Šta je novo?

Kvalitetniji Internet do 2020.- praćenje realizacije projekta "All-IP" transformacije

Hvala stefke, a koji im je cenovnik bio za to? Ono sto ja pitam u poslovnicama a nemaju odgovor jeste upravo to preko optike da puste do 100 Mbps i naravno odgovora nema...Da li isto neko zna kada se moze ocekivati da puste u komercijalnu upotrebu optiku na Mirijevu?

@Radoszver: Pustili su im i ponudi pakete identične onima koje imaju u ponudi za VDSL korisnike. Znači čim je odnos download/upload je isti mislim da je i cena ista (a ne bi me čudilo i da Telekom to administrativno & logistički vodi kao "VDSL paketi"), nije u pitanju "VDSL preko optike" u tehnološkom smislu.... imaju optičku / GPON mrežu i optičku opremu u kućama ali nisu napravili nestandardnu ponudu paketa samo za njih ... nego samo to što imaju u zvaničnoj ponudi.
Kao što u Stepi, Belvil i gde već "sto godina" postoji optika a prodaju im iste jadne pakete kao xDSL korisnicima.

Poslednja izmena:
@Radoszver: Pustili su im i ponudi pakete identične onima koje imaju u ponudi za VDSL korisnike. Znači čim je odnos download/upload je isti mislim da je i cena ista (a ne bi me čudilo i da Telekom to administrativno & logistički vodi kao "VDSL paketi"), nije u pitanju "VDSL preko optike" u tehnološkom smislu.... imaju optičku / GPON mrežu i optičku opremu u kućama ali nisu napravili nestandardnu ponudu paketa samo za njih ... nego samo to što imaju u zvaničnoj ponudi.
Kao što u Stepi, Belvil i gde već "sto godina" postoji optika a prodaju im iste jadne pakete kao xDSL korisnicima.
Ja sam se prošle godine preselio u Stepu i nudili su te njihove NET pakete 20/2, 50/2 i 100/2 pošto druge nemaju u ponudi.

Ako se sećam, da sam uzimao BOX max za net bi bio 50/2.

Najintersantije je što sam u prethodnom stanu bio na 50/10 sa UB i to nje bilo šanse da se preseli.

Elem, evo me kod SBBa a optičko vlakno je ostalo da "visi" u racku.

U međuvremenu je i RV ušao u ulaz, a ja se i dalje nadam pristojnoj Orion ponudi za njihovih 1000/10.

Valjda će se do septembra, kad mi ističe UO, ponuda biti primerena ugrađenoj infrastrukturi.

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

Mda, prvo uradjen deo koji je NAJMANJE bitan za optiku (u smisli da tamo vec postoji najveci izbor u zemlji inace, i da ne manjkaju za dobrim netom).

Zemun je malo veći i malo šareniji nego što možeš da zamisliš :)
U mojoj ulici ima manje stanovnika, nego u soliteru sa 13 spratova koji se nalazi na raskrsnici sa susednom ulicom.
Sva last mile infrastruktura je uvek bila problem za nas, jer je broj potencijalnih korisnika mali. I ADSL je bio problem (naš deo centale) i IKOM je došao na muku. Sve sa velikim zakašnjenjem u odnosu na pomenuti soliter i stambene zgrade u susednoj ulici.
Godinama sam vukao wireless net sa solitera, ~100 m vazdušnom linijom.

Jel neko našao neki plan na netu kojim redom će u koja mesta uvoditi optiku? Video sam da su postavili optički kabl od Novog Sada do Zrenjanina. E sad pošto ja od nedavno živim u Aradcu na 4 km od Zrenjanina nadam se da će samo u toku 2018 pružiti ta 2 km do Aradca...?

Zemun je malo veći i malo šareniji nego što možeš da zamisliš :)
U mojoj ulici ima manje stanovnika, nego u soliteru sa 13 spratova koji se nalazi na raskrsnici sa susednom ulicom.
Sva last mile infrastruktura je uvek bila problem za nas, jer je broj potencijalnih korisnika mali. I ADSL je bio problem (naš deo centale) i IKOM je došao na muku. Sve sa velikim zakašnjenjem u odnosu na pomenuti soliter i stambene zgrade u susednoj ulici.
Godinama sam vukao wireless net sa solitera, ~100 m vazdušnom linijom.
Na to i potenciram - uglavnom se rade delovi gde vec ima dobrih ponuda, a ne takvi delovi i sl. gde jeste manji broj potencijalnih korisnika NETA uopste, ali veci broj potencijalnih korisnika, koji imaju trenutno slab/uzasan net.

Verovatno bi kod tebe u ulici prodali vise optickih paketa (ne po ovim trenutnim "cenama"), nego u soliteru kod Merkatora, jer tamo svako vec ima dovoljan net, i mrzi ih da menjaju ako nije velika razlika u ceni :)

Gresis Alfa, nije ni NBG dobro pokriven netom, ima delova gde je izbor super, ali je mnogo vise delova gde je net uzasan... pogotovo se to odnosi na MTS, gde je najmanji broj isturenih stepena na NBG po broju stanovnika i povrsini... Inace, neki soliteri kod Merkatora imaju vise opcija ali ima i onih koji imaju samo MTS i Ptt... od kojih se MTS raspada jer je povezan na Tosin bunar centralu gde su u kvaru ploce a PTT je do skoro radio isto tako, ne znam kakva je situacija posle upgrade-a mreze...

Sto se tice projekta i nekih vesti, 31. je bio rok da se zavrsi NBG, ostalo je bas minimalno sto podizvodjaci nisu odradili, sada idu dve kontrole,mts i huawei i test korisnici... Gotovo je izvesno da ce se ipak sacekati da se odrade jos neki delovi grada pre nego sto se zvanicno pusti projekat za BGD... nazalost nemam vise info za sada :)

... Gotovo je izvesno da ce se ipak sacekati da se odrade jos neki delovi grada pre nego sto se zvanicno pusti projekat za BGD...
Ja nemam razumevanja za ovakvu poslovnu politiku mts. Takvim pristupom neće optiku pustiti nigde još godinu dana.

To je i jasno, mozda bi imao razumevanja da si ulozio svoj novac ili da si uzeo visemilionski kredit.
Ne znam, samo razmisljam naglas.
Hmmm.

Hvala stefke, a koji im je cenovnik bio za to? Ono sto ja pitam u poslovnicama a nemaju odgovor jeste upravo to preko optike da puste do 100 Mbps i naravno odgovora nema...Da li isto neko zna kada se moze ocekivati da puste u komercijalnu upotrebu optiku na Mirijevu?

Za box pakete mozes naci trenutno na njihovom sajtu mts.rs .
U tvom slucaju ako su postavili optiku, ne bih nikako uzimao te stare box pakete, nego bih sacekao da ozvanice cenu za optiku.

misim da bi vecina ljudi na ovom forumu pametnije ulozila te pare.
Moguce, ali ja mislim da su ulozili u dobre stvari, razvijanje nacionalne opticke mreze, za bolje nisu mogli uzeti kredu.
Ja ne znam sta bi to bilo bolje za nas korisnike od ulaganja(za vecinu) u opticku infrastrukturu?
Ako znas sta je pametnije od toga, kazi, ja iskreno ne znam.
Bolje od optickog vlakna ne postoji, niti ce uskoro bar 100 godina.
Ili mislis da su trebali da uloze novac u matori xDSL?

Ne može se nazvati nacionalnom optičkom mrežom ono što nije javno dobro, tj javna infrastruktura, već vlasništvo akcionarskog društva. Bez obzira što je država trenutno većinski akcionar.

Ok, hteo sam reci da ce imati najvecu opticku mrezu u Srbiji, nisam ni mislio bas u tom smislu nacionalnu mrezu.

da, dobra je optika, samo trebalo je to mnogo ranije i koordinisati sa ostalim 'drzavnim' firmama. npr, pricalo se da eps vec duze ima nekakvu (medjugradsku) opticku mrezu koju slabo koristi.
sve te godine kad je bilo kljucno investiranje oni su sponzorisali klubove i slicno. sbb je krenuo od nule.

EPS ima svoju optiku i povezani su od centra Beograda na više lokacija, do Lazarevca i Obrenovca.

Na to i potenciram - uglavnom se rade delovi gde vec ima dobrih ponuda, a ne takvi delovi i sl. gde jeste manji broj potencijalnih korisnika NETA uopste, ali veci broj potencijalnih korisnika, koji imaju trenutno slab/uzasan net.

Verovatno bi kod tebe u ulici prodali vise optickih paketa (ne po ovim trenutnim "cenama"), nego u soliteru kod Merkatora, jer tamo svako vec ima dovoljan net, i mrzi ih da menjaju ako nije velika razlika u ceni :)

Izgleda da sam propustio da napišem da su u moju ulicu postavili ormarić za optiku. Bez obzira što je tu 50 kuća I jedna nova zgrada za desetak stanova.

E onda ce te vi videti optiku i njene benefite, nadamo se ove godine... :D
Strpljen spašen. ;)

Rade i u Kaću, mesto pored NS-a. Doduše još nigde nisam video ormarić, ali video sam da kopaju u 2 ulice.

Nek bude i za godinu dana, samo neka bude. Ja sam mislio da sam doživotno osuđen na paket od 10MB.

Poslednja izmena:
Nista se tu nije omaklo, taj ormaric je ODF odnosno na srpskom opticki terminalni razdelnik, ima ih vecih i manjih u zavisnosti od broja korisnika koje opsluzuju i bice ih po celom gradu gde sahte nisu dovoljno prostrane za lako splajsovanje kablova... Sa Zemunom se kasni poprilicno ali bice u prvom krugu :)

Ima li kakvih penala od strane kineza ukoliko svaki stanovnik ne bude dobio ftth do pocetka 2021. god ?

Svaki stanovnik čega? Pošto (cele) Srbije sigurno neće, ne do 2021. nego ni to 2051.

Ok, sta onda moraju da ispostuju ugovorom do kraja 2020-te ?

Vecina stanovnika ce mozda imati pristup optickoj mrezi (kao sto sada imaju pristup fiksnoj telefoniji) a da li ce "svi", veci ili manji deo njih i koristiti je za neku uslugu koju TS (MTS) bude pruzao preko nje (opticke mreze) je nesto sasvim drugu.
Da li ce do kraja 2020. ili do 2025. ili vec koje godine biti mreza "zavrsena" (nesto takvo se nikad ne zavrsava jer se stalno nesto menja, dogradjuje i siri po potrebi) i nije najvaznije, bitno je da se pocne sa radom, da funkcionise dobro i ako je moguce da se ne kasni mnogo. Bolje ikad (u razumnom roku) nego nikad.

Poslednja izmena:
Rok je do kraja 2020. [emoji51]

Nazad
Vrh Dno