Šta je novo?

Kvalitetniji Internet do 2020.- praćenje realizacije projekta "All-IP" transformacije

Dobro, poenta je bila u ceni, to je vise nego fiksni+internet za 3400 kod MTS-a. Ja sam samo odgovorio na pricu o previsokoj ceni, a sada sto vise gledam konkurenciju, vidim da su cene sve tu negde.

Orion 200 mb cena 1800 din.

Papir trpi sve, standarni internet ko Oriona 20/2 je 1500, a 200/20 1800 din. E sad koliko njih moze da dobije taj opticki? To ti je ono, cena prava sitnica, ali nestalo.

Da alo svi zaboravljamo jedni stvar. Nisu svima dostupne sve opcije. U pa ne znam ko moze da uzme optiku u mtsi, za vip isto ne znam, a i avcom drzi 2 naselja u Pa. Znaci opcije su bas ograničene

Послато са 6037Y уз помоћ Тапатока

Bez potrebe da se dalje siri flejm i trolovanje, samo pogledaj naslov teme, Kvalitetniji internet do 2020. godine, All-Ip transformacija, sto je projekat Telekoma i Huawei-a i ne odnosi se na druge provajdere tako da ovo u osnovi JESTE tema o MTS optici, to sto je u medjuvremenu niklo jos par takvih ne menja situaciju ovde.
Naravno da treba diskutovati o ponudi ostalih igraca ali tvoj SJW nastup ce ti tesko doneti poene ovde, vecina clanova IT foruma ima dovoljno iskustva i intelekta da i sama proceni

Mea Culpa

Dodjoh, pazljivo ne procitah KRAJ naziva teme ja prvi, pa se jos na profi trola upecah..
Ja sam "noob", u sustini sam se i uclanio kako bih imao mogucnost da pitam clanove IT foruma kada nesto ne znam za pomoc.
Koliko vidim, nisam jedini koji nije pazljivo procitao i skontao da je ovo tema samo o fazama razvojoja MTS optike. Mozda ljude zbuni to sto postoji vec poseban tred za MTS optiku, kod mene je to bar bio slucaj..

Ovde opet odose komentari clanova u pravcu komparacije, sto i odgovara nazivu sajta, BENCHMARK. ;D

Tebi hvala na pojasnjenju, ja se izvinjavam svima za "rant, off, sum", sta god da je od toga ispravno.

MTS optika je svakako korak napred, niko to ne spori.
Kada ce realno da stigne do vecine korisnika, to je vec pitanje..

U naslovu ove teme se nigde ne pominje da projekat realizuje Telekom. Tako da ko god pomisli da je ovo neka opšta dikusija o kvalitetnijem internetu ne treba mu uzimati za zlo.

...
Za sada sve radi kako treba. Mana koji sam primetio je to da MTS ruter ima ocajan WiFi. Ko planira da ga koristi tesko da moze da izvuce neku brzinu. Ja imam svoju opremu tako da sve sljaka.

Kako si povezao svoju opremu na njihovu?

Ja trenutno imam SBB cable modem koji dodeljuje IP adresu mom Mikrotik ruteru u koji je priključen Ubiquiti Unifi AP i evo tačno za 2 godine se gasilo samo za update.

Koliko sam ukapirao to kod MTSa na optici trenutno nije moguće, odnosno njihov ONT ne može u bridge mod.

Da li optičko vlakno ide direktno u ONT ili ima neki media converter ispred?

Ako neko zna, ako bih i uspeo da prebacim ONT u bridge, da li se time gubiomogućnost da se koristi fiksni i IPTV na istom ONTu.

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

Ne moze bridge ali. Moj ruter je konektovan preko WAN porta ma MTSov huawei. Sve radi identicno kao i sa bridge modom osim sto portove moras duplo da forwardujes.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Dobio si Huawei ruter,vidim da se spominje i ZTE,izgleda kako kome daju.Koji si paket uzeo box 2 box3?
To je onaj HG8245

Box2 fiksni koji sam imao + 150/20 3399 mesecno, prvoh 5 ili 6 meseci 50% popusta.

Sent from my iPhone using Tapatalk

telekom_optika.png

(To je slika na zidu u dnevnoj sobi na mestu koje je predviđeno da tu bude TV... u spavaćoj sobi je ostavljen taj coax out a fiber kutijica naravno da nema niti su napravili LAN vezu između 2 prostorije :mad::mad:)

Matorci išli danas za Novi Sad da preuzmu ključeve od stana od investitora... novoizgrađena zgrada je sad kao useljiva (iako još rade dole u prizemljuv na prostorijama za lokale). Ja uleteo u celu priču čisto da idem da vidim kako izgleda stan sad kad je završen.
I... koliko god da sam se kao obradovao kad sam video da će biti Telekom optika (sad koliko će brzo biti to "samo još da povežu zgradu.. sa Telekomom se nikad ne zna.. ovo po zgradi i u stanu je sve "uzidano" , nema kanalica i ormarića na zidovima; po hodnicima se vide "poklopci" od ormarića u zidu i od Telekoma i od SBB-a) u tom stanu toliko mi padne mrak na oči kad vidim cene i samih Net optika paketa (pa na to dodajem još buđavi fixni kao šlag na tortu) a i raznih Box kombinacija... i neizbežno počnem da razmišljam o u stilu "pa valjda čak ni nesrećni Orion nije u stanju da zezne tooooliko optički net / sigurno će da radi bolje od onih 4G 'kućnih' interneta".

U Telekomu se definitivno onima koji nema babu/dedu da kampuju na fixnom telefonu po 3 sata dnevno ne isplati da uzme ni jedan Box osim Box 4... I taj Box 4 dobija na smislu i na isplativosti onima koji imaju potrebu za 2. i 3. TV-om u stanu (pošto sad se setili da daju ta 2 dodatna STB "za džabe"). Ovde je mali stan, em dok se kupi sam ostali nameštaj pitanje je da li će ostati keša i za 1 TV a ne da se luksuziramo i trpamo dodatni u spavaću sobu... tako da taj benefit "još 2 TV-a za dž" kao da ne postoji. A posebna priča je to da je MTS TV ponuda uzasna (užasna je i kod Orion-a, no em je jeftinija, em ne moraš da je uzmeš ako imaš bolju alternativu, tipa EON naloga).

Kontam da su šanse da ovaj nesrećni SBB ponudi Duo/Trio optika pakete u Novom Sadu su ravne nuli? Bez ozbira što je tek zavšena zgrada i što je SBB očigledno već "ušao u zgradu" (i što je Telekom "ušao" sa optikom)? Videh te poklopce po hodnicima (sami ormarići su deo zida) sa SBB logo-om i neki akviziter je izlepio na sve strane po zgradi flajere sa ponudom Trio paketa.

Na selu već plaćam D3i (uz koji dobijam i EON nalog naravno) tako da em što sam naviknut na tu ponudu kanala em imam lufta da razmišljam da možda najbolje da u stanu da gledam EON (preko SmartTV verzije EON aplikacije [ako bude ostalo para za SmartTV :d ] ako ne "android box" na dumb TV i vozi).
Ukoliko uleti i Orion u zgradu (a ukoliko nisu uspeli i optički net da osakate da radi gore nego moj VDSL 50/8 na selu; još imam traume iz perioda kad sam kao podstanar koristio Orion ADSL-a pa posle i Orion WiFi jer je gazda rešio da neće da plaća fixni više..) onda bre za pare koje Telekom hoće za "Box 4 plavi" sa celih 50 Mbps optičkog interneta mogu da ukombinujem Orion optički 200/20 + da biram čiju ću mobilni sa neograničenim minutima + ako mi treba da platim i za Telenor Home / VIP 'kućni' net i imam i tih 100GB mesečno (ovo se otvara kao mogućnost jer EON / D3i već imam) bez da moram da dodajem neke dodatne mobilne brojeve uz taj Box 4 (i pri tom taj konretan Box 4 nema ni "pogledaj iz početka").

Šta li su pušili ti koji su formirali cenovnike... krenuli su sa krajnošću Telenor (& SBB) filozofije "dobijaš više za (dosta) više para".

Sve u svemu treba se raspitati da neće ne daj bože SBB da ponudi optiku (to kontam su samo pusti snovi) i da li bio Orion hteo i smeo/mogao da dovede njihovu optiku (ovo je bar u domenu teorije i objektivnih očekivanja, po tom kraju Novog Sada ima zgrada sa Orion optikom).

Ako Orion nije ušao u fazi gradnje teško da ćeš ih uvesti.

Oni od tebe u NS, ako ih nemaš direktno najbližem komšiluku, očekuju da im izigravaš njihovog komercijalistu i kurira. Te da sam ubediš i prikupiš 7-10 stanova da zaključe ugovor sa njima i da im te ljude odvedeš na noge.

Tek onda će da uđu u fazu razmatranja o ulaska u zgradu.

Na tu priču sam im odmah zalupio slušalicu...

Ušli su u kule sa najviše stanova, drugde očekuju da ljudi sami rade njihov posao.

Poslednja izmena:
Nisam baš u toku u kojim delovima grada Orion nudi optiku, ali stekao sam utisak da ih najviše ima tu po Detelinari.
A za te fore sa "osiguraj nam XY korisnika u zgradi" i da traže tipa 100.000 din da "uđu u zgradu sa optikom" ako nisu već prisutni bukvalno u zgradi pored sam već čuo tj imao prilike da pročitam komentare ovde na Benchmark-u :d

Nisam u toku da li još uvek postoji u praksi onaj običaj investitora da sklapa "ugovor o ekskluzivitetu" sa nekim TV i internet provajdrima pa da tipa prvih godinu, dve ne puštaju nikoga u zgradu.

Ma ništa ne znam još osim da će zgrada imati tog famoznog profesionalnog upravnika...

Nego jel postoji neka varijanta davanja (trajnog) ovlašćenja od strane vlasnika stana (keva u ovom slučaju koja tu neće stanovati, ni u istom gradu neće biti) za sklapanje ugovora te kategorija (TV, internet, fixni), a da 1 dokument koji daje generalno ovlašćenje a ne da je na fazon "može da sklapa ugovore i potpisuje anexe za usluge kod firme SBB"?

Nešto kod pisara, notara koga već. Da ne trpamo kevu u kola svaki put kad se menja ugovor i/ili provajder.

Nego jel postoji neka varijanta davanja (trajnog) ovlašćenja od strane vlasnika stana (keva u ovom slučaju koja tu neće stanovati, ni u istom gradu neće biti) za sklapanje ugovora te kategorija (TV, internet, fixni), a da 1 dokument koji daje generalno ovlašćenje a ne da je na fazon "može da sklapa ugovore i potpisuje anexe za usluge kod firme SBB"?
Moze, mislim da cak postoji i "sveopste punomocje" za takve stvari, koje notari rade.
Za Telekom i ostale ja sam uradio obicno ovlascenje za sve komunalije i telekomunikacije vezane za stan, obicna overa, 360din. Svugde prolazi.

Zavisi od konkretne firme. Meni su u Telenoru trazili da napravim bas za Telenor kako bi bilo validno, a imao sam istu ideju uraditi da ne moram da cimam oca kad treba nesto iz tih delatnosti..

@alfaunits
Jel mozes da mi posaljes u pm ili okacis ovde kako izgleda to ovlascenje?

Sent from my iPhone X using Tapatalk

Poslednja izmena:
Nisam baš u toku u kojim delovima grada Orion nudi optiku, ali stekao sam utisak da ih najviše ima tu po Detelinari.
Na staroj detelinari nema orion optike, pre mesec dana sam proveravao, a mts je u dosta zgrada ubacio opremu ali su tek pre nedelju dana krenuli sa kopanjem po naselju. Operater u mtsu mi je rekao da nije skoro u planu pustanje optike za ovaj deo grada.

Sent from my D6603 using Tapatalk

Zavisi od konkretne firme. Meni su u Telenoru trazili da napravim bas za Telenor kako bi bilo validno, a imao sam istu ideju uraditi da ne moram da cimam oca kad treba nesto iz tih delatnosti..
Telnor i VIP su samo mobilni operateri, pa mora da postoji ovlascenje ne za telekomunikacije za odredjeni stan, vec ovlascenje za mobilnu telefoniju.
Sveopste ovlascenje bi trebalo da moze i tu da pokrije (to je ono kao da imas ponomocje za osobe koje ne mogu same).

Jel mozes da mi posaljes u pm ili okacis ovde kako izgleda to ovlascenje?
Nije mi pri ruci, ovako nesto:
"Ja, Djole Prolece, JMBG: 1234567890123, ovlascujem oca, Mileta Tranziciju, JMBG:3210987654321 brlk:001234567, da u moje ime moze ugovoriti, potpisati, izmeniti i raskinuti ugovore za telekomunikaciju i komunalije vezane za stan na adresi Tata Mata 1, Beograd".
Za mobilnu telefoniju bi morao dodati poseban pasus, bez vezivanja za adresu naravno, mada u MTSu smo sa ovime resavali i mobilnu :) Ne svidja mi se sto je to moglo tako, iskreno, iako je meni olaksalo posao (za mobilnu samo, za ostalo je OK).

Na staroj detelinari nema orion optike, pre mesec dana sam proveravao, a mts je u dosta zgrada ubacio opremu ali su tek pre nedelju dana krenuli sa kopanjem po naselju. Operater u mtsu mi je rekao da nije skoro u planu pustanje optike za ovaj deo grada.

Ok, hvala na informacijama. Ja ustvari nisam siguran ni kom naselju formalno pripada ta zgrada( ugao Veselina Masleše i Branka Bajića) :D

Ok, hvala na informacijama. Ja ustvari nisam siguran ni kom naselju formalno pripada ta zgrada( ugao Veselina Masleše i Branka Bajića) :D
Za taj deo grada ne znam da li je nesto radjeno, od Kornelija Stankovica ka avijaciji se sad radi.

Da li su još nekog u Novom Sadu zvali iz Telekoma da dođu u stan da se dogovore oko uvođenja optike? Zvao me neki čovek iz Telekoma, kaže da treba da me prebace na optiku. Koristim Box 2 - Fiksni + Internet 20/4.

Info iz prve ruke, ne morate izigravati akvizitera za Orion, ako predsednik skupstine stanara potpise da mogu da udju u zgradu i ima barem jedna osoba da hoce da uvede, ulaze.

Ranije su povezivali sve zgrade bukvalno redom pa kad su videli da u nekima ne uzme nijedna osoba sad su presli na ovaj sistem da mora barem jedan ugovor po zgradi. Obicno na tom spratu i stave razvodnu kutiju i onda povezuju dalje.

Tako su kod mene usli. Potpis upravnice i ja jedini zainteresovan (za sada).

Jel hoće roming kada uvede da uradi i lan kabliranje po stanu ili ne?

Da li su još nekog u Novom Sadu zvali iz Telekoma da dođu u stan da se dogovore oko uvođenja optike? Zvao me neki čovek iz Telekoma, kaže da treba da me prebace na optiku. Koristim Box 2 - Fiksni + Internet 20/4.

Zainteresovan si da uzimas "prave" optika pakete sa brzinama 150+ ili su te oni po automatizmu kontaktirali zato sto ti rade zgradu pa i sadasnje korisnike na bakru prebacuju sa starim VDSL paketima na novu infrastrukturu?

"oni po automatizmu kontaktirali zato sto ti rade zgradu pa i sadasnje korisnike na bakru prebacuju sa starim VDSL paketima na novu infrastrukturu" :)

Nisam se javljao da želim optiku, sami su se javili.

Za taj deo grada ne znam da li je nesto radjeno, od Kornelija Stankovica ka avijaciji se sad radi.

Uff, sad cu opet da "rantam", cini mi se, pa ako preteram nek brise mod ili kako to vec ide.. :D

Od K. Stankovica gore taj deo Detelinare su nekad davno ljudi zvali "Nova" (kada je tamo krenula izgradnja, bem li ga za vreme Tita), a sada je nazivaju "Stara", posto se u medjuvremenu situacija obrnula, pa su sad tamo starije zgrade, a vamo nize od K. Stankovica ljudi prodali kuce i izdjikala novogradnja.

Sada ljudi taj nize deo zovu "Nova Detelinara" i tu je novija infrastruktura, gradi se i dalje, pa sada ljudi u ove najnovije zgrade kada udju imaju vec "spremnu" MTS optiku, naravno i SBB. ;)

@shamanNS, buduci komsija, imas na 300- 400 metara gore od tebe u V. Maslese novu zgradu od istog izvodjaca radova, "pustenu" pre godinu dana, mozda mozesh kod njih da se raspitash da li uopste imaju prikljucenu MTS optiku, ili kako to vec ide.. a i za ostale stvari koje bi ti bile korisne pri useljavanju.

Mi ostali, u okolini i "starijim" zgradama jos nemamo "pustenu" MTS optiku.

ORION ima uvedenu optiku u par zgrada bas u V. Maslese, ali jos dalje, blize uglu sa Kornelija Stankovica, ko i da nema sto se mene tice, da ne ispadne da za njih navijam, ja sam "noob" koji pokusava da se snadje i odluci na sta sada da se obaveze za sledece 2god.

Pitanje je da li su oni (MTS) postavili infrastrukturu VAN zgrada i u tom delu Detelinare gde ces ti da se doselis (tu sam i ja), ako je tek sada i iznad K. Stankovica rade, pa kako ce da ide to prikljucivanje po fazama.

Hvala komšija :D Imam(o) kad pa ću se raspitati. Ali ono, s obzirom da je "skroz nova" zgrada (pride i uz najnoviji od bulevaru u gradu) Telekom ako misli da iko u toj zgradi im postane "mušterija" baš i nema luksuz da otegne priključenje optike na duže od 40 - 60 dana (ako je tačno ovo što mi se čini da bakarnu "paricu" nisu razvukli po zgradi onda nema ništa ni od varijante "budi na xDSL pa ćemo te prebaciti na optiku 'do kraja godine'") ako je u zgradi već sve spremno za sklapanje SBB ugovora... teško da će ljudi da čekaju Telekom jer im treba TV uslova i internet, za fixni manje više.

Videću. Čekam da se keva (aka vlasnik tog stana) konačno informiše šta treba sve da prijavi kod tog profesionalnog upravnika zgrade... tj da se oformi zajednica stanara pa da se održi prva skupština :d :d

Kad odem u stan sledeći put valjda ću se setiti da proverim da li se hvata dovoljno stabilan UniFi signal :D :) Ako bude situacija da mora neko privremeno rešenje.

p. s. Jel smo definitivno zaključili da je to Detelinara, nije Sajmište? :banana:

Poslednja izmena:
Info iz prve ruke, ne morate izigravati akvizitera za Orion, ako predsednik skupstine stanara potpise da mogu da udju u zgradu i ima barem jedna osoba da hoce da uvede, ulaze.

Ranije su povezivali sve zgrade bukvalno redom pa kad su videli da u nekima ne uzme nijedna osoba sad su presli na ovaj sistem da mora barem jedan ugovor po zgradi. Obicno na tom spratu i stave razvodnu kutiju i onda povezuju dalje.
Jedino ako su nešto menjali, zimus kada sam ih kontaktira oko uvođenja, tražili su ono što sam napisao. ;)

Nazad
Vrh Dno