Šta je novo?

Kvalitetniji Internet do 2020.- praćenje realizacije projekta "All-IP" transformacije

Ono, nije mi jasno sto su svi zaprepasceni kad je rec o ceni neta?

Telekom: 150/20 za 3300 din
SBB: 150/8 za 4000 din
EXENET: 200/20 za 4200 din

Jedini koji je stvarno povoljniji je STCABLE (200/100 za 2800 din otprilike) ali to je samo u Subotici.

Telekom je realno jedini koji ce moci da ima vise od 10000 ljudi na optici u narednih godinu dana. Tako da ove cene nisu iznenadjujuce.

Slazem se Ninoslave mada moze to povoljnije sigurno a i nadam se da ce na kraju biti povoljnije nego "trenutne".
Mislim one kao postoje ali niko jos nema koliko je meni poznato.
Mislim da su cene STcable realne i da takve i Mts moze da "fura".

Sent from my Tapatalk

Zemun, ugao Mozerove i dr Milivoja Babića, oko uglavnom kuće i nekoliko ovih novih mini zgrada. Već neko vreme je na raskrsnici Telekomov ormar, a kopali su na dve strane od njega. Jutros sretnem dva majstora, otvorena vrata, viri goooomila žica. Kaže:"Ovo je skoro gotovo, do kuća će sada lako"... Valjda preko bandera, kao i telefon. "Trebalo bi do kraja godine da pocne."

Što se cena tiče, verovatno će da ponude neke popuste na 24 meseca.

Gledao danas i 150/20 za Fix+Net je oko 3600. Ili je mozda 3400 da vas ne lazem jer sam gledao i VDSL pa su mi se mozda pomesale cifre.

Poslednja izmena:
Sto ne znaci da ce toliko i biti kad krene optika da se pusta.

Sent from my Tapatalk

nema šanse da je toliko
kod sbb-a su optički paketi za nijansu skluplji od ovih običnih a brzina je dosta veća

SBB ima optiku samo na papiru, realno. Telekom ce kad puste na NBG za jedan mesec imati potencijalno veci broj korisnika nego svi ostali provajderi zajedno.

Ja ocekujem neke akcije ili jeftinije cene za 24m ugovor.

Ne znam zasto se ljudi koji zive van Beograda/Novog Sada/Nisa bune kada se uvodi neka nova tehnologija, a oni zive na periferiji grada ili u nekom manjem mestu.
Ako ti ne odgovara lokacija gde zivis ti se preseli brate u BnV pa ces imati pogled na sve smrtnike sa one kuletine.

Prosto nije ekonomski isplativo uvoditi nove instalacije u startu za 1 korisnika na 20m kabla kada u BG/NS/NI moze da ima 20 korisnika na 20m vertikalnog kabla kroz zgradu.
Zato i pokrivaju prvo NBG tj. blokove zato sto ce tu pokriti najveci broj potencijalnih korisnika sa najmanje ulaganja u infrastrukturu.

Bunim se zato što je prvi optički kabel pored moje zgrade prošao 2008., drugi je prošao 2014. a treći 2016. godine. Sa svih strana sam okružen optičkim kablovima.
2014. sam trebao da dobijem FTTH, ali je onda stiglo naređenje iz Beograda da ne može. Mora prvo Beograd pa svi ostali, pa je oprema prebačena u Beograd.
A u međuvremenu sam ja sam sa 18mbps spao na 10mbps, a račun sve veći i veći!!!
Gde je tu logika i pravda?
Na žalost Lelekom mi jedino rešenje. SBB i stcable nisu zainteresovani za moju lokaciju.

Ako ti je za utehu prvi opticki kabl koji je prosao ispred moje zgrade je bio 2003 ispred mog prozora na metar i manje jer sam u prizemlju zgrade, i jos uvek nista od tog kabla, pa nista sad cekam jos jedan nakon 15 godina, jedino sto ja imam 50 net a mogu i preko 100 za razliku od tebe a racun mi sve manji(5 mes free).

Sent from my Tapatalk

Nije ni u Beogradu sjajna situacija svakako, na Ceraku su (a pisao sam o tome u jednoj temi) tek 2015. Omogućili ljudima da ne budu dvojnici, ej!! Konkretno Bitoljska ulica, Partizanske vode naravno sve stanbene kuće starosedelaca u tom kraju. Konkretno ja sam živeo nekada u Kostolcu mesto od 13 000 stanovnika, dobili Adsl 2004. Ovi ljudi ovde nisu imali to ni u 2015.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Kod mene u 45-om juče postavljali "kutije" u hodnike...
Uz veliko gunđanje stanara: Ko vam je to dozvolio?
Malo se zaboravilo šta se potpisivalo...

....shit has hit the fan...

Kod mene u 45-om juče postavljali "kutije" u hodnike...
Uz veliko gunđanje stanara: Ko vam je to dozvolio?
Malo se zaboravilo šta se potpisivalo...

....shit has hit the fan...

Ne treba vise potpisi stanara za postavljanje kutija, samo ugovor izmedju telekoma i predsednika stanara.
Stanari ko hoce da uvede dalje optiku, zakljucuje dalje ugovor sa telekomom.

Saznao sam malo o arhitekturi mreze... nazalost nece biti 1/16 agregacija, ali nece biti ni 1/128, nego 1/64... dakle, od "centrale" odnosno optical line terminala OLT ide jedan kabl do pasivnog splitera koji deli signal na 64 i tako svaki korisnik dobija pojedinacni opticki kabl do svog rutera odnosno ONT...

Ne treba vise potpisi stanara za postavljanje kutija, samo ugovor izmedju telekoma i predsednika stanara.

Ovi bogami skupljali, moguće da im je predsednik SS rekla : Ja neću da radim anketu ko hoće, ko neće, ako vi hoćete izvolte...
Čudno bi mu bilo da je to ostavljeno jednom čoveku da odlučuje...

Jel' moze link na zakon po kome vise stanari (tj. vlasnici stanova) ne odlucuju o pitanjima od vaznosti za zgradu ciji su suvlasnici?

Pozdrav

Saznao sam malo o arhitekturi mreze... nazalost nece biti 1/16 agregacija, ali nece biti ni 1/128, nego 1/64... dakle, od "centrale" odnosno optical line terminala OLT ide jedan kabl do pasivnog splitera koji deli signal na 64 i tako svaki korisnik dobija pojedinacni opticki kabl do svog rutera odnosno ONT...

Sasvim solidan split ratio, sobzirom da gpon ide 1.64~1.128. Moze da izdrzi do 2gbps/1gbps. Epon ide na 1.16~1.32.

@veljaNBG Telekom je jedno vreme skupljao potpise, kada su videli da od toga mrka kapa, i malo ko je voljan da potpise, iako je za dz, poceli su da rade kako sam naveo.
U svakom slucaju, nemas za sta da se zalis, uveli ti optiku :)

Bio sam do MTS-a i saznao da se, pored Beograda, Nisa i Novog Sada, ubrzano radi i po vecim naseljenim mestima u Vojvodini.

Fiksni + Net 150 + TV - 4499 dinara
Fiksni + Net 250 + TV - 5799 dinara
Fiksni + Net 150 - 3599 dinara
Fiksni + Net 250 - 4199 dinara

Ovo su neke kombinacije koje su mi predocene ne znam da li se slažu sa cenovnikom koji smo imali prilike da vidimo.

Sto se tice uploada, mozda bude i veci od 20/30. Informacije su sa njihovog internog sajta.

Nelogicne su ti cene.

Fix/150/tv - 4500
Fix/150 - 3600

Tv = 900 din

Fix/250/tv - 5800
Fix/250 - 4200

Tv = 1600 din

Nesto se tu ne slaze..l

O, da. Hoće.

Ili će cena biti veća za taj iznos, ako nemaš fiksni.

Poslednja izmena:
Naravno bar narednih 5 godina.
Al to pricam stalno izbacice ga nije problem, samo ce povecati cenu, pa ti dodje na isto jos i gore.

Sent from my Tapatalk

Bio sam do MTS-a i saznao da se, pored Beograda, Nisa i Novog Sada, ubrzano radi i po vecim naseljenim mestima u Vojvodini.

Fiksni + Net 150 + TV - 4499 dinara
Fiksni + Net 250 + TV - 5799 dinara
Fiksni + Net 150 - 3599 dinara
Fiksni + Net 250 - 4199 dinara

Ovo su neke kombinacije koje su mi predocene ne znam da li se slažu sa cenovnikom koji smo imali prilike da vidimo.

Sto se tice uploada, mozda bude i veci od 20/30. Informacije su sa njihovog internog sajta.

To su cene koje sam vec kacio, odnosno ove

MyMRlNt.jpg

Ponuda je kriminalno losa... Nek im je njihova optika, cekam konkurenciju. Ovaj odnos cena brzina je katastrofalan, a i sad imam istu brzinu DL-a kao njihov net 250 (jes bolji upload) ali da zrtvujem bolji TV zarad losijeg, jos da me obavezuju da uzimam fixni u danasnje vreme kad i penzioneri koriste mobilni, hvala lepo

Brt, nije lose, 150/20 kome treba taj UL za 3500din. Ja bih uzeo odmah.. Plus optika..

Послато са LG-D802 уз помоћ Тапатока

Sve zavisi kome sta treba... Slazem se i meni treba bolji up, al ne bih zrtvovao 100Mbita DL-a zarad 15tak Up-a nikad. A da ne pricamo kolko im je losa televizija. Optika jeste ogromna prednost i to je ovde jedini plus kao i naravno sto ce sada ljudi masovnije moci da dobiju vece brzine od 20 ili 50Mbita koliko je sad max na ADSL/VDSL-u , sve ostalo sto se mene licno tice je uzas a pogotovo kad se uzme u obzir koliko su bezobrazno digli cene u odnosu na prvobitnu ponudu koja je bila

Beobrazluk.png

Poslednja izmena:
Sve u svemu, treba sacekati da stabilizuju cene. Videce da je odziv mali, posto navedene brzine (osim 1 gbps) su ostvarive i na kablovskoj, sa sred upload-om.
Nije korektno da orion na 1 gbps kosta drasticnije manje, dok telekom "tera" na 9500 din.
A sa druge strane, mozda je i pitanje kvaliteta (mozda, nisam siguran). Kakav na kraju internet dobijes kod oriona sa 1 gbps, a kakav kod telekoma.

Radi poredjenja cena... U Subotici ST Cable nudi optiku po ceni od 1367 din 50/25mbit i 1658 din 100/50 mbit, 1000/250 oko 9000din. Do moje zgrade je stigao SBB sa optikom cini mi se da su trazili 1800 samo za net 20/5 a toga nema u ponudi na sajtu.

Sve u svemu, treba sacekati da stabilizuju cene. Videce da je odziv mali, posto navedene brzine (osim 1 gbps) su ostvarive i na kablovskoj, sa sred upload-om.
Nije korektno da orion na 1 gbps kosta drasticnije manje, dok telekom "tera" na 9500 din.
A sa druge strane, mozda je i pitanje kvaliteta (mozda, nisam siguran). Kakav na kraju internet dobijes kod oriona sa 1 gbps, a kakav kod telekoma.

Apsolutno

Sto se Orionovog neta tice nema tu mnogo mudrosti.. Optika je optika i kad radi ona radi. E sad sta mislim o Orionu kao o firmi to je vec posebna prica i pisao sam o tome u njihovoj temi. Svakako da moram da biram, trenutno bih pre isao na Orion pakete i Optiku, jos da se uvate one akcije de su ljudi dobili 1gbps za tipa 4700 ne moze bolje (nek mi radi 50% od toga sto mi nude pa je bolje od "Telekomove Revolucije" :trust:

Poslednja izmena:
Nemoj da te zavarava princip "optika je optika". Sve u svemu jeste to stabilni medium prenosa informacija, ali postoji nesto izmedju od tacke A do tacke B.
Ipak upamti, koliko god mi pljuvali telekom kako lose radi (a sve zbog infrastrukture) oni imaju kvalitetnije rutiranje saobracaja. U smislu, kada radi sve, nema sanse da zastuca.
U toliko je kvalitetnije od oriona/sbb-a i drugih provajdera. Dok sam imao adsl sa iptv-om u periodu od 4 godine imao sam svega 5 "pucanja". A ta pucanja su se odnosila da je neko na njihovoj strani restartovao modem zbog konfigurisanja itd. Nikad zbog lose konekcije ili loseg saobracaja.
Nazalost primoran sam da napustim telekom zbog losih instalacija i nemogucnosti da podrzi vdsl.

@rafiki - ne znam za link, ali evo ti slika gde pise ono sto sam ti rekao.
Opet napominjem, nije potrebno da se potpisuje (mozda negde i jeste), dovoljno je da predsednik stanara zakljuci ugovor da se u zgradu uvede optika. To ne znaci da ce stanaru
direktno uci vlakno u kucu. Nece, osim ako stanar ne zakljuci ugovor sa telekomom za neki paket.

Nazad
Vrh Dno