Šta je novo?

Kvalitetniji Internet do 2020.- praćenje realizacije projekta "All-IP" transformacije

Kod mene je rv, telekom i orion, a po svemu sudeći ću se vratiti na orion od koga sam pobegao kad sam imao adsl [emoji38]

MTS je dosta povoljniji od Mtel-a , kod nas vec ima optika i to su paketi 20/10, 30/15 i 60/30
Optika ima samo u Prijedoru i Banja Luci, to mozda 5 % korisnika

Kod nas moze net i tv bez fiksnoga
Znaci cerka firma nudi to, ocigledno nema veze ni sa softverom, nego forsiran fixni :( A iskreno sam mislio (nadam se) da su samo glupi/nezainteresovani :(

Ne tera, ali mi i bolje radi od SjBBa, i plus je jeftiniji 100/2 + fixni za mene (OSI popust od 50% za oba) nego li najjeftiniji SBB net paket bez TVa :) A i mojima, posto ne koriste TV.

Isto bi vazili i za RV, ali kod mene je SBB.

Mislim da Marks začikava nas koji imamo 10/1 :d
Знаш и сам да није тако, да сам залуђени торенташ због чега ми је битан добар УЛ.
Иначе, јуче били да ми укључе Беогрид 40/40 уз "32 ТВ уређај за 1,00 и ТВ пакет са пуно ХД канала ...и све ме то кошта 3.000,00 месечно. Тај ТВ умањује цену пакета на око 2.000,00 па верујем да нисам погрешио што нисам био стрпљив у ишчекивању оптике, а и ако сам погрешио, није ми крава стала на ногу, исправићу грешку кроз 2 године. ;)

Астал да блиста бејби!

Danas u NS na Bul. Oslobodjenja razvlace optiku. Pitao sam radnika, kaze da su danas poceli, ali ne zna nista kada ce da pustaju...

Takodje, malopre prosao kroz Pavla Papa, vidim da razvlace, ali nisam stao da pitam jel optika. Bio je neki zuti/narandzasti kabl.

Kakve su šanse da će Telekom da uvede optiku u NS u zgradu koja je tek u procesu izgradnje (useljiva u avgustu 2018), ako se desi da već prođu taj kraj sa prikupljanjem potpisa/pečata/pristanka? U pitanju je Bulevar Evrope (konkretno ugao Veselina Masleše i Branka Bajića).

Tu sam ih i ja video, cosak pavla papa i bulevara. Tu ne treba nista da kopaju imaju svoje shatove, samo vuku kablove.

Kakve su šanse da će Telekom da uvede optiku u NS u zgradu koja je tek u procesu izgradnje (useljiva u avgustu 2018), ako se desi da već prođu taj kraj sa prikupljanjem potpisa/pečata/pristanka? U pitanju je Bulevar Evrope (konkretno ugao Veselina Masleše i Branka Bajića).

Po meni je velika sansa, pogotovo sto im je i cilj da full nove korisnike (nove zgrade) od pocetka guraju na optiku.
Najsigurniji info mozes dobiti od investitora kako je dogovorio prikljucenje sa Telekomom, posto se on jedini pita (nema skupstine stanara i ostalih koji bi mozda mogli kociti).

Nemam iskustva to oko investitora... uostalom matorci kupuju/plaćaju taj stan :D Zar to ne funkcioniše po principu "ovo je SBB-ov/čiji god reon grada" ili "investitor za sve stoje zgrade 'sarađuje' sa provajderom X", da se tako "bira" koji će default/prvi "kablovski" provajder da bude u startu. Videću sa matorcima, nemam pojma ni ko je investitor :D Svakako sam već počeo da razmišljam na temu da li je uopšte moguće tražiti zveknu po stanu u zidove UTP kablove (kad dođu do te faze da rade struju i ostalo) za net, naravno da se plati za taj ćef? Kad je već jedinstvena prilika...

Ja kontam to bi lako moglo da bude da ako Telekom preskoči zgradu ili da ih investitor odj*be pa da posle bude uslovljavanja sa "50% + 1" da im budu korisnici da bi došli da uvode optiku.

Investitor ugovara sa provajderom (provajderima). Najbolje njih da pitas sa kim saradjuju.

Sent from my Nexus 5 using Tapatalk

Investitor ugovara sa nekim providerom da to uradi, da bi provider nesto platio, tj. investitor smanjio troskove.
Nijednog investitora ne bi interesovalo da li ti imas kablovsku ili ne inace. Zato se bira jedan - jer nista neces novi dobiti od drugog :)

@shamanNS
Glupo bi bilo da nova zgrada nema telefon, tako da se 99% radi prikljucak na Telekom e sad kako ce ga izvesti, velika je sansa da cela zgrada ide na optiku Telekomovu. Kako ce dalje kablirati tj da li ce biti ftth to jest fiber do svakog stana ili mini centrala dole plus UTP kroz celu zgradu to je cisto do investitora.
Isto tako se u modernom svetu vec najmanje 10 godina radi utp kabliranje kroz novi stan, ali nemam informaciju kako je kod nas.
Upravo bi ti to bilo "sve preko IP transformacija" samo jos da vidis kako ce na kraju ispasti.

Fixni radi investitor, sem ako nije neki bidza, pa "zbog drustvenog interesa" im Telekom to ne uradi :) UTP kabliranje je nesto sto bi trebalo po zakonu da budu forsirani - toliko jeftini da se uradi pored elektroinstalacije, a nemoguce maltene da uradis sam kada se zavrsi zgrada.

@LostInTime: Ne bojim se ja za telefon (parica će biti sigurno :D :D), al nema šanse da se u Srbiji zdravo razmišlja pa da se umesto bakra stavi optika i preko nje u startu realizuje "fixni" (posle ko hoće i njihov internet hoće, ko neće fixni "mora")... tu će garant bakar kroz celu zgradu pa posle to da se izbacuje iz upotrebe (tj da ostane samo po samom stanu bakar instalacija za fixni u više prostorija, uz povezivanje na ruter/modem/ONT) kad/ako stigne i Telekom optika.

Znam da se "u svetu" već deceniju radi "ethernet wiring" ali tako nečemu se nadati po default-u da rade investitori u Srbiji je verovatno nezamisliv optimizam :D Čistom sumnjam da su takve stvari odradili u Belville i Stepi a ne da ovih dana rade po random običnim zgradicama u Novom Sadu.
Ne bi me čudilo da nije moguće dogovoriti se sa investitorom da u vreme kad se radi struja i ostalo dovedeš ti ili investitor nekoga da odradi i to, nego da će morati po završetku svih radova samostalno da se "budži". No raspitaću se. Kontam da je sad prerano za pitati takve stvari s obzirom da zgrada ima samo ozidano prizemlje (za neki kao poslovni prostor) :D :D :D

Poslednja izmena:
^ koliko znam, u novim zgradama gde Telekom ulazi se radi FTTH u startu.
Ethernet kabliranje u samom stanu zavisi od investitora. Verovatno neko kablira, neko preskoci, kao sto ste vec rekli. Ako je stan u izgradnji, mislim da mozes da trazis kabliranje.

Sent from my Nexus 5 using Tapatalk

Inace, saznao sam par interesantnih stvari.

- Cela ova mts FTTH akcija kasni zbog politickih promena. Dok se izmene sefovi, nadredjeni, jedni, drugi. Cela ta smena se poprilicno oduzila, a niko ne mrda prstom.
- Za nas sa FTTB:
* Dobra stvar je da telekom nece morati da trazi dodatne dozvole u zgradi i sama instalacija ce biti dosta brza ( zbog prisustva optike unutar objekta i pripremljenih papira )
* Losa stvar je da nismo prioritet i da ce se nase povezivanje izvrsiti tek kasnije (misaLion ovo takodje spomenuo nekad ranije).
- VDSL paketi ce biti promenjeni. Povecava se upload. Ne znam da li ce se menjati download. Ovo takodje kasni zbog politickih promena.

Pretpostavljam da ce u istom trenutku objaviti FTTH i nove VDSL pakete.

To samo znaci da je krajem 2018 ili negde u 2019 ocekuje prodaja telekoma, a broj korisnika je tu glavni....a i debeo dump cena bi imao logike 6-8 meseci pre prodaje da se navuku isti

Ako na NET100 paketu preko vdsl-a bude maksimalni upload 4 Mb/s (sto bi bilo duplo povecanje u odnosu na sadasnje stanje) to je jos gore po nas nego da nisu ni dirali cenovnik. Zasto to kazem ?
Iz prostog razloga sto tek onda nece biti ozbiljnijih povecanja uploada u predstojecem periodu, sve pod izgovorom da je krajem 2017-te vec osvezena ponuda (download verujem da ce jos malo dici, mislim na sve pakete, ne samo na NET100).
Tako da, ako bude ovako kako osecam da ce biti, ja ne potpisujem novi ugovor.
Sa druge strane, SBB je skup za ono sto nudi, pogotovo gledajuci net pakete, tv ne gledam a telefon ne koristim (imam mts fiksni zbog vdsl-a iskljucivo).
Kao alternativnu soluciju vidim Vipov vikend net na 30 dana, u varijanti da nekako izboksujem javnu ip adresu, tacnije da ne budem iza nata.
Videcemo sta ce biti ...

Poslednja izmena:
Nesto mi ta prica "politicke promene" ne pije vodu. Koliko se secam, ista garnitura je na vlasti vec nekoliko godina. Sta se tu menja, da bi ovi operativni poslovi, bili na cekanju?
Pozdrav

Ako na NET100 paketu preko vdsl-a bude maksimalni upload 4 Mb/s (sto bi bilo duplo povecanje u odnosu na sadasnje stanje) to je jos gore po nas nego da nisu ni dirali cenovnik. Zasto to kazem ?
Svejedno zasto kazes, Net10 se ne moze dirati za upload - on je efektivno samo za one koji mogu jedino ADSL dobiti. Inace, kada ti dodje isto Net20 i Net50 na 24 meseca, sto bi iko uzimao Net10.

Znam, zato i stavih ":d"

Inače jesi li pitao da li mogu da ponude više od 40/40 ili je to max?

Edit: Tj. od 50/50.
Trenutno je najveći paket 50/50 i ja ću naravno preći na njega, a ovako sam potpisao jer je to optimalni paket i jer sa višeg ne možeš da leti da siđeš na niži a sa nižeg možeš na viši. Nisam ih ništa pitao jer verujem da bi i ovog trenutka mogli da puste 1/1Gbps samo kad bi postojao neko ko može da ih "natera" na to. Lično sam ubeđen da ćemo oko Nove Godine dobiti ubrzanje od najmanje 70/70 za najjači paket a to sve zbog toga što će u kraju startovati mts optika baš 15.12.2017.

Ovaj podatak je tačan i interesantan najmanje stanarima bloka 61 sever a treba još da vam kažem da u poslovnicama zaposleni sada već mogu da pristupe tim podacima (ja sam danas bio i svojim očima video ovaj datum koji sam napisao). I još nešto, pitao sam i za drugara iz Zemun Polja, ukucala adresu i nije dobila nikakav rezultat što po mom mišljenju znači da Zemun Polje ne ide u paketu sa Zemunom.

Astal da blista bejbi!

I u Kraljevu su poceli da razvlace optiku. Rekose tastu danas u poslovnici MTS-a.

Telefon jos i ima funkciju neku a tv bas nikakvu. Iz tog ugla gledano nesto sto mi ne treba i dinar da kosta pa je skupo. A kod mts trenutno moze da se uzme za oko 2000 DIN NET50 sa pretplatom za fiksni uracunatom u cenu.

Info za Zarkovo i SBB, video juce flajer,optika promo,pet meseci po dinar ili gratis Tv (cuo sam da je Vox 32") + HBO 24 meseca free.

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

Vrh Dno