Šta je novo?

Kvalitetniji Internet do 2020.- praćenje realizacije projekta "All-IP" transformacije

Nece. Ovo je ubrzanje vdsla.
Ja mislim da adsl ne ubrzavaju.
Gde ce da ubrzaju em tehnologija ne dozvoljava em se adsl davao na duze parice uglavnom.

Koje je onda rešenje za nas korisnike adsl-a? Nećemo na selu dobiti optiku, a nemamo ni vdsl. Mislim konkretno i da imam vdsl džabe bi bilo jer sam na preko kilometar od centrale. Atenuacija mi je 21.4 db.

Koje je onda rešenje za nas korisnike adsl-a? Nećemo na selu dobiti optiku, a nemamo ni vdsl. Mislim konkretno i da imam vdsl džabe bi bilo jer sam na preko kilometar od centrale. Atenuacija mi je 21.4 db.
Samo kablovski vas vadi eventualno 5GHz wifi ali da radi neka ozbiljna firma

Sent from my LG-H815 using Tapatalk

Mene pitas za resenje?
Pa ne radim ja u TS niti odlucujem gde se sta postavlja.
Resenje znam ali ne znam dal ce TS tako odraditi.
Verovatno ce na selim za koju godinu stavljati vdsl i skeacivati parice da bi vdsl imao smisla a u gradovima ftth.
Resenje brzo ti je da se preselis u grad i blizu centrale ili IS to je brzo resenje :)
Salim se naravno.

Hvala ti na objašnjenju. I pitao sam te jer sam video da se razumeš u tematiku dosta. Onda će verovatno optiku dovoditi do pred selo pa onda postaviti te neke isturene stepene po selima i onda će valjda većina u Srbiji preći sa 10/1 na 50/8?!

Mene pitas za resenje?
Pa ne radim ja u TS niti odlucujem gde se sta postavlja.
Resenje znam ali ne znam dal ce TS tako odraditi.
Verovatno ce na selim za koju godinu stavljati vdsl i skeacivati parice da bi vdsl imao smisla a u gradovima ftth.
Resenje brzo ti je da se preselis u grad i blizu centrale ili IS to je brzo resenje :)
Salim se naravno.

Nažalost ne mogu da se preselim u grad jer su moji matori odlučili da se presele iz grada prošle godine na selo. Tako da sam sa Trio gold paketa u sbb-u spao na total tv adsl2+. A kad se navikneš na dobro teško je navići se na loše/spor net.:-(

Bila je sala za selidbu, a zelim da vam u selima sto pre ponude vdsl po ovim i vecim brzinama koje danas mi u gradu imamo.

Tamo gde vec nema ponude VDSLa, verovatno se ni kablovskim ne isplati da ulaze, pa je sansa da dodju jos manja.
Zato je wifi resenje. Sticajem okolnosti obišao sam sva sela i Šabačkoj opštini gde klijent fura 3g net na 50ak lokacija. Svuda po tim selima ima baznih stanica jer wifi po gradu malo ko koristi kada ima doata boljih i stabilnijih resenja. Ja bih na selu dao prednost wifi ako je tehnicki izvodljivo

Jeste cudno sto VIP recimo takve lokacije nije pokrio sa LTE1800 i ponudio Kucni Net vise... mnogo logicnije nego da nudis Kucni Net na NBG!

Zato je wifi resenje. Sticajem okolnosti obišao sam sva sela i Šabačkoj opštini gde klijent fura 3g net na 50ak lokacija. Svuda po tim selima ima baznih stanica jer wifi po gradu malo ko koristi kada ima doata boljih i stabilnijih resenja. Ja bih na selu dao prednost wifi ako je tehnicki izvodljivo

U mom selu komšinica preko puta ima 6 mb wireless kod beotel-a. A na sajtu sam video da im je maksimalna brzina preko wirelessa 10 Mb tako da mi ništa ne znači adsl mi je 10 Mb.

Kad smo kod sela, evo kakvo je stanje na teritoriji Pirota (i sam živim na selu - užasno blizu grada).

Telekom VDSL je dostupan u:
- Gnjilan
- Gradašnica
- Berilovac
- Poljska Ržana (ovde sam ja)
- Krupac
- Temska
- Trnjana
- Veliko Selo
- Sukovo
- Barije Čiflik
- Blato
- Kostur
- Visočka Ržana
(skoro svi u ovim selima mogu da imaju 20Mbps VDSL, oni malo srećniji 50 (kao ja)).

ADSL sa punom 10Mbps brzinom:
- Veliki Jovanovac
- Mali Jovanovac
- Rasnica
- Veliki Suvodol
- Mali Suvodol

ADSL sa brzinom manjom od 10Mbps:
- Izvor
- Sopot
- Petrovac
- Vojnegovac
- Srećkovac
- Činiglavci
- Jalbotina
- Rudinje
- Jelovica
- Vrelo
- Rsovci
- Slavinja

ExeNet wireless je dostupan u:
- Držina
- Gnjilan
- Poljska Ržana
- Blato
- Barije Čiflik

SBB ima mrežu u:
- Gradašnica
- Berilovac

Čekam exenet optiku kod mene u selu, pa da batalim VDSL.

Vidite da ima dosta mesta gde su telefonske linije još previše dugačke, ali u odnosu na stanje pre dve godine... ne može da se poredi.

@poglavicas
Mogu ti reci da sam se iznenadio sto u tako malim mestima ima VDSL i to jos za neke sa mogucnoscu brzine 50M.
Centrala na koju se kacite je u zgradi Poste? Tamo su menjali opremu i omogucili VDSL ili su vam stavili neki istureni stepen?
Markontije u skoro 3 puta vecem mestu ima samo ADSL tako da izgleda vas lokalni telekom bolje radi posao...

U 2016 i 2017 su dosta isturenih stepena postavili. Kod mene u selu 2 komada. Čak su i fiksni telefoni sad povezani na istureni stepen (znam jer imam američki dial tone od kako je aktivan istureni stepen). Pre toga je bilo strašno, ko je mogao da dobije 10mbps taj je pevao.

Sad im je optika relativno jednostavan korak. Postoje kanali telekomovi i lako će staviti optiku do svake kuće.

verovatno nije bas tako retka situacija da i u selima postoji VDSL. kod mene u opstini Irig, selo Neradin, sa manje od 500 stanovnika imamo VDSL vec par godina. ranije sam koristio SuperBox, sada box 3 sa net 50 paketom, to je za sada maksimum, iako sam relativno blizu centrale, losa je instalacija pa veca brzina nije moguca.. kad povecaju upload na 8 bice mi to sasvim dovoljno.

Sent from Galaxy S8

U pitanju su obični istureni stepeni za VDSL. Isti takvi postoje na dosta mesta u gradu. Evo maločas sam slikao konkretno moj. Nekih 250m od mene. Nema centrale u "zgradi pošte" niti takva zgrada postoji (pošta čak iznajmljuje prostorije ovde, nemaju svoju zgradu).
IMG_20180426_223932.jpg

Pretpostavljam da na dosta mesta ovako rade (što im je verovatno prilično jeftino). Ovakve isturene stepene sam viđao u dosta sela u okolini.

Ne vidim zašto ne bi dirao... Nije ni VDSL loš, ali optika je bolja. Uzmeš ono nqjbolje što ti je dostupno. Već sad imam veći upload od 8Mbps i u selu (wifi link doduše).

50/8 je izuzetno pristojno, i neuporedivo bolje od 50/2, ali je nažalost maksimum za VDSL. Optika tu tek počinje.

Čisto zbog stabilnosti veze kod Telekoma. Osim ako nisi u promil onih čije su veze nategnute ne postoji konkurencija što se toga tiče.

Pisao sam već da sam imao 6 meseci bez pucanja konekcije po modemu i da mi se i taj prekid desio zbog radova na električnoj mreži u ulici. To je najbitnija stavka.

Sent from my MI MAX using Tapatalk

• Like
Reagovanja: M J
Ja sa VDSL-om malo mučim muku oko toga, ako je istureni stepen na drugoj trafo stanici, i on nekad nema napajanje, sam istureni stepen nema backup napajanje, pa ne radi kad nema struje. Kod PON-a (pasivne optičke mreže) jedino je bitno da li kod provajdera u NOC-u ima struje ili ne, jer je celokupna mreža odatle do korisnika pasivna (ne iziskuje napajanje). Nije to kao kod hibridnih fiber/coax mreža pa da ako usput nema struje, ne radi.

Na exe fiberu u Nišu sam imao ove godine i prošle možda oko 5h downtime. Na ADSL-u ranije skoro da nisam imao prekide, dok je kod VDSL-a bilo sigurno 5 ili 6 dana ove i prošle godine da VDSL nije radio po par sati (3-4 sata u kontinuitetu).

Drugačije iskustvo sa VDSL-om imaju ljudi kojima je IPAN u podrumu zgrade, povezan na istu trafo stanicu, i oni čiji je IPAN dve ulice daleko i na drugoj trafo stanici. Naravno u većini slučajeva su u pitanju najavljeni radovi od strane EPS-a, ali ipak ni VDSL nije savršen.

Ponuda za pravna lica...
a218926f5229092e684d14b6d9394413.jpg

Kakva *vau**vau**vau**vau**vau*ska ilustracija, radnici bez lica i ponekim smeskom :S: ...za ovo je neko uzeo, ko zna koliko para

Ovaj letak i dalje vazi samo za gusto naseljena naselja u BG, NS, Nis i jos 2-3 veca grada.
Nigde vise...

Šta da se kaže, za Zemun su pričali da puštaju signal u decembru 2017, a juče vidim u samom centru razvlače kablove. Jadno..

Sent from mTalk

Ja nesto ne cuh u Nisu da se radi, dok u KG poprilicno.. a i centar BG ni da se zucne :(
Колико сам видео, Дурлан је рађен, видим и око Имиџа а и према Палилули. Баш ћу да проверим има ли још где. Мада овде то и не значи много, има алтернативе.

Nazad
Vrh Dno