Šta je novo?

Kvalitetniji Internet do 2020.- praćenje realizacije projekta "All-IP" transformacije

Mislim da mali provajderi neće sankcionisati 24/7 striming, ako uzmeš recimo 300/300.

U Rusiji se ladno fizickim licem kupuje simetricni link cak 1000/1000. 500/500 u Moskvi kosta po akciji manje od 10 eura mesecno. Tako da prica da nigde u svetu toga nema ne piju vodu. I usluga ibte kako moze biti dosta povoljnija od toga sto se nudi u Evropi, a kamoli kod nas.

To nije garantovani link.
Niti je ista posebno, slicno imas i u Rumunuji, a cini mi se i u Bugarskoj.

Da ne pominjemo Skandinaviju i Juznu Koreju.

Hetzner, DigitalOcean, Linode (100/100) daju simetricni link, ali mere saobracaj, Scaleway daje 200/200 ili 300/300, bez merenja, kao i njihov Iliad datacenter, koja svrha zakupljivanja servera ako nemaju simetricni link.

Ono sto ti meni pricas za SLA (99.5%, 99.9%) naravno da se izdaje biznis korisnicima, sigurno nece dati obicnom rezidencijalnom korisniku SLA, a da pritom nema iskoriscenje tog linka. Zasigurno da rezidencijalni korisnik nema garanciju placanja 500-1000 eur mesecno za taj link, to samo firme imaju.

Uvek mozes otvoriti firmu u Srbiji ili u svetu, pa kad zatreba SLA ili 10gbps link, registrujes se kao firma.
Tvrdim odgovorno, telekom ce dati simetriju, bez ikakvih ogranicenja, zato sto ZNAJU da nema sanse da obican korisnik iskoristi 100% tog linka, pa cak i automatizovao par hostova da torentuju, uploaduju, iliti vrse bilo koju radnju. A tu je i SLA, gde si registrovan kao rezidencijalni korisnik, imaju pravo da ti obore link na par sati. Cak i to ogranicava da ne mozes da opteretis link kako ti je volja.

Kao trece, rutiranje saobracaja je razlicito za biznis korisnika i za rezidencijalnog korisnika. Mozes zakljuciti ko ima bolje rutiran saobracaj, ko ima privilegiju rutiranja saobracaja na uplinku, a ko ima losiju rutu. I to cak moze da te ogranici u saobracaju da tipa ostvaris pune brzine torenta, ili neke druge radnje.

95% drugih korisnika su obicni content consumeri, u smislu da svremena na vreme povuku neki film, gledaju yt, pikaju igrice i slicno. Malo iskoriscenje bandwitha. Tako da, ne lupaj previse glavu da li ce dati, hoce, vec drugi podprovajderi daju simetriju, ali opet ima skrivenih mana koje sam napomenuo gde te sprecava da ostvaris pun protok

Искрено главу нема шта да лупам око тога да ли ће симетрију да понуди Телеком, у овим тренутним тржишним условима у скорије време неће бити ништа од тога, а ако се говори о гигабитном протоку за мање од 250 еура месечно. Ово остало што си набројао као лимитирање ка крајњем кориснику се стручно зове Traffic shaping.

Hetzner, DigitalOcean, Linode (100/100) daju simetricni link, ali mere saobracaj, Scaleway daje 200/200 ili 300/300, bez merenja, kao i njihov Iliad datacenter, koja svrha zakupljivanja servera ako nemaju simetricni link.

Одакле ти да DigitalOcean, Linode, Vultr, RamNode дају симетрични линк на мереном протоку као и остали провајдери, а поготово када је реч о 2TB података које можеш да прогураш и кроз линк од 50 Mbp/s? Кажеш да си администратор, Ок онда си вероватно требао ту информацију да напишеш, а не погрешно протумачиш. У случају "DigitalOcean" у питању је дељени порт од 1Gbit/s, а не симетрични линк 100/100 Mbp/s као што си навео. Такође остали провајдери исто имају дељени порт од 1гбит, док на важним тачкама "излазним линковима" гурају све податке кроз 10гбит портове итд... У случају где говориш о симетричном линку, онда на том линку не би имао мерени проток, што је и логично, овако у тарифним пакетима се мери проток, а пошто су нодови закачени на 1Gbit/s мрежне картице, онда нема ни говора у таквим условима о симетричном линку.

Говориш о Hetzner компанији и њиховима вСерверима, ОК опет грешка око симетрије. Опет нигде немаш гарантован симетрични проток 100/100, него лепо пише 1 Gbit/s NIC (који делиш), код сервера је прича другачија, добијаш гарантованих 1 GBit/s протока на порту 1 GBit/s и гураш својих 30-50TB зависно који си сервер из понуде изабрао.

У свим наведеним условима ти немаш симетрични линк, него дељени порт који користиш са унапред предефинисаним протоком за твој пакет, то су две велике и јако битне разлике. Симетрични линк једино има сам пружалац услуге Linode, Vultr, Hetzner, DigitalOcean (компанија, правно лице, бизнис корисник), а не крајњи корисник услуге.

Poslednja izmena:
Одакле ти да ДО, Линоде, Вултр, РамНоде дају симетрични линк на мереном протоку као и остали провајдери, а поготово када је реч о 2ТБ података које можеш да прогураш и кроз линк од 50 Мбит/с?
O, brate.............

O, brate.............

ПС. Знам да ти је болна тачка ћирилица и написана имена провајдера на ћирилици, али шта да радим :D :D :D Ево, исправио сам... уживај :)

Poslednja izmena:
Ovo TB i Mbps je samo smesno, a Vultr nisam ni uspeo da procitam dok je bilo na cirilici :D

Kakve veze imaju hosting provajderi sa telekomom?

Cenim da Telekom nece dati simetrican up/down u narednih 3 godina, a verovatno ni kasnije.

Btw, DO ima 2x40Gbps na hypervisoru, a sam VPS je limitiran na 1Gbps port za public i private net + mali bw limit. (Promenili su topologiju 2015.)

(Mozemo neku temu o hosting poviderima pa da caskamo. Vultr umanjio cene pre neki dan.)

Sent from my Nexus 5 using Tapatalk

Ja cekam digital1,na sajtu nemaju neke ekstra pakete,ali su mi rekli da ce mi dati ono sto budem hteo.

Dzabe ih cekas, ja sam ih zvao, slao mailove nista.
Obecali su da ce mi se njihov komercijlista javiti da se dogovorimo oko saradnje, ma nista, slao mailove, nista.
Nece ti se javiti, videces :)
nazalost.
Pa sam zvao one Metro nesto i oni obecali za dva da da ce se javiti i opet nista.
Nema izgleda leba od ovih malih opticara, ja se nadao dve nedelje da ce ispuniti obecanje, sad vise ne gajim nikakvu nadu da ce me zvati, niti se nadam.
Pa lepte****, kad ja moram da ih jurim da bi im ostavio svakog meseca 5000 rsd, a njih briga, pa sad i da me zovu, samo bih im se "zahvalio" na poslovnosti, to se ne radi tako, ako nesto kazes to moras da ispunis, znaci samo je bilo da me nazovu da vidim sta to oni imaju/nude jer na sajtu nista sto je meni zanimljivo nisu napisali, a i devojce koja radi tu ne zna sta konkretno nude.
Pa malo moram da budem glup i mazohista(sto nisam) da bih sad posle ovoga saradjivao sa njima a boga mi i onim drugim medistar ili tako nesto.

Послато са SM-N935F уз помоћ Тапатока

Igrom slucaja posmatram instalaciju cvorista i server opreme.

Sto ne menja moju konstataciju, eto ih i kod mene pa...

I naravno - isti delovi grada koji inace vec imaju izbora :)

Mali optičari idu malim koracima.

Poslednja izmena:
Ne kapiram zasto se guraju tamo gde vec ima opcija, da dodju neki drugi deo grada, mozda ne bi imali istu zainteresovanost, ali bi imali vise korisnika, bas zbog toga sto nema drugih.

Mozda zato sto su u pitanju fantomske firme iza kojih stoji jedan veliki igrac ? Na ovaj nacin ne moze biti optuzen za monopol i sl. Ne znam, samo naglas razmisljam

Da se sire na veci deo pa da ima smisla - ne mozes biti optuzen za monopol samo zato sto siris mrezu valjda ;)

Ima ih tamo gde im je najlakse da se nakace na vec izgradjenu infrastrukturu, a moze biti i da treba da se calne poveci mito opstinarima, ovi na nbgd su vec primili svoj deo kolaca i ne koce dalji napredak optickog interneta :d

Ima ih tamo gde im je najlakse da se nakace na vec izgradjenu infrastrukturu, a moze biti i da treba da se calne poveci mito opstinarima, ovi na nbgd su vec primili svoj deo kolaca i ne koce dalji napredak optickog interneta :d

Управо то, близина инфраструктуре много олакшава посао него да пролазе кроз компликовану процедуру дозвола за неко друго насеље. На пример код Телекома где је изграђена и опремљена подзмена инфраструктура, много лакше да плате закуп, провуку оптички кабл, него да раде своју, чекају на дозволе "месецима", онда удаљеност од приступне тачке провајдера (главни линк), онда водовод, топлана, општина, градске архитекте, политичари, треба то све намирити :D

Овако иду на сигурицу, мања улагања, више корисника, а тамо где нема ништа (грађевински радови, дозволе од разноразних институција), све има своју цену :) Нови Београд је што се тиче приступа оптичким чвориштима главни по том питању, сви провајдери и надпровајдери са својом инфраструктуром се ту налазе, много лакше и уз минимална улагања како за фирме тако и за провајдере (који тек крећу у посао), да реализују приступ, него у удаљенијим местима.

Poslednja izmena:
To se kaze NAVR, umesto VAR - No Added Value Reseller ;)

Ne kapiram zasto se guraju tamo gde vec ima opcija, da dodju neki drugi deo grada, mozda ne bi imali istu zainteresovanost, ali bi imali vise korisnika, bas zbog toga sto nema drugih.
Tu gde ima opcija nema optike.Kog korisnika otmu,taj se više na koaksijalac ne vraća.
Naravno tu je i blizina telekom optike.

Kako? Pa tamo gde ima opcija u stvari bas ima optike (NBG najvise).
Nemas optiku tamo gde ima samo SBB ili samo Telekom i sl.

Gde god ima optike ima izbora.

Tacno tako alfaunits, to je tacna konstatacija.

Digital1 ne ide tamo gde ima optike.
Mali optičari inače mogu da se guze sa Telekomovim i Sbb Ftth-om kroz nižu globu za sobilni,Arene+Sk i bolji izbor net paketa.Svi čekamo nove cene i pakete za telekomov ftth.

Poslednja izmena:
cekamo

Cekamo.

Da pitam, kablovska televizija je losija nego na Telekomovom Iptv-u? Ja imam Telekom a komsa kod Radijus Vektora ima kablovsku i deluje mi da su kanali na Telekomu cistiji, jasniji...ovamo kao da ima malo snega...? Meni istekao ugovor kod Telekoma a ovamo me mami 50mb i ima Sk1,2,3 i Arena1 sto je meni dovoljno ali slika nija bas najbolja... Ne znam da ne pogresim bez veze, jos kod telekoma mi je jeftinije ali me vuku 50mb :)
P.S. Ako post nije za ovde sibnite gde treba...

Sent from my iPhone using Tapatalk

Nazad
Vrh Dno