I u kancelariji imam VDSL (čekam PON optiku), obzirom da je kabinet dve ulice daleko, isključenja struje se ne podudaraju skoro nikad. Često vidim NO LINK status na VDSL ruteru.
Svakako za optiku jer je 50Mbps samo početna brzija, postoji mogućnost gigabitnih brzina (u ovom trenutku u komercijalnoj ponudi 200+Mbps), što kod VDSL-a nije slučaj. Čak i tih 50Mbps sam jedva dobio (na 306m od isturenog stepena). Ovo je složićeš se mnogo bolja opcija za budućnost jer sa VDSL-om dolazimo do tehničkih maksimuma koje ova tehnologija može da pruži (što bi inače telekom pravio PON mrežu?) Drugo, na optici nemam interleaved mod kad bi imao televiziju, pa je latencija ~1ms do NOC-a provajdera. Televizija je kroz optiku modulisana skroz odvojeno od interneta (ide klasičan DVB-C signal koji se odvaja na koaksijalni kabl), pa nisam limitiran na jedan set-top box koji moram da koristim.
Ukoliko ne bi mogao da biram, a ipak telekom ponudi na VDSL-u 50/20Mbps, razmislio bi o ugovornoj obavezi, ovako sa izuzetno bednih 2Mbps ne pada mi na pamet.
Kada radis upload i potrosis ceo up link onda ti ji download ne radi. Primer uoadujes nesto veliko download nece raditi ni 10% mogucnosti. Drugo je kada skidate vas 5 nesto pa se download preraspodeli sa uploadom je to teze. Pricam sa strane upotrebe ovih Home rutera ne neke ozbiljne opreme gde sve to moze da se podesi.Sta hoces da kaze da je upload mali?
Realno koliko ljudi treba vise od 2Mb upload-a??? 95% korisnika su prosecni korisnici i niko od njih ne upload-uje gigabajtne fajlove niti skida torrent-e od 50GB na dnevnom nivou. Da li mislite da ce oni zbog tih 5% korisnika da budze tek tako upload. O
E zato ću ih napustiti čim dođe konkurencija, a i sam se trudim da što pre dođe.
Došli smo do toga da mobilni operateri nude pakete od 100-150GB na 4G mreži na kojoj je moguće imati i 40Mbps upload za 1000-2000 dinara. Čak i mobilni 4G flat za 3500 dinara mesečno i to bez UO! Ipak nisam neko ko je spreman da plati 10x više za HSIA, samo da bi imao upload od 10Mbps. Ipak je korisnicima potrebno da imaju veći upload bez plaćanja sumanutih cena i to uz ugovornu obavezu od 3 godine.
Da nastavimo - sama država je predložila u strategiji razvoja IKT sektora manju asimetriju (do 1:4) odnos UL i DL. Šta mislite zašto?
Ko nudi mobilni 4g flat za 3500 mesečno? Pravi flat? Inače hsia 10/30 nije 10x skuplji, 20 i neku hiljadu ako se dobro sećam.
Jer SjBB nije hteo da ima konkurenciju gde bi vise ulagao?
Kod mene odradjeno odavno pa nema promo a i ne znam ko je lud na ovu nemastinu da uzme po "promo" cenama. Meni treba ko leba upload ali jos sam u fazi razmisljanja da li da odmah uzmem ili da secakam prave promo cene.NS - Bulevar cara Lazara, pocetak kod Spensa, razvedene vertikale (MTS) ali nema jos uvek promo aktivnosti.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari