Šta je novo?

Kvalitetniji Internet do 2020.- praćenje realizacije projekta "All-IP" transformacije

Jos samo kad ne bi smo u svakom drugom postu spominjali ove "snedvicare i botove" i mogao bi se sa svima vama sloziti u svemu ili barem skoro svemu a i ovce nek budu u toru...
Licnu ljutnju, ogorcenost zadrzati za sebe ili se javno pod punim imenom i prezimenom aktivirati pa na korist svih (narod, drustvo, drzava) nesto dobro i pametno ciniti.
*** ja ne mislim da je "pljuvanje" i etiketiranje korisno jer se cesto s tim pretera...

Mozda i ja malo kakednisem ali mi stvarno smeta takav recnik.
Ne zelim ga i ovde slusati, ubi me u pojam...

Poslednja izmena:
Jos ce RV ispasti najbolji s ponudom u BG.
Gledam ovu ponudu sbb-a i ne mogu d averujem da je 10:1 odnos.

Nisam pratio SBBovo stanje optike par godina, ali zar nije njihov "Fiber Power" pokrivao samo par naselja tj. njihova optika je u principu mit za bilo koga ko ne zivi na Dedinju?

Za tih par godina, pokrivenost SBB optike se nije znacajno promenila. Par novih zgrada u novim naseljima je daleko od ozbiljne price. To je vise da neupuceni mogu da kazu: "I SBB nudi optiku!".

Pozdrav

Za sada je stanje ovako:
SBB>Stvarno Bezobrazno Bre.
RV>Radujemo Vas.
TS>Treba Sutra

Poslednja izmena:
Za to bih slao na robiju

Samo nemoj ici zbog toga na robiju... :d

Gledam ovu ponudu sbb-a i ne mogu d averujem da je 10:1 odnos.
Па то ће да буде стандардна понуда, уз пар фирми које нуде 2:1 или 1:1 ... да поновим по ко зна који пут, ако би неко понудио пакет који ја имам (140/14) и рецимо 50/50 по истој цени, 99,9% корисника би изабрало први пакет. Наравно, најбоље би било 140/140 али ће то мало тешкије да се појави у понудама.

За мене је 140/14 сасвим пристојна брзина. FTTH, наравно. Надам се да ће и то ускоро да постане исподпросечна понуда када мтс крене.

@calexx: Pa nek ponude obe varijante? U čemu je problem da imaju u ponudi paket koji neće biti ne znam koliko popularan? I sad imaju za VDSL 10/2 koji maltene nigde ne spominju da nude i ne promovišu ne znam koliko.
Ili alternativa, ne ponude recimo 50/10 kao standard a mogućnost doplate tipa 150 din za 50/50 ;) Pa kome treba i ko zna čemu služi upload nek uzme.

Prema onome sto se pise, neprovereno i provereno najavljuje i/ili uvodi, odnos je:
RV 5:1
TS 7,5:1
SS(je)B 10:1
Barem se po tome razlikuju, a ima i svetlih primera sa 2:1 ...

Uzece Pera sto drzi wifi po selima gde telekom nema ni vdsl, i onda ce da preprodaje uz lepu proviziju.
Bas iz tog razloga se ubija upload, jer se download vrlo brzo ugusi ako se vise korisnika zakaci i svi nesto vuku a i salju (sto je normalna stvar kod internet protokola, dok skidas i saljes odredjenu kolicinu podataka serveru da si preuzeo ). Zato se jak upload ubacuje u biznis pakete, a narod i ovako nema posla pa gledaju jucubere po ceo bozji dan i zgubidane igrajuci igre, za to im je ovakav upload vrlo dobar, da ne kazem odlican jer net radi kako treba.
Ja prvi imam vlazne gace kad vidim kvalitetnu simetriju na ftth ali nije realno sada

Poslednja izmena:
@Gimp suit
Price za malu decu...

Ne daju upload:
1. mogu
2. nema konkurencija
3. stoka koja misli da im je biznis dedovina i tako su vaspitani

Ne postoji tacniji razlog zasto nam je stanje sa netom takvo kakvo je danas. Nisi mi odgovorio, zasto je mts ukinuo upload booster ? Sta je sa vektoringom na vdsl -u ? I zasto sbb ne predje na docsis 3.1 ? Sta ih sprecava ?

Monopol koji im je drzava + ratel dozvolila, drugog razloga nema

Uzece Pera sto drzi wifi po selima gde telekom nema ni vdsl, i onda ce da preprodaje uz lepu proviziju.

Ovo mi bas nikako nije jasno... Uzece Pera optiku u selu koje nema ni adsl/vdsl pa ce da preprodaje preko wifi??? Cak i da ima neko vece mesto pored ne isplati mu se da mikrotalasima prebacuje do obliznjeg sela (potrebna profi oprema od par stotina/hiljada eura) jedan ftth link, plus sto je tako nesto i nelegalno....
"zasto sbb ne predje na docsis 3.1 ?"
Svi provajderi su jako inertni sto se tice ulaganja, pogotovo privatnici. Ako mogu da zarade sa starom opremom, koristice je dok ne dostigne neki svoj "end of life" ili ce je menjati ranije kad konkurencija podigne brzine/kvalitet usluge da bi ostali konkurentni... Savrsen primer je KDS iliti PostaNet u Subotici, dok nije bilo konkurencije nisu radili nista na modernizaciji (u vecem delu grada ni ne mogu da ponude internet, a i kvalitet TV signala je upitan). E sad kad su ozbiljno usli SBB i STCable videcemo da li ce nesto ulagati ili ce ih konkurencija jednostavno pregaziti.

Savrsen primer je KDS iliti PostaNet u Subotici, dok nije bilo konkurencije nisu radili nista na modernizaciji (u vecem delu grada ni ne mogu da ponude internet, a i kvalitet TV signala je upitan). E sad kad su ozbiljno usli SBB i STCable videcemo da li ce nesto ulagati ili ce ih konkurencija jednostavno pregaziti.

Svestan si da je KDS preuzet od strane SBBa jos pre pola decenije?

U Subotici je do danas postojao samo jedan provajder kablovske televizije, i mi kad kazemo KDS mislimo na KablovskoDistributivniSistem u vlasnistvu Poste Srbije (jos uvek jedini vlasnik).
Ovo je arhiva njihove stare web prezentacije tj sajta "kds.rs" (posle preimenovano u PostaNet). Verovatno je po Srbiji postojalo jos kablovskih distributera koji su u nazivu imali KDS pa zbog toga i nastaje zabuna.
PostaKDS.jpg

Evo danas me zvali iz Telekoma da li hocu da predjem na njihovu optiku (imam box ugovor koji istice za 10 meseci). Nude da potpisem novi ugovor za box optiku 4000 i kusur dinara 250/50. Nisu jos sigurni koji je UL za 1gb DL. Inace ovi iz SBBa se razmilii idu od vrata do vrata (ista ona ponuda koja je spomenuta ranije). Nudi i Vektor optiku, ali samo ostavljaju flajere. Svi imaju instaliranu opremu u zgradi, ali iz telekoma su mi rekli da ako hocu da predjem, ne mogu pre novembra (verovatno ce tada vratiti cenovnike).

Meni je na kraju najbitnije da li ce biti iza nata. Ako mogu da potvrde u telekomu da nece biti nat (nisu mogli da mi potvrde na telefonu, cini mi se da devojka nije ni znala o cemu pricam) idem kod njih.

Generalno, ja hocu i tv i fiksni, idem na najobimniju ponudu (volim da imam HBO HD). Jedino sto mi je lik iz SBBa spomenuo (moze da bude zanimljivo) da planiraju od sledece godine da uvode i neke 4k strimove u HDRu.

Makar ima izbora (znam da nije tipicno za ostatak Srbije).

I ja sam se raspitao (preko nekih ex-telekom radnika,sada emigranata po zapadu i severu Evrope), kazu da je to to - 3600 za 150, 4200 za 250, 9000 za valjda 1000, nema povoljnije bez fiksnog. Tako da sve najbolje mts-u, zelim im da nabace tih milion korisnika koliko do 2030. ako ne i kasnije :d

Udarila im suncanica u glavu, uskoro moraju da se prodaju jer i da nam daju pakete od 500e po korsniku, lopovima i kanti bez dna u vidu ove tvorevine ni to ne bi bilo dosta.... a kad se prodajes vazan je broj korisnika pa makar radio u minusu, pa ce zato biti uzmi optiku free godinu dana, jos ce da nam placaju da je uzmemo, samo cekajte

Ja mislim bas suprotno - da ce da budu sve nepovoljniji i sa sve siromasnijom ponudom kako bi izgubili korisnike i onda otisli nekome za tepsiju ribe. E onda ce taj novi gazda da da popuste i poboljsa ponudu kako bi navukao korisnike.

MTS je dosta povoljniji od Mtel-a , kod nas vec ima optika i to su paketi 20/10, 30/15 i 60/30
Optika ima samo u Prijedoru i Banja Luci, to mozda 5 % korisnika

Kod nas moze net i tv bez fiksnoga

Poslednja izmena:
Ja mislim bas suprotno - da ce da budu sve nepovoljniji i sa sve siromasnijom ponudom kako bi izgubili korisnike i onda otisli nekome za tepsiju ribe. E onda ce taj novi gazda da da popuste i poboljsa ponudu kako bi navukao korisnike.

Pa to su radili za 99% sitnijih preduzeca, ali taj proces traje... kad drzavi treba finansijska inekcija onda moraju da idu kontra, pogotovo sto je ipak nesto sto svako gleda...
Mislim da nisu imali potrebe da to rade jer telekom se muze vec 30+ godina, samo videt cemo nikad se ne zna, jer ovde je sve naopako

Kung Foo u kom delu Novog Beograda Vektor deli flajere za optiku?... i pretpostavljam da ta instalirana oprema, klasicni coax kabl ?

Zeznuo sam se, vidim da je max 150/6, tako da nije optika, na sajtu pise EURODOCSIS 3.0 mada nemam pojma sta je to. Blokovi oko sava centra su u pitanju.

Aha, onda smo u komsije :) ja sam u 21 bloku, ali nismo dobili jos uvek ni jedan flajer, sumnjam da ce Vektor ovde nuditi optiku, "mnogo je krokodila a bara mala" :D kod mene je prisutan Vektor, SBB, Orion i raspali Targo. Telekom nije jos uvek usao u ulaz, ali su se raspitivali

Vrh Dno