@uad
SoundForge jednostavno nije primjeren zadatku. Kome je Nuendo zbunjujuc (ne shvatam zashto?? jer je mnooogo vishe "user friendly" od recimo Logica, ma ustvari najvishe od svih sekvencera) ne treba da se bavi tim stvarima.
Obradom zvuka se ne moze igrati tek tako jer postoje standardi po kojima se zvuk obradjuje i priprema za odredjeni medij (TV, CD, radio itd.) koji se moraju poshtovati kako pri projektovanju sistema za obradu tako i pri samom radu. Nazalost postoji mnogo ljudi koji ne da nisu u stanju recimo pravilno povezati i podesiti opremu vec ni ne znaju da se tako neshto radi. Experimantisanje spada u domen naklonjem vishe umjetnickom (muzickom) vidu zvuka ali i tada se mora voditi racuna shta se radi.
Chudi me da na tako povrshan nachin posmatrash stvari sobzirom da si za nick uzeo ime jedna jako dobre DSP audio karte, UAD1
http://www.uaudio.com/products/digital/
@ NeX
Fajl koji si mi poslao generalno nije losh. Dodushe vokal je treba da bude topliji (drugi mic, pogreshan EQ), bolje dinamicki izgovoren (ili naknadno obradjen) tj. generalno moze to bolje da smiksa (nivoi odnosa vokala i klavira). Takodje je reverb jako ruzan.
Sve u svemu ochekivao sam mnogo gori snimak. Ovaj, kazem, nije losh a ako treba bolje prije svega ti treba osoba koja te stvari poznaje tj. umije da kvalitetno isproducira ovakve stvari. Ako nadjesh normalnog producenta on ce sigurno znati shta treba da se od opreme nabavi. Ako vec radish sam onda ti treba minimalno sledece:
1.Shure SM58 (vokalni mic dinamicki, najchuveniji mic za LIVE), dobar izbor u sluchaju recitala i nedostatka "gluve sobe"
2.Mikrofonsko pretpojachalo M-AudioBuddy
3.SB Live, Audigy (obavezno KX drajveri sem ako nije Audigy2 koji ima sopstveni ASIO drajver)
-mada je bolje da umjesto stavki 2 i 3 odma uzmesh EMU 1820 (m) koji ima sve to (i mnogo vishe) i mnogo cesh lakshe i bolje proci. KX drajveri rade ali ih treba znati podesiti.
Ako postoji mogucnost da se obezbijedi koliko toliko "gluv" prostor(soba) onda treba razmisliti i o kondenzatorskom mikrofonu tipa Sound Projects C1 (ja ga imam i mislim da za 200e nema nishta bolje od toga, jako dobro radi za te pare) ili Behringer B1/B2 (mada je to qrac od firme i generalno ih ljudi ne vole...mixeri su im zivi qrac, bar jeftiniji). Narochito razmisli o kondenzatorkom micu ako mislish da snimash pjevache, zive instrumente i sl.
To ti shto se tiche kako da snimish zvuk u racunar. Ponavljam EMU 1820 ti je najbolji izbor! Varijanta sa (m) ima bolje AD konvertore ali to nije tebi od velikog znachaja trenutno.
Miksete zaboravi, izuzev u sluchaju ozvuchavanja uzivo. Za varijantu studijske obrade kakva tebi treba sve cesh zavrshiti mnoooogo bolje sa kartom tipa EMU i Nuendom nego sa bilo kojim mixerom i usput se necesh ogranichiti (shvatichesh o chemu pricham kad upoznash Nuendo).
Josh jedna bitna stvar ti je monitoring (slushanje). Nabavi neke zvuchnike koji spadaju u klasu studijskih monitora. Trenutno ti je najpovoljnije Alesis M1 mk II (aktivni-imaju na sebi pojachalo). Takodje i neke ozbiljnije slushke (AKG K55/66 slabiji model, AKG K271s (monitoring klasa), ili BeyerDynamics DT770pro (ove su prisustne u skoro svim studijima danas)), obavezno zatvorenog tipa da ne bi "curile" u mikrofon dok spiker govori. Takodje AKG K271s, DT770pro su dobre i kao pomoc pri miksanju.
To je to shto se tiche opreme, otprilike.
Softver....
Prije svega uzmi Nuendo i obavezno se pomuchi da udjesh u tu prichu jer je to neophodno za to shto ti treba. VST instrumenti/efekti su forma plugina za Nuendo i sl. tkzv. VST host aplikacije i sluzhe da bi mogao da unutar racunara dobijesh(odsvirash) klavir kao na onom tvom recitalu, kao i da naknadno obradish zvuk.
WaveLab (SoundForge), koji cesh koristiti u procesu masteringa (kad treba da dovedesh da ti svi recitali(trackovi na buducem recimo CDu) budu priblizno iste jachine). Mastering je dodushe mnogo vishe od toga, ja ovdje suzavam njegov domen primjeren tvojim potrebama.
Takodje obavezno nabavi tutorijale vezane za produkciju i sl. jer ovo su sve alati koji ne vrije nishta ako ne znash PRAVILNO da ih koristish.