Šta je novo?

Kvalitetniji Internet do 2020.- praćenje realizacije projekta "All-IP" transformacije

Što trolujete čoveka?

Elem, trenutne informacije su:

Box 2 paket, 150/20 za 3600 din, 2 meseca po dinar
Box 3 paket, 250/30 za 4200 din, 3 meseca po dinar

Ukoliko ste vec pod UO za vdsl npr, ne mora da se čeka kraj ugovora, prelazite bez problema.

Ceo Novi Sad pod optikom do Q3 2018 (bez prigradskih naselja).

Da li neko zna hoce li moci da koristi postojeci stb na optickom prikljucku?

Takodje, ima li neko info moze li se koristiti svoj ruter (cisco)?

Sent from my iPhone using Tapatalk

STB i ONT su dve razlicite stvarcice koje rade slican posao ... ne neces moci koristiti stb za opticki prikljucak.
Ruter mozes nakaciti na ONT ako ti je potreban...

STB i ONT nisu bas slicni u mnogo cemu...

- STB dekodira digitalni signal i izbacuje ga na VIDEO Output. Digitalni signal se moze primiti putem koaksijalnog kabla (Kablovska/Satelitska) ili putem Ethernet porta (Internet).
Posto je u ovom slucaju provajder Telekom, a njihov TV ide putem Interneta (IPTV), STB ce najverovatnije nastaviti svoj posao kao i do sada, samo sto ces ga umesto na xDSL modem povezati na ONT istim kablom.
Postoji mogucnost da ONT ima izlaz za COAX kabala (kablovski) i signal za TV ide na coax kabal. Ali ne verujem da ce MTS odjednom odluciti da se prebaci na Coax posto vec imaju iskustvo sa IPTV STB opcijom.

- ONT je potpuno isto sto i xDSL modem i radi potpuno istu stvar sto se korisnika tice, osim sto se prenos informacija DO njega realizuje na drugi nacin.
Na ONT mozes da zakacis svoj WiFi Ruter, PC, D3i ili sta god si vec do sada imao povezano.

A'l su se "pretrgrli" za ovih 2/3 meseca po 1 dinar.

A dje su cene van Boxa?

Odakle ti ove cene, izvor :) ? ja ove cene nisam video ni u jednoj kombinaciji pa zato pitam zato sto sam ubedjen da ce paket 250/30 biti skuplji sigurno

Pitao na šalteru u poslovnici MTS, lik pogledao u kolpu u internom sistemu.

Posto citiraste zekana toliko puta (uglavnom nepotrebno) da i ja pojasnim samo malkice sta sam ja mislio reci... a rekao sam :"STB i ONT su dve razlicite stvarcice koje rade slican posao...".
Jesu li dva razlicita uredjaja? Jesu.
Da li oni imaju prijem razlicitog signala (nosioca signala)? Da, imaju.
Da li rade slican posao ili barem "slican" posao? Rade, oni nesto primaju i to dekodiraju i prevode u signal koji tv prima i prikazuje...

E sad da li stvarno mislite da su u Telekomu toliko belsavi (mada je i to moguce i nije za odbaciti potpuno) da ce uzeti ONT koji nema koaksialni prikljucak i osim 300k-500k ONT uredjaja nabavljati i deliti ljudima i stb koji se takodje vremenom kvare i koje treba vremenom zamenjivati, dakle ponovo kupovati.
Totalni d e b i l i z a m bi bio ne nabaviti ONT koji ne moze samostalno isporuciti korisniku tv i net, a paglu je ne uzeti ONT koji je wifi, bez obzira da li ce taj wifi koristiti ili ne srecni domacin kod koga bude montiran...

Kad je to mogao uraditi Targo telekom sto to ne bi jos povoljnije mogao nabaviti i koristiti Telekom?!

Poslednja izmena:
Box3 usteda 12600 na 24 meseca recimo 500din/mesec.
4200-500= 3.700 sto generalno gledano i nije puno. Jeste da su opet zategli upload ali ja ne vidim nesto bolje ako nemate drugog dobavljaca optike u kuci/zgradi. Ali sigurno imaju jos drugih paketa, moraju da ponude i 1Gbit jer je tako i na reklami.

Sent from my LG-H815 using Tapatalk

Pitao na šalteru u poslovnici MTS, lik pogledao u kolpu u internom sistemu.
Hmmm daj Boze da si upravu, al ne verujem da ce biti te cene.. Moguce da ti je lik pomesao i da ti je cenu koji si ti postavio za Box 3 , on rekao za Box 2 klot za brzinu 250/30 i to se onda uklapa negde u ovaj cenovnik
MyMRlNt.jpg

Da li ce se zvati box 2 ili 3 ne znam, ali fix plus 150/20 je 3600, 250/30 je 4200.

Bez tv, bez tv paketa, samo net i fixni... to su info koje trenutno imam

...
Totalni d e b i l i z a m bi bio ne nabaviti ONT koji ne moze samostalno isporuciti korisniku tv i net, a paglu je ne uzeti ONT koji je wifi, bez obzira da li ce taj wifi koristiti ili ne srecni domacin kod koga bude montiran...

Kad je to mogao uraditi Targo telekom sto to ne bi jos povoljnije mogao nabaviti i koristiti Telekom?!

Zato sto je Targo krenuo od nule a Telekom vec ima IPTV 'platformu' (ne DVB-C). uz to, kako sam cuo, ONT koji imaju RF/DVB-C signal da ih direktno povezes na TV, su dosta skuplji.

Sa tim cenama ako poskupe pokrice 0.3% zaludjenika i za 30 godina nece otplatiti isti sistem ako ih ne spuste na nivo ADSL-a

Ove cene za BOX (prezentirane od @Ninoslav1983) korespondiraju sa onim prvim cenovnikom za optiku, što je bio u opticaju...
Beobrazluk.png

Sa tim cenama ako poskupe pokrice 0.3% zaludjenika i za 30 godina nece otplatiti isti sistem ako ih ne spuste na nivo ADSL-a
Again.. zasto zamisljamo da im je ideja da nekome pomognu ili stvarno pokriju teritoriju/stanovnistvo?

Zato sto o tome laju na sva usta.

Bice zanimljivo za 6 meseci-godinu dana, dodjes u poslovnicu i krene razgovor:
"Dobar dan"
"Dobar dan"
"Hte-o/la bih da uzmem internet paket"
"Dobro, imamo 10, 20, 50, 100, 150, 250, 1000Mbps"
"10 mi je malo, 20 knap, 50-100 bi bilo odlicno, koja je cena"
"20 je 1700, 4 meseca po dinar; 50 je 1800, 5 meseci po dinar. A koja lokacija je u pitanju?"
"Ulica trt-mrta broj x (stan y)"
"Zao nam je, udaljeni ste x metara od centrale, ne moze 50-100, pitanje je da li bi i 20 bilo stabilno. Mozemo da vam ponudimo NOVE pakete od 150, 250, mozda cak i 1000"
"A koliko su oni?"
"3600, 4200 i 9000"
"Ma nosite se u *#&^%@!!!"

Poslednja izmena:
Aman, to sto citaju operateri i jesu cene sa sajta, nekadasnje. Samo sto ih i dalje ima u njihovom crm.
Kada izadje nova ponuda, tada ce i oni imati info.

A koja lokacija je u pitanju?"
"Ulica trt-mrta broj x (stan y)"
"Zao nam je, udaljeni ste x metara od centrale, ne moze 50-100, pitanje je da li bi i 20 bilo stabilno. Mozemo da vam ponudimo NOVE pakete od 150, 250, mozda cak i 1000"
"A koliko su oni?"
"3600, 4200 i 9000"
"Ma nosite se u *#&^%@!!!"
Hahaha bas me nasmeja ali upravo tako ce da izgleda situacija kad pomenu cene za optiku....

Again.. zasto zamisljamo da im je ideja da nekome pomognu ili stvarno pokriju teritoriju/stanovnistvo?

Koliko ja znam oni su jos uvek drzavna kompanija i ako je drzavna strategija pristupacan i brz internet za sto vise ljudi oni bi je trebali sprovesti, a ne privatna da bi gledali samo cisti profit.
A sto se tice profita, ako su iole ozbiljna kompanija moraju imati kalkulaciju sa cenom
npr 30 eura sa 200.000 korisnika se investicija isplati za npr 10godina
sa 20 eura mora biti 500.000 ...
sa 15 eura mora biti 1.000.000 korisnika da se isplati investicija za 10 godina.
E sad ako stave 30 eura i prodaju 50.000 paketa, na kraju ispada "Dzabe ste krecili"...

Nije to državna strategija (u smislu da su to naši smislili jer eto vole narod i teže da su moderni i "lider regiona") nego je to sigurno bio neki od uslova koje su nekad negde prihvatili u EU ili UN kad su išli da pozajme još malo para. Plus tu mnogi vide priliku da pokupe neku lovu (ima niču "podizvođači" i "dobavljači opreme" ko pečurke posle kiše).

Kao što su "na vreme" i "kako treba" odradili digitalizaciju TV emitera tako će i ovaj projekat.

Otprilike :)
Verovatno je ovo (prihvatanje projekta Huaweia) bio neki uslov za nesto od Kine.

Nekima ce to znaciti, ali velikoj vecini mozete ponuditi i resenje smoga u Local Void-u, vise ce im ovo drugo znaciti :D

Bez nekog paketa u standardnoj ceni od 1500+ nece imati nikakvu penetraciju, tj. njima treba neki paket tipa 80-100/30 ili tako nesto koji ce se izjednaciti sa ponudom za net50, u suprotnom....

Ove cene za BOX (prezentirane od @Ninoslav1983) korespondiraju sa onim prvim cenovnikom za optiku, što je bio u opticaju...
Pogledajte prilog 237017

Da ponovim opet, to je drugi cenovnik po redu, prvi je bio:

Prilozi

• 2017-05-12+19-30-20.jpg
    2017-05-12+19-30-20.jpg
    309.7 KB · Pregleda: 203
Poslednja izmena:

Zasto bi to zamisljao to je mafijaska banda od prvog do poslednjeg, drzava i ratel su krivi jer ne postoji konkurencija a to se radi namerno jer su svi umrsili ruke do laktova
Jednsotavno dao ti 1Mbit ili 100Mbit njima je sve jedno, razlika je samo u opremi koju gde imaju i ako je optika nema razloga da limitiraju jer ne stede nista, jedino glupavoj ovci kazuju da za vise treba dosta vise da plati

• Like
Reagovanja: M J
Evo vam radi poređenja i cene RV optičkog neta.Prvih 12 meseci ide 50% od cene iz brošure,drugih 12 meseci idu po punoj ceni.
ebdff51e94b8a843501095b9e4a9707d.jpg

Poslednja izmena:
Jel moze ova RV optika na Ledinama ? Kako stoje stvari sa pokrivenoscu ?

Rekao bih da je 80/10 ili 100/20 sweet spot za većinu korisnika.

E sada, cena.....2100, 2200 max box sa fiksnim. Sa mts tv, max 2700 ko baš hoće....

U provinciji ipak se treba drzati ovoga, od ponude EXE NET-a koliko sada nemamo kao i 50 % stanovnistva sto nema
Premija bi bila da imamo svi ovo kao prva 3 paketa fiksni nam naravno ne treba. Eto 2000 do 3000 din NET + TV
Na banderaskoj optickoj Infrastrukturi kao SBB i Radijus i Exe Net.......
fib2.jpg
Zaboravih i na St-Cable u Subotici sa odlicnom ponudom cak i sa fiksnim.
Stcable.jpg
Veci gradovi vas 11. slobodno imajte tu MTS optiku i placajte vise i luksuzirajte se vise.

To mu je prosecno 1650, samo za taj Net 100/20 sto i nije lose,
Kao i jos bolji ST Cable u TRIO fiber start paketu, Net 100/50 izlazi ispod 1500 din.
Ovo od Telekoma garant necemo doziveti.

Samo ne zaboravite da posle 2g placate punu cenu.
Naravno bice promene paketa i naravno treba umeti i/ili moci natezati se s njima (kablovskim operaterima) pa dobiti opet "popust" za produzenje UO kao da se prikljucujes prvi put...
Neki daju, neki ne daju, neki tesko daju (moras na "misice") popuste za porduzenje...
Jos je to sareno a sta je i kako je znace se definitivno tek nakon sto T pusti uslugu.

Poslednja izmena:
Vrh Dno