Šta je novo?

Kvalitetniji Internet do 2020.- praćenje realizacije projekta "All-IP" transformacije

Glupo pitanje, ali jel si siguran da je SBB? Da nije upitanju Orion? Ako imas flajera uslikaj ga molim te

wdvbta0mYBA4CZZAUBnAi2g6D4BDw6.png

Mi smo relativno civilizovaniji u ovoj raspravi oko optike :)

Predzadnji komentar izdominirao

Upravo pregledao komentare na njihovoj FB stranici.
Veliki hype podignut a ne zna se nista sem da je optika u pitanju. Ni koje su brzine, ni gde su dostupne, ni cene, ni moguci paketi.
Jedno veliko NISTA.
Cak za neka pitanja cije odgovore bi svi da znaju kazu "pogledajte inbox", a 99% public odgovora je genericki BS.
E sad zamislite radnike u call centru ili u poslovnicama MTSa, nemaju odgovore ni na jedno pitanje jer nemaju informacije od pretpostavljenih.
Po meni, katastrofalno planiran marketing.
U Subotici nista od radova nisam video, a u prvih pet gradova je po broju stanovnika...

Pa vazno da turaju kablove, a kome ce prodati? pa verovatno kad udjemo u EU i plate nam budu 1000e bice kupaca, barem nam je tako obecano :butt:

Upravo pregledao komentare na njihovoj FB stranici.
Veliki hype podignut a ne zna se nista sem da je optika u pitanju. Ni koje su brzine, ni gde su dostupne, ni cene, ni moguci paketi.
Jedno veliko NISTA.
Cak za neka pitanja cije odgovore bi svi da znaju kazu "pogledajte inbox", a 99% public odgovora je genericki BS.
E sad zamislite radnike u call centru ili u poslovnicama MTSa, nemaju odgovore ni na jedno pitanje jer nemaju informacije od pretpostavljenih.
Po meni, katastrofalno planiran marketing.
U Subotici nista od radova nisam video, a u prvih pet gradova je po broju stanovnika...

Dobro je da makar provlače te kablove, ali marketing je definitivno retardiran, prodavati proizvod za koji nemaš ni najosnovnije informacije.

Ok ljudi, slažem se sa tim. Ali kao što prethodni sagovornik reče, dobro je da konačno postavljaju optiku.

Inače, u trenutku dok pišem ovo sa prozora čujem mašine koje brundaju, ceo blok 8a (Novi Beograd) deo po deo kopaju
i postavljaju optiku. I kao što sam već rekao rade veoma brzo i profesionalno. Barem u mom ulazu su
lepo odradili vertikalu.

Mislim da treba da protekne barem još mesec dana dok one zacrtane delove Beograda ne pokriju. A onda možemo očekivati
i neke konkretne informacije po pitanju cena.

Ne bi bilo loše da napravimo malu kladionicu sa procenama cena paketa ovde. Moje neko predviđanje je da će onaj najmanji paket
koštati oko 2100 dinara.

2100 dinara sa ukljucenom naknadom za fiksni telefon (sad je vec izvesno da se ni opticki paketi nece moci uzimati bez fiksnog) za npr paket od 50/25 bi bio pun pogodak i popularna cena po kojoj ne bi mogli da stignu da prikljuce sve zainteresovane ali su male sanse da se to i desi...
Moj predlog je da raspravu o ceni ostavimo po strani (bar na ovoj temi) dok se ne objave neke zvanicne informacije tj online cenovnik, da tema ne bi opet otisla off-topic.

Ima tema za cene, otkljucace je modovi kad bude objavljen cenovnik

Sent from my K013 using Tapatalk

Drugari, solidarišite sa sa nama kojima treba brži ul i uvek stavljate predloge ako ne daju 1:1 bar da bude 2:1 odnos dl/ul jer možda neko i čita iz Telekoma temu pa popuste. Ako tehnologija dozvoljava, a dozvoljava, zašto da nam nešto uskrate? ;)

Mnogi optiku vide kao giga brzinu dl-a i kako skinuti nešto što brže sa neta, ali ima i onih kojima ul nešto znači (ne za torrentovanje).

Na primer kada imate velike PDF skenirane stranice i želite da dodate još jednu preko Adobe Acrobat-a tada to uradite i pošto je PDF na Cloud-u tada ide "prepisivanje" i to ne samo te jedne stranice već celog PDF-a i ako želite da uradite backup tih fajlova preko SyncToy-a dok su još stavljaju na Cloud, prijaviće grešku dok se ne završi.

Ovo je samo mali primer, a ima dosta toga šta se stavlja na Cloud i deli (NAS: network attached storage), stavljanje/deljenje fotografija/video zapisa, neko ima 1TB prostora i više na OneDrive-u a svaki dan želi da menja mnogo toga i ne može zbog malog upload-a...

5ofkmps.png

mdvoYWa.png

Oni botovi iz mts-a to sve vide kao vid zarade, znaci cim zaradjujes preko neta, to mora da platis papreno. Biznis paketi i tako to.
Ja sam uvek za simetriju ali mislim da je mala sansa za tako nesto.

Jedan moj klijent ima optiku kod mts-a 5-6 godina vec. Paket je do pre godinu dana bio 10/10 i cena 7000din. Nakon toga je povecano na 20/10 i cena ostala ista. Samo oni znaju razlog da mu ne daju 20/20. Najgore je to sto se ja plasim stabilnosti. Nisam brojao ali veci broj puta u toku dana se desi prekid. Traje po 10-ak sekundi i vrati se. Vlakno je uslo u server sobu i dobio je paket 4 javne ip. Mislim da ove pakete koje daju biz korisnicima podesavaju ad hock.
Njemu nisu nudili optiku nego je proslo vlakno ispod trotoara i potegao covek vezu da ga izvuku do firme.

Sent from my LG-H815 using Tapatalk

Oni botovi iz mts-a to sve vide kao vid zarade, znaci cim zaradjujes preko neta, to mora da platis papreno. Biznis paketi i tako to.
Ja sam uvek za simetriju ali mislim da je mala sansa za tako nesto.

Naravno, ko će plaćati 200 ili 300+ evra biznis pakete ako bude bilo za 20-ak evra nešto tipa 10/30

Simetrije nece biti pre ozbiljne agregacije, prosto ne moze fizicki. Jos uvek se ljudi zale sto im paket "DO 50 Mbit" radi "samo 45" ili cak "samo 49" :)
UL treba biti dodatna opcija kao Upload Booster. Da niti utice na agregaciju, niti ga naplacuju nama kojima ne treba ozbiljan UL. Ali moraju dati sada kao opciju barem.

Pa postoji opcija - biznis paketi.
:(

Sa ovim cenama pitaće ih ljudi "jel može ovaj Box sa 50/2 internetom, ali da je preko optike?" :D Zbog stabilnosti ;) Kao kad već imaju optiku u stanu da bude bar neka teoretska vajda od toga.

Vidim ja da ce se ovi na koaksijalnom dobro ovajditi. Sa ovim cenama ja prvi izlazim iz mts-a.

Da bog da propali ako stvarno budu ove cene...
To su cene, potvrdjene iz centrale Telekoma a eto sad i na reklamama. Pridruzujem se zeljama i cestitkama!

Sa ovim cenama pitaće ih ljudi "jel može ovaj Box sa 50/2 internetom, ali da je preko optike?" :D Zbog stabilnosti ;) Kao kad već imaju optiku u stanu da bude bar neka teoretska vajda od toga.
Nema od toga nista, >90% ce biti zaglavljeno na 10-20, 0.5% na optici (ako i toliko) i par procenata na 50-100Mbps.

Glupo pitanje, ali jel si siguran da je SBB? Da nije upitanju Orion? Ako imas flajera uslikaj ga molim te
SBB, ista akcija kao na Beogridu (samo je tamo 40/40 a ovde 50/5) + kablovska + TV ili telefon za 1din.

Poslednja izmena:
Za te cene su se dogovorili MTS, SBB i smradovi iz ratel-a, ipak smo lideri regiona pa da se zna cena

Oni kao da ne znaju da vecina korisnika za 200din mesecne razlike prelaze kod drugog provajdera!

Izbacen iz ponude NET100 paket za vdsl ? Nema upload booster ? Sa trenutnih 2000 din koliko me kosta NET 50 sa fiksnim zajedno (popust 5 meseci za dinar = 2000 din/mes) sad je cena 2625 din sto je poskupljenje od preko 600 din ?
Samo cu reci 0 CAO ZDRAVO !
Prelazim na Vipov Vikend Net od nove godine, tamo bar ima momackog uploada.

Box2 je i do sad bio nepovoljniji od net + fiksni... Ali je cena 2150, znaci ~100din skuplje nego do sad. Problem je sto jako malo korisnika moze da dobije 50Mbps...

Poslednja izmena:
Bas tako. Bojkot SjBBa treba :)

Ispade potez SBB-a ipak manje *****ski, sa njihovim Optika Duo/Trio paketima gde za istu cenu od 2899 din umesto 40/2 na cable varijanti nude 50/5 za optiku. Ako im je već po svaku cenu bitno da na optičkim paketima ni za živu glavu ne daju baš baš drastično brži net za pristojno veću (recimo + 200 din) cenu.

To kod SBB-a od malo potencijalnih korisnika kojima mogu da ponude optiku, to će neko i da uzme. A Telekom sa ovih cenama džabe i da pokrije mrežom 3500 miliona stanovnika, ko je lud da da 3599 din za najjeftiniji optika net?? Džabe što je net 2.5 puta brži od VDSL-a kad je i tačno duplo skuplji!

Poslednja izmena:
Box2 je i do sad bio nepovoljniji od net + fiksni... Ali je cena 2150, znaci ~100din skuplje nego do sad. Problem je sto jako malo korisnika moze da dobije 50Mbps...

Tacno, ja sam prepisao pogresan broj u kalkulator. Ti si me ispravio ;)

Koliko je ovaj Telekom jedna tužna kompanija! Znam da je OFF izvinjavam se, ali sa ovim cenama ... Ne znam stvarno... Nivo frustracije level 100!!!

Sent from my iPhone using Tapatalk

Vrh Dno