuva beterija od 80
6) Baterija je potrošna roba i namenjan je d abude u laptop računaru
7) baterija ima garanciju od 6 meseci ili godinu dana i pošto je skupo plaćena nebulozno je nekoristiti je
8) baterija ima garanciju i ako se pokvari sledi zamena. Čuvanja je gubitka kapaciteta neće sačuvati a ni gubitka kgarancije
9) Strujni kabl je dovoljno izvući iz računara da se baterija negreje kad laptop neradi

Ja uopšte ne vadim bateriju iz laptopa. Ne vidim svrhu. Traje koliko traje. Ode, kupiš drugu. Pošto su isto u pitanju litijum jonske baterije poput onih iz mobilnih telefona, ja ne čuh da iko vadi bateriju iz mobilnog kada ga ne koristi duže vreme (ode na odmor ili sl.).

Na mom bivšem laptopu, MSI VR630X, nova baterija je trajala 100 minuta. Posle dve godine traje i dalje toliko. Možda koji minut manje. Na HP 6910p je trajala 4 časa, da bi naprosto posle dve godine vrisnula pa traje od pola časa do 3 časa. Možda je u pitanju Win7 i "problem" sa baterijama kod istog (otišla dan posle instalacije WIn7) a možda joj je samo došao sudnji čas. Sem tog slučaja, nije mi vrisnula baterija ni na jednom lapu do sada, sem malih smanjivanja kapaciteta vremenom. Doduše, ni jedan nisam koristio duže od jedne godine sem pomenuta dva.

Pre čitanja ove teme, hteo sam da otvorim novu, sa nekim pitanjima, ali... radije ću se zahvaliti svim ljudima ovde koji su bili dobri da podele svoja mišljenja.

Naime, posedujem HP Probook 4515s (8 ćelija, 4200 mAh - 63 Wh), već nekih 16 meseci i wear level batterije mi je oko 40%. S obzirom da mi je laptop po celi dan uključen, nisam imao podlogu za hladjenje, a imao sam i problema sa adapterom, nekako mi je i jasno zašto je došlo do ovoga. Dugo sam razmišljao šta da radim kada kupim novu bateriju, da li da je čuvam u ormanu i sl ili da je opet koristim kao i ovu prethodnu. S obzirom da sam često u Office-u i da mi je otvoreno više prozorčića prilikom surfovanja, radije bih da mi se ti podaci NE izgube ukoliko dođe do prekida struje, kao i slučaju strujnog udara.

Zaključio sam sledeće. Kao što većina kaže, laptop je tu da tebi služi a ne ti njemu. Prve pare će otići na podlogu za hladjenje, a sledeće na novu bateriju koja će stajati isključivo u laptopu.

Još jedno veliko hvala svima posebno @Kritika koji mi je sa poslednjim postom otvorio oči što se nekih stvari tiče. :Klanjanje

P.S. Molio bih Vas samo da mi odgovorite na jedno pitanje. Čitam da je dobro jednom mesečno potpuno isprazniti bateriju i ponovo je dopuniti, ono što mene interesuje jeste, šta se podrazumeva pod potpuno? Da li to znači da je dovoljno kad baterija dođe do 5-10% odnosno upali mi se notifikacija za Critical Lvl ili je potrebno da te notif. isključim (Sleep opciju) i čekam da se laptop sam ugasi?

Unapred zahvalan.

Poslednja izmena:

Da si otisao na stranicu recimo Dell/a mogao bih da vidis da oni savetuju kad god mozes da koristis punjac kako bih sacuvao bateriju..

Vrh Dno