Šta je novo?

Kvalitetniji Internet do 2020.- praćenje realizacije projekta "All-IP" transformacije

Било је више порука са причом да мора и фиксни. Теоретски би могла оптика и без телевизије и без фиксног али је пракса другачија, боља зарада је са везаном трговином. ;) Као што СББ неће да укине одржавање тамо где је потпуно дигитализовао.
Мада, можда једном буде и тако.

Да ли неко од ових којима је уведена оптика може да каже да ли су добили јавну адресу (било ип4 било ип6 били фиксну или променљиву)
или опет приватну иза ната? Пошто њима на овом линку пише динамичка што не значи ништа. И да ли су те цене без телефона?

Samo da znate, optika je dosta osetljiva na spoljne uticaje, npr od komsijskih rutera i sl.

Kako misliš? Komšijskih router smeta optici? Na koji način?

Sent from my Pixel 2 XL using Tapatalk

Падне комшијски рутер на оптички кабл и искида га?

Ne stvarno šta se sve ovde može pročitati :S:

Good luck with that... ONT je wifi ruter lol

Како који, ја имам одвојен ONT из кога иде utp кабл у обичан рутер. Сад размишљам како да их што више удаљим, дал да однесем рутер или ONT у подрум? Или да консултујем Фарадеја да ми позајми кавез? А ви са два у један можете да се сликате. ;)

• Like
Reagovanja: M J
Ja imam ONT + 2 rutera jedan do drugog, na po 5cm i vec par godina nisam primetio da imam neke probleme, a internet koristim za posao, kao i lokalni lan na 2.5 i 5Ghz. Da nesto ne stima sigurno bih primetio. Isto nesto ne vidim relaciju izmedju WiFi signala i optike - svetlosti.

Poslednja izmena:
Да ли неко од ових којима је уведена оптика може да каже да ли су добили јавну адресу (било ип4 било ип6 били фиксну или променљиву)
или опет приватну иза ната? Пошто њима на овом линку пише динамичка што не значи ништа. И да ли су те цене без телефона?

Ako mi napišeš kako to da proverim ja ću ti reći. Ne razumem se u network podešavanja dalje od pravljenja lan mreže.

• Like
Reagovanja: M J
Kad sam u forwardovao port na routeru ka mašini na kojoj se vrti torrent i testirao port, javio je da je open... Verovatno da je zaista javna IP adresa.

На рутеру не може да се види која му адреса долази?

Dok se ne nadje nacin da se bridgeuje ruter, ne bih ja uzimao ovo cak i da mi je dostupno... jako lako se naviknes na kvalitetnijo wifi ruter od tog sto oni daju...

Ako mi napišeš kako to da proverim ja ću ti reći. Ne razumem se u network podešavanja dalje od pravljenja lan mreže.

Па можеш да ми помогнеш у једном делу, тако што ћеш урадити tracert на рецимо гугл.

Дакле:

winkey+R
cmd enter
tracert www.google.com

То што добијеш пастуј овде, али за случај да је јавна адреса обриши задње делове од ИП, да ти се не накачи неки паметњаковић.

@yooyo хвала на одговору али не може се тако проверити за сигурно.

@calexx вероватно може али не знам како изгледа интерфејс код тог уређаја...

Tracert i podaci sa routera.
4efe458338ef7359887af2ffdd22a13f.jpg
0c483726c0274ec7f84d236087ad8178.jpg

Nisam siguran kako ide copy paste iz cmd-a, ali evo slika:

slika.jpg

Nije pozeljno imati wi fi signal u blizini ONT uredjaja.

Ovo treba da bude "Sticky" post da svi vide. :d

Ne znam šta da ti kažem, godinama mi wifi ONT uređaj radi zajedno sa drugim wifi ruterom jedan do drugog, tu dodaj i komšijske rutere i ne vidim stvarno kako to loše utiče na optiku? Možda utiče na lepotu, na ponašanje i ne baš jer svih tih godina sam imao izvanredan ping i protok viši od deklarisanog.

Dok se ne nadje nacin da se bridgeuje ruter, ne bih ja uzimao ovo cak i da mi je dostupno... jako lako se naviknes na kvalitetnijo wifi ruter od tog sto oni daju...

Da sigurno će to prevagnuti u izboru :d A drugo, ne vidim zaista šta gubiš ako povežeš recimo ruter na ONT (iz ONT Lan 1 porta u Wan tvog rutera) i kačiš se na svoj ruter na WiFi. Imam Tendu AC9 koju sam kupio upravo da napravim bridge i nisam još krenuo time da se bavim, samo sam probao ovo o čemu pričam. Telekomov ONT daje jako slab WiFi signal, izvlačim negde oko 30ak mbit preko telefona, preko kabla je gigabitni izlaz tako da tu prelazi i deklarisan protok. Kada sam povezao ONT i svoj ruter odmah sam preko svog rutera na telefonu dobio brzinu preko 140 mbita.

Poslednja izmena:
Делује као јавна, али морам да признам да нисам 100% сигуран.
Јавићу кад/ако узмем ,-)
Иначе зато и не кажу каква је у уговору па да могу после да промене ако хоће, оно што се види је да је ип4 адреса, којих је ли недостаје...
па иако је сад јавно ко зна како ће сутра бити.
-------------------------

Што се тиче овог "ометања", лепо ме насмеја корисник са оним падом на кабл ;-)

Шалу на страну, сви електронски уређаји помало делују на друге, али мислим да се корисник мало збунио у ономе што је хтео да каже, ако се не зеза.

Дакле нормално да вај фај уређаји сметају један другом поготово у џунгли бежичних сигнала у зградама у центру града, зато и треба прећи на АЦ опсег
који је чистији, а и где има више простора(канала).

Такође ако се ставља рутер поред другог модема/рутера/онта свуда лепо пише да се удаљи колико може кабл(пола метра-метар), не мора баш на њему да стоји... :)

Али то нема везе са оптиком, напротив оптика ако ишта онда смањује ову врсту проблема.

Niko ne zna admin password? Telnet su ugasili. Skenirao sam portove i aktivni su samo DNS, 80 i 443 (i FTP ako je uključen).
Izgleda voda je jedina opcija da se otvori router i proba usb2serial sa serijskog porta na ploči.

Па сазнаће се, не чачкај да не буде проблем ако хоћеш да га мењаш. Иначе сам ја на адсл-у баш са адресом 178.ххх имао лошу везу, мању брзину па и понекад затворен порт али би реконекција променила адресу па сам тако решавао. Да ли реконекција мења адресу?

nije ti problem bila ip adresa nego se modem sinhronizovao na manju brzinu....

za sada su optika paketi na javnim adresama...

Nazad
Vrh Dno