Šta je novo?

Kvalitetniji Internet do 2020.- praćenje realizacije projekta "All-IP" transformacije

Ima po oglasima i novi.
Inace, sta ima veze sto su polovni ako savrseno rade?

TT

Ima po oglasima i novi.
Inace, sta ima veze sto su polovni ako savrseno rade?

TT
Da ne budem grub, onda nisi video sta moze Mikrotik. Ja bih dao sebi slobodu da kazem da moze sve. Mikrotik i Cisco pa 10 praznih mesta pa ostali. Govorim iz iskustva jer se bavim administracijom linux i win servera i podesavanjima mikrotikova sa opcijama duplih linkova failovera i raznoraznih bahanalija koje korisnicima padnu na pamet i mikrotik i onaj od 50e jede malu decu u odnosu na sve ove SoHo.

Sent from my LG-H815 using Tapatalk

Nisam zeznuo link, evo sta bi "obican" korisnik trebalo zasigurno da kupi i da ne zali pare.
To trenutno imam i ljubim ga u d**e. Tu sam ulozio i za citavu infrastrukturu u stanu (ruter, kablovi, switch i wifi switch) nekih ~200 eur i pokrio sve sto treba.
U ovom slucaju kada bih isao na giga brzine spolja, iskesirao bih 1200 eur, znajuci da me te pare nazad cekaju. I ovo sam miran godinama, znam da nista jace i bolje nece biti.
Cak i da ponude jace brzine, ista oprema, nema dalja ulaganja, nema molbe Telekoma da mi ustupi nesto vise. Za to, ~1200 eur je solidna cena uloziti, ako imas profit od toga kasnije.

Poslednja izmena:
@jjoksa
vidim da ces sam postaviti kanalice. Da li si upucen mozda oko pravila za postavljanje optickih kablova? Mislim da sam ranije cuo/citao neki podatak da ne smeju da se lome pod prevelikim uglom. E sad ne znam za ove nove kakva su ogranicenja?

@jjoksa
vidim da ces sam postaviti kanalice. Da li si upucen mozda oko pravila za postavljanje optickih kablova? Mislim da sam ranije cuo/citao neki podatak da ne smeju da se lome pod prevelikim uglom. E sad ne znam za ove nove kakva su ogranicenja?
Video sam kako je uradjeno kod korisnika gde su pustili. Cim urade vertikale u zgradi videcu sablon kako su radili i zovem majsora(tast) da odradimo instalaciju. Sta vise ako budu metalne kanalice kod njih pitacu ih da mi ustupe tih 3m koje idu po hodniku ili koliko god bude trebalo da ih sam postavim, verujem da cu ja to pedantnije da uradim. Gadi mi se plastika u vidu kanalice.
A sto se tice zalamanja kabla, pa ni utp "ne voli" zalamanje preko 90 stepeni optika je jos osetljivija ali necu tu biti problema da jer svakako mora sa olafona da krene na niže.

@stefkev mislio sam da je overkill za home usera. Ako ti posao zahteva stabilnu infrastrukturu, respect za kvalitetnu opremu koju ces nabaviti. Video sam da puno ljudi hvali mikrotik pa sam mislio i ja da nabavim jedan osnovni malo da se igram i da upoznam njegov "ekosistem".

Ne brini se sto je overkill, ja to vise zovem "zatrebace ti, kad tad". Cak i gamer-i (ne kod nas naravno) uzimaju ove jake mikrotikove, i ganjaju, nemaju problem sa mrezom. Iako ne znaju koji je njegov potencijal.
Opet napominjem, jeste besmisleno uzimati mirkotik koji maltene jednu jacu firmu moze da opsluzi bez frke ako nemas profit, ali ono sto sam dao u drugom linku, obavezno da se uzme. Za kucnog korisnika (i malu firmu) znaci dosta, i moze da drzi 1 gpbs bez frke.

Poslednja izmena:
Ne brini se sto je overkill, ja to vise zovem "zatrebace ti, kad tad". Cak i gamer-i (ne kod nas naravno) uzimaju ove jake mikrotikove, i ganjaju, nemaju problem sa mrezom. Iako ne znaju koji je njegov potencijal.
Opet napominjem, jeste besmisleno uzimati mirkotik koji maltene jednu jacu firmu moze da opsluzi bez frke ako nemas profit, ali ono sto sam dao u drugom linku, obavezno da se uzme. Za kucnog korisnika (i malu firmu) znaci dosta, i moze da drzi 1 gpbs bez frke.
Isti (sa drugog linka) sam podesio klijentu u restoranu brze hrane koji izbacuje vise kupaca neko macdonalds u bgd. Shiba ne staje, preko 300 klijenata na wifi se dnevno promeni i vec 6 meseci nije stucnuo. Best buy. A i samo podesavanje ne treba ti sertifikat da se nasteluje za redovnu upotrebu.

@jjoksa
Ovde
se vidi da mogu da se lome kao i ostali kablovi, pa se postavlja pitanje zasto ne koriste postojece kanale.

Ne moze da se lomi bas kao obican kabl.. ide kroz kanalice, a hvata "idealnu putanju" poput voznje na putu.

Laicki,

PDBQrWd.png

samo vlakno unutar te izolacije je tanko kao vlas kose i khrko je.

Da ne budem grub, onda nisi video sta moze Mikrotik. Ja bih dao sebi slobodu da kazem da moze sve. Mikrotik i Cisco pa 10 praznih mesta pa ostali. Govorim iz iskustva jer se bavim administracijom linux i win servera i podesavanjima mikrotikova sa opcijama duplih linkova failovera i raznoraznih bahanalija koje korisnicima padnu na pamet i mikrotik i onaj od 50e jede malu decu u odnosu na sve ove SoHo.

Budi grub koliko hoces, a ja pare na drugom mestu zaradjujem ne na netu.
Meni treba da bude stabilna i dobra veza(sto i ovaj budjavi ZTE 168 radi) ali bih FB uzeo zbog 5GHz, ne treba mi nikakva ala od rutera FB je savrsen, kazi mi sto bi mi vise mikrotik trebao u odnosu na FB, kao obicnom kucnom useru?
Ja od 50/2 (tolika mi je btw brzina zakupljena inace)dobijam bas toliko i preko wifi-ja i preko kabla sve je stabilno brzo jedino bih voleo 5GHz da imam jer niko u okolini nema 5GHz, ali cekam ftth dok ne zavrse posto sad rade moj kraj, a FB je svakako bolji od ovih mts-ovih tj Huawei-jevih rutera koji opet kazem rade savrseno nikad veza nije pukla po 6 mes+ rade bez restarta i nikad nijedan problem.
Realno mi ni ne treba, nego me zulja da potrosim bar 60-70 ojra, jer ne znam na sta bih pametnije u ovom trenutku potrosio iste.
Edit:
Inace onaj mikrotik sa onog linka nema cak ni 5GHz sto mi jedino i treba.
TT

Poslednja izmena:
Ne moze da se lomi bas kao obican kabl.. ide kroz kanalice, a hvata "idealnu putanju" poput voznje na putu.

Laicki,

PDBQrWd.png

Ako moze kao na onoj slici (na 20-30cm savijeno 3 puta) moze i kroz postojece kanale/razvodne kutije (u njima ima vise lufta za "idealnu putanju" nego u kanalici).

Poslednja izmena:
Budi grub koliko hoces, a ja pare na drugom mestu zaradjujem ne na netu.
Meni treba da bude stabilna i dobra veza(sto i ovaj budjavi ZTE 168 radi) ali bih FB uzeo zbog 5GHz, ne treba mi nikakva ala od rutera FB je savrsen, kazi mi sto bi mi vise mikrotik trebao u odnosu na FB, kao obicnom kucnom useru?
Ja od 50/2 (tolika mi je btw brzina zakupljena inace)dobijam bas toliko i preko wifi-ja i preko kabla sve je stabilno brzo jedino bih voleo 5GHz da imam jer niko u okolini nema 5GHz, ali cekam ftth dok ne zavrse posto sad rade moj kraj, a FB je svakako bolji od ovih mts-ovih tj Huawei-jevih rutera koji opet kazem rade savrseno nikad veza nije pukla po 6 mes+ rade bez restarta i nikad nijedan problem.
Realno mi ni ne treba, nego me zulja da potrosim bar 60-70 ojra, jer ne znam na sta bih pametnije u ovom trenutku potrosio iste.
Edit:
Inace onaj mikrotik sa onog linka nema cak ni 5GHz sto mi jedino i treba.
TT
Obicnom korisniku i sam Huawei je mnogo vise nego sto treba. Ovde pticamo o kvalitetnoj mreznoj opremi iz potreba kucnih korisnika koje prevazilaze obične kućne korisnike. Ja imam 8 wifi uredjaja i preko 20 IoT senzora i to je razlog da ovi Huawei nisu dovoljni a sa druge strane mikrotik isto vozi kao od šale.
Za te pare kupi mikrotik a kasnije ćeš da nam zahvališ. Ziveli

Iz ugla obicnog korisnika, kad sam presao na VDSL najlakse mi je bilo da sve uredjaje u kuci kacim na WiFi. Nije bilo problema dok se koristi net "super lagano" ali se izgleda Telekomov ruter pregrevao iliti bagovao kad sam sa mog desktopa gledao stream, nista specijalno zahtevno do 10Mbita ali mu izgleda ni to nije prijalo. Kada sam nakacio desktop preko UTP kabla ti problemi su nestali, tako da im je wifi modul definitivno slaba tacka. Podigao sam jos jedan wifi sa TL-WA5110G sa 8dB antenicom i moje iskustvo je da mnogo bolje baca signal, na granicnim tackama gde je Telekomov ruter gubio signal TP link gura oko 8Mbita bez ikakvih problema.

Laicki,

PDBQrWd.png

Kod mene je na jednom mestu pre rack-a i jače od toga savijeno (gornja crvena linija je skoro odmah paralelena sa crnom) i ne smeta, radi tako već godinama. :)

Sedmicama u nazad se žali na visoke cene a sad kad su počeli da puštaju,došlo do toga priključuj nepitam šta košta.
Izgleda da u Beogradu ipak ima dosta onih kojima ovo nije previše da plate ne znam možda ipak treba sačekati pa da ti
njihovi agenti ponude nešto izvan zvaničnog cenovnika.

I ja imam 951 I radi savršeno. Ne koristim njegov WiFi, već odvojen Ubiquiti Unifi AC AP.
Iz iskustva kolega koji su ga isto imali sa Orionovon 1000/100 optikom 951 nije dovoljan. Sa malo komplikovanijim setupom (pogotovu dosta Masquerade pravila ) štuca i RB2011.
Ko hoće da bude siguran da će sve da radi RB3011 je neki minimum. Naravno kad pričamo o Gbit brzinama.

Zvuči skupo, ali to je na nivou 6 meseci pretplate.

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

Pogledaj RB750Gr3 ili ti Hex bices poprilicno iznenadjen za te pare koliko je generacija daleko od 951 i 2011 po brzini ne mogu da se porede ali pazi r3 verzija, naravno 3011 je duplo brzi ali cena 3 puta.

Gledao sam samo modele sa SFP portom.

Od novijih tu imaju RB960PGS (HEX POE) ali je on po spec slabiji i od RB750Gr3 i nema šansi da gura 1Gbit optiku u punoj brzini.

Poslednja izmena:
960 je skroz druga klasa uredjaja namenjem za napajanje opreme i da radi kao switch ili basic ruter neznatno brzi od 2011, 950 , RB750Gr3 druga prica drugi procesor druga namena ali za sada nema SFP, naravno da ne moze 1Gbps na uredjaju za 60e :) ali u odnosu na spomenute 950G i 2011 je razlika neverovatna za te pare.
Imam par setupa sa 750Gr3 za protok 100 sa 50 gde cpu ne ide preko 30% sa nekih 50 do 100 racunara iza njega i limitima brizne za svaki racunar sa 2011 ili 950 u takvom okruzenju CPU preko 80%.
Zbog SFP porta nda jedino da sacekas da updetuju 2011 sa novim procesorom, mada krece i Wave2 ac uskoro koliko cujem gde bi trebali biti jos ozbiljniji procesori u uredjajima a po prihvatljivim cenama.

Velikie brzine koje se spominju ovde jednostavno teraju proizvodjace da prave jefine rutere dostupne sirokim masama da bi se te brzine mogle izgurati.

Da javim da se brzo šire Ustaničkom, pre nedelju dana bili su na okretnici 50-ice sada su već dole kod pošte (konkretno sada postavljaju ispred broja 196, prešao pre par minuta pored njih, ista ekipa).

Da, ovo zaslužuje pojašnjenje.
Iz nekog razloga, prilikom dogovora o paketu, ignorisali su moju informaciju da koristim i IPTV. Tako da sam sada u paketu dobio internet i telefon, a IPTV je ostao iz starog paketa. Dakle cena je kao na letku, a IPTV je posebno. Videću koliki će biti tačno račun na kraju (prva 2 meseca je besplatno kao što piše). Takođe, fiksni nije radio 1 dan pa sam u subotu zvao (mogao sam da zovem ali ne i da primam pozive) i rešili su za 10 min.

Prema letku, to što imaš bi trebalo da bude 4499 + 3 meseca za 1 dinara.
Zato i jesmo u rupi, postoji baš takva ponuda, ali oni moraju da provere o čemu se radi.

Da, ovo zaslužuje pojašnjenje.
Iz nekog razloga, prilikom dogovora o paketu, ignorisali su moju informaciju da koristim i IPTV. Tako da sam sada u paketu dobio internet i telefon, a IPTV je ostao iz starog paketa. Dakle cena je kao na letku, a IPTV je posebno. Videću koliki će biti tačno račun na kraju (prva 2 meseca je besplatno kao što piše). Takođe, fiksni nije radio 1 dan pa sam u subotu zvao (mogao sam da zovem ali ne i da primam pozive) i rešili su za 10 min.

e ****m mu leba, taman sam se ponadao da je 3599 xD

Prilozi

• 1.jpg
    1.jpg
    96.5 KB · Pregleda: 321
Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno