Šta je novo?

Kvalitetniji Internet do 2020.- praćenje realizacije projekta "All-IP" transformacije

Meni je cudnije da je prosek mobilnog protoka povecan :)

dodaju nove bs za 4g, 4g+, ljudi kupuju novije telefone koji podrzavaju vece brzine.. vise je megajta u paketima pa ljudi cesce mere brzinu..sta znam [emoji848]

Sent from Galaxy S8

50/8 1500din a 100/10 2000 din mesecno prosek

Ispada 50/8 best bay i bice vise od 90% prodaje ili sto bi se reklo "dzabe ste krecili"

Jel su ovo cene samo za internet?

"Net Optika" naziv paketa upucuje da moze da se uzme samo net za gore navedene cene.
Ali znajuci Telekom, treba dodati jos pretplatu za fiksni.
A ako mora i fiksni glupo mi je sto uopste i imaju ovaj "cist" cenovnik umesto da ostave samo box2 i cao.

Изгледа да не спреме страну па убаце на сајт него раде онлајн. Сад је већ другачији ценовник.

Onog dana kad sam bio u mtsu i tražio 150/20 sa promocijom pa me samo poslali kući jer sam postojeći korisnik, isto to veče sam malo rantovao podršci na sajtu. Sad me zovu, kažu došlo je do promene, može 50% off 12 meseci, hehe

Da li tih 5 meseci vazi samo za nove korisnike, vidim da se na gornjem linku pominje 2 meseca po 1 dinara i to samo ako nisi vec korisnik net paketa.

5 meseci su davali za vdsl i nove korisnike ,za optiku ne znam.

Za VDSL vazi i za nove i za postojece 2-5 meseci za dinar (2 za 10, 4 za 20, 5 za 50 i za 100).

Telekom nije s***nja kao ostali provideri po tom pitanju :)

U vezi mog problema zašto speedtest ne pokazuje ni blizu 250mbit download... Doznao sam da je u centrali za moju vezu podešena brzina 256000/30720.
250*1024 je zaista 256000, ali to znači da u telekomu megabit računaju kao 1024x više od kilobita, a kilobit računaju kao 1000 bita, umesto 1024 ili obratno... Kilobit 1024, megabit 1000x više od kilobita.
Ajde ko još ima optiku da proveri speedtest i okači rezultat i koja je deklarisana brzina. Ne računam Peru filozofa i slične :)

Sent from my Pixel 2 XL using Tapatalk

U vezi mog problema zašto speedtest ne pokazuje ni blizu 250mbit download... Doznao sam da je u centrali za moju vezu podešena brzina 256000/30720.
250*1024 je zaista 256000, ali to znači da u telekomu megabit računaju kao 1024x više od kilobita, a kilobit računaju kao 1000 bita, umesto 1024 ili obratno... Kilobit 1024, megabit 1000x više od kilobita.

Vrlo interesantno. Pa da, zato je meni na 50/2 kad je bilo na Kanarevom brdu, isto tako, uradim speed test ono 49,nesto down i 7,89 up. Ovo me podseća na prvo razočarenje kad sam kupio, pre mnogo godina, HDD od 40GB i shvatio da imam "samo" 37,xx GB. Bio mali i zelen pa se još naljutio jer sam mislio da me neko pokrao. A pre toga imao 4GB hdd i taman se obradovao :d

Код тебе одувек грешили, у пакету 50/2 си имао 7.89 up. ;) Ипак, то је из друге приче, адсл има нека друга скраћивања.
Па сад, кило, мега, гига су већ дуго декадне јединице па сте негде на средини. Иако је прошло много времена, ово се није "примило" код корисника. Мада су одувек те јединице рачунате како где, мислим да је у комуникацијама дуго било декадно рачунање (па су 56к модеми имали 56.000 брзину и слично) а рачунање за флопије је било ван сваке логике али углавном усвојено. А таман да поменем и величине хардова, али ме пера филозоф предухитрио. ;)

Мислим да је овде СББ то користио, а видим да још користи па му је пакет 6Mbps описан као 6.144kbps али и 6.144.000 у коначном опису.

Не верујем да је мтс то намерно урадио, неко је у причи направио такву рачуницу па ће вероватно да исправе.

U vezi mog problema zašto speedtest ne pokazuje ni blizu 250mbit download...
Ајд уради speedtest али подеси да приказује брзину у kbps па врати Mbps ... сад сам пробао, показује ми 181Mbps али и 181.xxxkbps а на другу страну иде 30Mbps тј 30.xxxkbps.

Problem sa adsl-om je overhead od nekoliko bajtova u svakom paketu. Toga kod gpon nema. Zato je kod ADSL tehnologije odstupanje 16% od deklarisane brzine. Ne vidim razlog da se isto dešava na optičkom linku.

@calexx:
Tek večeras mogu realno da izmerim brzinu. Probao sam i sa kilobitima, nije neka razlika.. 233164/28657 ka MTS serveru i npr 23670/28671 ka Telenor serveru.

Sent from my Pixel 2 XL using Tapatalk

Poslednja izmena:
Tek večeras mogu realno da izmerim brzinu. Probao sam i sa kilobitima, nije neka razlika.. 233164/28657 ka MTS serveru i npr 23670/28671 ka Telenor serveru.
Журимо негде? Ово ме занима јер никада нисам проверавао како рачунају на тесту, ако ти је 233Mbps и 233164kbps, онда ће на крају да испадне да су мере декадне и да ипак имаш 233000000bps.

Juce bili i uveli optiku. Samu instalciju sam realizovao u odvojenoj tabli za osigurace, dakle optika usla u stan iznad vrata u razvodnu kutiju sam stavio i ZOK i ONT...Odatle svi kablovi su razvuceni odnosno ustemani u zidu do svih uredjaja tako da moja izvedba optike uopste nije bila invazivna. Jedino sto sad se tripujem jeste sto mi je ONT ipak u zatvorenoj kutiji dakle ne stoji slobodan na stolu pa nisam siguran da li moze da se zagreva.Inace sve radi kako treba kao i razvuceni kablovi po stanu :)

Podigni ga na nešto što nije provodnik toplote, šupljikavo je i neće da menja oblik. Imaš sigurno neke rupe za kablove, ima ventilaciju.

I uživaj!

Hvala Pero, drzim ja ta vratanca od te table odškrinuta tako da ulazi tu vazduh..samo opet nabijeno mi je sve tu nekako tu je unuticnica..a ONT radi 24hbu nedelji...ali nadam se da mu nece nista biti ;)

Sent from my SM-A520F using Tapatalk

@perafilozof

Prebacili me na VDLS pre par dana, VErovatno je neko od vas komsija preso na optiku pa se oslobodio vdsl, hvala. :p

USkoro cu i ja na optiku valjda. :)

Za 5 godina možda :d Ako su tek "doveli" svež istureni stepen za VDSL onda lagano i duže od toga...

Ooo, vidi ti to, novi cenovnik. Da li će biti za stalno ovaj put? Hm... Taman ja prešao na dual 4G LTE + WISP, i Telekom onda "ozvaniči" optiku. Naravno kod mene u selu to tek 2050-e, ako se ljudska vrsta ne samouništi do tada... Čekam ponedeljak da pozovem 0800100150 baš da proverim da li može optika u selu, mada nije kao da ne znam odgovor...

Ooo, vidi ti to, novi cenovnik. Da li će biti za stalno ovaj put? Hm... Taman ja prešao na dual 4G LTE + WISP, i Telekom onda "ozvaniči" optiku. Naravno kod mene u selu to tek 2050-e, ako se ljudska vrsta ne samouništi do tada... Čekam ponedeljak da pozovem 0800100150 baš da proverim da li može optika u selu, mada nije kao da ne znam odgovor...
Pa bice ali cca 2028.. preko 50% sela koje su na 10+ km od grada i dalje imaju analognu fiksnu telefoniju..

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

Nazad
Vrh Dno