Šta je novo?

Kvalitetniji Internet do 2020.- praćenje realizacije projekta "All-IP" transformacije

Posto je Jagodina u pitanju, to nece biti problem. :p

Salim se naravno.

Kada je bila prva prica o optici prosle godine, pitao sam u korisnickom da li moze da se predje sa VDSLa na optiku iako traji ugovorna obaveza i odgovor je bio pozitivan.

Svakako mozes i ti pitati pre nego sto potpises.

Sent from my Nexus 5 using Tapatalk

Dok se to ne stavi pismeno sve je to rekla kazala ;) Lako se oni predomisle ili bude posle protumačeno kao "može, ali da uzmeš optika Box paket" (a ja npr neću Box, hoću samo internet). Mada sam ja već imao situaciju da mi ne daju da pređem sa internet na Box paket pre isteka ugovora zbog 5 meseci za 1 dinar što sam imao. Tako da kod Telekoma ne važi (uvek) ni logika "pustiće ako treba da im daješ više para mesečno".

Kakve veze imaju 5 razlicitih operatera sa Telekomom? Ovo mozda nece biti slucaj za optiku, ali Telekom u vreme starog ADSLa nije dozvoljavao prelazak na nove pakete dok stara ugovorna obaveza nije istekla.
To bas odavno bilo, jer ja sam bez problema uvek prelazio na veci paket. Mada ja ADSL imam tek od ~2011. ili tako nesto, kada je imao smisla pored kablovskog (do tada su cene i brzine bile jadne).

Prelaz na optiku nece dati svima odmah samo ako nemaju dovoljno opreme.

U slucaju da samo zaposleni direktno u MTS budu prikljucivali nove korisnike na optiku ovo moze jaaako da se otegne. Sve ove ostale radove su davali podizvodjacima koji su mnogo veceg kapaciteta za realizaciju infrastrukture.
Tako da ako ovi trenutno zaposleni u terenskim ekipama budu radili prikljucenja, mrka kapa, em ih je malo za obim posla (mozda da ih ima puta 10 bi bilo dovoljno) em ne verujem da su obuceni, ja sto sam imao kontakta sa ekipama su bivsi radnici PTT infrastrukture koji se SAMO u bakarne parice za telefoniju donekle razumeju, vec neki razgovor o VDSL je za njih spansko selo....

Kakve veze imaju 5 razlicitih operatera sa Telekomom? Ovo mozda nece biti slucaj za optiku, ali Telekom u vreme starog ADSLa nije dozvoljavao prelazak na nove pakete dok stara ugovorna obaveza nije istekla.
Kako nema, pa pobogu zaposleni su u Telekomu, pa koga sam trebao po tebi da pitam, zaposlene u Beotelu?@? Svasta!
Vidi bili su svih 4 preko telefona izriciti, kao i peti u poslovnici i to su mi rekli budite bez brige sa vaseg vdsl mozete preci na buduci opticki net.

Jedino da ih pitas preko nekog kontakt emaila, pa da ostane i pisani trag. To je donekle neko osiguranje, ali sve sto nije u ugovoru vec samo usmena informacija, se vodi kao informativnog karaktera bez ikakve pravne obaveze sa njihove strane.

Kako nema, pa pobogu zaposleni su u Telekomu, pa koga sam trebao po tebi da pitam, zaposlene u Beotelu?@? Svasta!
Vidi bili su svih 4 preko telefona izriciti, kao i peti u poslovnici i to su mi rekli budite bez brige sa vaseg vdsl mozete preci na buduci opticki net.

Tom logikom, one prvobitne cene sto su bile date na sajtu a kasnije u poslovnici bi znacilo da ne treba da placamo 3500 dinara nego 2k za najjeftiniji opticki paket. Masis poentu. Kao sto LostInTime rece, to sto ti kazu u poslovnici mozes macku o rep okaciti posto nista nije utemeljeno niti ugovorom potvrdjeno.

Омогућити бржи уплоад приватним корисницима (мања асиметрија)

Пројектовани буџет: нису потребна додатна средства
Одговорно тело у Влади Србије: Министарство трговине, туризма и телекомуникација

Детаљи: Имајући у виду европске стандарде по којима крајњи корисници Интернет услуга имају пакете који омогућавају очитавање и преузимање података са мреже брзинама чији је однос не већи од 4:1, потребно је подстаћи операторе и на нашем тржишту да развијају инфраструктуру која подржава Интернет великих брзина али и обавезати их да крајњим корисницима омогуће пакете са максималним односом download/upload брзине 4/1.

Следећи кораци: Законом о широкопојасној комуникационој инфраструктури биће уведене мере и одредбе којима ће оператори бити у обавези да свим крајњим корисницима омогуће преузимање и очитавање података брзинама чији је однос не већи од 4:1.

Izvor: http://media.srbija.gov.rs/medsrp/dokumenti/plan-prior-aktiv-saveta-za-IP-IT-za-2018-271217.pdf

Nista ne kosta drzavu, ali provajdere kosta dosta, ili ce skociti cena paketa ili cemo imati manji download kako bi paketi bili u okviru zakonom propisanog odnosa.

Tom logikom, one prvobitne cene sto su bile date na sajtu a kasnije u poslovnici bi znacilo da ne treba da placamo 3500 dinara nego 2k za najjeftiniji opticki paket. Masis poentu. Kao sto LostInTime rece, to sto ti kazu u poslovnici mozes macku o rep okaciti posto nista nije utemeljeno niti ugovorom potvrdjeno.
Nista, ja cu uskoro preci sa vdsl na ftth, a tebe molim da mi se izvinis kad budem prelazio i nastavljao UO kad da sam ostao na vdsl.
Da li znas da se svi razgovori sa CC snimaju i kao takvi se mogu koristiti kao dokaz ako ti kazu da mozes nesto a sutra pokusaju da to ne urade, to su mi potvrdili iz MTS vezano za nesto drugo sto nisu mogli da mi daju pismenim putem rekli su da zapamtim datum i vreme ako sumnjam da to nece ispostovati da se pozovem na to, ispostovali su max to sto su mi usmeno dali jer zbog drugih korisnika nisu mogli da daju u ugovor jer je debelo nestandardna ponuda, ali su je ispostovali od pevog meseca, necu reci o cemu se radi da ne bi bio posle problem, nadam se da me razumete.
Kako god, videcemo ja cu se javiti kad budem presao a s obzirom da su mi optiku provukli, nadam se da ce to biti u skorije vreme cca 3 meseca, pa cu ti javiti da li si ti ili ja u pravu za ovo.
Ok?

Ve[emoji768 je napisao(la):
sus;5367996]Kakve veze imaju 5 razlicitih operatera sa Telekomom? Ovo mozda nece biti slucaj za optiku, ali Telekom u vreme starog ADSLa nije dozvoljavao prelazak na nove pakete dok stara ugovorna obaveza nije istekla.
Uvek je bilo moguće preći na skuplji paket uz novu ugovornu obavezu, čak i ako stara nije istekla. Jedino što u tom slučaju nikada nije mogla da se ostvari neka promotivna pogodnost u vidu meseca po dinar ili uređaja.

Dozvoljavali su i prelazak sa adsl-a na vdsl na taj način.

Sent from my MI MAX using Tapatalk

Kakve veze imaju 5 razlicitih operatera sa Telekomom?

Nego, ne odgovori mi na ovaj detalj, nisam te bas razumeo posle mog objasnjenja da svih 5 operatera rade za Telekom a tvog pitanja kakve veze 5 zaposlenih operatera imaju veze sa Telekomom?
Stvarno da li mislis da sam trebao nekog drugog ISP-a da pitam za ono sto radi Telekom?
Totalno ne vidim logiku u tvojim pitanjima.

Uvek je bilo moguće preći na skuplji paket uz novu ugovornu obavezu, čak i ako stara nije istekla. Jedino što u tom slučaju nikada nije mogla da se ostvari neka promotivna pogodnost u vidu meseca po dinar ili uređaja.

Dozvoljavali su i prelazak sa adsl-a na vdsl na taj način.

Sent from my MI MAX using Tapatalk

Govorim o ADSL paketima kad se napravio prelaz sa 1/2Mbita na 10Mbita i slicno. Nije bilo dozvoljeno da se predje na nove pakete ako stara ugovorna obaveza nije istekla, ma sta ponudio. Osim ako je u BGu bila razlicita situacija.

invictus2404 je napisao(la):
Da li znas da se svi razgovori sa CC snimaju i kao takvi se mogu koristiti kao dokaz ako ti kazu da mozes nesto a sutra pokusaju da to ne urade, to su mi potvrdili iz MTS vezano za nesto drugo sto nisu mogli da mi daju pismenim putem rekli su da zapamtim datum i vreme ako sumnjam da to nece ispostovati da se pozovem na to, ispostovali su max to sto su mi usmeno dali jer zbog drugih korisnika nisu mogli da daju u ugovor jer je debelo nestandardna ponuda, ali su je ispostovali od pevog meseca, necu reci o cemu se radi da ne bi bio posle problem, nadam se da me razumete.

Ok, i zadnji put kad su me zvali iz korisnicke sluzbe zarad produzetka ili potpisivanja ugovora, devojka nije znala razliku izmedju bajta i bita pa mi je ponudila 50 megabajta konekciju. Stvarno mislis da bi mi to ispostovali sutradan zato sto neka pripravnica ne zna o cemu prica... ? Daj molim te, nemoj biti naivan.

Sto se tice operatera, mislio sam da pricas o drugim ISP-evima, a ne radnike na salteru.

Govorim o ADSL paketima kad se napravio prelaz sa 1/2Mbita na 10Mbita i slicno. Nije bilo dozvoljeno da se predje na nove pakete ako stara ugovorna obaveza nije istekla, ma sta ponudio. Osim ako je u BGu bila razlicita situacija.
Druga su to vremena bila. Od kad je bio 16/1 u ponudi (od tada otprilike znaci imam DSL) bilo je moguce na vece pakete, u skoro svim kombinacijama (nije moguce prelazak na bez UO i slicne zavitlancije). Promenio se Telekom podosta od doba "ADSL koriste samo oni koji moraju".

Ok, i zadnji put kad su me zvali iz korisnicke sluzbe zarad produzetka ili potpisivanja ugovora, devojka nije znala razliku izmedju bajta i bita pa mi je ponudila 50 megabajta konekciju. Stvarno mislis da bi mi to ispostovali sutradan zato sto neka pripravnica ne zna o cemu prica... ? Daj molim te, nemoj biti naivan.
Legalno bi bilo u obavezi da ti to omoguce; da je rekla cena od 1800, 5 meseci za dinar, morali bi da ti omoguce po toj ceni.
To sto bi te urnisali na neki drugi nacin da ih tuzis je beside the point :D

Nego, ima li ikakvih planova za Donji Dorcol i delove Nisa?

Nista, ja cu uskoro preci sa vdsl na ftth, a tebe molim da mi se izvinis kad budem prelazio i nastavljao UO kad da sam ostao na vdsl.
Kako god, videcemo ja cu se javiti kad budem presao a s obzirom da su mi optiku provukli, nadam se da ce to biti u skorije vreme cca 3 meseca, pa cu ti javiti da li si ti ili ja u pravu za ovo.
Ok?

Kad sam uzimao vdsl svaki put sam dobijao razlicte odgovore sta moze

Lik u col centru kaze moze idi za ugovor,odem u poslovnicu ma nema sanse

Posle par dana u prolazu nema guzve i u istoj poslovnicu kod drugog lika-naravno moze

Jos sam dobio i 2 meseca probno,bez obaveze

Kad sam uzimao vdsl svaki put sam dobijao razlicte odgovore sta moze

Lik u col centru kaze moze idi za ugovor,odem u poslovnicu ma nema sanse

Posle par dana u prolazu nema guzve i u istoj poslovnicu kod drugog lika-naravno moze

Jos sam dobio i 2 meseca probno,bez obaveze
Ok, ali ja sam svaki put dobijao iste odgovore.
Ja sa njima problema nemam, ispostovali su me, sad mi potvrdjuju da mogu da predjem na ftth kad bude aktivan kod mene bez ikakvih dodatnih uslovljavanja.
Da li je tako svugde u Srbiji, ne znam, mozda u JA zaposleni u Mts ne znaju, da rade svoj posao ili ne znaju sta sve moze, to ne znam, ali u BG svakako znaju bar u mom slucaju.

Nista ne kosta drzavu, ali provajdere kosta dosta, ili ce skociti cena paketa ili cemo imati manji download kako bi paketi bili u okviru zakonom propisanog odnosa.

Teško da takve stvari mogu da budu obavezujuće, već pre kao neka preporuka. Omogućiti bi značilo da provajderi ostave trenutne pakete, samo uvedu doplatu za dodatni upload. Meni je 30/30 ovog trenutka više nego dovoljno. Pravim relativno malo protoka, ali kada ga pravim, mora da bude dovoljno brzo. Sada koristim 4G, ali tu mi problem pravi NAT. Doplato bih bilo kom provajderu za veći UL.

Омогућити бржи уплоад приватним корисницима (мања асиметрија)

Пројектовани буџет: нису потребна додатна средства
Одговорно тело у Влади Србије: Министарство трговине, туризма и телекомуникација

Детаљи: Имајући у виду европске стандарде по којима крајњи корисници Интернет услуга имају пакете који омогућавају очитавање и преузимање података са мреже брзинама чији је однос не већи од 4:1, потребно је подстаћи операторе и на нашем тржишту да развијају инфраструктуру која подржава Интернет великих брзина али и обавезати их да крајњим корисницима омогуће пакете са максималним односом download/upload брзине 4/1.

Следећи кораци: Законом о широкопојасној комуникационој инфраструктури биће уведене мере и одредбе којима ће оператори бити у обавези да свим крајњим корисницима омогуће преузимање и очитавање података брзинама чији је однос не већи од 4:1.

Da ovo zazivi prvo bi trebalo da sprovedu u Telekomu a to mogu i bez "podsticaja i zakona".
Primena na ADSL korisnike kojih je jos uvek jako puno je nemoguca jedino da daju 4:1 pakete.
Kod VDSL je vec mnogo manji problem i izvodljivo je.
Za fiber je najlakse staviti pakete koji postuju ovaj odnos, ali su i tamo paketi 150/20, 250/30 i 1000/100 sto je od 8:1 do 10:1 tj jako daleko od planiranih 4:1.
Daleko veci problem ce biti za kablovske operatere da ispostuju ovaj odnos npr SBB nudi 20:1 i 15:1 a u dobrom delu infrastruktura im je i ovako "nategnuta" da radi.
A ako se zakonom propise da mora da bude 4:1 internet provajderi nece moci cak ni u cenovnicima da imaju pakete sa losijim odnosom.
Videcemo sta ce biti od ovoga, jos je daleko, a ako najveci nedrzavni provajder pocne da pritiska da se ovo ne donese moguce je da ce samo ostati lepa zelja.
Cak i onda, odgore mogu da narede Telekomu da se ovo sprovede pa ce konkurencija da odradi svoje.

ovo je lako izvodljivo samo za optiku..
evo kod mene na vdsl na paketu sa 50mbps, meni je maksimalni moguc upload koji ruter pokazuje malo preko 8mbps.. dakle, ne bi moglo 12,5 vec bi moglo oko 5mbps da bude UP..

Sent from Galaxy S8

mogu da ti smanje dl :p

mogu da ti smanje dl :p

Iz mog iskustva neka mi smanje download i održe 4:1 odnos dl:up. Još kad se pređe na optiku, pa kome za kućnu upotrebu treba vise od 100mbps download?

Ja koristim 50 dl, sad na novoj lokaciji mi je max oko 3.9dl, i max brzina mi treba 1% vremena korišćenja. Kad bi mi smanjili dl na 20 a stavili 5up, pa ja bi pevao od sreće.

Iz mog iskustva neka mi smanje download i održe 4:1 odnos dl:up. Još kad se pređe na optiku, pa kome za kućnu upotrebu treba vise od 100mbps download?

Ja koristim 50 dl, sad na novoj lokaciji mi je max oko 3.9dl, i max brzina mi treba 1% vremena korišćenja. Kad bi mi smanjili dl na 20 a stavili 5up, pa ja bi pevao od sreće.
Mnogi bi pevali. Ja bi zrtvovao 20down za 5up

Sent from my LG-H815 using Tapatalk

Definisi tacno ko, svi su danas cia.

Držite se za gaće! Inside info, niste čuli od mene, ova poruka će se samoobrisati za 24h:

Iz telekoma leti 3,500 pilića, a zlatna koka je spremna za prodaju. Trebalo pre nove godine, sve spremno, al verovatno izbori za BG "vladara" odložili.

^^ i to vrlo verovatno Kinezi.... plus izjava od juče jednog “uticajnog” mladog privrednika bliskog vlasti o neophodnosti hitne prodaje Telekoma... i tako. Vreme će pokazati

Sent from my iPhone using Tapatalk

Bas mi je to palo na pamet :)

Ovog puta ne pokusavaju preveliku hajku, kao proslog puta, kada su zbog hajke odustali.

Ozbiljno treba izaci na ulice da se spreci prodaja.

Čitao i ja danas.
Koliko mts drži posto neta u Srbiji a koliko iptv?
Ima li negde grafikon?
Mislim da ga sbb šiša na polju tv.

Ima u RATELovom izvestaju za 2016. godinu, mozda ima i za Q3/2017.

Da, SBB ga prilicno shisha na polju TVa, u stvari preko 50% je (treba sabrati i IKOM).
Za net je obratno otprilike ;)

Vrh Dno