Šta je novo?

Kvalitetniji Internet do 2020.- praćenje realizacije projekta "All-IP" transformacije

@ymiljan cestitke za net:smash:
Iz kog ti je opsega IP adresa tj da li je javna ili si iza CG NAT?
Malo bi bilo glupo da natuju fiber.... Kontam da bi jos bolje bilo da stavljaju staticku javnu IP adresu za fiber pakete, ali verovatno ce moci uz neku doplatu. Moze neko da napise za koje servise je dobro imati staticku adresu, nisam bas skroz upucen u tu problematiku?

Od čvora do stana - kanalica
Sl01.jpg

U stanu samo optički kabl (ulazno mesto)
Sl02.jpg

Kutija br. 1
Sl03.jpg

Ruter - sl 1
Sl04.jpg

Ruter - sl 2
Sl05.jpg

Ne koristim wifi od rutera pošto imam svoj ruter koji je već konfigurisan i koji je radio sa ADSL ruterom.

Kablovi su utaknuti u dva srednja porta zato što selim IPTV od računara do TV-a. Telefon i dalje radi preko bakarne žice (verovatno tek od sutra preko optike).

Ruter - sl. 3
Sl06.jpg

Ruter - sl. 4
Sl07.jpg

Fifa Ping
Ping Fifa.jpg

• Like
Reagovanja: M J
Nek te sluzi uzdravlje :) Nadam se da neces imati problema i da se nauzivas

U zdravlje!

Inace, proverih i kod mene je ka tom EA serveru 45ms ping ;)

Neće ovo uticati na ping, nije tu problem u ovom slučaju.

Imaće ono što je telekom I do sad nudio, samo najbolje moguće.

Najviše će značiti ljudima koji su bili na interleaved profilima, tu može da se vidi razlika.

Inače, od svega što sam probao mi je za online gaming telekom adsl ubedljivo najbolji, jedino što ne mogu više od 20 mbita.

Skoro isti takav ping do istog EA servera je i na mts VDSL, sad sam probao kod mene, evo:
Screenshot 2017-11-02 19.53.41.png
Tako da mi se čini da tu boljitka nema u pogledu pinga, ako uporedimo mts optika vs mts vdsl.

Kod mene je sve spremno u zgradi za priključenje, danas su i numerisali opremu:
20171102_185540.jpg
Optika je povezana na centralu Tošin bunar.
20171102_185524.jpg

Eto pocela je optika, cijene su iste kao sto su bile na letcima. Sada je pitanje koliko će ljudi preci na optiku , ipak je mnogo 30 evra + tv po mom misljenu. Ljudi koji zaradjuju pare preko neta je ovo veliki plus zbog stabilnosti , za obicnu raju ništa posebno. Mogli su dici aploud makar na 50 , nije mi jasno stl su se stisli.

Mnogo ocekujete, da se upload podigne na toliku cifru masovno, vise ne bi bilo nikakve garancije, i plus bi i kod MTSa doslo do vidne agregacije.

Garantujem ti i da su stavili 150/50 i 250/100 pakete nema sanse da bi bilo zagusenja u upload saobracaju...
Velika vecina protoka je download.
Zanimljivo ce biti da li ce SBB odgovoriti na ovu ponudu povecanjem uploada u svojim paketima.

Vecina protoka jeste download, ali moze doci do zagusenja. Ne znam gde postoji agregacija za optiku, ako postoji, za kablovsku postoji i vec dolazi do izrazaja na nekim cvorovima SBBa.
Ali LINK, ukupan link operatera, jeste tacka agregacije. A ne verujem da ce njega povecati koliko budu povecali same DL/UL limite.

Svugde u svetu za obicne korisnike iako imas 500/500 mozda, vidis da u dobrom delu dana ne mozes ni 100/50 da izvuces.

Kod mene na Sat Traktu, neki dan upao u COD:WAW ponovo, ping na madjarskim serverima koji su inace uvek mnogobrojni: 15ms :) (naravno, ne iz server browsera, nego u samoj igri)
takodje, Bad Company 2, pingovi ~30 u igri. Rainbow Six Siege, nekada sam imao od 80-100, a sada su malo i dotegli sam net code, pa u igri imam od 25-45ms

• Like
Ako je direktan link iz Mađarske, tj. ako ne ide okolo naokolo preko BG-a, to je i logično.

Sent from my MI MAX using Tapatalk

• Like
postoji agregacija i za optiku... 1/64 je kod telekoma... to je neka optimalna agregacija... download i upload rade po drugacijim principima, upload se deli tako sto svaki korisnik odnosno njegov ONT dobija deo vremena po principu TDMA... 2.488 Gbits/s ide max za down, 1.244 Gbits/s ... u praksi nece biti problema ni za up ni za down ali je ovaj odnos garancija da i u daljoj buducnosti nece biti problema :)

vezano za VDSL, nemam info sem da se seli na periferiju.... ne verujem da ce pustati vece pakete kad i ovi trenutno su nezamislivi za veliku vecinu korisnika, nazalost...

Ako moze da se bridgeuje, nije problem...

Sreca pa je neko skontao da treba da nabave gigabitne rutere.
Gledajuci slike radova ja cu sam da pripremim sve od kanalica do busenja da oni samo uvuku vlakno. Nije neka investicija u 5m kvalitetne kanalice.
Za one koji kupuju dodatne rutere na 5Ghz potrazite i testove gde se vidi u realnoj situaciji protok koji mogu da izguraju. Dzabe brz net od 100, 200, 500Mbit ako ruter ne moze da tera. Bolje sada 20e vise nego da se za godinu dve kupuje opet.
Ja cu ici definitivno sa Mikrotikom. Jeste malo skuplji ali su mogucnosti neogranicene. Jos pozajmim od komsije wifi sa kablovskog neta i napravim failover ako zastane optika imam backup.

Paranoja...

Sent from my LG-H815 using Tapatalk

Ne repeater, nego ceo ruter.

Ako je ceo ruter, onda ne treba bridge.

A, sto se tice ovog rutera, pise da ima 4 gigabitna porta ali nema 5g sto je stvarno besmisleno.

I sad sta, moras opet da odresis novcanik za novi ruter...

Ja nemam neku fancy opremu, imam neki ELTEX-ov ONT, ima 4GBit porta, (2 računara, lap top i TV su mi na Dlink gigabitnom switchu, a main PC za igranje direkt u ruter.) WiFi - 2,4 i 5ghz zaseban setup,(dva signala) mada recimo, signal wifi-a je dosta slabiji nego sto sam imao na VDSL huawei ruteru ali opet dovoljan da svuda po stanu ostvari max brzinu dok vec van zgrade nemam signal ili je mizeran.

Sreca pa je neko skontao da treba da nabave gigabitne rutere.
Gledajuci slike radova ja cu sam da pripremim sve od kanalica do busenja da oni samo uvuku vlakno. Nije neka investicija u 5m kvalitetne kanalice.
Za one koji kupuju dodatne rutere na 5Ghz potrazite i testove gde se vidi u realnoj situaciji protok koji mogu da izguraju. Dzabe brz net od 100, 200, 500Mbit ako ruter ne moze da tera. Bolje sada 20e vise nego da se za godinu dve kupuje opet.
Ja cu ici definitivno sa Mikrotikom. Jeste malo skuplji ali su mogucnosti neogranicene. Jos pozajmim od komsije wifi sa kablovskog neta i napravim failover ako zastane optika imam backup.

Paranoja...

Prvi covek koji razmislja "glavom".
Bravo, uzima se mikrotik da bi mogao da podrzis gigabitne brzine bez problema, dok ovo smece od huawei-a je igracka koju je Telekom duzan da ostavi korisniku.
Zato imas padove brzine na 800, 900, nikako ne moze ravno gigabit.
Ja trenutno imam mikrotik za moj kablovski, i svaka cast onome ko je radio operativni sistem za mikrotik.
Zamisao mi je da uzmem ovo kada budem presao na optiku.

Prvi covek koji razmislja "glavom".
Bravo, uzima se mikrotik da bi mogao da podrzis gigabitne brzine bez problema, dok ovo smece od huawei-a je igracka koju je Telekom duzan da ostavi korisniku.
Zato imas padove brzine na 800, 900, nikako ne moze ravno gigabit.
Ja trenutno imam mikrotik za moj kablovski, i svaka cast onome ko je radio operativni sistem za mikrotik.
Zamisao mi je da uzmem ovo kada budem presao na optiku.
Pa ti si Sadista :)
Mene ce zena da izbaci iz stana zbog tehnike i "zračenja". Ja planirao i mali rack orman sa svime unutra da majstori samo bocnu fiber u ruter i da sve vozi.

Da li loze ponosni vlasnik optike da proveri kakve se adrese dobijaju da li ih natuju sto je jako vazno za nas sa serverima?

Poz

Poslednja izmena:
Double post....sorry

@stefkev
nisi mozda zeznuo link, ovo sto si stavio je 1U rackmount a cena prava sitnica 1100 dolara....

Nazad
Vrh Dno