Šta je novo?

Kvalitetniji Internet do 2020.- praćenje realizacije projekta "All-IP" transformacije

Već sam ovo pričao. Instalacija je Targova i nema šta da se slika, samo kanalice koje sam kasnije ja sam dorađivao.

Imaš ONT Huawei HG8245H do kojeg ide optički kabl, a iz njega idu LAN kablovi (1. i 4. port su za internet, 2. i 3. za IPTV). Lan kablovi idu u STB Huawei EC2108V5, a STB povezuješ HDMI-jem ili činčevima na TV. Nema analognih kanala samo digitalni preko LAN kabla, a za IPTV je obezbeđen poseban link od čini mi se 1000mbit ili 500mbit tako da TV ne secka kada nešto skidaš. Oko kanala ja ne znam da li sam mogao biti precizniji, imaš ovde celu njihovu ponudu, https://www.mts.rs/privatni/televizija/mtstv/osnovni-paket, sa ovim paketom dobio sam sve. Inače se ti paketi doplaćuju posebno, od 80 i nešto dinara do 800 din. Bez STB-a ne možeš više, to svi sada imaju, to ti omogućava usluge kao što su snimanje i 72 sata u nazad.

Kod mene je drugacije uradjeno ,ali ja nisam kod telekoma.Od uticnice,optika ide do malog risivera koji sluzi kao spliter i odvaja signal.Koksioni kabal ide dalje do tv i risivera, a optika do hg 8546,pa u racunar.
,pa u racunar.

Pa Telekom je jedini kojem je TV usluga isključivo IP bazirana... ostali koriste DVB-C.
Što bi Talekom sebi pravio dodatni trošak za licenciranje drugačije TV platforme (i pride morao da ima 2 odvojene varijante, 1 za xDSL korisnike a 1 za optiku) kad ima pune magacine tih STB koje već godinama dele xDSL korisnicima... zarad toga da korisnicima bude lakše i da imaju manje kablova i daljinaca.

Ovako sve po starom ista oprema i već postojeći sistem distribucije signala

Meni su zanimljivi ljudi u Nišu, od kojih par njih ima 4 (četiri) opcije za optiku, a čekaju hiljadarku skuplji Telekom. Inače, Niški optičari imaju Arene, DVB-C (zvizni 10 tv-a ako hoćeš) a pojedini imaju i 72h unazad.

Smešno je to što su mali optičari toliko jeftiniji a to ovde niko ne spominje.

Има нас и другачијих. ;) А није да се не помиње, чисто да северњаци виде како је јужније. БТЊ, има и 120ч уназад мада нисам нешто пробао, можда ћу кад једног дана купим телевизор.

Pozdrav svima,

Jako me zainteresovala ova tema, i sam sam korisnik Box paketa kod MTS-a, naime, zvao sam telefonom pre optrilike 3 nedelje (Zivim u bloku 45) i od tada nista. Pritom su mi sve jasno deklarisali prilikom mog raspitivanja i prijavljivanja (prijavio se za isti paket kao korisnik MaxXXx 150/20 i rekose da ce povecati upload na cak 30). Proveravao sam par puta sa njima sta se desava sa mojim zahtevom na sta bi oni uvek rekli standardno budite strpljivi i radi se tehnicka instalacija u zgradi a pritom vidim juce mts tehnicara kako ide u stan i povezuje optiku komsiji, evo i sam Maxxx je dokaz da su sve zavrsili ovde, koga cekaju i sta bog sam zna, ali avaj ovo je SRBIJA :).

Sasvim je jasno iz teksta da je to njima pljačka, a ne da nije skupo.

Sent from my D6603 using Tapatalk

Jadni mali Ameri, njih nekoliko posto ima vrlo spor internet, a u Srbiji Telekom još nije razdvojio sve dvojnike, a svaki 6. korisnik fiksne ne može da prenese broj iz Telekoma jer mu je na zastareloj centrali.

Mesečna naknada dvojnik 329,50
https://www.mts.rs/privatni/fiksna/tarife/usluge

Od oko tri miliona vlasnika fiksnih telefona u Srbiji, svoj broj ipak neće moći da prenese oko 540.000 korisnika Telekoma Srbije, jer se njihovi brojevi nalaze na zastarelim, analognim centralama.
https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2014&mm=04&dd=01&nav_id=831100

USA
Rank 8
Download 93.98 Mbps
Upload 32.05 Mbps
http://www.speedtest.net/global-index/united-states#fixed

Serbia
Rank 51
Download 33.57 Mbps
Upload 6.94 Mbps
http://www.speedtest.net/global-index/serbia#fixed

Poslednja izmena:
Poredjenje ti je na nivou "prosecne plate u Srbiji" :)
To sto 1000 njih ima 10Gbps poveca prosek 300+ njih koji imaju 1Mbps. A kod nas 1Gbps ako ima 300 korisnika.
Aj nemoj tako da editujes :)

Ookla je merodavan za pravi prikaz koliko i moje iskustvo u JK.

Poslednja izmena:
Isto tako u americi oko 70% procenata ljudi nema izbor kada su u pitanju operateri već su osuđeni na jednog.

Nije baš tako drastično, ali da, dosta ih je osuđeno na samo jednog operatera, što i nije čudno s obzirom na gustinu naseljenosti pojedinih delova SAD.

800px-Broadband-choice.png

https://en.wikipedia.org/wiki/Internet_in_the_United_States#Access_and_speed

FCC kaže da 92% populacije ima mogućnost fiksnog pristupa internetu brzinom od najmanje 25 Mbps:

g13vrkL.png

https://docs.fcc.gov/public/attachments/FCC-18-10A1.pdf (strana 58, ima i po državama koga zanima)

Da bi imao net od samo 1 Mbps, treba da budeš udaljen tipa 5 km od centrale, takvih svakako ne može biti ogroman broj u visokoindustrijalizovanim državama u kojima ogromna većina populacije živi u gradovima.

Poslednja izmena:
Ajit Paji nije bas neko ko pokusava da poveca dostupnost interneta, i gleda da korisnicima bude bolje, tako da ovim ciframa mislim da manje vredi verovati nego govoru KJuna ili Cobija.
Cifre o merenjima su oni dobili od Oakla-e (pise u tekstu) ;)

A wikipedia... po njima je average speed u Koreji 2013. bio 13.3 (i to je #1 u svetu). te godine nisam mogao ni dobiti tako malu brzinu, cak i 3G je radio brze. U metrou (podzemnom), autoput do aerodroma, Busan, Incheon, Ulsan.. u podzemnom Coex mallu, luna parkovima...
Ne sada, pricam o 2013. Sada ne moze ni da se kupi internet ispod 100Mbps, barem nisam video igde da postoji u ponudi.

Pogledaj stranu 65, ukuapn broj Fixed25/3+MobileLTE je isto 92%. Muljali su tu previse da poverujes.

A đe tu Svrbija?
Mene treba taj Op Tika da poteram komputer sunjim ko Ferari... :d

Šta ste se uhvatili sa statistikama za Ameriku? Pa svako ima barem 5 prijatelja... Pitajte ih.

Ovi moji svi pevaju istu pesmu: izbor 0, cene katastrofa, TV kanali mizerni u osnovnim paketima.

Ja sam pokusao sve sifre za pristup koje ste pominjali, ali nijedna ne prolazi. Jel se desilo nesto novo, koji su najnoviji podaci za pristup (admin). Stvarno sam sve pogledao...

Evo ja iz 45-tog bloka, cekam oko 3 nedelje mts optiku, svake nedelje bice kazu :D, Srbija sta ces, updateovacu vas cim bude nesto/ako bude :).

Koliko otprilike traje, da pocnu da rade instalacije po stanovima ako su "mts" kutije vec postavljene na spratovima?

Pa piše u naslovu teme :)

Сад вам и то не ваља, ем вам мтс довукао оптику у улазе ем хоћете и да одмах уведу у станове. Код мене од мтс оптике ни трага ни гласа, мој рурални крај ће да сачека остале.

tiniest_violin.gif

Svira najtužnije za sve nišlije koje par godine mogu da biraju čiju optiku hoće (ExeNet, Net Net).

Сад вам и то не ваља, ем вам мтс довукао оптику у улазе ем хоћете и да одмах уведу у станове. Код мене од мтс оптике ни трага ни гласа, мој рурални крај ће да сачека остале.

A sta tek reci za NBG u zgradi sa vise ulaza u kojoj pojedini ulazi ne dozvoljavaju prolazak instalacije kroz podrume a mts samo jednima uvao preko stubista i stepenista instalaciju. Em ne znaju, ne mogu, sta god, uci spolja kroz temelj iako su postavili gumene cevi do tog istog temelja... Tuga, cemer i jad. Od optike u mojoj zgradi nema nista, kao sto nije bilo ni od TT, samo da TS i optika ne zavrse na kraju kao TT...

Meni su postavili među prvima (Bežanijska kosa, Novi Beograd) pa sam čak pitao ovde šta su te kutije, odaavno... ali nema još ponuda za uvođenje u stan.

Nazad
Vrh Dno