Šta je novo?

Kvalitetniji Internet do 2020.- praćenje realizacije projekta "All-IP" transformacije

Ti nisi Pera :D Poenta je ako ti ne treba odmah 150/200/1000, uzmes nizi paket i predjes kasnije na veci, ako ti bas treba.

Da, ucenili su mi dodatnih 13mb up sa ~700 din. I ja sam voljan to da platim.

Da je sve jasno, ne bi te u prethodna 3 dana 20 ljudi pogresno razumelo :)

Anyway... kome treba, to je nesto drugo. Ovako, nemojte uzimati nesto "da se nadje", povecavate i drugima, a i sebi na duze staze, cene.

Svi su sve lepo razumeli, nista se ti ne boj.
Malo foliraze, pa mora da postoji, da bi neki bili u trendu sa svojim drugarima...
Kako god, cene ce padati kako se budu stvarali uslovi da se vise korisnika prikljuci na ftth.
To ti je zakon ponude i potraznje, a pritom ce verovatno i SjBB da pocne da siri svoju optiku plus mali igraci kojih ima a i oni ce se prosiriti.

Sent from my Galaxy S9+ using Tapatalk

Za većinu stvari 50/8Mbps može da bude dovoljno danas. Poenta je što je to danas možda ok brzina (da ne pričamo o tome kako ljudi muče muku sa brzinama manjim i od 10Mbps). Znam i one kojima je trenutno i 5/1Mbps sasvim dovoljno (jedan full HD smart tv (gleda se youtube) + jedan osrednji laptop za surfovanje i kuckanje nekih dokumenata + par telefona i ne žale se ni na 5/1Mbps - još im jeftino.

Ali svakako ispod 20Mbps mislim da je u današnje vreme sporo za iole naprednijeg korisnika. I nije poenta u tome, za 2 godine će sve ispod 50Mbps biti sporo za naprednijeg korisnika. A VDSL (zavisi od dužine parice) svoj maksimum dostiže tu između 50 i 150Mbps. Tu mu je kraj. Zato optika (xPON) mora postati dominantan vid pristupa internetu.

Evo ako dozvolite, ja bih da vam ukratko napišem utiske koje sam stekao za ovo kratko vreme. Kao što sam već ranije rekao imam Box3 paket 150/200 koji plaćam mesečno oko 3.380 din. dve godine (kada oduzmem 50% popust prvih 12 meseci).

Brzinu možete videti, ona je konstantna.

E sad da krenem sa dodatnim pogodnostima koje ne pišu na sajtu i koje vam neće reći operateri kada se raspitujete za usluge. Ovaj paket oni vode pod premium, tako da su mi obećali dodatni STB uređaj za drugi TV (što me je jako prijatno iznenadilo), obećani su mi HD paket kanali (https://www.mts.rs/privatni/televizija/mtstv/hdtv) i 72 sata u nazad.

Sve to su ispoštovali uz "mali" dodatak, a to je premium paket TV kanala kroz celokupan period ugovorne obaveze od 24 meseca. Znači svi kanali iz ponude koji se dodatno naplaćuju.

Instalaciju su radili jako prijatni momci, koji su radili sve što sam od njih zahtevao, a gledao sam da ih što manje deranžiram, jer sam već imao sve rupe probušene od starog kablovskog operatera. ONT mi stoji kod ulaznih vrata, tako da su kod mene morali samo da razvlače mrežni (koliko god sam hteo), a jednoj gospođi pre mene su isto tako razvlačili optički kroz ceo stan.

Morate biti strpljivi i spremni i na sitne problemčiće kada su u pitanju neke sitnice, kao što je puštanje dodatnih kanala. Oni to sve puštaju na daljinu, pa su još uvek malo nesinhronizovani sa ekipom na terenu. Desilo mi se i da ekipa koja je danima dolazila dole u prizemlje zgrade kod glavne razvodne kutije pre nego što su mi sve instalirali, ne poveže kabl za moj stan, već su morali da ekspresno dođu kada ih je njihov šef pozvao (završili su kod mene u subotu u pola 9 uveče). Internet su mi pustili "preko veze" u nedelju, jer im nedeljom nema nikog da to odradi, a televiziju i telefon u ponedeljak. Sve to deluje malo frustrirajuće ali vidite da se baš trude da izađu korisnicima u susret. Mogli su me o'laditi standardnom pričom i reći mi da čekam ponedeljak. Ipak je sve ovo u početnoj fazi i budite strpljivi i precizni šta tražite, šta vam obećaju, itd. kako vas ne bi "zaboravili". Meni se desilo i da nisu poneli drugi STB jer im niko nije preneo, čovek je doleteo momentalno sa dodatnim uređajem kako bi ga odmah ugradili, a ne ostavljali za neki dan kasnije.

Otvorili su i telefon 0800 100 150 za podršku na koji se odmah javljaju, nema kao kod drugih *******cija sa govornim automatima. Kada kažu da će nešto proveriti sa kolegama vezano za tehničke stvari, obavezno se jave. To važi i za puštanje dodatnih kanala, i usluga.

I da završim, nadam se da će ovo biti korisno nekima, a ja mogu da se prekrstim jer sam bio strpljiv da sačekam da dođu. Internet i TV nisam imao 5 meseci i malo je falilo da imam pobunu u kući. Orion me je zavlačio skoro mesec dana, obezbedio sam im ulaz u zgradu, dali mi saglasnost da imam uslove, najavili mi instalaciju za sledeću nedelju, pa za sledeću i na kraju kada su se sračunali, oladili me na keca, kao ipak nema tehničkih mogućnosti, ali htedoše da mi uvale wifi 20mbit (a ja se prijavio za 1000mbit internet...). I još nešto da kažem, jer Orion optiku 200/20 imam kod brata u stanu, razlika je velika u radu. Ovde ništa ne štuca, na Orionu smo morali 20 puta da zovemo da intervenišu jer su brzine i ping bile skandal. Televizija trokirala i secka, čim se poveže više uređaja na onaj njihov Eltex ONT sve pobrljavi...

Dal ti znas da si sad mnogeee ucutkao ovde na temi.
Jos ce ti reci da lazes a govorice i da se ne isplati davati toliko para jer time dizemo cene.
Svasta ce pisati, ja ti verujem i cekam kad ce moju zgradu da povezu.

@MaxXx aj ih pitaj kad ce u Mirijevu kad su vec tolko ljubazni. :D

Pišem onima koji su zainteresovani, nemam potrebu nikome ništa da dokazujem i da se hvalim. Na kraju krajeva, dosta ljudi će imati mogućnost da uzmu i da se uvere. Kome je skupo, ima druge opcije. Ja ne s.r.m pare, ali mi je ovo što sam dobio potpuno opravdalo cenu (početne cene koje su se vrtele su bile ludost i to sam i sam pisao). Da nije bilo ovih "dodatnih iznenađenja" smatrao bih da plaćam u najmanju ruku pošteno ono što dobijam, ovako su ispali jako korektni.

Naravno da se ne isplati davati 30e za 150Mbps i budjavi TV u 2018. (skoro i 2019.). Jeste, ima onih zeljnih brzine i samohvale u drustvu/komsiluku koji bi dali i 100e ali fala bogu bar 90% nije ludo da to toliko placa

Za većinu stvari 50/8Mbps može da bude dovoljno danas. Poenta je što je to danas možda ok brzina (da ne pričamo o tome kako ljudi muče muku sa brzinama manjim i od 10Mbps). Znam i one kojima je trenutno i 5/1Mbps sasvim dovoljno (jedan full HD smart tv (gleda se youtube) + jedan osrednji laptop za surfovanje i kuckanje nekih dokumenata + par telefona i ne žale se ni na 5/1Mbps - još im jeftino.
Ja od ~2013 imam 50/2, sada 50/8. Voleo bih da sam imao /8 ili /10 ili barem /5, ali imao sam mogucnost upload boostera i nisam ga ipak platio.
I tada, i sada - ne vidim razliku u protoku. Kolicina podataka koju prebacim se ni 10% ne razlikuje. Da neko ne kaze "pa ti pocni FullHD da gledas..", povecali su se memory dumpovi, sa tipicnih 2-4GB na 24-64GB :D Ali meni nije moj link vise limit, nego serveri gde mogu toliki fajlovi da mi se prebace, pa nista ne dobijam u brzini, bukvalno.

Hocete za EON, mtsTV Go i slicno? Pa sta ce vam televizija onda? :D

Ovo sto je Maxxx rekao, cool. Sve to imam na VDSLu, osim brzine, za koju eto nista dobijam :) Cak i ping mi nije vise bitno razlicit, nije vise 12ms.
Placao sam ja i po 200e mesecno internet nekada, jer sam morao... ali vise ne mora. Cool je ako ima Gbit/Gbit, za kad zatreba, bolje da se nesto zavrsi brze, ako moze.
Ali nije big deal, ako ne moze. Pogotovu sto gro downloada i ne moze da se skida Gbit brzinama, jer su HDDovi bottleneck :D

Imajte na umu da je za sada neverovatno niska iskoriscenost Telekomovih linkova! Vidite da neka SBB cvorista nikada ne mogu da puste full speed, neka previse cesto trokiraju, vrlo malo njih moze da opskrbi sve korisnike, bez da se oseti agregacija sada?
Uskoro ce i kod Telekoma, pitanje je vremena. Pretpostavljam da kada dobiju 100ak hiljada korisnika (domacinstava) sa preko 100/10 videce se i kod njih polako. I onda cemo morati svi vece brzine, jer iako "imamo 500/50", on radi kao 50/2 ;) Ne zurite... cuvajte novac za to vreme :)

Poslednja izmena:
Možeš da imaš deset operatera. Na areni jedino valja liga šampiona i liga evrope koje ima na RTS-u i ABA liga,sve ostalo je otpad što SK nije htreo da uzme.
Pricaj u svoje ime, ja i dalje tvrdim da je AS bolja sa sportom od SK, alo imam oba kanala i znam, sad me ti koji imas samo SK ubedjujes da je bolje za mene to sto ti kazes.
Zavrsavam ovu glupu diskusiju i pokusaj tvog ubedjivanja sta je bolje.

Pricaj u svoje ime, ja i dalje tvrdim da je AS bolja sa sportom od SK, alo imam oba kanala i znam, sad me ti koji imas samo SK ubedjujes da je bolje za mene to sto ti kazes.
Zavrsavam ovu glupu diskusiju i pokusaj tvog ubedjivanja sta je bolje.

Alo imam Kodi i gledam arenu a i da nemam postoji programska šema koju mogu da vidim na internetu

Tebi je bolje, velikoj vecini nije
Sta ce ti pleonazam.
Alo imam Kodi i gledam arenu a i da nemam postoji programska šema koju mogu da vidim na internetu
Imam i ja Kodi pa sta?
Ne znam sto i dalje mislis da sve sto je tebi dobro, ili pak lose na nekom programu mora da bude kod svih/mene?
Drzava, to sam ja.
Aj da se bar slozimo da smemo da imamo drugacija misljenja sta je kome bolje na nekom sportskom kanalu.
I odaljavas nas od teme, tako da slozio se ti ili ne slozio da svako od nas ima drugacije potrebe pa i po pitanju sporta, tvoj je problem i ja isti ne mogu da ti resim.
Pozdrav.

Volim ove što završe "glupu diskusiju" pa opičie A4 stranicu teksta. Možemo imati različita mišljenja, a ovo o čemu mi raspravljamo nisu mišljenja nego činjenice. Sva sreća postoji blok opcija neću morati čitati tvoja mišljenja
Hvala za info o bloku, nisam to video iskreno, al upotrebicu svakako.
Hvala.
Volis da pises van teme pa to ti je.
Bas lepo sto si cuo za tamo neki pleonazam, jos samo da naucis sta je to i kako da prepoznas isti...
?

@Maxxx,znaci dobio si sve kanale koji se placaju gratis 2 godine?To je onda bas povoljno!

@Maxxx Ajde ti nama daj malo slika, da vidimo kako je sprovedena instalacija, da vidimo ont i stb, da nam objasnijs sta ide iz ont ka stb i tv-u?
Koliko sam shvatio iz ont se ide kablom (nekim, kojim?) do stb?
Da li za svaki tv treba stb?
Da li ima "analognih" kanala (kao kod kablovskih operatera) ili su svi digitalni?
Da li ima "otkljucanih" (nekodiranih) tv kanala ili su svi vezani za neki paket...?
Pojasni sto preciznije u vezi tv molim te.
Ja sam inace veliki "protivnik" stb-a, volim sto manje kablova i bez dodatnih daljinaca, pa se zato do u detalje interesujem za te karafeke sa televizorom...

Nazad
Vrh Dno