Šta je novo?

Kvalitetniji Internet do 2020.- praćenje realizacije projekta "All-IP" transformacije

Kod mene ce biti optika tek sl. godine, ovo je fotka iz Zemuna.
Ove godine se prikljucuje Nbg, Zemun i kako meni rekose Mirijevo.
Meni su rekli sl godine ce me prikljuciti(moja ocekivanja su do Maj-Jun videcemo.

Sent from my Tapatalk

Trebam da menjam instalaciju u kući.
Da li da stavljam bakarni kabl (već sam kupio samonoseći kabl za 2 linije) ili da kupim optički?
Možda da li da instaliram oba paralelno?
Ima li nekog ovde ko radi sa time ili poznaje nekog montera, da mi da savet?

Kako je došlo do toga da Telekom počne razlvačiti optiku?
Da li ste vi kao stanovnici nekako uticali na to? Pisali peticiju? Prijavljivalji kvarove / prekide na mreži?
Pitam jer živim u Borči, jedno selo nadomak Beograda. Udaljen sam 2300 metara od centrale i jedino što mogu da mi pruže jeste ADSL od 10Mbps koji jedva radi kao 6-8Mbps. Uz konstantno pucanje veze na 1-3 minuta, šum na telefonskoj liniji... I ja sam njihov verni korisnik ali samo zato što nemam alternativu.
Do sada sam upoznao 4 "servisera", uvek im je obrazloženje da je problem najverovatnije u mojim instalacijama. Njihov komentar na to da i ostale komšije imaju problema sa telefonom i internetom je: "neka prijavljuju pa ćemo onda imati u evidenciji da ti nisi pojedinačan slučaj".
Problem je što se ja ovde jedini "borim" sa ovim jer ostali su starija generacija i poprilično su nezainteresovani za kvalitet usluge koje dobijaju. Još pored svega toga i nekako strahuju da se ne pogorša nešto ako budu prijavljivali. :S:
Poenta priče je da bi mi dobro došao savet kako da mt:s-u dam do znanja da je ovde urgentno potreban bolji kvalitet jer ukoliko se pojavi neko sa bilo kakvim paketima (kablovska + internet) ja verujem da će dosta ljudi po isteku ugovorne obaveze da pređe kod konurenata.

U kom si delu Borce ako ti toliko lose radi?
Ja sam na Gredi i 50 mbps mi radi lepo, iako su inicijalno bili u fazonu nece moci...
Imas i alternativu zvanu Radijus vektor...

miljakovac I razvlaci se opticki kabl u ulici borskoj kroz šahte,ne znam za kog provajdera. u trenutku ovog pisanja su kod broja 7 malo iza okretnice.

Dobio sam odgovor za optiku:

Zahvaljujemo se na vremenu koje ste izdvojili kako biste nam se obratili.

Budući da smo kompanija koja svojim korisnicima nudi najbolje iskustvo u korišćenju usluga, kao regionalni lider u telekomunikacionom i informatičkom društvu, radimo konstantno na unapređenju i usavršavanju naše mreže. U ovom trenutku u planu je vremenski zahtevna investicija kojom ćemo rekonstruisati postojeću mrežu i nakon toga Vam omogućiti korišćenje usluga za koje ste zainteresovani.

Budite slobodni da nam se obratite u vezi sa korišćenjem naših usluga.

Znaci ne znaju tj. nemaju jos uvek u planu kad ce se raditi tvoj kraj.
A verovatno nece sledece godine, jer to bi trebali da znaju tj. napravili su projekte za sl godinu, zato nije mogao/la da ti precizira.

Sent from my Tapatalk

Poslednja izmena:
Dobio si šablon :D Zid texta a ništa konkretno nije rečeno...

Znaci ne znaju tj. nemaju jos uvek u planu kad ce se raditi tvoj kraj.
A verovatno nece sledece godine, jer to bi trebali da znaju tj. napravili su projekte za sl godinu, zato nije mogao/la da ti precizira.

Sent from my Tapatalk
Ne mora da znaci, kod mene u Mislodjinu dok su postavljali opticke kablove sam zvao i slao mailove da pitam kad ce biti gotovo, zbunjeno su mi odgovarali da se tu nista ni ne radi i da cu biti obavesten kad se stvore tehnicki uslovi, lol. Korisnicki centar uglavnom nema pojma sta se desava na terenu, barem iz mog iskustva

Kako ovo protumaciti:

U narednom periodu na vašem području izvršićemo testiranje u cilju proširenja i modernizacije mreže, nakon čega ćemo Vam omogućiti korišćenje usluga za koje ste zainteresovani.

Trebam da menjam instalaciju u kući.
Da li da stavljam bakarni kabl (već sam kupio samonoseći kabl za 2 linije) ili da kupim optički?
Možda da li da instaliram oba paralelno?
Ima li nekog ovde ko radi sa time ili poznaje nekog montera, da mi da savet?

Kako je došlo do toga da Telekom počne razlvačiti optiku?
Da li ste vi kao stanovnici nekako uticali na to? Pisali peticiju? Prijavljivalji kvarove / prekide na mreži?
Pitam jer živim u Borči, jedno selo nadomak Beograda. Udaljen sam 2300 metara od centrale i jedino što mogu da mi pruže jeste ADSL od 10Mbps koji jedva radi kao 6-8Mbps. Uz konstantno pucanje veze na 1-3 minuta, šum na telefonskoj liniji... I ja sam njihov verni korisnik ali samo zato što nemam alternativu.
Do sada sam upoznao 4 "servisera", uvek im je obrazloženje da je problem najverovatnije u mojim instalacijama. Njihov komentar na to da i ostale komšije imaju problema sa telefonom i internetom je: "neka prijavljuju pa ćemo onda imati u evidenciji da ti nisi pojedinačan slučaj".
Problem je što se ja ovde jedini "borim" sa ovim jer ostali su starija generacija i poprilično su nezainteresovani za kvalitet usluge koje dobijaju. Još pored svega toga i nekako strahuju da se ne pogorša nešto ako budu prijavljivali. :S:
Poenta priče je da bi mi dobro došao savet kako da mt:s-u dam do znanja da je ovde urgentno potreban bolji kvalitet jer ukoliko se pojavi neko sa bilo kakvim paketima (kablovska + internet) ja verujem da će dosta ljudi po isteku ugovorne obaveze da pređe kod konurenata.

meni to iskreno deluje kao da nisi ispravno postavio spliter, ili da ti je spliter neispravan.

da li si ga povezao tako da ti svi telefoni ulaze u istu rupu, a adsl modem u drugu?

ako si ispravno povezao, uzmi i isprobaj drugi spliter.

srećno :)

Odgovor mts-a za lokaciju Zemun (Donji Grad).

Poštovani,

Zahvaljujemo se na obraćanju.
Obaveštavamo Vas da je planirano aktiviranje optičke mreže krajem godine. Svakako ćemo Vas blagovremeno obavestiti.
Ukoliko su potrebne dodatne informacije, budite slobodni da nam se obratite.

Srdačan pozdrav,
Boris

Znači Beograd, Beograd, Beograd i samo Beograd. Pa dokle više ovako?
Samo zato što živim na periferiji zemlje ne mogu da imam više od 10mbps.

Sent from my Nexus 7 using Tapatalk

Subotica? Pa imas optiku od SBB i Stcable

Kako ovo protumaciti:

U narednom periodu na vašem području izvršićemo testiranje u cilju proširenja i modernizacije mreže, nakon čega ćemo Vam omogućiti korišćenje usluga za koje ste zainteresovani.

Kao pripreme za ovako nesto sto je @paranoja naveo https://forum.benchmark.rs/showthre...ansformacije&p=5237551&viewfull=1#post5237551

Subotica? Pa imas optiku od SBB i Stcable

To sto navedeni operateri postoje ne znaci da su i njemu dostupni... ona na adsl-u pa kako mu je tako mu je...

@homere, bice, polako, strpljenja... tebi je zato blizu Segedin, Banja Kanjiza i Palić. :D

Poslednja izmena:
Ne mora da znaci, kod mene u Mislodjinu dok su postavljali opticke kablove sam zvao i slao mailove da pitam kad ce biti gotovo, zbunjeno su mi odgovarali da se tu nista ni ne radi i da cu biti obavesten kad se stvore tehnicki uslovi, lol. Korisnicki centar uglavnom nema pojma sta se desava na terenu, barem iz mog iskustva
Ko kaze da je Mts postavljao kablove?
A i ako jeste mozda je neki magistralni vod a to ne znaci da je jos uvek predvidjeno da se omoguci ftth u skorije vreme.
Veruj mi da znaju, imaju planove vec za ovu kome ce biti pusteno i sledecu kome se planira jer su projekti odradjeni(pricam za BG), a drugo ovi iz CC to ne znaju, ali postoji sluzba koja zna i koju oni kontaktiraju tj prosledjuju pitanje(kao u mom slucaju) i u zavisnosti od projekta ti kazu da kraja godine(nbg, zemun, mirijevo), sledece godine(pa sad sta je sve planirano) ili sablon koji je on dobio kad jos uvek tu lokaciju nemaju u planu/projektu.
Tako su i meni pre par meseci poslali (tad znam da nije projekat moje opstine bio zavrsen jer su radili ove tri opstine) i dobio sam isti sablon, sad prvi put dobijam zvanicno da ce biti prikljucenje sledece godine za moj tel broj.
Tako da taj odgovor koje salju na mail daje sluzba koja zna sta i kako, a ako ti u tel razgovoru kaze nesto iz CC neko, to mozda nije relevantno, ovo je drugo.
Odgovor mts-a za lokaciju Zemun (Donji Grad).
Pa da bas kako sam i dobio odgovor do kraja god sta se pusta na optiku.
Pa srecno zemunci, novobeogradjani i mirijevci.

Sent from my Tapatalk

Ne znam zasto se ljudi koji zive van Beograda/Novog Sada/Nisa bune kada se uvodi neka nova tehnologija, a oni zive na periferiji grada ili u nekom manjem mestu.
Ako ti ne odgovara lokacija gde zivis ti se preseli brate u BnV pa ces imati pogled na sve smrtnike sa one kuletine.

Prosto nije ekonomski isplativo uvoditi nove instalacije u startu za 1 korisnika na 20m kabla kada u BG/NS/NI moze da ima 20 korisnika na 20m vertikalnog kabla kroz zgradu.
Zato i pokrivaju prvo NBG tj. blokove zato sto ce tu pokriti najveci broj potencijalnih korisnika sa najmanje ulaganja u infrastrukturu.

Sve je to kul al neka spuste cenu i ne reklamiraju svugde po tv ludacke brzine a vise od pola ljudi nema mogucnosti za vise od 10mb...

Bio sam danas u poslovnici Mts-a da se raspitam oko box paketa i optickog neta i cene su ovakve (nisu mi dali da slikam ili ponesem parir pa nmg da okacim).

BOX 3 (150/20Mb + fiksni + TV) - 4500din

Samo net 150/20Mb - 3300din

Vece brzine nisam ni gledao posto nisam mogao da verujem ni za ove kada sam video cene.

Ko kaze da je Mts postavljao kablove?
A i ako jeste mozda je neki magistralni vod a to ne znaci da je jos uvek predvidjeno da se omoguci ftth u skorije vreme.

Slabo si pratio na času. @MiiLee i njegovo selo Misljođin je već dobilo Telekomov FTTH i pušten internet (doduše isti paketi kao VDSL).

Ne znamo koje ce cene biti na kraju, videlo smo nekoliko verzija, a da sacekamo jos malo da vidimo konacne brzine/cene.
Nema za sad mogucnost, bice kasnije i za vise gradjana, kao i sto je bilo sa adsl i vdsl-om, u pocetku nas je malo moglo koji smo blizu centrala kasnije sve vise i vise.
Pa moraju da se reklamiraju ako zele da prodaju to sto nude i GDE u pocetku nude.
Opusteno, ovo je projekat od nekoliko godina i to svi znaju zvanicno do 2020 su zadali neki cilj, ja razumem da bi svi voleli da imaju ftth juce, ali polako bice za sve nije optika sapun da se istrosi. :)

Sent from my Tapatalk

Pa oni nisu normalni. Otici cu ako ne danas ovih dana da vidim. Vidim ja da cu na kraju da zavrsim samo na VDSL-u. Jedino ako je povoljno vezivanje net-a za fiksni telefon posto sam planirao da predjem kod SBB-a kad je tv u pitanju.

Bio sam danas u poslovnici Mts-a da se raspitam oko box paketa i optickog neta i cene su ovakve (nisu mi dali da slikam ili ponesem parir pa nmg da okacim).

BOX 3 (150/20Mb + fiksni + TV) - 4500din

Samo net 150/20Mb - 3300din

Vece brzine nisam ni gledao posto nisam mogao da verujem ni za ove kada sam video cene.

Ovo su za sada oficijalne cene koje svaki sluzbenik ima na papiru pored sebe istampano i svi mogu da pogledaju. E sad sto se tice menjanja i ja se nadam da ce biti promene. Secan se da je kod onog prvobitnog sto su sklonili sa sajta bilo optika 150/20 za 2200din.

Slabo si pratio na času. @MiiLee i njegovo selo Misljođin je već dobilo Telekomov FTTH i pušten internet (doduše isti paketi kao VDSL).
Pa sta mu znaci ftth sa vdsl brzinama, kao da ima bakar, ja na bakru 100+ vec sad mogu.
Komplet bakar od centrale do mene.

Sent from my Tapatalk

Znači mu daima gotovu infrastrukturu i sve spremno za narednih 10 povećanja brzine, nema da čeka "2020"-u i da se pritom i nada da će možda on bude srećni ne-Beograđanin obuhvaćen u tih "čak milion" stanovnika.
I nema "loša ti parica, ne može 2 dodatna STB i HD paketi". Kad Telekom pusti "optika pakete" u BG tog momenta je i on spreman da nazove Call centar i kaže "hoću onaj paket".

Ali glavna poenta mog odgovora je bila da si pogodio baš da se zapitaš kako čovek zna i može da tvrdi da je Telekom provukao optiku za FFTH kod njega, da to nisu magistralni vodoiv bla bla... a čovek ima FTTH već par meseci.

Znači mu daima gotovu infrastrukturu i sve spremno za narednih 10 povećanja brzine, nema da čeka "2020"-u i da se pritom i nada da će možda on bude srećni ne-Beograđanin obuhvaćen u tih "čak milion" stanovnika.
I nema "loša ti parica, ne može 2 dodatna STB i HD paketi". Kad Telekom pusti "optika pakete" u BG tog momenta je i on spreman da nazove Call centar i kaže "hoću onaj paket".

Ali glavna poenta mog odgovora je bila da si pogodio baš da se zapitaš kako čovek zna i može da tvrdi da je Telekom provukao optiku za FFTH kod njega, da to nisu magistralni vodoiv bla bla... a čovek ima FTTH već par meseci.
To da.

Sent from my Tapatalk

Koliko zapravo kasnimo u proseku za ostalim kapitalistickim zemljama?!

Ne racunajuci RO i BG nismo daleko, problem je sto ftth ima odavno nego je na malom prostoru nije bas toliko razvijeno da bas svako tj 100% ljudi ima mogucnost za ftth.
Nismo ovde losi ne zaboravite da je TT jos pre par god uveo ftth u nasoj zemlji to je nazalost sve stalo svi znate i zbog cega da ne idemo u politiku sad, i da toga nije bilo vise bi bilo ljudi pod optikom.
Ne zaboravite male opticare toga tamo i na zapadu ima i tako su i tamo poceli mali opticar pokrije jedan kraj i kaze se u DE ima ftth, jeste ali je malo kome dostupan tad bio.
Tako da ne zaostajemo puno, vise daleko vise smo zaostajali u adsl-u.

Sent from my Tapatalk

Ovo su za sada oficijalne cene koje svaki sluzbenik ima na papiru pored sebe istampano i svi mogu da pogledaju. E sad sto se tice menjanja i ja se nadam da ce biti promene. Secan se da je kod onog prvobitnog sto su sklonili sa sajta bilo optika 150/20 za 2200din.

U sustini ovo je i najveca nepoznanica, cena. Ne mogu da verujem da niko nema poznanike u Telekomu koji mogu da provere...

Poslednja izmena:
Pitanje je koje poznanike jer verujem da ovi nizi nista ne znaju tj znaju isto sto i mi i imaju te cene, a ja licno verujem da ce biti drugacije/nize.
Tako da bi bilo dobro neki direktor ako se zna, ova buranija slabo da znaju vise od onoga sto i mi znamo.

Sent from my Tapatalk

Nazad
Vrh Dno